Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dezz

    nagyúr

    válasz attiLANte #11000 üzenetére

    Az IB-nek alacsonyabb az órajele, de azt sem lesz könnyű növelni pár éves távlatban. Nem csak az órajel számít, hanem az aktív tranyók száma is (és persze az egyenkénti energiaigény sem mellékes). Egy SB mag (hogy azonos csíkszélen hasonlítsuk) kb. annyi helyet foglal, mint egy BD/PD modul (nagyobb cache-ek nélkül nézve mindkettőt).

    (#11002) lee56: "Az hogy nehéz lesz a jövőben tovább növelni a működési frekvenciát, arra nem vennék mérget a helyedben."

    Pedig pár éves távlatban biztos így lesz... (Amíg nem jön valami forradalmi változás a gyártástechnológiában. Talán magát a szilíciumot is le kell majd váltani hozzá.) Ilyen 20%-ok lehetnek/gen., de hol van már az a gyorsulási tempó, mint pár éve...?

    Még ha lehetne is, a hatalmas tranyósűrűség miatt egyre nagyobb gondot jelent a hő elvezetése. Emiatt nem hogy növelni, de csökkenteni kell majd (az elkövetkező néhány évben) az órajelet, miközben nyomni kell a többszálúsítást, sőt leginkább a heterogén programozást (mivel a GPU-k matematikai számításokban legtöbbször hatékonyabbak a CPU-knál).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák