Nekem simán viszi az 1t-t. Úgy érzékeltem hogy ez nyom a legtöbbet a latba a késleltetések közül.
Olvassátok! http://footer.hu - kulturális magazin

Nekem simán viszi az 1t-t. Úgy érzékeltem hogy ez nyom a legtöbbet a latba a késleltetések közül.
Igen, ezt jól látod. Nálam pl. az egyéb időzítések csökkentése még csak mérhető sem volt, de lehet, azért, mert CL5-ről indult, ha meg azt vettem 4-re (azt 266-on tudná a RAM, 200-on meg a CL3-at) jöhetett a Clear CMOS.
Régebben gyakran okoztak problémákat az AMD driverei. Ma már nincs ilyen gondom! Hardveres, beállítási problémák, teszt kérdések, egyéb gondok esetén: katt-teszt.comlu.com

"Nem hagytál auto-n valamit a bios-ban? Vagy a RAM-ok, HT vannak túlságosan visszavéve?"
A ramoknál már mindent végigjátszottam nem hinném, hogy itt lenne a hiba. Most 2740-en megy a gép, szabványos CL5, 2T beállításokkal. A ramok 391Mhz-n menek. Az Everest erre 6267/6056/6031/87.2ns ot ad, ami szemlátomást elég lassú. Korábban a 8500 is megvolt, igaz az csak CL4-ben, de CL5-ben sem volt rosszabb 8000-nél.
A HT link különben 800-ra van állítva, ami húzva 1044.
Közben arra gondoltam megpróbálok egy ramcserét, esetleg valami beakadt az "agyába", ha lessz időm kipróbálom.
''Azt értem, HOGYAN csinálják, de nem értem, hogy MIÉRT.'' ... 1984

"így rájöttem, hogy nálam a minimális lassulást az elérési időkben az időközben duplájára nőtt RAM mennyisége okozza." Gondolom az is bekavar, ha a négy modul külön van, nehezebb őket időzíteni vagy ilyesmi...
[ Szerkesztve ]
Több a memória, hosszabb az írási és olvasási idő (több helyre ír). De láthatod, hogy nálam a dupla RAM-mal is alig volt lassulás, bios-tól függetlenül, szóval nálad nagyon nem jól működik valami. 390MHz körül azok a 8000 körüli értékek lennének reálisak. Egyébként a lap bírja átlagos RAM-okkal a 944MHz-et (nálam a Samsung), HT-ben pedig nálam max 1269 volt, amit elértem, szóval ha ezeken a határértékeken belül tudsz maradni, megpróbálhatod 5X-re (1000MHz) állítani a HT sebességet, és 800-ra a RAM-okat. Attól gyorsabb lesz, de ezek a 6000-s értékek, meg a 87ns-os késleltetés akkor is durva. DC rendben működik?
[ Szerkesztve ]
Régebben gyakran okoztak problémákat az AMD driverei. Ma már nincs ilyen gondom! Hardveres, beállítási problémák, teszt kérdések, egyéb gondok esetén: katt-teszt.comlu.com

"De láthatod, hogy nálam a dupla RAM-mal is alig volt lassulás, bios-tól függetlenül, szóval nálad nagyon nem jól működik valami." Azóta megnéztem másik ramokkal is, az eredmény ugyanaz, sőt kipróbáltam 1 modullal, amitől persze méglassúbb lett. Nálad tényleg elég szépen megy, szóval valószínüleg nem bios hiba lesz, hacsak nincsenek a lapban is különböző revíziók.
Nálam most 30% tuning megy, szóval a HT 1300 lenne, az már kicsit soknak tűnik, de valamikor majd kipróbálom. A ramoknak a 800 viszont nem akar menni, illetve csak olyan időzítésekkel, amitől nem lett gyorsabb egyáltalán. A DC különben micsoda?
Dual channel.
Bár ha régebben jó volt, biztos jól tetted be a RAM-okat. (1-3 v. 2-4)
[ Szerkesztve ]

Jó.
Akkor DC szerintem rendben van, ugyanoda rakom a ramokat ahová korábban, meg a single modul is sokkal lassabb volt 4-5000 körül. Én egyébként az 1-3-at használom.
Ha a rendszert újratelepítve is ezt az irtózatos lassulást tapasztalod, akkor végképp nincs több ötletem. Nem telepítettél közben fel valami drivert, amely nem megfelelő, vagy összeakad valami mással? Mindenféle tűzfal és egyéb nélkül is nézted?
L1 és L2 cache sebessége ua. maradt? (Nálam igen, totál pontosan.)
Sajna csak azt tudom hajtogatni, hogy nálam bios-tól függetlenül nincs hiba, tehát nálad is gond nélkül hozniuk kéne a RAM-oknak a 8000 körüli sebességet 390MHz-en járva.

Most, hogy mondod felraktam a legújabb drivereket is. Dual core optimizer, meg valami AMD anyway-t, meg persze mindenféle tűzfal is megy. Kösz a tippet, megprobálom majd csökkentett üzemmódban, esetleg Linux alól. Az L1-L2-őt nem néztem, de a Sandra grafikonban csak a ram része szállt el, a többi ott fut ahol szokott. Mondjuk a cash intenzív programokban nincs is jelentős lassulás, szóval ez a része ok. lehet.
A panda antivírussal is szívok rendesen. (esetleg ez?) Először elkezdte letiltani úgy magától az otthoni hálózatot, aztán nálam blokkolta az egyik fontos alkalmazást, a másik gépen meg már netezni sem enged, csak úgy ha 2 percig várunk egy oldalra...mindezt magától, az autómatikus frissítések után... (virust eddig nem talált, csak ovatos a kicsike)
Panda lassú. De ennyire az sem lassíthat, szóval nekem ez még mindig magas.
Pár tűzfallal én is szívtam úgy, hogy minden böngészőben elérhetetlenné tették a netet, és még az eltávolításukkal sem oldódott meg a probléma, jöhetett a partíció-visszaállítás.
Tiszta rendszert úgy értettem, hogy kapcsold le a tűzfalat, meg a hasonló szarságokat. De egy XP reinst sem ártana, ha biztosat akarsz tudni, mert akkor a programokat 1-esével telepítve, és utána RAM-ot tesztelve rájössz, melyik cseszi el a memóriakezelést.
Everest-tel nálam az L1-L2 teszt pontosan ua. értékeket adja bármelyik biosnál, csak a RAM értékek változnak terheléstől függően, de max. 100-as sávban, nem az ezresben.
Nálam Sygate PFW van, az a leggyorsabb, legmegbízhatóbb, és legkevesebb erőforrást foglaló, meg NOD32. Valami jó spam-szűrő nem ártana (így törölgetnem kell, hiába csak állítólag megbízható oldalakon regisztráltam), de azok meg mind lassítósak. Vistában a beépített OE spamszűrő viszont komolyan hatékony.
Sandra síxar. Totál hülyeségeket ír ki a rendszerre, ahogy néztem, pl. a procim fogyasztása a régi szerint 87-89W volt, sz meg 90k-t ír ki, és hasonlók.
AMD Away az, amire gondolsz. Kell egyébként a proci driver, a DC optimizer, meg az Away is, csakhogy ezek a procit optimalizálják, nem a RAM-okat.

Egyenlőre nekem is magas, de remélem azért lesz megoldás.
Szerencsére az Everest megy safe módban is, úgy hogy le tudtam mérni, de sajnos ugyanolyan lassú lett. Az L1-re 1.1ns-ot ír, 20-37000 átvitel mellett, L2-nél az átvitel meg 8300-8900 körül alakúl, ez viszont kicsit kevésnek tűnik...
Megpróbáltam még uninstall a proci drv meg vissza, de az sem jött be.
Everestnél van még egy érdekes adat, a DMI memória modulok részben, ahol is rendre 161-167 ns közötti értékeket ír a modulokra. Sajnos nem tudom a régi biossal mit írt ki, de ez is soknak tűnik. (az MSI DMI browser ugyanezt adta)
Arra is gondoltam nem-e a proci-bios microkódban van valami probléma, csak ezt nem nagyon tudom ellenőrizni, mert kéne valami másik proci. Esetleg csak az van, hogy bizonyos procikkal elmegy, másokkal meg belassúl.... A mostani procim különben egy BE2350 és korábban nem ismerte fel, bár ettől még ment rendesen.
Jó hír viszont, hogy kipróbáltam a HT buszt 1300 Mhz-n (+0,05V) és úgy tűnik simán megy. A boot is gyorsabb, mert a 800 -as beállítással csak kicsit akadozva indúlt, most meg egyből. Jó ez a lap, csak kéne valami tuti bios bele.
Nálam:
L1: 51340/25706/44265/0,9
L2: 14683/12689/14688/3,8
De ezek 3,2GHz-es értékek, a késleltetéseket érdemes figyelni.
DMI nálam slotok szerint (0-3): 161, 163, 165, 167, szóval ezzel nincs gáz.
A lap és a bios összefüggését illető felismerésre már töben eljutottunk.
De látod megmondtam, hogy a HT és a RAM-ok is szaladnak, ha úgy állítod be.
RAM-ok most mennyivel mennek? 900 fölött? Inkább azokat vidd följebb, és a HT-t 1-gyel vissza (ha kell), úgy nagyobb gyorsulást kapsz.

Ahogy az adataidat nézem, az L2 nálam elég lassúcska még az órajel különbséget beszámítva is
, de valószínüleg ez korábban is így volt.
A ramokat nem tudtam 900-on hajtani, illetve elindúlt de nem volt stabil. Valami CL6 os időzítésekkel elment ugyan, de ott meg már lassú volt. Most kb. 780-al mennek, de viszont sikerült CL4-be tenni őket 1T-vel. Úgy tűnik stabil. Mondjuk ezek egyszeri mezei value ramok, igaz abból egy kit, de gyárilag csak CL5-ösek.
Everest 6774/6191/6446/76.7ns - ramok 4/4/4/12 - 1T /390Mhz + HT1300
6267/6056/6031/87.2ns - ramok 5/5/5/18 - 2T /390Mhz + HT1040
Igy összességében kb. 5% körül gyorsúlt a rendszer a default Cl5+Ht1000-hez képest, nem olyan rossz. Úgy vettem észre a ram elérés elég komolyan bekavar a framerate-be. 3D mark2003-ban nézegettem a sound teszteket pl. ott 10% felett esett. A Company of Heroes-ben pedig a low érték változott drámaian. 25 vs 33 csak a mostani beállítások javítgatásával (30%), a korábbi biosban gondolom még több lehetett. Ez az átlagban persze alig jelentkezik, ami nálam 70 körül alakul és valószínüleg VGA limites, de szaggatásként észlelhető.
[ Szerkesztve ]
Mennyi feszt adsz a RAM-oknak? Nálam 2V-on mentek 944-et többet nem tudtak magasabb fesszel sem. Többet nyernél vele, mint CL4-gyel.
nem írtad még, próbáltad a Win reinstallt? Mert ezek a RAM sebességek semmiképp nem jók.
Az L2 cache nálam 2x akkora, az alkalmazások is érezhetően gyorsabbak ezáltal.

A ramok 2V-on mennek nálam is, de ezzel sem bírták a nagyobb iramot. Azért majd még próbálkozom, hátha összejön.
A Win reinstall nemigen játszik, max egy tiszta lemezen a kisérlet kedvéért (ezt mindenképpen kipróbálom, ha lessz egy kis időm). A gépen jelenleg elég sok munka is van, meg legális SP0-ás XP, ami viszont nem látja a rendszervinyót, mert az kicsit késöbbi szabvány, nagy sata2... 
"Az L2 cache nálam 2x akkora, az alkalmazások is érezhetően gyorsabbak ezáltal." Ja, nem rossz az ha van a gépben, meg állitólag a Windsor cache elérése még gyorsabb is valamivel. Én már egy Phenomra gyúrok, addig meg kihúzom ezzel, remélem nyárra vagy őszre lesz már valami normális stepping, meg bios. (állitólag már tesztelik)

A ramok 2V-on mennek nálam is, de ezzel sem bírták a nagyobb iramot. Azért majd még próbálkozom, hátha összejön.
A Win reinstall nemigen játszik, max egy tiszta lemezen a kisérlet kedvéért (ezt mindenképpen kipróbálom, ha lessz egy kis időm). A gépen jelenleg elég sok munka is van, meg legális SP0-ás XP, ami viszont nem látja a rendszervinyót, mert az kicsit késöbbi szabvány, nagy sata2... 
"Az L2 cache nálam 2x akkora, az alkalmazások is érezhetően gyorsabbak ezáltal." Ja, nem rossz az ha van a gépben, meg állitólag a Windsor cache elérése még gyorsabb is valamivel. Én már egy Phenomra gyúrok, addig meg kihúzom ezzel, remélem nyárra vagy őszre lesz már valami normális stepping, meg bios. (állitólag már tesztelik)
Hahaha!
És ezt a legteljesebb együttérzéssel mondom! 
MINDENKINEK:
[link]
Nagyon hálás a vásárlóknak, és törődik is velük az MSI.
Miért nem teszel rá SP1-2-t?
Nekem SP1-es van, SP2 telepítve, hotfixek meg nem, mert azok több kárt okoznak, mint amennyi hibát kijavítanak. SP3 majd talán.
Én gondolatban már a Penryn, és egy X48-as lap felé tekintgetek, persze a pénztárcám erősen visszahúz. Mire viszont használható és megfizethető Phenomok lesznek, jó alaplapokkal (bizonyosan nem MSI-vel), addigra talán cserélhetek. AMD-t meg eltemetem szépen.

hupsz.
Pár napja még nem ez volt kiirva. Hát ha ebből nem lesz támogatás, akkor az MSI nálam is felejtős lesz.
SP1 vagy kettő azért nem jön képbe, mert erre az SP0-ra van license. Egyébként nem rossz, csak telepítés után fel kell tenni rá az SP2-őt. A gond ott kezdődik, hogy az SP0 meg kompatibilitási okok miatt, nem akar települni. Ezt próbáltam magyarázni a Microsoftnak is, de nagyon sötétek. Szóval végül azzal lett megoldva, hogy egy régebbi vincsire tettem fel, aztán upgradeltem SP2-re, végül truimage-el áttettem a rendszervinyóra. (horror)
A Penryn meg nagyon jó opció, ha az AMD tovább bénázik nálam is az lessz, különösen ha új lapot is kell vennem. A Phenom akkor éri (-né) meg, ha majd 30-40K körül adnák, vinné a 2,8-3,0Ghz-et és nem fogyasztana idle be 40-50W-ot.
Sztem erre már nem sokat kell várni. Egy X38-as lap már nem túl drága, ha nem kellenek extrák, Intel-procik meg híresek a tuningolhatóságukról (nem 1-nél eléri a 70%-ot), szóval vszleg egy 2,33-2,4 GHz körüli Penryn-nel már simán megvan a 3GHz.
Egyelőre viszont bőven megtenné egy 3GHz fölé húzott 6750 C2D is. 10% a CPU teljesítmény előny az Intelnél azonos órajelen AMD-hez képest, az egyes alkalmazások pedig még többet profitálnak ebből az alapból. Szóval ha most lenne egy kis extra lóvém, meg vevő a jelenlegi lap-proci kombóra, nem sokat gondolkodnék már most a cserén.
A lényeg, hogy most a 6000+ és a K9AP tökéletesen együttműködnek, és ez jó, csak változtatni nem szabad rajta.

Most, hogy az 1.8-as kifújt mint Phenom platform, meg amúgy is lassú, visszaraktam az 1.5-öst. Elötte azért megnéztem még mit csinál az 1.7-essel, sajnos ugyanazt. Az 1.5-el viszont megint hasít. Everest: 8554/7705/8087/45.8ns (CL4 -ben)
Az, hogy mi a fenéért lassul be ennyire az újabb biosokkal teljesen érthetetlen. Most hogy a Phenom TLB patch méréseit láttam feltünt, hogy nagyon hasonló a jellege. Az a hülye ötletem támadt, hogy már az X2-nek is lehet valami titkolt hibája, amit fű alatti patchekkel próbálnak elsikálni. Lehet nem mindegyik procinál, de bizonyos szériáknál talán. Mindenesetre fura.
Szerintem X2-ről váltani Core-ra nem igazán éri meg, különösen hogy a tied elég szépen megy. Akkor már egyértelműen egy négymagos Penryn. Az a 10% ami általában a core előnye leginkább a cash intenzív alkalmazásokban jön elő, zömmel persze a legtöbb ilyen. Én azért gyanítom, a gyors mem elérésnek meg a kis késleltetésnek is van érezhető haszna, még akkor is ha nehezen mérhető ki. Pl. program elindulások, taszkváltások, esetleg gamekben a minimál framek, amikor azért lassúl be a rendszer, mert fel kell tölteni adatokkal.
Sztem is érthetetlen ez a belassulás. Régi procim 4200+ volt, azzal nem volt gond a bios-váltásoknál, igaz, az már nem volt benn az 1.5 fölöttiekben. Mindenesetre akkor örülök, hogy jó procim van, mivel a bios nem lehet ludas (ebben pont).
C2D csak egy lehetőség volt. De pl. Intel procit fel lehet húzni 4GHz-re, nem is csak a drágábbakat, az már azért elgondolkodtató, nem?
Addig úgyis OK, hogy ez a konfig mindent visz, főleg, ha meglesz a 3870 (+ majd +1), szóval annyiból jó befektetés volt, hogy ha nem lesz lehetőség a cseréjére, sokáig nem kell még kompromisszumot kötnöm a játékok megjelenítésében. Régi gépekkel is így voltam, az előző P4-esem 3 és fél évig szolgált (na jó, ekkor ezen már minden game minimumon futott), előtte a P3-asom 2 és félig. Annyi ebben is benne van, igaz, vszleg már kompromisszumokkal a végén.
[ Szerkesztve ]

Ami tesztet láttam, eddig olyan nem volt, hogy ne ment volna rendesen X2-n. A legdúrvább játék talán mostanság a Crysis de ez mindkét platformon lassú, meg valószínüleg VGA limitált ahogy jellemzően az összes modern játék megfelelő felbontásban és minőségben. A 4Ghz core mondjuk nem rossz, játékra jelenleg valószínüleg jobb lehet, mint egy 3Ghz-es négymagos. Késöbbi játékoknál már egyre inkább ott lesz a négy vagy több szálú támogatás, itt számítani lehet jóféle Intel presszióra is, mert ki venné a négymagos cuccot, ha nincs játék ami ki is használja. Aztán ott vannak még a videó alkalmazások, nálam meg a 3D rendering, ami egyértelműen többszálú.
Szerintem érdemes várni, amig szépen terül a Penryn és mennek lejebb az árak. Ha a 45nm-t nézem meg a fogyasztási adatokat, akkor a 4 magosból is ki lehet majd szedni a 4 Gigát. Én úgy szeptemberre tervezek újítani, ha esetleg megoldják a Phenomot akkor az lesz, ha nem akkor valószínüleg Penryn.
Crysis-ről annyit, hogy a patch-csel totál szétesik a képe, nagy feketeség van, meg esetleg színes háromszögek. XP alatt néhány sáv homályosan megjelenik a képből.
Valójában nálam is a Penryn váltás a legnagyob esélyes.

Bazdmeg, ezt nem hiszem el. Az AsRock egy kibaszott Nforce 250-es chipsethez is 3 nap alatt írt Phenom-kompatibilis BIOS-t. Ezt nem hiszem el. Én sem veszek soha többé MSI-t, hanem inkább Asrockot.
Tégy be te is egy MSI reklámot aláírásnak, többet nem nagyon tehetsz. Valamint örülhetsz, ha normálisan megy a lap a jelenlegi procival.
Az a jó a másodvonalbeli gyártóknál, hogy muszáj nekik jó cuccot gyártani, különben csődbe mennének, ASUS háttér ide vagy oda. De azért látszik.
MSI-ről AsRockra áttérni nem Upgrade?

Nekem, amíg nincsenek jó és megfizethető Phenomok, jó lesz az MSI, aztán meg lecserélem Penrynre és X48-as alaplapra. ![;]](/dl/s/v1.gif)
[ Szerkesztve ]

Igen, én is gondolkozom Intelen... Persze csak ha addig esedékes a csere amíg nem jön ki valami értelmes AMD megoldás.
Az Asrockkal az a baj, hogy tudtommal nincs olyan lapja, amivel bárminemű tuning megvalósítható.
Azt hiszem, a fesz. emeléseket nem tudja, X2 topic alapján.

Felraktam az 1.7-es BIOS-t az 1.5 helyett, és láss csodát: Belassult, mint az állat...
Mem olvasás Single chanel 1.5 : 6623MB/s
Mem olvasás Single chanel 1.7 : 5610MB/s
Hogy a fenébe képesek ennyire elkúrni valamit MSI-nél nem értem... 

Mobilszámlák után %-ot kapni, minden hónapban? Igen. Írok ennek a srácnak egy privit, annyit megér.

Nah, az Asrocktól mentesn meg az Úr barátaim! 
2x volt szerencsém eddig asrock tulajnak lenni, inkább akkor nem gépezek ha csak az az egyetlen változat lehetséges!!!!!!
Annyira szánalmas az az alaplapgyártó,h még az elvárható minőséget sem tudja nyújtani!!!
Példa 1: Win '95 nem akart felmenni a gépre, s nem tudtuk mi a baja. Vettem bele egy MMX kompatibilis alaplapot(gigabyte), mert az asrcokra csak rá volt írva,h támogatja, de ha beraktunk 1 MMX Intel prockót, akkor csak sípolt. BIOS friss. után is!!! Szal lecserélteük az alaplapot(csak azt!!!), és még a 98 is felment rá! 
Példa 2:Elázott az Epox lapom, s gyorsan kellett valami olcsó megoldás helyette.
Megvettem azt az átkozottat, s mire működésrebírtam kihullott a hajam.
Ment vele aztán minden, sebességbajnoknak nem nevezném, de ment. Ventiszabályzásról viszont 100%ban le kellett mondani, és nekem az nagy érvágás volt!! Szal akkor inkább maradok MSI...
Mobilszámlák után %-ot kapni, minden hónapban? Igen. Írok ennek a srácnak egy privit, annyit megér.

De az Asrock legalább tud BIOS-t fejleszteni 
Nálad is valami proci-komp. gond lehet. Adatlapodon semmi sincs.
Nálam továbbra is ugyanolyan gyorsak a RAM-ok az 1.5-tel, 1.7-tel, és 1.8-cal is. A 2-ről 4GB-ra bővítésnél volt egészen minimális lassulás a megnövekedett memória-mennyiség miatt.
Egyébiránt az MSI-nél bármit képesek elkúrni, a gyurcsány is ott fogja folytatni a bukás után. 
De azt hiszem, tényleg mákom van ezzel a 6000+/K9AP combóval, és nem volt rossz ötlet lecserélni a 4200+-t.
[ Szerkesztve ]
Akkor valahogy össze kéne gyúrni egy olyan csapatot, amely lapot is képes fejleszteni, meg bios-t is tud írni. DFI? 

Nem. Ők reagálnak a piac lépéseire. Az MSI meg kiad egy új lapot. új BIOS-al.
Fogyasztói társadalom rulez. omg 

Jah, nincs, mert nem tom hogyan kell átírni... sehol sem találom a linket hozzá.lol
Egyébként HT volt 1GHz re állítva, meg auto-ra is... nem sok volt a változás.
Illetve. pill!
Szerk.: 15 BIOS-t már visszaraktam. szal majd csekkolom ha 17et visszatettem. De e 7végén már nem. 
[ Szerkesztve ]

Nemtom. 4000+ van benne meg A-DATA ramok 3x1Gb DDR2 800. 248 Mhz FSB-vel.
Valami 992Mhz rémlik a ramoknak. 
3 db RAM-mal cseszheted a dual channelt, vazze.
Vagy előtte is 3 volt? Én inkább tettem 4-et, mert megmarad a RAM-sebesség, hiába lát 1-gyel kevesebbet az XP, Vistának meg úgyis jó.
Az mi, hogy 992 rémlik?
CPU-Z-vel nézd meg, hogy pontosan mennyin járnak a RAM-jaid. 992-vel biztosan nem. 486-tal talán, ha jók, viszont akkor ezzel nincs gáz.
Auto HT frankón 1X-re veszi le a HT sebességet, és akkor meg is van a veszteség. De kéne pontos beállításokat írnod, ill. CPU-Z mért értékeket (CPU és RAM-ok)
[ Szerkesztve ]

Egen, tudom,h dual nem megy 3 al... lol
CPU-Z szerint 435,6 Mhz a ramok... Fura, mert BIOS 992Mhz-et írt.
És 5-5-5-18-2T vel mennek.
[IMG]http://kepfeltoltes.hu/view/080113/CPU_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/IMG]
[IMG]http://kepfeltoltes.hu/view/080113/MEM_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/IMG]
[ Szerkesztve ]
Nem furcsa, CPU-osztó függvénye. Nálam pl. bios-ban 852 van, de így mennek pont 400MHz-en, ugyanis 3,2GHz-en a 8-as osztó miatt pont 400MHz-en hajtja a proci a RAM-okat. Itt tehát nincsen gond. Egy 5600+ procival kapnál feles értéket, mert annak a 7-es osztója pont 400-ra jön ki, tehát nem vész el semmi a RAM-ok sebességéből.
A 4000+-od 2100MHz-en megy alapból, ugye? Innen a veszteség.
Időzítésd hagyd, mert tuninghoz ha lejjebb veszed, elszáll a rendszer.
Ha visszaolvasol, volt másnak is ilyen RAM lassulásos gondja az újabb bios-okkal, agyaltunk rajta jó darabig.
[ Szerkesztve ]

Aha, közben rájöttem... Próbáltam volna képet beszúrni, de 1x nem jött elő 2x meg csak ilyen hülyén jelent meg. szal Link... :S
[link]
és
[link]
Tehát minnél újjabb a BIOS annál lassabb a memó? Ez meg már milyen? Komolyan beruházok egy oldschool Epox lapba. Azzal minden ment ahogy belőttem:
Athlon 1Ghz@1,5Ghz ig volt stabil.... Diag kártya meg ott figyelt integrálva. 
[ Szerkesztve ]
Azért ki tudtam másolni a linkeket, és megnéztem.
Nem lassul a memó a bios-tól, mint írtam, nálam a memók kapacitásának megduplázásától volt nagyon minimális lassulás.
Mi úgy láttuk, anno, hogy bizonyos procik esetében jön elő ez a hiba.
Valaki nemrég mutatott nekem K9A2CF-F lapot, 21k az ára, és a tulajai szerint nagyon jó. Persze, Phenommal tuti nekik sem menne, ahogy a hivatásos tesztelőknek sem, úgyhogy én nem kockáztatnám meg.
Sztem nézz ki egy GB lapot, és érdeklődd meg, melyik támogatja már a szorzózár-feloldást, vagy esetleg a Phenomokat is (ha nem AM2+-os). Azzal tuningolhatsz kedvedre. Ha csak nem az AMD procijaiból ered ez a memória-elérési lassulás, nekem ugyanis 2x1MB cache-em van, azokkal ellentétben, akiknek belassultak a RAM-jaik. Vagy az MSI újabb bios-ai már fel sem tételezik, hogy valaki 2x512-es procikat használ még.

Írtam nekik, h meg tudják-e magyarázni miért lassabb minden újabb biossal a memóriakezelés?! 

Nálam lassult... ugyanazok a beállítások és everest tesztben(4.10.1115 Beta) bizony ~1000 ponttal adott kevesebbet az 1.7 BIOS-al mérve, mint 1.5-el. 
Juteszembe: Milyen prockód van neked,h 2x1MB cache van benne? Én kerestem ilyet, de 3800+-okon láttak utoljára ilyet. Azokat meg már nem lehetett kapni, mikor én vettem ezt.(A helyett hozta a boltos arc, mert nem volt 3800+) 
[ Szerkesztve ]
Adatlap!
Egyébként 6000+
Lassulás mindenképpen sok.
4.20-as Everest?
MSI sohasem fog neked válaszolni, mi már próbálkoztunk néhányan.

Hát az Asrock hibrid megoldásai elég durvák....
Pedig pont 3800+-ból nem volt soha a büdös életbe' 2x1MB cache-es verzió 
90nm-es 4000+, 4400+ 4800+, 5200+, 5600+, 6000+ és 6400+-ban található 2x1MB L2 cache. Itt megtalálod az összes AM2-es X2-t, amelyikben 2x1MB van:
AMD Athlon64 II X4 620 @ 3.25GHz ; MSI K9A2 CF ; Sapphire HD4850 Vapor-X 512MB GDDR3 ; KingMax DDRII-800 4x1GB ; Seagate 320GB ; CoolerMaster RealPower RS-520W ; Gigabyte X5 ; Logitech Z-2300

Akko' a depo a hibás... ott olvastam ugyanis. 
Sebaj.Itt 65nm Brisbane van, abban meg csak 2x512L2 ami belefért AMD szerint. 
A depon a cacheértékekre nem szabad alapozni. Ott akkora sületlenségek szoktak időnként megjelenni, hogy az már.... 
Ha AMD-vel kapcsolatos, akkor ezt a honlapot ajánlom, mert itt minden CPU-juk fent van rajta.
S mivel még újonc vagy, ezér felhívom a figyelmed a válasz gombra 
AMD Athlon64 II X4 620 @ 3.25GHz ; MSI K9A2 CF ; Sapphire HD4850 Vapor-X 512MB GDDR3 ; KingMax DDRII-800 4x1GB ; Seagate 320GB ; CoolerMaster RealPower RS-520W ; Gigabyte X5 ; Logitech Z-2300