Írok ide egy hsz-t, mert kikerült a listámból. 
Régebben gyakran okoztak problémákat az AMD driverei. Ma már nincs ilyen gondom! Hardveres, beállítási problémák, teszt kérdések, egyéb gondok esetén: katt-teszt.comlu.com
Írok ide egy hsz-t, mert kikerült a listámból. 
Régebben gyakran okoztak problémákat az AMD driverei. Ma már nincs ilyen gondom! Hardveres, beállítási problémák, teszt kérdések, egyéb gondok esetén: katt-teszt.comlu.com
Meghalt a topic... MSI-nek sem ártana.

Egyszerűen csak arról van szó, hogy a sok elégedett felhasználónak esze ágában sincs csip-csup problémák miatt bővíteni a topicot, használják a gépüket, és kész. Vagy átváltottak K9A2-re? Ami ugye a mi lapunk utóda, és elég jókat írnak róla, bár ezek után én már óvatos lennék.
Amit még nem tudunk a lapról, az a tartóssága. Melóhelyen 2 éves ASUS lap, még pupos kondi sincs rajta, de már nem indul. Igazából nem bánom, hogy anno nem az Asus A8R32-MVP -t választottam, mert hiába él bennem rossz image az MSI-ről, az ASUS még ezt is űbereli (nem az előbb említett miatt).
Nincsen egyenes, minden sréh, sz@r az egész mindenség...

A K9A Platinumról is jókat írtak, aztán tessék...
Tudományosan bizonyított tény: A SZÁMÍTÓGÉP FÜSTTEL MŰKÖDIK!
ASUS lapjaim tartóssága eladásig 4-7 év. Eladás után no problem visszajelzés. No comment.
MSI-t ezzel a K9APlatinummal én végleg leírtam. Aighanem legközelebb már Giga lesz, de az még odébb van.
Jó is ez, tök ász lap, csak a szar bios ne vóna!
Ami éppen jó benne, azt igen csutkára lehet tekerni, ezt magam is tapasztaltam a 4200+-szal.
Na, nálam is visszamegy az 1.7-es bios. Azt hittem, egyszeri hiba, hogy nem indul el a lap az 1.8-assal, de CMOS-t kellett törölnöm egy hibás beállítás miatt, és megint csak az összes vinyó lekapcsolásával volt hajlandó bootolni.
1.7-es bios-szal is csinálja.
No, akkor a 4GB RAM nem tetszik neki, mert csak az változott a gépben, Végre XP x64 és Vista 64 is jól kezeli, erre a bios nem. Gratula az MSI-nek! 

Üdv Mindenki
Segítségre lenne szükségem a lappal kapcsolatban.
Nekem az a problémám, hogy elég sokszor kifagy a rendszer valószinűleg azért, mert 2*2GB memória van benne.Az oprendszerem 64-es XP, tehát elméletileg az le tudja kezelni a 4GB memóriát, csak a bios valószinűleg nem. Melyikre érdemes váltani ha egyátalán érdemes, nekem jelenleg a gyári bios van fent (nem tudom megállapítani hogy melyik).
A vas paraméterei ha nem azzal lenne a probléma:
- AMD Athlon64 X2 5200+ Dual Core proci
- GALAXY GeForce 8600GE OC 512 MB 1.0ns DDR3 PCI-E Monitorvezérlõ
- A-Data 2x2GB 800 Mhz DDR2 memória
- Samsung 400 GB 16MB cache SATA2 winchester
Ha tudtok orvosságot a gépem bajára légyszi segítsetek.
Előre is köszi
Mutassatok egy pontot a Földön és kiforgatom sarkaiból a világot.

Tedd fel a legújabb bios-t, (itt a topicban már leírtuk hogyan kell) ha nem lesz jó, akkor valami Windows hiba lesz. Egy XP-s gép oprendszer szinten is sok mindentől kifagyhat.

Szerinted a Vista jobb megoldás lenne?
Egyébként meg köszi a gyors választ.
4GB RAM-ot 64 bites XP alatt az 1.6-os biostól kezeli le, Vista alatt az 1.7-estől. Az 1.6-ost felejtsd el, síxar, 1.8-as használható, az csak Opteronokkal kapcsolatos javítást tartalmaz.
Ha indításnál nyomsz egy "Pause"-t, (és persze ha nem indítóképernyős módban vagy), akkor kiírja a bios verziót, de Everest és hasonlók windows alatt is.
Ha már stabilnak látszik a rendszer, tömöríts be egy 3-4GB-os állományt, aztán csomagold ki. Tuti hibát ad, ha a RAM-ok valamelyike nem jó, míg a memtesztek nem.
[ Szerkesztve ]
Aztán még RAM-hiba is lehet.
Képzeld, amióta 4GB RAM van a gépben, csak a SATA vinyókat levéve tudom elindítani CMOS után! Először azt hittem, az 1.8-as bios miatt van, ezért visszatettem az 1.7-est, de annál is. Érdekes, nem?
Lehet, nem is Phenom-ot fogok beszerezni először, hanem egy Gigabyte lapot, vagy ismét ASUS-t.
[ Szerkesztve ]

Köszönöm a választ.
Mihelyst beszereztem egy floppy-meghajtót meg egy rakat floppyt megpróbálom lecserélni a BIOS-t.Egyébként másképpen nem lehetne megoldani?
Van rá lehetőség lementeni az eredetit, hogy utánna ha nem működne akkor visszacsere.
Kézikönyvben van, másrészt ha /? kapcsolóval indítod az afud408.exe-t, kiír minden opciót, agy elmenthetetd a régit (mire is kéne
). De le is töltheted.
Minek egy rakat floppy?
Usb-ről is csinálhatod (boot konfiggal), de a legegyszerűbb 2 db floppyval.
Az egyik egy XP alól elkészített boot lemez, a másikra meg rámásolod az új biost, és az afud408.exe-t. Értelemszerűen ezt beteszed, ha már felállt a "rendszer" DOS-boot-tal. Pont annyi hely marad rajta, hogy rámenthesd a régi biost, ha annyira akarod menteni.
Vagy frissítheted a biost az MSI live szolgáltatásával, de a mo-i hálózat állapotát figyelembe véve legbiztonságosabb és leggyorsabb az USB, kevésbé biztonságos (pl. áramszünet) és lassabb, de 1szerűbb a floppy.
Miért nincs floppy a gépedben? Csinálhatnak akármilyen hűde szuper konfigot, vészhelyzetben akkor is csak floppyval mentheted meg a gépedet. azon az 1400Ft-on spórolni... 
[ Szerkesztve ]

hali!
én ezt a lapot tanácsoltam barátomnak mert mindenképp Ati 3850 -es karit akar venni, és ugyebár ezen a lapon ati chipset van.
Viszont ahogy visszaolvastam a hozzászólasokat attol félek gondja lesz vele. Sokan emlegették a bios frissitést meg különböző beállitasokat, mi azonban ilyen dolgokhoz nemigen értünk - nem piszkálunk beállitasokban.
A kérdés tehát az hogy minden bios meg hasonló atiras - frissites nelkul ha összerakjuk az MSI k9A Platinum -ot AMD64 X2 5000 procit, 2GB Ram és az ATI 3850 -et akkor problémamentes működésre számithatunk???
tudom láma vagyok 
köszi a segitséget... 
[ Szerkesztve ]

Üdv emberek. Van nekem egy ilyen csodálatos alaplapom. most kaptam a kukából
és annyi nyűgje van hogy windowsból próbálták biost frissiteni de lefagyott a téma és azóta se kép se hang. van ötletetek hogy javithatnám meg? vagy uj biost kéne rendelni? esetleg van valakinek egy működő? vagy bármi tanács jólenne! köszönöm
Hogyan frissíthet valaki biost Windows alól?
XP-s DOS boot floppy nem segít?
Elméletileg garosnak kell lennie, és akkor szervizből gyárba vissza, új bios beégetése.

sajnos bootolásig sehogysem jutok el. se kép se hang. ha rendelnék is uj biost. régen kilehetett szedni a bios ic-t. mostmár semmi iesmi, vagy hova dugták el?
garis még a lap de azt mondtak a boltban hogy ez nem garanciális hiba igy nem cserélik
van még valakinek ötlete? köszi
Kérdezd meg az MSI-t, a boltosokat meg verd fejbe. Még ha nem gar. hiba lenne is, akkor is el kellene küldeniük bios cserére (nem a lapéra), legföljebb pénzért, de nyilván kevesebbért, mint a lap még mindig 27k körüli ára. Azon is elgondolkodhatnának, hogy ha a gyártó szar bios-a miatt a felhasználónak muszáj frissítenie a biost, amennyiben ki akarja használni a lap lehetőségeit, akkor a frissítés alatt bekövetkező hiba mennyiben tekinthető a felhasználó felelősségének, akinek elvileg nem is kell értenie az ilyesmihez. Mindemellett a Windows-os live frissítést is az MSI propagálja, tehát megint csak nem a tulajdonos felelőssége, ha ezt igénybe veszi, mégsem működik. De erről meg az FVF-et kéne megkérdezni. Mindenesetre ha írsz az MSI-nek egy hibajelentést (az oldalukon megteheted egy űrlappal), akkor remélhetőleg válaszolni fognak, előbb, mint az általános kérdésekre.

Igen. Nekem pöccre indult a mostani cuccokkal, bár akkor még noname ram volt benne, de tökéletesen ment. Azóta is tökéletesen megy.
Ja és mivel nekem 6000+-om van, amit gyakorlatilag nem lehet tuningolni, ezért az 1.6-os bios is tökéletesen funkcionál.
Üdv!
Olvassátok! http://footer.hu - kulturális magazin
Ember, az 1.6-os a legszarabb bios! Pl. csak 1X sebességen megy a HT! 6000+ gyakorlatilag 3300-3400MHz-ig tuningolható, de 3,2GHz-en CnQ-val is stabil, ennyi meg kell a kihasználásához.
Hardveresen jó a lap, sajna ált. max. 1.3-as bios-szal tudod megvenni. 2GB RAM-hoz mindenesetre elég az is, vagy az 1.5-ös. 1.6-ost feledd el.
Fejlesztés esetén 4GB-hoz frissíteni kell majd 1.7-esre, és a tuninghoz is jobb ez, mert ebben már mind az 5 HT sebesség választható. Beállításokat nem lehet kihagyni normál működés mellett sem, az 5000+ viszont kiált a tuning után. (Simán 3GHz.) Tartaléknak mindenesetre jó lesz. Javaslok tálcás procit egy AC Freezer 64 Pro-val.
Ne feledd, hogy 2db 3850-es mellé nem árt majd kicsit erősíteni a procin, szóval átépítés helyett inkább kérjetek segítséget majd tuninghoz. És mindenképpen egy komolyabb CF tápot javaslok alapból, hogy ezt se kelljen majd cserélni.
4GB RAM-mal meg fogsz ám lepődni minden bios-szal, és nem jó értelemben!

Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat - hozzászólásokat !!!!

és B.U.E.K mindenkinek !!!!!
Viszont!

esetleg van köztünk debreceni forumozo aki kölcsön tudna adni egy ddr2 es ramot meg egy am2 es provit párórára amig megprobalnam feléleszteni a windozban biosfrissités közben lefagyott deszkát?
Boldog új évet és tökéletes 1.9es biost mindenkinek! 
A hiba a lapban van, más procival és RAM-mal sem fog elindulni.

jah nem azért, csak nekem se ramom se procim csak egy rossz lapom
D
Hát úgy tényleg nehézkes...

"Az 1.8 legnagyobb baja, hogy visszaesett a memóriakezelés (read, write, latency egyaránt) sebessége, méghozzá elég drasztikusan, több mint 20%-ot."
Ez a hiba (vagy mi) nálam is megjelent. Sandra-ban mérve (ami nem Everest) a mem latency 82 ről felment 190-re, ami nem kicsit durva. A 3D mark ban is mérhető volt a visszaesés, különösen a proci tesztekben (5-10frame). A memória sávszél is esett, de ott nem akkora mértékben. Még nézem van-e valami megoldás a problémára, de első körben a bios beállítások fixálása nem segített. (Tehát fixre vettem az egyes memória paramétereket, megkerülve az esetleges túl konzervatív autó beállításokat.) A ramok nálam 2x1Gb Kingston (4,4,4,12-667 manuálban) 260-Fsb mellett.
''Azt értem, HOGYAN csinálják, de nem értem, hogy MIÉRT.'' ... 1984
Nálam nem.
Egy havernak frissítettem 1.8-as biosra, és nála sem.
Viszont amióta 4GB RAM van a gépemben (és az övében is, mármint nem az övében, hanem az ő gépében), bios frissítés után csak úgy indul el, ha lekapcsolom a SATA vinyókat. erre varrjatok gombot! Megnéztem egyébként, régebbi bios-okkal is.
Sandra egy szar, nálam a legkülönfélébb baromságokat tudja kiírni. A régi verzió pl. még felismerte a 89W-os procimat, az újabb 90000W körüli teljesítményértéket ír, és hasonlovak.
[ Szerkesztve ]

Azthiszem erősen félreértettél. Mivel nem tuningolok, ezért megfelel nekem az 1.6-os bios. És mivel a kérdező sem tuningol, azthiszem normális választ adtam.
És mivel XP-m van (32 bites) ezért a 4Gb RAM sem nagyon hiányzik. Bőven elég nekem most a 2 is. Majd nyáron...
Senki nem mondta, hogy nem normális választ adtál.
Nálam az 1.6-os bios tuning nélkül, meg mindenhogyan csak 1X HT sebességen üzemelt, hiába állítottad a biosban 3x v. 5x-re (csak le kell tesztelni). Ezért szar, nem azért, mert nem lehetne vele tuningolni. És ez bizony nálam komoly lassulást okozott számítási teljesítményben.
6000+-t azért KELL 3200MHz-re tuningolni, hogy legalább 400MHz-en járjanak a RAM-ok, különben a memóriakezelése jóval lassabb lesz egy 5600+-énál, a RAM osztó miatt, tehát egyrészt erősebb vagy CPU fronton, másrészt gyengébb RAM-okkal (az 1-6os bios-szal meg még rosszabb, akkor inkább az 1.5-öst használd, vagy az 1.7-est). Tehát 6000+-ba ezzel a minimális tuninggal érdemes beruházni, ezért bátorkodtam ezt megemlíteni. Ez nem komoly tuning,CnQ- is megy vele, ráadásul a gyári hűtő is lazán bírja, szóval tök OK, és olcsóbb egy tényleg húzhatatlan 6400+-nál (ami viszont teljes tuningtagadás mellett megint csak jobb választás a 6000+-nál, szintén az alapból 400MHz-en járó RAM-ok miatt).
Természetesen mindenki eldöntheti, végül neki mi a jó, de ehhez nem árt szélesebb spektrumban tájékozódni.

Naaa, értem már, köszönöm a választ, akkor felfrissítem én is 1.7-re.
Köszi mégegyszer. (szóval ezért ír az Everest DDR2-754-et
)

Próbálkozott már valaki OS X telepítéssel ilyen lappal szerelt konfignál? Ha igen, milyen eredménnyel?
A gyári oldalon a lap már támogatja az 5000+ BE-t. Valaki próbálta már, állítható e a szorzója fölfelé? Úgy emléxem, 6400+ BE nem ment, de az még nincs is ott.
[ Szerkesztve ]
Ha 3GHz-en üzemelteted a procit, akkor 375MHz-en fognak dolgozni a RAM-ok, azaz DDR 750-en, ami picit több a lapunkban (ahogy a CPU is magasabban megy kicsivel a gyári értéknél). Ezért kell a 800 MHz-hez 3200MHz-en járatni. Szóval a RAM sebességed maradni fog, ha nem adod meg neki a kicsi pluszt.
CPU-Z írja ki szépen a RAM-okat.
[ Szerkesztve ]

Sajna nekem az 1.8 BIOS-szal (előbb felraktam) nem nagyon mennek a dolgok. Memória 800Mhz 4-4-4-12 2.1v és 1T, az FSB 214Mhz, és így a ram: DDR2 810. A CnQ nem működik, mert azonnal fagy a Winfos ha bekapcsolom, de úgy hogy beakad a hang és újraindul. A HT órajelet próbáltam 800-on, és auto-n, gondolom valamit elcsesztem.
Nos, nincsen véletlenül valami tanácsod hogy hogyan kéne megpróbálni? Mert elég jelentős így a kiesés - CnQ nélkül kipróbáltam a fenti beállításokkal (aztán úgy is újraindult) és WinRAR a szokásos ~1150 helyett 1368-at tolt ki.
Szóval kéne még fesz. a procinak? Nb-nek? Vagy mit csináljak hogy így maradjon?
A másik: ha a ramokat 4-4-4-12-őn járatom, de esküszöm csak akkor (ha a gyári 5-5-5-15-ön van nem) folyton fagy a Firefox. Hibát észlel és leáll. Van hogy úgy hogy el se indul. Indításnál kiírja hogy hibát észel és basszam meg. Ha alapon hagyom a ramokat akkor tökéletesen megy.
Ez működött CnQ nélkül (csak más topicba hsz-tam
), a két különböző pár RAM-mal, biztonsági +6,6% efsz.-szel (azaz 1,4-1,44 V-tal):
FSB: 250
Szorzó: 13
RAM: 816 (667)
HT: 1004 (4X)
De anno ment 220x15-ös beállítással is, és úgy magasabb a RAM-ok sebessége). A 14-eset nem komálja, nem t'om, miért.
Most nálam CPU-Z szerint, CnQ-val, 1,35V-on (1,31-1,36):
FSB: 214
Szorzó: 15
RAM: 800MHz (neked is ennyi kellene, hogy legyen 214-es FSB-vel és 15X szorzóval)
HT: 1071MHz (5X)
Auto beállítást ne használj a fentiekre. A RAM-jaid, ha auto fesz-en vannak, nem fognak menni. Haverom Kingston tuningramjai 2V-ot kértek.
Én anno 5-4-4-15-20 1T-t hoztam ki alap FSB-vel a RAM-okból, de hosszú távon csak az 1T volt működőképes. Viszont, ha tuningoltam, már tehettem vissza az egészet auto CL5-re.
[ Szerkesztve ]
Egyébiránt tuning mellett el lehet felejteni a gyorsított RAM időzítéseket, mert a RAM-ok nem fogják tudni nagyobb sebességen.

"Nálam nem.
Egy havernak frissítettem 1.8-as biosra, és nála sem."
Egyenlőre tanácstalan vagyok. Eddig az 1.5-ös biossal ment, ahol nagyon szép értékeket adott. Mondjuk Everestben is van különbség, csak azokat pont nem jegyeztem fel, arra azért emlékszem, hogy 1.5-ös biossal kb. fölül volt a referencia mezőnyben, most meg jócskán alatta. Most mérve a 4.20-asban a latency 83.2. A sávszélek meg, 6274/5681/5893 mindez 2500 Mhz-n.
Az is kiderült azóta, hogy ettől nem lett tuningolhatóbb a ram, pedig bíztam benne. Roppant bosszantó, különösen, hogy eddig elég szépen ment.
A SATA vinyó érdekes. Én esetleg kipróbálnám másfajta ramokkal is, de nem fűzök hozzá túl sok reményt, valami bug lesz, hacsak nem hardwer inkompatibilitás. Azt hiszem ez mostanában dívó eröltetett fejlesztési menetrend mégsem annyira jó nekünk felhasználóknak. Sok a kapkodás, sok a hiba és még örülhetünk, ha egyáltalán javítgatják néha őket...
''Azt értem, HOGYAN csinálják, de nem értem, hogy MIÉRT.'' ... 1984
Nem hagytál auto-n valamit a bios-ban? Vagy a RAM-ok, HT vannak túlságosan visszavéve?
Nálam a 800 MHz-en (400MHz) járó, CL5-ös RAM-ok Latency-je 48,5 ns, az L1 cache 0,9 ns, az L2 cache meg 3,8 ns, miközben a memória írás/olvasás/másolás értékei most 8776, 9120, 7445 MB/s. Mondjuk 1.7-es bios-szal 9441/9198/8875 volt és 44,2 ns (vagy az még 1.5-össel készült? - csak abban cseszhetem a 4GB RAM-ot), de nincs akkora visszaesés, mint nálad. A CPU tesztértékek nálam pontosan ugyanazok a különböző bios-okkal. Lehet, az 1.7-est visszateszem megnézni, mert nekem az is jó. Persze az is lehet, hogy a magasabb értékeket az 1T-s késleltetési értékkel értem el, de majd kiderül, ezeket az apróságokat sajna nem jegyeztem föl. 
Trend addig marad, amíg mindenki rohan minden újdonságot megvenni, mert megeszi a marketinget, aztán pl. az MSI K9APlatinum2-vel még komolyabb gondok vannak, mint ezzel. Ráadásul most még a GB-ról is rosszakat olvastam, úgyhogy meglehet, visszatérek az ASUS-hoz. Letérni is kár volt róla, csak az M2-RVP-t pont nem lehetett kapni, amikor lehetőségem volt gépcserére beszámítással.
[ Szerkesztve ]
Persze bios frissítéssel megint szerelhetek, vazze, ez hétszentség, hogy hardveres gond, mert bios-tól teljesen független, csak a 4db RAM-modul okozza. Kár, hogy ezért nem vihetem vissza a lapot a boltba. Mondjuk ilyen törvény sem ártana, hogy ha szoftver vagy hardver hibásan működik, bármilyen szempontból, akkor vegyék vissza. Egyből nem árasztanának el minket szeméttel.
Jó, hogy közben kajáltam, beindult az agyműködésem, így rájöttem, hogy nálam a minimális lassulást az elérési időkben az időközben duplájára nőtt RAM mennyisége okozza. Szóval én tartom magam ahhoz, hogy ez az 1.8-s bios nem a rosszabbak közül való.
1.7-es bios-szal:
8733/9146/7500/49,4
Ez most kicsit kicsit rosszabb. No, akkor vissza az 1.8, és szerelés újra. 
Van egy jó hírem: Nem kell vinyókat lehúzogatni. Kimentem ebédelni, és mire 10p múlva visszajöttem, kiírta, hogy ismeretlen bios hiba, és hagyott bemenni a setupba. Kis szépséghibája a dolognak, hogy szereléssel gyorsabban megoldható a dolog.
Viszont a memtesztem meg most 49,7 ns-es lett, újra az 1,8-as bios-szal. 
Talán mert megy a net közben...

Köszi, ki fogom próbálni. Nekem a ramok alapon amúgy 4-4-4-12 és 2.1v. Gondolom annak 214-es fsb-vel mennie kellene.
Everest tuningolva: 9700/9000/45ns (kb valami ilyesmi volt)
[ Szerkesztve ]
Én csak annyit tudok, hogy már csak az 1T sem ment nekem min. tuninggal, igaz, CL5-ösek.