Hirdetés

2012. május 28., hétfő

(#151) katt777 válasza zsolti1990 (#150) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Elméletileg megy, de szakorvosilag ellenjavalt. :D Elméletileg a hidas SLI-t is viszi, de hallottam már meghibásodásokról ATI-s lapban nV karikkal és viszont. inkább ne kockáztasd meg, nV-s kártyához nV-s (esetleg SLI-s) lapot válassz.
Ha választhatnék, én inkább ATI-s VGA mellett döntenék. (Amellett is döntöttem tavasszal, pedig világ életemben nV kártyáim voltak.)
Megjegyzendő: az nV chipsetek sokkal forróbbak, mint az ATI-jéi.
1 kártyás konfighoz Gigabyte lapot próbálj szerezni, van jó ATI-s és nV-s is. AM2 topicban segítünk. GB-nak van új ATI-s lapja integrált X1250-es VGA-val, ami jó kártyacsere esetére, és asszim. CF rásegítésnek, vagy ATI PhysX-nek is.
Szerintem, ha VGA-ban megfogadsz tanácsot, ne vegyél DX10-est, mert már most elavultak. Tegyél be egy olcsóbb, használt DX9-est, aztán váltsd majd le DX10.1-esre.

[ Szerkesztve ]

Régebben gyakran okoztak problémákat az AMD driverei. Ma már nincs ilyen gondom! Hardveres, beállítási problémák, teszt kérdések, egyéb gondok esetén: katt-teszt.comlu.com

(#152) zsolti1990

zsolti1990
(lelkes újonc)

Szoval ha most MSI K9A Platinum -ot veszek ebbe nem jo a MSI GeForce NX8600GTS T2D256E HD OC PCX ,mert az alaplapba ati van????

(#153) zsolti1990 válasza katt777 (#151) üzenetére

zsolti1990
(lelkes újonc)

kösz

(#154) thebigplaton

thebigplaton
(újonc)

Helló All!

Pls ha tud valaki segítsen nagyon fontos!

A probléna a következő (4 hónapos) rendszerrel történt:

MSI K9A Pltinum ; AMD Athlon x2 5600+ ; 2x 1024Mb KingMax Mars 800MHz-s memória ; MSI Randeon X1950pro 512Mb ; Trust 520W ; 2x Maxtor 250Gb sATA2 ;

A probléma a következő: most hogy itt a nagy GAME dömping felfedeztem hogy a Cal of Duty 4 DEMO esetén full grafikán (1280x1024 minden full) élvezhetetlenül lassu lett a gép (9-11FPS), namost gondoltam 2 hónapos az XP, akkor tehát Windows Reinstall megoldhatja a problémát. Már azóta 3x újratelepítettem és még mindíg semmi javulás és mellé észrevettem hogy az eddig játszott Gamékban is valamien teljesítménycsökkenés lépett fel. Viszont eddig lehet hogy nem vettem észre csak most volt a mult héten hálóparty és először mértem ezt a gépet össze a többiekével.

Havernak gépe: MSI K9N SLI Platinum ; AMD Athlon x2 3800+ ; 2x 1024Mb KingMax Mars 800MHz-s memória ; Sapphire Randeon X1950pro 512Mb ; Trust 470W ; 1db Samsung 80Gb IDE ; 1db Samsung 200Gb IDE ; 1db Samsung 500Gb sATA2 ;

és ezen a configon ugyanígy fullon megy 40FPS környékén és a többi játéknál is nagyon jól teljesít a gép, és roxabb mint a sajátom, és mégis.

Próbáltam a Friss Driverrel az ATi honlapjáról (Catalyst 7.10 az alaplapi drivereket is beeértve) Próbáltam ugyanígy még 7.6-os és 7.7-es és 7.8-as Catalystal és úgy is hogy az MSI-honlapjáról lementettem a drivert a alaplaphoz és csak azzal de vegyítve is ezzel a gyári alaplapi cd-n található val is, azzal vegyítve is. Játékok válogatják, valameik bebeszaggat értelmetlenül, valameik próbánál valamikor meg visszavissza rángat a kép! de a COD4 sehogyse megy normálisan és mindegyiknél ugyanolyan :O 9-11 közötti értéket produkál és csak ha a füst fele vagy a tűz fele nézek!

Szerintem az a baj, hogy az alaplap is ATi, meg a kari is ATi, és mind a kettő MSI és összeakad valami vagy már nem tudom de ez nem nagyon jó így :W mivel ugye ha a karihosz telepíttek drivert akkor az alaplapot is telepíteni akarja meg így fordítva...

Ha valakinek van ötlete az kérem minnél előbb közölje vagy ha valakinek ugyanígy fenn áll a probléma az is mindenképp Kérem jelezze ... és ha esetleg a megoldást is tudja akkor meg főképp!

De különben az USB-el is van egy olyan probélma hogy USB-s írót ha használok rajta (LG-H22N-USB 5.25"-os rackben) és ha játék közben be van kapcsolva vagy rá van dugva a gépre, akkor egyszer csak egy idő után megfagy a gép és újraindul.de ha ki van kapcsolva akkor nem.
Jah és a kettő hálókártya nem működik egyszerre ha a PCI-os-at használom akkor az Expresszes nem érhető el (PCI-os ami a PCI ból vexi a sávot a PCIE-es ami meg az expressz sávszélbő eszik de mind a kettő alaplapi) !!

Az 1.7-es BIOS alatt meg minden egyes beálíttást elfelejtett meg el se akart indulni csak az indikátor ledek jelezték a problémát hogy az alaplap nem tud indulni! 3x BIOS clear és utánna elinsult DOS-is és 1.6-os bios vissza...

és azóta vettem észre a tüneteket az USB-s dolgon kívül.(de lehet hogy előtte is hasonló volt de enyire nem volt akkorse ratyi)

Lehet hogy vissza kell küldenem csak a deszkát mer csak kifogtam a rosszat?? kérem aki tud erre valami megoldást mondani az pls szóljon!!!

ELőre is nagyon de nagyon szépen köszönöm!!!!!!

:F :F :F

[ Szerkesztve ]

(#155) redgold válasza thebigplaton (#154) üzenetére

redgold
(lelkes újonc)

Szia!

Véleményem a következő (és lehet, nem egyezik másokéval, ezért sorry):
- nem az a baj, hogy az alaplapi chip és a vga is ati
- ha xp-t telepítesz, nem érdemes reinstallt választani, inkább formázás után zsír újat
- ha új drivereket telepítesz, van amit érdemes előtte eltávolítani teljesen, az utolsó bejegyzésig (catalist, realtek hang)
- catalistnál mostanában inkább az angol nyelvű teljeset választom, mint a darabolt magyart (driver, ccc, wdm)
- ha túl sok egyéb alkalmazás fut a gamék alatt, az akár jelentősen is belassíthatja a gépedet
- nincs valami fennt, ami összeakad? (dxdiag talán megállapítja)
- célszerű kiszedni mindent az alaplapból, rendesen kiportalanítani, aztán vissza
- táp leadja amit kell neki? nincs ingadozás vagy kimaradozás?
- bios update után mindíg alapra áll vissza (asszem)
- ez a lap kiismerhetetlen, van aki ódákat zeng róla, van aki pokolba kívánja (én is)! Olyan, mintha kiseperték volna msi-nél a raktárat, és minden elfekvő+használhatatlant rátettek volna, aztán kedves user, használd ahogy tudod

Üdv!

Tudományosan bizonyított tény: A SZÁMÍTÓGÉP FÜSTTEL MŰKÖDIK!

(#156) Washwillah

Washwillah
(kvázi-tag)

helló mindenkinek!
boldog tulajdonosa vagyok én is egy k9a platinum (msi) lapnak, igazából nincs vele különösebb bajom, csupán annyi, hogy 3dmark egyszerűen nem hajlandó vele elindulni. kifagy indulásnál. ezt próbáltam több fajta windózzal (vista, xp, 32-64 bit..) de az eredmény ugyanaz. van benne egy szintén msi hd2600xt 512 megás kari, 2*1 giga kingmax ramok, 3800+os x2-es procc meg egy samsung vinyó. a táp egy 400as fsp. próbáltam különböző driverekkel, mit reagál - kifagy. amúgy játékoknál semmi gáz. ut3 demo full grafon akadásmentesen megy, csakúgy mint bioshock vagy akár a medal of honor: airborne... de 3dmark-al egyszerűen hadilábon áll. ki érti ezt? :F

Csigalom, nyugavér!

(#157) redgold válasza Washwillah (#156) üzenetére

redgold
(lelkes újonc)

Helló!

A Futuremark oldalán pár napja jött ki egy patch, ami állítólag orvosolja ezt a problémát!

Ha nem, akkor hajtsd végre a 114-es számú válaszban foglaltakat!

Üdv!

(#158) Washwillah válasza redgold (#157) üzenetére

Washwillah
(kvázi-tag)

uh majd kiszúrja a szemem :W hogy nem vettem én ezt a hsz-t észre? na sebaj :U köszi szépen!! :R :R :R :R :DDD

Csigalom, nyugavér!

(#159) katt777 válasza thebigplaton (#154) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

ATI karihoz 7.9 hotfix drivert tedd fel (a nevével ellentétben tisztán telepítsd), a 7.10-essel sokan szívtak, a sima 7.9 és azalattiak pedig lassabbak, és nincsenek bennük a javítások. A hotfix-ben alaplapi chipset update is van.
1.6-os bios nagy szar, nálam csak 1x HT speed-et tudott pl., ill. ebben és a kisebbekben nincsen megfelelő támogatás az alaplapi hardver képességeihez. Az 1.7-es tudja először az 5 HT speed-et, Vista és XP x64 4GB támogatást. Eddig a verzióig én is átkoztam a lapot és az MSI-t, most már csak tartózkodom ezentől MSI cuccok vételétől.
Lapod is lehet gázos, mert a két hálókártya nem akadhat össze, ill. az új bios sem hibás. Viszont nem árt hozzá CF-et támogató táp legalább 450W-tal, de az egyéb hibajelenségek láttán én a RAM-okra is gyanaxom.
Az biztos, hogy az 1.7-es bios végre használható, és az ATI chipset is szereti az ATI VGA-t és viszont, tehát nem itt van a probléma.

Régebben gyakran okoztak problémákat az AMD driverei. Ma már nincs ilyen gondom! Hardveres, beállítási problémák, teszt kérdések, egyéb gondok esetén: katt-teszt.comlu.com

(#160) thebigplaton

thebigplaton
(újonc)

CSá all!

Először is mindenkinek köszönöm a segítőkészséget és már meg van a hiba és már orvosolva van!

REDGOLD:Köszi külön is hogy segítséget adtál, viszont:

-az hogy ati alaplap meg ati VGA namármost belepróbátam a hugom 7600Gt-ét meg haver 8800GTS-ét és azza rezzenéstelenül ment minden enyit az egy gyártóról de nem ez volt a gond.

-a reinstall nálam format lassú NTFS formázással megy végbe és zsír újat teszek fel.de ez se oldott a problemen...

-elszoktam távolíttani mindíg előtte a Catalystet mielőtt telepítettem még a net framework-öt is elszoktam valamikor...a hangkarit meg felesleges mer az sehogy se tartozik ide...

-az összes driveremet mióta ATit használok az ATi.com utánna az ATi.AMD.com most viszont a game.amd.com-ról származik minegyik full és angol...de nem is ez volt a problem...

-általam szabályozott alkalmazásokat általában le szoktam redukáni minnél kevesebbre és csak azokat a dolgokat telepítwem amik igazán fondosak programok közül is a jól beváltakat és ami nem eszik sok memet...semmi memfelszabadíttót meg ilyesmiket nem dehát amikor az XP nem tudja leparíttani teljesen a 2Gb ramot akkor most mi eszik anyit?? 3D Studio 8.0-át meg nem használok gamé alatt :DDD .jah a hangkari progija fut lenn tálcán meg az uTorrent oszt ende :U .

-nincs mivel az IRQ-at még kézzel is kiosztottam mármint utánnaszámoltam és semmi mivel a bővíttőheyekbe az x1950pro-n kívül nem tettem bele semmi sőt csak satát használok így az IDE-ket meg mindent amit nem használok COM-Printer port meg hasonlók le is tiltottam hogy ne egye az IRQ-t... :D a gépet mániákusan 3 hetente szigoruan darabjaira szedem és először mindent külön porolóecsettel leporolok utánna meg kompresszorral kifulyatom patyolat tisztára és telle van a gép szűrőkkel...ugyhogy ez se oldott meg semmit.

-A táp még tulságosan stabil is mivel hogy Q-tec bele van a tápnak és többágas, ezért mindent lead amit kell és minden ki lett mérve azon is és minden rajta olyan stabil mint a 6 dübelcsavarral feltett miniatür aqvarelantikkép ;] uyghogy ez se...

-nem a bios update alapol hanem ha belövöm frissítés után a biost újra akkor akárhányszor lövöm be a biost, ujraindításnál mintha be se álítottam volna semmit(BIOS:1.7)
-De nem azért írtam le ezekre a választ mer cinkelni akartalak sőt!!! nagyon de nagyon szépen köszönöm hogy írtad ezeket a dolgokat mer így legalább kitértem a táp meg a többi elenörzésére...

KATT777: Köszi neked is de:

-Csak a teljeset és a hotfix-et szedem mer abban van az alaplaphoz is driver ezt tudtam és a 7.10 csak a nagyon de nagyon noname karikkal nem kompatibilis de a tesztet valahol meg lehet találni az ATi honlapján.

-Az 1.6 az csak azért szar mer nem enged anyira tuningolni mint a régebbiek.Az 1.7 meg magyarul leírva egy FOS! Mivel a FENT említett hiba és a forum.msi.com.tw-n levő hesszekbő kiderül hogy nem igazán vált be az 1.7...ugyhogy aki még nem frissített 1.7-re az ne is tegye, aki frissített és jó az használja nyugottan de aki meg ugyanúgy jár mint én annar megen a korábbi version...

-nem rox az ALAPLAP!Az MSI az már rgy kicsit inkább olyan hogyismongyam nesztek vigyétek a meghajtóprogikat és Utility-ket hozzá oszt szarunk rá hogy milyen...de a deszka az príma!A táp az meg duplaágas 520W ennek már kell vinni kettő x1950pro-t CF-ben mivel anyit azért nem zabbant...és CF-es táp nincs max SLI ready az is anyit takar hogy külön ágon vannak a P5-ös csatik az ATX2.0 meg a 12V-os csati és külön van egy ág az egyik VGA-nak meg külön a másiknak...ugyhogy táp az faxa...

-Ramokat is teszteltem és 1,5 nap csont DOS aloli futtatott memteszt hibátlan lefutása után én már a ramokra se gyanakodtam...

Neked se azért írtam tényleg nagyon de nagyon köszi hogy megosztottad a véleményedet de ezt is csak azért írtam hogy mások kuljanak és válaszoljam a feltételezéseidre és tényleg nem félreértendőek és még egyszer kösz mindkettőtöknek!!!!!!!

DE A TÉNYEK:

-közel 14 éve foglalkozom Informatikával, évente rengeteg gépet összerakok rengeteg félét fajtát rengeteg különböző kategóiákban másoknak és magamnak is, de ilyennel még nem igen találkoztam mint most...vagyis hasonlóval már iggen de ilyennel még soha...

-Előre kijelentem mégegyszer hogy a hivatalos MSI fórumon is utánna lehet járni de a K9A Platinumhoz kiadott 1.7-es BIOS nagyon nagyon de nagyon rossz...bizonyos esetekben előfordul hogy sikerül elfogadtatni a lappal az 1.7-et de nagyon ritka...

-1.6 se a nyerő mivel tényleg nem tartalmaz semmi extra bios funkciót mint pl a HT emelés vagy feszemelések...

-ezért a hivatalos fórum az 1.5-öt javalja mióta kihozták...

-Én a hivatalos fórumon leltem meg az okot és próba szerencse meddig tart egy 1.5-ös frissítés...felment...restart belőttem a biost...WINFOS felélt a COD4-re rákattintottam 2x ahogy a rend mondja és full beálíttásoknál 1280x1024 full élsimíttás minden nem akar lejebbmennni 32FPS alá még ha füstbe vagy tűzbe is nézek...előtte meg uyganilyen grafon meg 9-11FPS-t produkált meg még ha levettem csontra a grafot meg 800x600 ugyanúgy 9-11 között ment...de most egyátalán még meg se rezzen de a többi játék is megjavult...

-a kettő hálókari is már normálisan müködik sőt együttműködik egymással!

-viszont az USB-s LGRW-met még nem sikerült letesztelnem de szerintem az is megy majd ha haver hazahozza akkor mindenképpen választ adok arra is...hogy mit csinál így :DDD

Washwillah kérdésére: nálam uyganezt csinálta amikor egy usb ezköz volt a gépen (író) sőt újra is indult de le7 hogy a fileátnevezés megoldja a problemet!

Ugyhogy mégegyszer nagyon de nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget és tényleg bocs ha félreérthető voltam de tényleg a tájékoztatás iatt íírtam amit írtam és nem fikázódásból! 1.5BIOS POWA!!!

!!!!THX!!!!

(#161) thebigplaton

thebigplaton
(újonc)

Jah és bocs a sok íráshibáért de még nagyon de nagyon új a Bill :DD :DDD

(#162) katt777 válasza thebigplaton (#160) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Jó hosszú hsz-t írtál. Sajna nem néztem be előbb.
Én is 1.5 bios-t használtam előtte (HT speed prob, 4 GB támogatás hiánya), 1.6-ot nem (az tényleg úgy fos, ahogy van), viszont semmi gondom az 1.7-essel! minden frankón műxik vele (most már kell is 4GB RAM-hoz). Jómagam informatikával a primo és a HT computer óta foglalkozom, ha mond ez valamit. :) Inkább arra gyanxom, hogy a későbbi lapok trehányak, vagy a korábbiak, nem tudom. Én áprilisban vettem, lehet, ez csak egy jó széria volt. De éppen a hektikus bios-ok miatt írtam le az MSI-t minden téren. Előtte világ életemben ASUS-om volt, csak éppen nem lehetett kapni akkor a CF-eset, amikor muszáj volt gépet cserélnem. Bár az ASUS-ról is sok rosszat olvasni manapság.
Mindenesetre maga a chipset bizonyosan jó, és hardveresen a lap is, ha megtaláljuk a neki megfelelő biost (vagy egyszer írnak végre egy 100%-osat).Viszont olyat láttam, hogy azonos gyártó VGA-ja és alaplapja nem komálta egymást.
7.9 hotfix a nyerő, nem kell mellé a teljes. (De lehet, hogy ezt félreértettem.) Na most a 7.10-essel kapcsolatos állításodért sztem szétszednének 1950XT topicban, mert fektetett meg az ott neves kártyákat. Sose bízz bármely gyártó tesztjében!
DOS alatti RAM teszt lehet hibátlan, a RAM meg mégsem. Láttam ilyet is.
A topic célja az információcsere és a problémamegoldás, szóval semmi gond. :R

(#163) GemGeza

GemGeza
(újonc)

Hali,

Nekem van egy problémám a lappal:
Szerettem volna a rendszer partíciómat lementeni a Norton GHOST programmal, de sehogy sem tudja elindítani a programot mindig kifagy.
már megpróbáltam a legújabb GHOST-al is de DOS módban ugyan ezt csinálja. A Winfos alóli GHOST nem érdekel mert ki az akinek az összedőlt rendszeréből vissz atudja állítani a jót miután nemm indul el :F
Már csak arra tudok gondolni, hogy az SB600-as chipset driverét nem érti a DOS -os GHOST (A 8.0-ás PQMagic meg tudja kezelni, pedig az is ősöregnek számít)

előre is köszi az építő segítséget.

Ui: valaki érdeklődött egy GAIL ULTRA 2x1024/800-as kit felől, nekem ilyen van a gépben és tökéletesen megy csak ajánlani tudom.

Konfigom: MSI K9A Platinum, 5600+, 2x1GB/800 Gail Ultra, 8600 GTS, 2x500GB Samsung; 2x256GB Samsung HDDk, Pioneer 109/111D, írók

[ Szerkesztve ]

(#164) redXIII

redXIII
(fanatikus tag)

hali) hogy birja a lap a tuningot,ill a brisbane procikat?)

elszámoltam a végtelenig.kétszer.

(#165) GemGeza válasza redXIII (#164) üzenetére

GemGeza
(újonc)

Én nem vagyok híve a tuningnak így erre nem tudok válaszolni.

Mint írtam nekem 5600+-os AMD-m van ha ez beletartozik a Brisbane procik körébe akkor imádja :-)

(#166) GemGeza

GemGeza
(újonc)

Most vettem észre, hogy a procim Windsor családba tartozik :

CPU
--------------------------------------------------------------------------------
CPU tulajdonságai:
CPU típusa DualCore AMD Athlon 64 X2, 2800 MHz (14 x 200) 5600+
CPU alias Windsor
CPU stepping JH-F3
Utasításkészlet x86, x86-64, MMX, 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3
Eredeti órajel 2800 MHz
Min / Max CPU szorzó 4x / 14x
L1 kód gyorsítótár 64 KB per core (Parity)
L1 adat gyorsítótár 64 KB per core (ECC)
L2 gyorsítótár 1 MB per core (On-Die, ECC, Full-Speed)

Multi CPU:
Alaplap azonosítója ATI RD580
CPU #0 AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5600+, 2814 MHz
CPU #1 AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5600+, 2814 MHz

CPU fizikai információk:
Tokozás típusa 940 Pin uOPGA
Tokozás mérete 4.00 cm x 4.00 cm
Tranzisztorok száma 227.4 millió
Gyártási technológia 90 nm, CMOS, Cu, SOI
Processzormag mérete 230 mm2
Magfeszültség 1.100 - 1.400 V
I/O feszültség 1.2 V + 2.5 V

CPU gyártó:
Cégnév Advanced Micro Devices, Inc.
Termék információ http://www.amd.com/us-en/Processors/ProductInformation/0,,30_118,00.html

CPU kihasználtság:
1. CPU / 1. mag 1 %
1. CPU / 2. mag 2 %

(#167) GemGeza

GemGeza
(újonc)

néhány adat:

Memória olvasás: 8076 MB/mp
Memória Írás: 7766 MB/mp
Memória másolás: 7785 MB/mp
Memória késleltetés: 50.5 ns
CPU Queen: 5255
CPU PhotoWorxx: 22374
CPU ZLib: 32697 KB/mp
CPU Julia: 4648
CPU Mandel: 2654
CPU SinJulia: 7237

A fenti adatokat az Everest Ultimate Edition 4.00.976-al készítettem.

(#168) katt777 válasza redXIII (#164) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Windsorról tudok csak nyilatkozni: a 4200+ omat 2700 MHz-en állította meg a melegedés (illetve amiatt én), de ment volna tovább is, szóval a lap bírja.
2600-ig a RAM-okat sem kellett visszavennem, 2700-hoz 667-re.
Samsung RAM-ok elszaladtak 944 MHz-ig, külön hűtés sem kellett rájuk.
HT speed legmagasabb 1234 volt (csak 5x értéken használtam), ez is ment volna feljebb, ha Ninját veszek a procira, és nem cserélem le egy 6000+-ra.
Viszont az 1.7-es biost használd, vagy ha nálad is gond lenne vele (másnál volt, nálam nem), akkor kizárólag az 1.5-öst. Amíg csak 2 GB RAM van a gépedben, ez a megfelelő.

(#169) katt777 válasza GemGeza (#163) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ghost fos.
Nekem a Nero Back It Up meghajtómentése vált be. Igaz, kell hozzá egy másik rendszerpartíció (úgyis van), mert lemezről lassabb a mentés és a visszatöltés is (de tud bootlemezt is csinálni, és arról elvégezni a mentést/visszaállítást), de a 4GB/7GB xp partíciómat fél óra alatt lementi maximális tömörítéssel, és 5 p alatt állítja vissza. Teljesen, a legkisebb hiba nélkül. Jó pár xpreinst-től megkímélt már.

(#170) S. Szabi

S. Szabi
(fanatikus tag)

Mitől lehet az, hogy automatikus BIOS frissétésnél lefegy a gép XP-n?
Konfig alul olvasható
előre is kössz

(#171) katt777 válasza S. Szabi (#170) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Sztem egyrészt attól, hogy nem kézzel frissíted, egy floppyról, ami évtizedek óta bevált módszer. Ez mindenképpen jobb megoldás, mert nincs op. r., meg egyáltalán semmi, csak bebootolsz floppyról (vagy CD-ről), és flash-eled a biost.
Másrészt az alaplapi chipset driver nem biztos, hogy 100%-ig kompatibilis az új ATI VGA-kkal, főleg windows alól. MSI-nél különben is jobb, ha az ember nem bízik semmiben, különös tekintettel a K9A Platinum bios-ára.

[ Szerkesztve ]

(#172) methodman198

methodman198
(újonc)

Sziasztok!

Nemrég vásároltam egy MSI K9A Platinum
alaplapot AMD Black Editionos procival. 1.7-esre
flasheltem a biost, hogy működjön a 4 Gb memória
is, azonban nem tudom a processzor szorzóját
állítani a biosban. Elméletileg már gyárilag engedélyezve
van a CPU szorzó állítás, nem értem mitől "tiltódott" le.
Ha valaki tudja mi okozhatja ezt, vagy tudja a megoldást,
nagyon megköszönném, ha közzétenné a fórumon!

Písz

(#173) Bohus válasza methodman198 (#172) üzenetére

Bohus
(kvázi-tag)

Ha nem WinXP 64 bit verziót használsz, akkor tedd fel az 1.5-ös bios-t, mert a 4GB fix a 64 bites WinXP-re vonatkozik. Ha ez nem segít, akkor passz.

Nincsen egyenes, minden sréh, sz@r az egész mindenség...

(#174) methodman198

methodman198
(újonc)

Szóval akkor 1.7-es biossal nem is lehetne
a CPU szorzót állítani, csakis az 1.5 a jó?
Ha 32 bites windows használok, akkor az
nem látja mind a 4 gb memóriát, mindössze
3-at lát belőle. A clear CMOS segíthet a
helyzeten?

(#175) Bohus válasza methodman198 (#174) üzenetére

Bohus
(kvázi-tag)

Nem azt mondtam, hogy az 1.5-el tutira fogod tudni állítani a szorzót, de tény, hogy az 1.6 ill. 1.7 biosokkal annyian szopnak itt is, meg az MSI support fórumán is, hogy egy próbát megérne visszatenni az 1.5-öt. Ha pedig 32bit WinXP-t használsz (feltételezem, bár csak "windows"-t írtál), akkor még 3GB használatához is trükköznöd kell. Hogy miért, arról itt olvashatsz: [link]

(#176) redgold válasza methodman198 (#174) üzenetére

redgold
(lelkes újonc)

Helló!

Félek tőle, hogy az MSI jelenlegi hozzáállása miatt kénytelen leszel kompromisszumot kötni: vagy instabil de 4 gb memóriával futó gép, vagy egy jóval stabilabb de inkább 2 gb memóriás.
A biosok közül semmiképpen ne használd az 1.6-ost, az valami förtelem.
És akkor itt választhatsz a jelenleg legjobbnak tartott 1.5-ös, és a vista alatti 4 gb mem-t támogató 1.7-es között.

A processzor szorzó állítás szerintem nem ezen biosok függvénye. Bár itt panaszkodtak klf nehézségekre, de nekem a fenti biosok mindegyikében felkínálta a lehetőséget.
Biztos, hogy jó helyen keresed (bocs, nem sértés)? Mielőtt állítani tudnád, át kell egy - most nem emlékszem melyik - feljebb lévő paramétert állítsál a bios-ban! Utána már engedi.

Talán, talán 1x képesek lesznek írni egy rendes biost ehhez a laphoz!

Csaó!

(#177) katt777 válasza Bohus (#175) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Tévedések elkerülése végett:

Az 1.6-os bios szolgálna arra, hogy a 64-bites XP lekezelje a 4GB memóriát.
Az 1.7-es bios meg arra, hogy a Vista is. Tehát muszáj lesz a jövőre nézve ezzel kezdeni valamit.

Viszont nálam az időközben 4GB-ra bővült memóriával sincs semmi gondja a biosnak semmilyen téren. (Bár szorzóállítást fölfelé nem tudom letesztelni.)
Ráadásul a 2x2GB RAM nem is azonos gyártmány.

Viszont: methodman198

Mindegyik bios-szal van olyan gebasz, hogy hol lehet állítani a szorzót, hol nem (vagy ha állítod, a Windows nem veszi tudomásul). Meg kell próbálni néha a CMOS Clear-t, nálam néhány ilyen után működni szokott. Ja, és nem egyszerre, hanem törölni, aztán használni a gépet pár órát, aztán lehet újra próbálkozni. Hogy miért van így, ne kérdezze senki!

[ Szerkesztve ]

(#178) methodman198

methodman198
(újonc)

Köszönöm a válaszaitokat!

Kár ezért (az amúgy faszás) alaplapért, hogy ilyen gyenge
lábakon álló bios-okkal kell használjuk! Még nem volt időm
bővebben elmerülni a beállításokkal, majd csak 2 nap múlva
lesz rá időm, de amint kipróbáltam, rögtön megosztom Veletek
a tapasztalataimat!!!
Még egyszer köszönöm a hasznos hozzászólásaitokat!

(#179) Bohus

Bohus
(kvázi-tag)

Nocsak-nocsak, MSI-nél dolgoznak a fiúk, máris kijött az új bios a lapunkhoz. Mitöbb én már frissiben le is teszteltem, lássuk:
A frissítésnek a Sempron felhasználók népes tábora fog a leginkább örülni, hiszen támogatott lett a Manila 3200+ / 2800+ CPU is. Persze bíztam benne, hogy titokban más előrelépés is történt, hiszen én sem várom el tőlük, hogy "fixed limited overclocking capability" címszóval hozzák ki az új bios-t.
Ami zavart az 1.6 ill 1.7 verziókban az az, hogy nem tudtam 247-es FSB fölé kerekedni. Hát itt most ismét sikerült, 10,5*266MHz után restart, és örül. Jó. Csakhogy így túl magas a HyperTransport órajele, ezért inkább visszább veszem. Nem kell 3*FSB-re, mint az 1.5bios-ban, hiszen itt felkínálja a 4*FSB-t ( a bios ezt mindig 800-nak mutatja, de ez ne tévesszen meg senkit). Beállít, restart, és nem örül. Mint kiderült, míg a lapnak a 600 (amit keveslek) ill. 1000 (amit sokallok) MHz-es HT link nem okoz problémát, addig a 800-as beállítás, ami 266MHz FSB mellett 1066MHz-t hozna a konyhára, totálisan működésképtelen, nem indul el vele a gép. Mindegy, akkor hagyom 600-on (ez 3*266=800) úgy mint régen, de legalább van egy friss biosom, ami tartalmaz jópár javítást az 1.5-höz képest.
Kb. egy félóra múlva XP alól futtattam egy Everest Memory Benchmarkot, és akkor leestem a székről. A memory read esett 2000 MB/s-t, a mem. latency felment 50ns-ről 80-ra! Elsőre nem hittem a szemenek, de hiába is próbálkoztam újabb mérésekkel. Borzalom!
Én egy időre most felhagyok a kisérletezéssel. Már-már attól félek, hogy a bios Flash-EPROM-ja megadja magát, annyit frissítettem már oda vissza! Szóval amíg nem jön ki egy normális verzió, amivel többé kevésbé mindenki elégedett, addig nálam marad az 1.5.

(#180) katt777 válasza Bohus (#179) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Nálam meg az 1.7 :D
Nem lehet, hogy a memóriáiddal van gondja a biosnak? Nézted más RAM-okkal?
Nem lehet, hogy megint visszatért a régi HT hiba, hogy bármit állítasz be, 1x sebességen műxik?
Honnan is fogod tudni, melyik bios verzió lesz "normális" :F Hát noooormááális? :F

Honnan lehet tudni, hogy rossz az MSI biosa?
Hát onnan, hogy kiadták. :DD

(#181) methodman198

methodman198
(újonc)

Hello!!!

Vegre volt egy kis idom a gepemmel babralni,
hat, mit ne mondjak, ez nem lesz a kedvenc
alaplapom!!! 1.7-es biossal mar odaig jutottam 2-3
reset utan, hogy engedi a CPU szorzot allitani, de
ami mokas, hogy a 6400+ -om alapbol 16 X 200-on
megy, es a bios meg nem engedi a szorzot 16X -nal
nagyobbra allitani!!! Nallatok is "csak" a 16X-os szorzot
engedi maxon??? Probaltam az FSB-t 200-rol 205-re
allitani, azonnal meghalt az alaplap, CMOS RESET
kovetkezett! 2 vinyomat RAID-be (lehet hogy csak
bena vagyok) legalabb 40 percig tartott beallitani,
hogy mukodjenek. A harmadik vinyomat, ami 320 gb-os
SATAII-es, nem hajlando "lekezelni" IDE modban, csakis
RAID opcion belul a JBOD-al mukodik. Ilyet soha nem
tapasztaltam, az osszes alaplapon marha egyszeruen
mukodott minden, itt meg sorra szivok a beallitasokkal.

Tuning teren ha valaki ki tudna segiteni, nagyon halas lennek
erte, mert a vegen el fog kopni a jumper az alaplapon, annyit
kellesz majd allitgassam ide-oda!
Az 1.8-as biost meg nem probaltam, gondolom a szorzon
az sem valtoztatna semmit. Irtam az MSI "customer support
teamnek" is, de eddig meg nem meltoztattak valszolni a
kerdesemre.
Koszonom a hozzaszolasokat elore is!!!

(#182) katt777 válasza methodman198 (#181) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Egyetlen alaplap sem fogja neked hagyni, hogy a gyárinál magasabbra állítsd a szorzót, kivéve a Black Edition-os prociknál. MSI-től akkor sem foglalkoznak a problémáddal, ha az valós, ezt már tapasztaltuk páran. :W
A lapot tényleg nem egyszerű beállítani a sok állítási lehetőség miatt, ami persze éppen a felhasználó érdekében lenne. Jó volna a biost, no meg a kézikönyvet is kötelezően magyarul is kiadni, mint ált. bármely termék esetében, de ha ezt a szabályt mindenféle hardver és szoftver terén nyugodtan áthághatják a gyártók, fölösleges erre számítani.
Vinyóknál van Legacy és Native mód is, próbáld ki, melyik működik. Én mondjuk RAID-et nem használok, még nem is próbáltam. Végül is mit nyerhetnék vele? Több helyet biztosan nem, csak nagyobb hibalehetőséget. :D
FSB limit nem az alaplap hibája. A 6400+ végprocesszor, tehát a tuningképessége nagyjából ZERO. Ezzel nem fogsz tudni mit kezdeni, mert ha leveszed a szorzót, az FSB akkor sem fog feljebb menni. A 6000+-om olyan 220-225-ig megy el, legtöbbet 3360MHz-et tudtam kisajtolni belőle, de ott már egyáltalán nem volt stabil (másnak sem ment feljebb, de A64 X2 topicban kérdezhetsz). 3300-on lehet max eltolni, afelett már jobb hűtő kellene. Ahogy néztem, a gond az indulásnál van, mert hiába lenne hűvöseb a CPU használat közben, az indításkor rohadtul felmelegszik (biosba lépve 45-53 fok körüli értékeket látni), és ez tuningnál már sok a gyári hűtőnek. Én a 6000+-ba is csak azért ruháztam be, mert 5600+ + jó hűtővel ugyanabban az árban, vagy még többen lett volna, így meg nem kell extra tuning és hűtő, a proci meg gyors. De most csak azért egy drága hűtő, hogy kisajtoljon az ember +100-200MHz-et... :U
Anno a 4200+-omat a túlzott hőtermelés (gyári hűtő volt azon is) állította meg 2700MHz-en (csak a Vista nem szerette 2400 fölött :F ), a HT speed 1234-ig biztosan működik, a sima Samsung RAM-jaim meg 944MHz-ig szaladtak üzembiztosan, szóval a lap maga nagyon is jó a tuningra.
Látom, a CMOS clear-es módszer másutt is műxik. :D Ez azért fényesen bizonyítja a bios stabilitását. :((

Bohus: ha lesz időm rá, lehet, megpróbálom az 1.8-ast, aztán megtudjuk, a memóriakezelése szar, vagy a RAM-jaid nem tetszenek neki.

(#183) Bohus válasza katt777 (#182) üzenetére

Bohus
(kvázi-tag)

O.K. teszteld le te is az 1.8-at, várom az eredményeket.
(küldtem privit is)

[ Szerkesztve ]

(#184) methodman198

methodman198
(újonc)

Hello!

Epp ez a gond, hogy a procim egy AMD 6400+ Black Edition!!!
Es a szorzo nem emelheto meg!!!
A RAID-rol meg annyit, hogy nagyon sokaig idegenkedtem tole!
Vegul egyszer kiprobaltam a raid 0-at es meghatodtam a gyonyorusegtol!
A raid 0-nal 2 vinyot (erdemes 2 egyformat) "kotsz ossze" es irasnal - olvasasnal
egyszerre hasznalja oket a gep. Nekem 2 X 74 Gb-os raptor van osszekotve,
raid 0-an 148 Gb-os SCASI-nak hiszi a gep, es mit ne mondjak, hasit mint
a fene. A raid 1 mar tukrozes, vagyis 2 vinyot (pl 2 X 100 Gb) egynek lat,
egyszerre 2 helyre irja az adatot, es ha az egyik elszall, a masikkal ugyanugy megy
tovabb a verkli! Hatranya, hogy nem nyersz sebesseget egyaltalan es megfelezodik
a vinyok kapacitasa!
Ha valakit erdekel ime egy link:
http://szamitogep.hu/show/read.php?id=16586
Az MSI-rol meg annyit, hogy nem visszafele kellene haladjanak a biosaikkal honaprol
honapra, hanem pont forditva.

Pisz!!!

(#185) methodman198

methodman198
(újonc)

A hutesrol meg csak annyit, hogy sose hasznaltam a gyarit, most az ASUS Silent Knight-ot hasznalom, de nem sokat erek el vele, ha nem lehet a procit feljebb tolni, 100-150 MHz meg nem eri meg a veszodseget (szerintem)!!!

(#186) katt777 válasza methodman198 (#184) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

A64 X2 topicban írta valaki, hogy valami extra dolgot aktiválni kell a biosban a szorzó kikapcsolásához, mert a lap nem ismeri fel. Most az a kérdés, hogy ezt tudja-e már az új bios-szal a K9A Platinum. Nem hinném, hogy egy max szorzóval adta volna ki az AMD a 6400+ BE-t (hogy mondjuk a kisebbeket lehetne eddig felvinni, és ne tovább), mert az nagy parasztvakítás lenne. AMD oldalán nincs erről valami?
Sajna nincs 2 egyforma vinyó, és nem tudom letörölni az adatokat, hogy raid-be kössem össze őket, mert azt hiszem, csak particionálatlanokat/formázatlanokat lehet. De kösz a linket, utánanézek még. Viszont 1előre nem igazán kell, mert a két vinyó teljesen más funkciót lát el, és jobb ha külön vannak (a 3. +IDE (mobil rack), amely viszont ugyanakkora, mint az egyik SATA).

(#187) thebigplaton válasza katt777 (#151) üzenetére

thebigplaton
(újonc)

csá all!

Namost kezdem a legelejéről...

Ugyebár nekem is volt némi gondom ezzel a lappal de viszont szerrintem ez egy nagyon de nagoyn jó lap! Sőt ha CF-et használnék akkor még jobb lenne mivel a K9N SLI PLATINUM valkahogy nem támogatja a kettő atit:D és ez szerintem nem is melegszik anyira mint az mivel itt külön északi és déli hít is van! a nvidiánál meg csak 1 Bridge csinál mindent és haveré nagyon de nagyon de nagyon melegszik. (nála az egy híd megy 80-90 C-on az enyim meg így nem éri el a 65-öt se...)

De a biosokra visszatérve...

1.7: Nálam egyszerüne olyandolgokat csinált hogy ami eddig fullon ment game az minimumon is akadt és mindent visszabutitott teljesítményét tekintve.Ja és az USB-s írómat nem engedte működtetni GAME meg erőforrásosabb alkalmazás közbe mer ha be volt kapcsolva vagy rá volt dugva akkor egy idő után (10-15 perc) restartolta a gépet...szal szerintem az 1.7 az egy nagyon nagy fos egy BIOS. NEM ajánlom senkinek!

1.6: Ez volt fenn alapból de viszont nem nyújtott akkora elfogadható teljesítményt gaméknál és ugyanógy fenn ált az USB-s író problémája.Jobb volt mint az 1.7 de nem az igaz ez sem.

1.5: Ez az eddig legjobb és legtökéletesebb bios erre a lapra mivel most ezt használom. mindent normális sebességén müködtet és teljesítménytesztekben oda is veri így a K9N-t...mennek a gamék meg megy normálisan közbe az USB-s író is...tuning szempontjából meg az 5600+-om megy most 3.044GHz-n a 2.80-helyett és stabil... a HT meg megfelelő és 4x-esen megy az is de szerintem menne 3.2GHz-n is...majd ha lex időm akor mindenképp kipróbálom...és ha már 3.2GHz akkor az egy potenciális 6400 Black-nek felel meg ;)

És ebbe a lapba még nem érdemes Black-ot venni meg nem érdemes 6000+-ot se mivel annak már nincs akkora tuningpotencilálja és a szorzot értékek esetén se ajánlatos a 15-ös szorzó...inkább a 14-es és a PH teszten ez látszik is...

Szal nekem nagyon bevált az 1.5-ös bios.de szrintem amíg nem igéri mindenki a Golbal msi fórumon hogy 1.8 vagy majd 1.9 Bios powa addig marad az 1.5 és ajánlom mindenegyes honfitársamnak akinek a többivel gondja adódik...jah meg az 5600+-ot mivel az nagyon brutál egy proc...

ENDE(r)!

(#188) katt777 válasza thebigplaton (#187) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Nálam akkor sem volt gond az 1.7-es bios-szal!
1.5-ös nem kezeli a 4GB RAM-okat, és nincs benne az 5 HT seb.
1.6-os bios csak 1x HT speed-et tud, bármit állítasz be.
Azzal akevés tuninggal, amennyit használsz, fölösleges HT seb.-et visszavenni, fentebb írtam, mit tud a lap. 3200 MHz-ig el kell mennie a procidnak gyári hűtővel CnQ esetén minimális fesz. emeléssel úgy, hogy sem a RAM-okat, sem a HT seb.-et nem veszed vissza.
6000+-t írtam, miért érte meg nekem.

methodman198:
6400+ BE procinak mennie kell nagyobb szorzóval, ha FSB-vel nem is, különben nagy átverés az egész. BE támogatásnál kéne utánanézni (vagy a proci használati utasításában), mit kell kapcsolni a bios-ban, hogy feljebb lehessen vinni a szorzót (ha persze még az 1.8-asban sincs benne - és nem írják, hogy lenne -, akkor lehet, hogy még várni kell vele).

1.8:
Bohus: Nálam minimálisan gyorsult a memóriakezelés minden szegmensben, a Latency viszont 0,2 ns-mal magasabb lett. Mindemellett le kellett vennem a vinyókat az alaplapról, hogy egyáltalán el tudjon indulni még CMOS clear után is. :W Hogy szorzó visszavétel, FSB emelés megy-e, és mennyire, azt majd este, vagy holnap lesz időm kideríteni. Memória esetében tehát nem a bios a ludas.

1.7: 8799 9115 7437 48,4
1.8: 8850 9167 7458 48,6

A RAM-ok 852 MHz-en mennek (401,5 a tényleges 3200MHz mellett)

[ Szerkesztve ]

(#189) Bohus válasza katt777 (#188) üzenetére

Bohus
(kvázi-tag)

Hihetetlen. HT link mennyin volt nálad a sebességméréskor? Nálam 3x-os volt beállítva amikor a gyatra eredményeket kaptam, 4x-esen nem indult a masina, 5x-ös túl magas lett volna az emelt FSB miatt, ezért ki sem próbáltam, szóval ugrott vissza az 1.5. Ha lesz időm nekirugaszkodom mégegyszer az 1.8-nak, onnan kezdve, hogy újra letöltöm a bios file-t egy másik szerverről.

(#190) katt777 válasza Bohus (#189) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

5X
Van itt valami fontos, amit a 4200+ procival tanultam meg:
Inkább a RAM-okat oszd vissza, mint a HT-t vedd le. Persze mondogatta mindenki CPU meg RAM topicokban, hogy semmit nem jelent a HT speed, de nálam is voltak irdatlan visszaesések (bár főleg az 1.6-os bios 1x HT-je miatt). Szóval 5x HT alacsonyabb RAM seb. mellett sokkal gyorsabb volt, mint magasabb RAM kisebb HT-vel. 944-ig a RAM-oknak nem lehet gondjuk (ezt teszteltem), inkább ezek menjenek pl. 8xx-en, és hagyd az 5x HT-t. HT egyébként, mint feljebb írtam, nálam 1234-ig nem produkált hibát, följebb meg más okból nem tudtam vinni, tehát ne abból indulj ki, hogy magas lenne, hanem próbáld ki (ha próbáltad, akkor nem szóltam). Én még adok esélyt az 1.8-as biosnak, főleg, hogy 5 percig szerelgettem a gépet, mire hajlandó volt elindulni, közben meg az MSI-t a portástól a vezérigazgatóig elküldtem oda, ahová valóak. :W
A 4x sebességnek egyébként mennie kell, mondom, próbálj a RAM-okkal játszani. De majd nézem akkor ezt is a HT mellett. Amúgy az adatlapodba beírhatnád a konfigodat (na jó, az alaplapban biztos vagyok :D ).
Ja, és én tuningban ált. úgy állítom be a gépemet, hogy minden a lehető maxon menjen, nem úgy, hogy a proci hasít, a memória meg kullog valahol messze mögötte :D .Szóval kevesebb FSB emelés, és gyorsabb RAM. A 4200+-nál is így volt, 6000+-szal meg nincs sok választás.

[ Szerkesztve ]

(#191) katt777 válasza Bohus (#189) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Figyu, a gebasz nem a biosban van:

RAM sebességek:
HT 4x 8729 9173 7498 49,4
HT 3x 8721 9134 7480 49,2

Tehát nincs az a HT lassulás hiba, mint az előző bios-oknál. Végeredményben ebből is az MSI bios volt a hunyó, és azok tudták jól, akik az érzékelhető lassulás hiányát említették. Láthatod, a mért értékek még 3x seb. esetén is az 1.7-es bios 5x értékei körül vannak. Mindemellett a RAM-okból 2 Samsung, 2 Kingmax, de még ez sem gond.

FSB a 6000+ miatt most sem megy stabilan 220 fölé (CnQ-t nem kapcsoltam le, mert az jobb minden másnál!), viszont gond nélkül boot-ol, és végre nem kell CMOS-t clearni, ha elállítok valamit, visszajön a bios (még ha kicsit lassan is)! Ez nagy előrelépés ennél a lapnál.

A szorzó visszavételt gond nélkül alkalmazza (a teszteket viszont azonos értékeken futtattam az előzőekhez, csak ezt is megnéztem), nem kell többször jumperelgetni a lapon, hátha beugrik. Szerelgetés végre feledhető.

Szóval a bios végre full működőképes, én csak ajánlani tudom. Ezzel tuti meg lehet küldeni a kisebb procikat egy komoly hűtővel, mert a lap továbra sem akadály, és végre ki lehet használni a képességeit.

(#192) katt777 válasza Bohus (#189) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

No, mi a helyzet? Megoldódott a probléma, vagy marad az 1.5-ös (hiányos tudású) bios?

(#193) Bohus válasza katt777 (#192) üzenetére

Bohus
(kvázi-tag)

Másodszor is nekifutottam az 1.8-as bios beállításának, de felesleges volt.
Az 1.8 legnagyobb baja, hogy visszaesett a memóriakezelés (read, write, latency egyaránt) sebessége, méghozzá elég drasztikusan, több mint 20%-ot. Mélyreható teszthez sem időm, sem kedvem nem volt, ezt az eredményt Everest-tel mértem, alkalmazásszinten mindössze egy 3Dmark 2005-öt futtattam, ugyanolyan beállításokkal az 1.5bios 10300 pontjával szemben az 1.8bios 10050-et tudott felmutatni. Mivel itt főképp a CPU és a vidkari a döntő, valószínűsítem, hogy a kisebb RAM sebességgel magyarázható a 250 pontos különbözet. Örülnék ha más is jelezné ezt a problémát, furcsállom, hogy egyedül vagyok vele.

A másik hiba azokat érintheti, akik magas FSB-vel hajtják a rendszert, az pedig az egyes HT link sebességek használhatatlansága. Azt tapasztaltam, hogy durván 240-250 MHz-es FSB felett, a 4*-es ill. a 2*-es HT linket beállítva nem volt hajlandó elindulni a rendszer. Az 5*-ös már sok ilyen magas FSB mellett, ezért volt fájó, hogy a 4*-es nem ment. A 3*-os meg ugye ugyanaz, mint az 1.5bios "for overclocking" funkciója, vagyis semmi előrelépés. A 2*-es sebességű HT linknek már ugye nincs sok értelme, de kipróbáltam, és szintén belehalt a gép. Pontos maximális FSB értéket sem tudok megadni, mert a lap nem viselkedett következetesen, volt, hogy a kritikus HT linkek mellett 245MHz FSB-n még újraindult, máskor meg a 240MHz is sok volt. Mégegyszer mondom, aki nem tuningol, vagy ha igen, de csak szolid FSB emeléssel, azokat ez nem fogja érinteni.

Szóval akinél a fent leírtak nem jelentkeznek, az nyugodtan örülhet az új biosnak. Mivel nálam teljesítménycsökkenést okozott, és jelenleg 2GB memória van a gépemben, ezért úgy döntöttem, hogy továbbra is kitartok az 1.5-ös verzió mellett.

[ Szerkesztve ]

(#194) katt777 válasza Bohus (#193) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Oksi, értem én az érveidet.
Viszont a HT probléma bizonyosan a RAM-osztók miatt jelentkezik. Nem mondom, hogy játsszd ki, de lehet, hogy kisebb FSB-vel gyorsabb memóriakezelést kapnál a megfelelő RAM osztóhoz szükséges beállításokat kiszámolva.
Talán az 1.9-esnek majd más bajai lesznek.
Az viszont továbbra is szomorú, hogy egy ilyen f@sz@ kis tuninglapot mindig elcsesznek a biosokkal. Asszem később majd kénytelen leszek Gigabyte-ra, esetleg DFI-re áttérni. Vagy ASUS-ra vissza, de azokról is sok rosszat hallani manapság.

[ Szerkesztve ]

(#195) Attas

Attas
(tag)

Sziasztok. A problémám az, hogy az MSI K9A platinum alaplapom 2*1GB kingmax memóriával vettem. Most bővítés céljából vettem bele 1*2GB Kingmax memóriát. Mind a három memória 800Mhz-es De bárhogy, bármilyen sorrendbe rakom is be, csak 3GB lát az OP rendszer(vista, XP egyaránt) A bios látja a 4GB. Ja és mindkét OP rendszer kifagy vagy már el se indul ha bent van mind a 3-om memória. Mi lehet a megoldás? Nagyon hálás lennék a helpnek! Esetleg bios frissítés?

"Az élet olyan mint az ásás. Néha pár gyökér feltart, de annak jól odacsapsz és mehetsz tovább!"

(#196) katt777 válasza Attas (#195) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Nem bios a gond, bár az sok mindenért szidható. Nekem 2 Kingmax + 2 Samsung van benn.
Vistád 32 bites, vagy 64? Ez fontos!
32 bites (x86) rendszer csak 3GB memóriát lát a kisebb címezhetőség miatt, + a videokártya memóriáját (így lehet pl. 3,25GB memóriád egy 256 MB-os karival). Mindemellett az XP pl. hiába lát 3 GB-ot, csak 2 GB-ot használ (x86-os Vistát nem tudom, én a hardver kihasználása miatt x64-est futtatok). A 3GB memória kihasználásához aktiválnod kell ennek a kapcsolóját az Rendszertulajdonságok/Speciális/Indítás-helyreállítás menüben (boot.ini). Szerkesztésre kattintva beírod a sor végére (vagy bárhová a kapcsolók közé), hogy " /3GB" (idézőjelek nélkül), onnantól kezdve műxik a gép, és elméletileg nem is fagy le. Virtuális memóriát nyugodtan tiltsd le bármelyik OS alatt.
Nálam a memóriabővítés után egyébként csak akkor működött normálisan az XP, ha újratelepítettem az egészet, ezért megtettem a Vistával is, mielőtt abban is itt-ott bajok jöttek volna elő.

(#197) misix

misix
(újonc)

Sziasztok.

Végigolvastam a topicot :O Most akkor jó ez a kártya vagy sem? :F

Ha nem tervezem a tunningolást akkor jó lessz az alábbi konfiggal?

msi-k9a platinum
2*1024Mb geil 800Mhz ram
4800+ AM2-es proci (windsor mag)
Shapphire HD2600XT *2

Most akkor mi is van a bios-al?

(#198) katt777 válasza misix (#197) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Melyik bios-szal? És miért kérded, ha végigolvastad a topicot?
És hogy jön a kártya a lap topicba?

DE:

Tehetnél inkább egy gyors kártyát a gépedbe, a 2600XT CF zero. 1 1950XT-vel is ott vagy, vagy nézz használtan 2900Pro-t. Valaki 1950XT topicban 50-kért vett, aztán felhúzta 2900XT-re gond nélkül. Na, az gyors, és később vehetsz mellé másikat. De a teljes kihajtásához húzni kell a procin.
Ebben a lapban nyugodtan meghúzhatod azt a procit (a windsor magos 4200+-om 2600-ig ment túlmelegedés nélkül, sem RAM-okat, sem HT sebességet nem kellett visszavenni, azaz RAM-ok 944MHz-en jártak, HT meg 1200 körül gond nélkül, szóval hardveresen a lap OK).
Ha maradsz a 2GB RAM-nál, célszerű az 1.5-ös bios-t használnod (ez is bent van a topicban). Proci 2800-ra húzva már meghajtja a 2900Pro-t is. És akkor sokkal gyorsabb géped van ugyanannyi pénzért.
Kifelejtetted viszont a legfontosabbat: egy min. 500W-os CF tápot!!! Ez bizony költséges, és szükséges. Nekem egy Chieftec 550W-os van benne.

[ Szerkesztve ]

(#199) misix válasza katt777 (#198) üzenetére

misix
(újonc)

oké-oké

nem kártya, hanem alaplapot akartam írni.
Nem akarok 150 000 költeni pill

A kérdésem az volt, hogy egy átlagos felhaszunálónak jó-e ez a lap?
Aki nem szokott tunnigolni, mert mondjuk nem ért hozzá.

Olvasgattam a topicban, hogy 1.5 1.6 1.7 ... bios....
Ha veszek egy ilyen lapot és frissitem a legújabb biosra akkor lesz-e vele vmi gondja egy "kezdőnek"? Mert pld nem vágom, hogy tudom visszaállítani a régi verziot???

TNX

U.i: egyébbként néha tunningolok, csak a fesz- álltítással nem boldogulok, nem vágom mit, hogy , mennyire kell áll.....

(#200) katt777 válasza misix (#199) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Segítséget kapsz itt, a lap jó. Ha nem tuningolod agyon, jó a legújabb bios is (de procitól függően tuninghoz is), de azon kívül csak az 1.5-ös! De tényleg nagyon sokat kihozhaszt ebből a konfigból, sokkal többet, mint az ára, és a túlmelegedéssel sem lesz gondod (még tuning mellett sem), mint más chipsetekkel. a 4200+-omat a 42 fokos kánikulában teszteltem/használtam 2600-on, minimális fesz. emeléssel (azt pedig léptetheted a lap bios-ában, ha szükséges, szóval ésszel próbálgatva nem cseszheted el. (És minden más is aprólékosan állítható.) Én sem értettem hozzá, amíg meg nem tanultam. :D
Bios-okat nyugodtan cserélgetheted, csak nem érdemes. Felteszed az 1.5-öt vagy az 1.8-at, és kész.

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.