Hirdetés

2012. május 28., hétfő

(#101) katt777

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Hi!

Csak nekem nem OK a bios-ban a HT speed beállítás, vagy másoknál is van ilyen: a 200-1000 MHz-es helyett, amit a kézikönyv ír, csak Normal és For Overclocking állás van, ami tesztek szerint az 5X és a 3X beállítást jelenti. 1.3-as bios-szal kaptam a lapot, de az 1.5-ös és az 1.6-os is ilyen. Ez szívás, ha overclockolni akar az ember, mert a lap ugyan frankón elbírja az 1180-as HT sebességet, de ha feljebb viszem a procit, csak a 3-as szorzóval tudom folytatni a kísérletezést, ami enyhén szólva lassítja a konfigot.
A másik kérdésem: nálatok is csak alapon (1X) működik a HT speed az 1.6-os bios-szal?
Írtam emailt az MSI-nek, de még nem válaszoltak.
Előre is kösz, ha valaki tud segíteni.

Régebben gyakran okoztak problémákat az AMD driverei. Ma már nincs ilyen gondom! Hardveres, beállítási problémák, teszt kérdések, egyéb gondok esetén: katt-teszt.comlu.com

(#102) Bohus válasza katt777 (#101) üzenetére

Bohus
(kvázi-tag)

Hát ja, az 1.6-os bios selejtes, nemcsak a HT miatt -ami nálam is 200MHz-, de az FSB-t sem engedi úgy emelni, mint pl. az 1.5. A 3X ill. 5X HT között nincs nagy különbség, szintetikus tesztek kimutatnak némi előnyt, én nem tartom nagy érvágásnak, ha vissza kell venni standard-re. Nálam 1333MHz-t is bír, 266-os FSB-n, mégis levettem standardra, nehogy valami galibát okozzon.

Nincsen egyenes, minden sréh, sz@r az egész mindenség...

(#104) katt777 válasza Bohus (#102) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Köszi, eszerint nem a gépemben van a hiba. Tesztek szerint nálam a 3X sebesség elég komoly hátrányt mutatott. Én csak 237-ig vittem fel az FSB-t, mert ezen a sebességen stabil volt az alaplap úgy, hogy sem a memóriasebességet, sem a HT seb.-et nem kellett levenni. 944 MHz-en szépen dolgoztak a Samsung RAM-ok. (A CPU persze ekkor már felszaladt 50 fok fölé, folyamatos munkában 58-ig is, gyári hűtővel, de ennél tovább nem.) Ha az FSB-t feljebb viszem, RAM-ot kell csökkenteni, az meg e részről megint érzékelhető lassulás (HT is), ezért nálam a fenti tűnik az optimális beállításnak. Amúgy minden alapon van most, mert egyelőre nincs olyan program, amelyik komolyabb tuningot igényelne. (4200+ a proci)
Ha az MSI véletlenül válaszra méltatna HT és Bios ügyben (mármint, hogy javítják-e a problémát, és mikorra), feltétlenül felteszem ide. Addig meg jó a v1.5, amíg nincs 4GB RAM a gépben. Kár ezekért az ''apróságokért'', mert amúgy nem volna rossz alaplap.

Régebben gyakran okoztak problémákat az AMD driverei. Ma már nincs ilyen gondom! Hardveres, beállítási problémák, teszt kérdések, egyéb gondok esetén: katt-teszt.comlu.com

(#105) Bohus válasza katt777 (#104) üzenetére

Bohus
(kvázi-tag)

Az MSI kétlem, hogy válaszolna bios ügyben. Annak idején az 1.4-es bios FSB emelés esetén rosszul írta ki a tényleges CPU sebességet. Írtam nekik, és bár mégcsak egy formalevél sem jött vissza a support részlegtől, egyszercsak kijött az v1.5. Érdemes felhívni a figyelmüket a hibákra, mert valószínűleg minél többen nyúzzuk őket, annál előbb reagálnak.
Persze az is előfordulhat, hogy csak a diagnosztikai progi (nálam Everest) téved a HT sebességét illetően, és a valóságban minden rendben van, én mindenesetre az 1.6-ot (főleg tuning esetén) nem ajánlom.
A másik ami számomra eléggé homályos -főképp ennél a lapnál- az a memória sebessége.
A DDR korszakig az FSB, DDR speed, FSB-DDR arány ismeretében, könnyűszerrel meg lehetett állapítani a RAM sebességét. Amit kikalkuláltam, annyin ment. Most, mást mutat a bios, a memtest86+, ill. win alól az Everest (valószínűleg ez utóbbi a tényleges). Átolvastam már egy rakás erre vonatkozó infót, de egyenlőre nem találom a logikáját, hogy ez a lap miként kalkulálja ki a RAM sebességét.

(#106) katt777 válasza Bohus (#105) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Nekem az is jó, ha kijön az 1.7-es bios. :) Az elég jó válasz lenne.
A HT-hez nem kellett külön tesztprogram (persze leteszteltem többel is), az egész gépen, minden programban érzékelhető volt a lassulás. 3DMarkban is mintha egy kategóriával kisebb gépem lett volna. Elég sok a különbség az 1x és az 5x mód között. Az 1.6 kizárólag az előbbivel dolgozik, tehát tuning nélkül sem ajánlott. :) Amíg nincs min. 4GB RAM a gépben, addig jó az 1.5-ös.
Értékekre nálam a CPU-Z elég jól bevált. Memória sebességre is. Alapból pl. a 800 MHz 368 (mindegy, hogy auto beállításon van, vagy 800-ra kapcsolod), tuninggal felmehet 430 fölé is. Nálam ekkor a bios szerint 944-en ment, és nem volt vele gond. Tuningnál csak a 4x mód hiánya szívás, mert vagy széthajtod a procit, vagy belassul a memória, és hiába a brutális FSB érték, a programok lassulnak (memóriaigénytől függően). Szóval átlagra kell belőni, és akkor persze a Vista még mindig megszívathat.
Kalkulatíve tehát CPU-Z. :) Ennek az értékével érdemes számolni, már ha számolgatni akarsz, mert bios alapján ugye FSBX4.

(#107) katt777 válasza Bohus (#105) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Tomboy1986-tól kaptam egy képletet tuning topicból:

Mem osztó = (CPU szorzó * 200) / (Beállított memória sebesség / 2 )

Ezt követően pedig a valós memóriafrekvencia:

(CPU szorzó * FSB) / Memória osztó

(#108) katt777 válasza Bohus (#105) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Mellékesen megnézhettem volna a következő sort CPU-Z-ben:
A valós memóriafrekvencia CPU/6.
Tehát a 2200-as procim mellé jön a 368 MHz DRAM FSB, amit a tesztek igazolnak is.
Remélem, ez segített.

(#109) katt777 válasza katt777 (#108) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Tomboy javított egy kis feledékenységet:
Ha törtszám jön ki a memória osztóra, akkor felfelé kell kerekíteni. Így a számítás helyes, és igazolják a tesztek is.

(#110) Bohus válasza katt777 (#109) üzenetére

Bohus
(kvázi-tag)

Kösz! Igen, Tomboy képlete helyes, akinek nincs kedve számolni, az táblázatos formában is áttekintheti a memóriafrekiket CPU szorzó, ill. FSB függvényében itt: [link]
Hátránya, hogy feles szorzók itt nem szerepelnek, ilyenkor marad a képlet.

(#111) katt777

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Küldtem egy kedves, meleghangú e-mailt az MSI-nek a bios-aik, illetve a vásárlóikkal való bánásmódjuk ügyében. Egyúttal illedelmesen megérdeklődtem, hogy egyrészt képesnek érzik-e magukat arra, hogy a közeljövőben hibátlan biost adjanak ki, vagy üzletpolitikájuk részét képezi-e mindez azzal együtt, hogy az előbbiekből kiindulva nyilvánvalóan szeretnék, ha minél többen megtudnák, milyen pocsék munkát (?) végeznek, mert ez ügyben bízvást számíthatnak támogatásomra, és még jutalékot sem várok mindezért.
Kíváncsian várom, hogy ezúttal válaszra méltatnak-e.

(#112) R.P.

R.P.
(fanatikus tag)

Öh... Visszaolvastam. Szóval az 1.5-ös BIOS a jó szerintetek? Live Update-t szabad vagy inkább kerüljem?

Olvassátok! http://footer.hu - kulturális magazin

(#113) redgold

redgold
(lelkes újonc)

Sziasztok!

Azért írok ide, mert már jó idelye nem tudom megoldani a következő problémát:
Msi K9A Platinum alaplap, 2x Sapphire Hd2900XT vga, AMD A64 6000+ proci, 2x 1 gb Corsair XMS ram, 800W FSP táp, 200 gb Hitachi SATAII vinyó. Nagyjából ennyi a gép. XP és Vista van installálva külön partíción! Driverek rendben. Catalist szerint a crossfire rendben működik. A gép nem működik rendellenesen.
Ezzel együtt a 3dmark06 program pedig nem akar elindulni. Próbáltam a kompatibilitási módot is változtatni, de semmi! Behívja a ''please wait while...'' képernyőt, a processzor kb 50%-os terhelést kap ezelatt, De továbblépni nem akar!

Ja, és próbáltam a Futuremark oldaláról letőltött, ill. a sapphire által csomagolt mérőprogit is. Ugyan az mindkettő, tehár nem indul!

Ha valaki tudna segíteni, annak örülnék és megköszönném! Red

Tudományosan bizonyított tény: A SZÁMÍTÓGÉP FÜSTTEL MŰKÖDIK!

(#114) HERR Z válasza redgold (#113) üzenetére

HERR Z
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

[link]
Ezt csináld meg és menni fog

[Szerkesztve]

(#115) redgold válasza HERR Z (#114) üzenetére

redgold
(lelkes újonc)

Köszönöm HERR Z, megcsináltam, de így az első mérési szekvencia betöltésekor fagy le, nem mindjárt az elején!

(#116) redgold válasza HERR Z (#114) üzenetére

redgold
(lelkes újonc)

Azért rögtön helyesbítenék is: Vista alatt valóban nem megy, viszont XP alatt elindult, és mér rendesen! Köszönöm!

(#117) Lacc20

Lacc20
(újonc)

Sziasztok!

Most újítom a gépem és tanácsot szeretnék kérni hogy az Msi k9a platinum mellé melyik videókari lenne jobb?ASUS EAX1650XT 2DHT 256MB PCI-E vagy
ASUS EN8600GT SILENT/HTDP/256M PCIe
a többi paraméter:AMDX2 5600,Kingmax 2x1GB 800mhz
Csak játékra lenne,semmi tuning

Kösz előre is a válaszokat!

(#118) redgold válasza Lacc20 (#117) üzenetére

redgold
(lelkes újonc)

Szia!

Mivel az alaplap központi chipkészlete ATI-AMD termék (RD580), ezért célszerű az ATI kártyát választani hozzá!

Ha van elég pénzed akkor vegyél valami belső csatolós kártyát kettőt, ha nincs most sok, akkor eggyel is elmegy, és később veszel ugyan olyan típusút! Aztán mehet a crossfire!

Az x1650xt ehhez a laphoz kicsit gyengusnak tűnik! (bocs mindenkitől, nem sértésnek szántam) Tekintve a processtortámogatást, mert ha kis szerencsénk lesz, új biossal a phenomot is kezelheti! Az pedig elég brutális prociteljesítményt ígér!

Az enyémben pl tisztán látszik, hogy procilimitesek a vga-k!

Üdv.!

(#119) MatyeeAM2

MatyeeAM2
(fanatikus tag)

Én inkább a hd2600xt javasolnám az kb egyszintű a 8600gt vel ha nem jobb. Amúgy ha nem akarok tuningolni akkor jobb ez a lap mint az asus? asus-ról nem sok jót olvastam.

AMD&Hardstyle 4 ever! Tudok 1 jó viccet! Mond! Nokia! :D :D

(#120) redgold válasza MatyeeAM2 (#119) üzenetére

redgold
(lelkes újonc)

Ja! A 2600xt jó választásnak tűnik. ha most csak 1-et veszel, még fél év múlva is lesz belóle, mert elég új! Crossfire hídra figyelj, hogy meglegyen!(ált. 1 kártya 1 híd)

Az alaplap? Háááát, én jobbra számítottam a specifikációk alapján!(bocs az MSI fanoktól) Volt 1 Abit At-8 32x lapom, annak a nyomába sem ér! Ha annak az Am2-es változatát kidobta volna az Abit, hát tuti azt veszem!
Ezen is megvan minden, sőt olyanok is amik talán feleslegesek, de ez kicsit mintha döcögős lenne, a másik meg ment mint vajban a forró kés...

Asus-t nem nagyon ismerem, de különféle fórumokon valóban lehet a márkáról negatívumokat olvasni! De szerintem nem lehet nagyon rossz! Mások a felhasznált kiegészítők! Kicsit procikímélősebbek!

Remélem az RD790 megint fellelhető lesz Abit-nál!

(#121) katt777 válasza R.P. (#112) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

1.5: csak 2 HT speed, működő szorzóállítás
1.7: 5 HT speed, Vista/XP64 4GB támogatás, megint nem működő szorzó állítás.
Tuti ez volt az utolsó MSI cuccom. :(

(#122) katt777 válasza redgold (#120) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ma már az Abit, DFI, és a Gigabyte cuccok vannak topon (/pill), kár, hogy használható CF-es AM 2 lapot csak az MSI és az ASUS gyárt (és ASUS-t pont nem lehetett kapni, amikor összeraktam a gépet). Az összes régebbi lapom ASUS volt, egyikkel sem volt probléma.
Viszont, ha nem számítjuk a tré bios-okat, nálam az MSI is hasít rendesen, tuningot is nagyon jól bírta 4200+-szal. 2700-nál csak a melegedés miatt nem húztam tovább (gyári hűtő volt a procin), 1200 felett sem volt gondja HT sebességgel, Samsung RAM-okat 944 MHz-ig nem kellett visszaosztani.

Sztem érdemes megvárni a DX10.1-es 2950Pro-t, a DX10-esek, főleg ezek a lassúsági bajnokok, felejtősek. Ha mégis 2600, akkor HIS 2600XT GDDR4-gyel, az legalább tud valamit, még ha szintén csak 128 bites is. [L:http://www.hisdigital.com/html/product_sp.php?id=310][/L]

(#123) Bohus válasza katt777 (#122) üzenetére

Bohus
(kvázi-tag)

Már épp fel akartam tolni a bios 1.7-et, de egy kicsit megrémisztettél! Mit értesz a nem működő szorzó állításon? Csak default-ba megy?

(#124) katt777 válasza Bohus (#123) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ja. Persze a 6000+-nak mindegy, mert FSB korlátos. Mondjuk nálam az 1.3-as bios is így indult, aztán az egyik CMOS Clear után gondolt egyet, és működni kezdett. (Az előző soknál nem.) Szóval lehet, hogy az alaplapom nem százas, viszont nincs kedvem CMOS clear-ekkel szórakozni, amikor úgysem látom hasznát a kisebb szorzónak. Egy próbát megér az 1.7-es.
Viszont nem tudom, miért akarnál szorzót visszavenni, amikor ebben a lapban agyonhúzhatsz minden kisebb AMD procit, mert stabilan viszi a magasabb órajelen járó RAM-okat (a Samsungjaimat pl. 944-ig), és nálam HT sebesség sem okozott gondot 1200 fölött anno még a 4200+ procival. Épp ezért nem zavart akkoriban a HT szorzók hiánya sem (csak a tudat, hogy sz@r a bios). 2700-nál kellett visszavennem a RAM-okat 667-re, de az 5X HT sebességet még ott sem.
Viszont, ha felteszed, semmiképp ne hagyd auto-n a beállításokat, mert a legkisebb tuninggal is pl. 1X sebességre veszi le a HT-t. Legyen az fix 1GB, és tök OK:

(#125) Bohus válasza katt777 (#124) üzenetére

Bohus
(kvázi-tag)

Jelenleg az Athlon64 X2 4000+ pici feszemeléssel alap szorzón 266 MHz FSB-n is szépen elfutna (ez 2.8GHz a 10,5- es szorzóval), ekkora teljesítményre viszont igazából nincs szükségem, viszont alapfeszen 2.4GHz-n már öt fokkal hűvösebb a procim (100% terhelésnél értve, BOINC mindig fut a háttérben), és mivel nem valami tuti a hűtésem (dolgozom rajta) ez most fontos, nem örülök ha 65 fok fölé mászik a CPU temp. Az FSB-ből viszont nem engedek, a szorzót nyomom le 9X-re, így a memória ugyancsak 800MHz-en dolgozik, mint a 2.8GHz-es esetben.
A lapom amugy 275MHz-s FSB fölött lesz instabil (ebben az ASUS tényleg verhetetlen), ezt még alap szorzón is elviselné a procim, ilyen tekintetben jogos, hogy miért is akarnák lefelé menni a szorzóval, ha felfelé nem tudom ellensúlyozni FSB-vel.
A HT két lépcsős állíthatósága engem is bosszantott, bár ment az 5X HT 266-os FSB-n, de Windows alatt bármilyen fájlt hoztam létre (Word mentés, netről letöltés, fájl másolás), az korrupt lett (CRC). Először a frász tört ki, hogy behalt a vinyóm, aztán HT vissza és minden O.K. No, ezt se hittem volna. A 3X 266=800MHz HT az meg egy picit kevés.
Az 1.5 előtti BIOS-ok nálam sem voltak konzekvensek, egy adott beállítással szépen futott a gép, pár újraindítás után meg nem. Az ilyen munkát én sem bocsátom meg az MSI-nek. Az 1.5 viszont bevált, ezért kérdeztem rá az 1.7-re, hogy érdemes-e feltenni.
Kipróbálom, ha nálam is jelentkezik a szorzó problem, akkor megkérjük az MSI-t, hogy sürgősen hozzák ki az 1.8-at.

(#126) katt777 válasza Bohus (#125) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ha az FSB-ből nem engedsz, sztem a RAM-okat oszd vissza, ne a szorzót (és/vagy a HT-t) vedd le, az is megoldás lehet. Viszont nem árt, ha a RAM-ok 900 fölött mennek, mert bizony sok RAM-igényes alkalmazás megsínyli a nagyon visszaosztott RAM-okat, hiába az agyig húzott proci. A 800-as HT nem lassít sokat, szóval ez még belefér, ha túl magasra szökne az 1GHz-es beállítással, és elbizonytalanodna. A lap és a chipset bírja. Nekem tényleg sem szorzót, sem HT-t nem kellett visszavennem.
Nálam +500 MHz-től (2700) kezdett 50 fok fölé menni a prockóm, szóval a házat sem árt okosan (és így olcsón) meghűteni. (A 65 fok nagyon sok egy 4000+-nak!) Ha nagyon melegszik, tegyél rá egy Ninja Rev B-t, annál jobb léghűtés nincs. Én 1-1 8 cm-es ventit tettem a táp alá, ill. elölre, a ház aljába, mindegyik kifelé fúj. Fenti a procihőt, alsó a vinyókét, és máris 10 fokkal hűvösebb lett a ház, igaz, a VGA hűtője is alapból kifújja a meleget a következő sloton, az sem forrósítja a házat.
Az általad említett hiba inkább RAM. Nálam leginkább a tömörítéseknél jelentkezett, aztán kipróbáltam felváltva a RAM-okat. Mivel csak az egyiknél csinálta, azt kicseréltem, aztán nem volt többé gáz. A HT lehez, hogy csak tünet volt, de persze nem biztos (vagy tényleg túl magasra ment így is a magasan megemelt FSB miatt).
MSI-nek most már te írogass :) , én meguntam, mert elég lassan kélt foganatja. :(

(#127) katt777 válasza Bohus (#125) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Na, az alaplapom megint egysze csak elfelejtette, hogy van DVD-RAM is rákötve. CMOS Clear, és voilá, műxik a visszavett szorzó. VISZONT az XP megint X15-nek látja a X14-et!!!

(#128) LALA_kiraly

LALA_kiraly
(őstag)

AGM-el van vkinek tapasztalata?

A pesszimista a sötétséget látja az alagútban, az optimista a fényt az alagút végén, a realista a közelgő vonat lámpáit, a mozdonyvezető pedig három idiótát a síneken...

(#129) carr

carr
(tag)

Hali!

Hol van 1.7 BIOS? Néztem UK MSI ódalba, de sz@rt se talált... :(
Most nálam 1.5 van fenn... azzal megy szépen. 2700Mhz nél nem akar följebb menni. hiába emelek feszt. memók már így is 1.9 en mennek, vagy az kevés?
1054 volt a mem sebessége asszem. Most nem otthonról írok, azért nem tudok pontos eredményt...
valaki?
köszi!

Mobilszámlák után %-ot kapni, minden hónapban? Igen. Írok ennek a srácnak egy privit, annyit megér.

(#130) carr

carr
(tag)

jah, X2 4000+ról van szó. :)

Mobilszámlák után %-ot kapni, minden hónapban? Igen. Írok ennek a srácnak egy privit, annyit megér.

(#131) katt777 válasza carr (#129) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Itt kell keresni, mi több nem is kell. :D

Jó ez az új motor, hogy nem képes beilleszteni a linket. :W (Meg még sok mást se.)
Na itt van, illeszd össze a sorokat egybe:

http://global.msi.com.tw/index.php?
func=proddesc&prod_no=259&maincat_no=1&cat2_no=171&cat3_no=351

(#132) Bohus

Bohus
(kvázi-tag)

BIOS 1.7 nálam felejtős. Ugyanazokkal a beállításokkal (értem ezalatt: memory timings, szorzó, FSB) amivel az 1.5 hasít, ez el sem indul. Tuningra alkalmatlan, nem ajánlom!

(#133) katt777 válasza Bohus (#132) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Csináltál CMOS Cleart az új bios installálása után? :F
Nálam nem volt semmi probléma a tuninggal, pontosan ugyanolyan tüneteket produkált hasonló beállításokkal (többet is próbáltam), mint az 1.3 v. az 1.5. Mi több, kevesebb fesz. elég volt neki ugyanakkora tuninghoz. Más gond kell legyen ott. (CMOS Clear hiánya, pl.)

(#134) Bohus válasza katt777 (#133) üzenetére

Bohus
(kvázi-tag)

Először nem csináltam. Bár mindig szoktam, de ennek a lapnak nem kell, meg macera is lenne, mert a gépház be van passzintva az asztalba (emiatt rossz a hűtésem). Aztán megfogadva a tanácsod szétkaptam a házat, de felesleges volt. Helyzet sajnos ugyanaz maradt de azért játszottam egy kicsit a beállításokkal. A végeredmény: a 248MHz-es FSB egy fal az alaplapnak, amin nem lehet áttörni. Teljesen mindegy hogy milyen szorzó (5,8,9,alap volt próbálva), és teljesen mindegy, hogy meddig osztom vissza a RAM-ot (400, 533, 667), 247-nél megy, 248-nál már nem.
Aztán 1.5 vissza, -no cmos clear, with jumper-, CAS 4-4-4-12 be, DDR 667-be (GEIL Value 2x1GB), FSB 266-ba, szorzó 9-be (4000+, Brisbane), oszt megy mint a golyó. Persze lehet, hogy az én lapomnak van valami egyedi gyíkja, hogy fujjol minden BIOS-ra, az 1.5-ön kívül (talán az 1.2-vel sem volt gond, de már erre nem mernék megesküdni), de ha mások is megosztják ilyen jellegű tapasztalataikat, akkor majd kitisztul a kép. Ugyhogy mindenki tegye fel az 1.7-es bios-t, aztán ide a véleményeket!

(#135) katt777 válasza Bohus (#134) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

No ja. Sajna a 4200+ procit becseréltem a 6000+-ra, azzal meg nem derül ki a 248-as korlát. Viszont a gyors prockóval rendben van, és a beállítások működnek. A biosban OK, winben hibás szorzó viszont érdekes. Szal lehet, nem a lapod rossz. Mondtam, most te küldd a leveleket az MSI-nek. :D
Amíg persze nem használsz 4 GB RAM-ot, addig nem lesz gondod az 1.5-ös bios-szal, bár szerintem az 5 HT sebesség hiányzik, de legalább a 4X. :)
De minél több biost adnak ki, annál tutibb, hogy ez volt az utolsó MSI cuccom.
Viszont az ATI CF és PhysX miatt lehet, hogy meglesz még egy darabig.

(#136) S. Szabi

S. Szabi
(fanatikus tag)

Hogyan kell frissíteni a BIOST? Le van töltve.

(#137) katt777 válasza S. Szabi (#136) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

AFUDOS programmal.

1. Készíts egy boot floppy-t.
2. Egy másik floppyra másold fel az afud408.exe-t és az A7280AMS.170 file-t
3. Indítsd el a gépet a rendszerindító floppy-ról.
4. Tedd be a másik floppyt a bios-szal.
5./a Ha nem akarsz régi biost menteni, írd be: afud408.exe A7280AMS.170

5./b Indítsd el az afud408.exe-t, ez kiírja a paraméterlistát
6. Most nem tudom fejből, de azt keresd meg, amelyik a régi bios mentésére szolgál
7. afud408.exe mentéskapcsoló A7280AMS.1xx menti a jelenlegi biost, ahol xx a .verzó jele. Ha pl. 1.3-as van fent, akkor A7280AMS.130 néven mentsd le, ha másik, akkor értelemszerűen úgy. A floppyra éppen elfér még az új bios és az afud408.exe mellett.
8. lásd 5./a

9. Ha végzett, és kiírta, hogy minden ok, visszadva a prompt-ot, indítsd újra a gépet, és máris használhatod az új biost.

Manual-ban is benne van, afudos408.exe bioskezelő program pedig megtalálható az alaplap telepítő CD-jén, de asszem a biosfrissítés csomagjában is, ha MSI oldaláról töltötted le.

(#138) Bohus válasza S. Szabi (#136) üzenetére

Bohus
(kvázi-tag)

Ha letöltötted, csomagold ki, ott van egy -How to flash the BIOS.DOC- fájl, amiben minden le van írva. Persze tudom, hogy nem ezt vártad, ezért segítek:

Elöljáróban annyit, hogy floppy lemezről nem biztonságos a frissítés, nem is ajánlják a gyártók, ha van FAT partíciód, vagy FAT-re formattáld pendrive-od, akkor inkább azt használd. Az sem árt ha van szünetmentes tápegységed, mert ugye az ördög nem alszik. Szóval:

- győződj meg róla, hogy a megfelelő bios-t töltötted le
- másold át az Afud408.exe és az A7280AMS.??? fájlokat az általad preferált médiára
- indístd el a gépet egy DOS alapú boot floppy-val, vagy Windows 98/Millenium boot CD-vel.
- válts át arra a meghajtóra, ahová az előző két fájlt másoltad
- add ki az afud408 a7280.??? parancsot (ahol ??? a verziószám, jelenleg:170)
- várd meg amíg a frissítés elkészül, majd indíst újra a gépet (vagy állítsd le, csinálj egy cmos resetet, és indítsd újra, bár ez a lap, tapasztalataim alapján mindezt nem igényli)
- ha ismét elindul, akkor örülhetsz. Hangold be a bios-t, és kész vagy.

Ha még bizonytalan vagy, ne kérdezz semmit, keress inkább egy hozzáértő havert, aki mindezt öt perc alatt megcsinálja, aztán este isztok rá egy sört (vagy akár többet is...).

(#139) Bohus válasza katt777 (#137) üzenetére

Bohus
(kvázi-tag)

Vazze, megelőztél!

(#140) katt777 válasza Bohus (#139) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Cirka 25 p-cel. De legalább gépeltél kicsit, a jó szándék a fontos. :D
Egyébként én meg mindig floppyról csinálom a bios frissítést, nincs azzal semmi gáz. Ha áramszünet van, tök mindegy a forrás, ez meg nekem már a múlt évezredben is bevált. De ha bonyolítani akarod, akkor már bootolhatsz is pendrive-ról. :)
És nem olyan nagy vaszisztdasz az.
Ha legalább látja a kolléga, hogy 2-en is ua-t írják, akkor az biztosabb.

(#141) S. Szabi

S. Szabi
(fanatikus tag)

Kössz midkettőtöknek!

(#142) zsolti1990

zsolti1990
(lelkes újonc)

MSI K9N Platinum SLI és a Msi k9a platinum között mi a külömbség?köszi

(#143) zsolti1990

zsolti1990
(lelkes újonc)

amugy geforce kártya lessz hozzá

(#144) zsolti1990

zsolti1990
(lelkes újonc)

hallottam valamit,hogy a sli nem támogatja a játékokat.É igaz?

(#145) redgold válasza zsolti1990 (#142) üzenetére

redgold
(lelkes újonc)

Alapvető különbség az alaplapi chipkészletben van, a K9A az ATI-AMD, a K9N pedig nVIDIA.

Háááát, szó ami szó, pár játék tényleg nem fut (nekem crossfire üzemmódban), és ezek alapján lehet, hogy sli-ben sem megy mindegyik!

Bár, szerintem az újabb gamék egyre jobban támogatják majd ezeket az ejárásokat, ha figyelembe vesszük az alaplapi chipek fejlesztésének irányvonalát!

(#146) zsolti1990 válasza redgold (#145) üzenetére

zsolti1990
(lelkes újonc)

k9a az ATI-s ahhoz jobb Ati-s graf kártyán venni vagy az mindeggy???

(#147) redgold válasza zsolti1990 (#146) üzenetére

redgold
(lelkes újonc)

Talán jobb, ha figyelembe vesszük, hogy azonos gyártó, azonos driver (Catalist) igény stb.

Bár a K9A lassan a kifutó példányok közé fog kerülni, mivel bevezetik az RD790-es maggal szerelt alaplapokat.
Nem beszélve arról, hogy ha nem akarsz 2 kártyás rendszert, akkor felesleges pénzkidobás a crossfire/sli kompatibilis alaplap.

Sokak véleménye az, - és ebben nem biztos hogy csak költséghatékonyság miatt van igazuk -, hogy jobb egy komoly single pcie2/16 alaplap, és egy komoly vga, mint kettő vagy még több!
Figyelmedbe ajánlanám pl. az ABIT Fatal1ty F-I90HD alaplapot, csupán mérlegelésre! (és lesz hasonló az új ATI-AMD chipkészlettel is, ami pcie 2-es) Intel benne a procifoglalat, és köztudott, hogy jelen időkben az intel az amd csúcs procijánál is jóval több tartalékkal rendelkezik. Az én 6000+-om is elég gyászosan teljesít, pedig az már majdnem a plafon az amd-nél.

Meg hááááááát az MSI! Ismételten nem akarok itt egyetlen MSI fan-t sem megsérteni, de az utóbbi 8 év legrosszabb alaplapját sikerült pár hónapja megvásárolnom a K9A személyében!

(#148) zsolti1990 válasza redgold (#147) üzenetére

zsolti1990
(lelkes újonc)

csk az a baj,hogy ahonnan rendelem hétfőn a gépemet ott csak MSI,ASROCK meg ASUS alaplapok közül lehet választani.És ugy gondoltam,hogy MSI-közüllük a legjobb,de lehet tévedtem

(#149) katt777 válasza zsolti1990 (#148) üzenetére

katt777
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ezek közül tényleg, csak kell rá az 1.7-es bios. Aki azt mondja, egy karis konfig kell, az nincs tisztában a teljes 3D szegmenssel. ATI-hoz tényleg ATIs alaplapi chipset kell. ATI CF jobb és szebb az SLI-nél. ATI chipset kezel asszimetrikus CF-et, ami meg SLIben nincs.
Ez azt jelenti, hogy egy kisebb kártyát is berakhatsz egy komolyabb mellé, és a két kari saját sebességen dolgozik, de a kisebb használható PhysX kártyaként is (gyorsabban bármely csak PhysX kártyánál). Játékoktól függően.
Magyarán egy kisebb kártya mellé betehetsz egy komolyabbat gond nélkül, aztán ha a komolyabb is olcsóbb lesz, lecserélheted a kisebbet, így a grafikus teljesítmény mindig magasabb lesz, mint 1 kari esetén. Az persze igaz, hogy a CF a már olcsóbban beszerezhető karikkal jó befektetés, újaknál nem annyira - viszont van időd várni, amíg a legjobbaknak lemegy az áruk. Tehát ha nem korlátlanok az anyagi erőforrásaid, nem rossz befektetés, főleg, hogy egyre több játéknak nem elég egy éppen csúcskártya sem.
VÁLASZTHATSZ, hogy CF-et, egy kártyát, vagy PhysX üzemmódot használsz.
MSI lapon ráadásul két hely van a két VGA slot között, nem csak 1, ez jobb a hűtésnél.

(#150) zsolti1990 válasza katt777 (#149) üzenetére

zsolti1990
(lelkes újonc)

Szoval ha most MSI K9A Platinum -ot veszek ebbe nem jo a MSI GeForce NX8600GTS T2D256E HD OC PCX ,mert az alaplapba ati van????

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.