'pot kívánok, volna egy kérdésem a sima KA790GX alaplaphoz kapcsolódóan: a integrált videokártya képes egyszerre mindhárom kimeneten (DVI, D-sub, HDMI) keresztül jelet adni, vagy csak egyszerre kettőn? Utóbbi esetben hogy jön össze a párosítás? Manualban nem találtam semmi erre vonatkozó infót.
Jelenleg egy LCD monitorom van csatlakoztatva DVI kábellel. Viszont az audiovizuális tartalmakat
szeretném a televízióm képernyőjén élvezni. Most egy jó öreg Philips CRT tévém van. A korábbi őskövület gépemben lévő videokártyáról kompozit kimenettel sikerült a jelet eljuttatnom a TV-ig, és a minőség is egész élvezhető maradt. Amíg nem újítok LCD/plazma TV-t (nem úgy néz ki, hogy ez a közeljövőben várható), addig preferálnám ezt a megoldást (S-videót nem komálta a TV vagy az átalakító, amit a TV scart csatlakozójába dugtam), úgyhogy most a tervem a következő: a KA730GX D-SUB kimenetére rádugok egy [Grand Hand View II nevű kütyüt], azon van kompozit kimenet, azt küldeném rá a TV-re. Esetleg, ha ebben a kérdésben van tapasztalat, akkor megoszthatnátok velem.
Más: van egy jó régi HP Laserjet 1100 nyomtatóm, amin csak párhuzamos csatlakozó van. Sajnos az alaplapon nemhogy hátul, de a lapon magán sincs LPT port, csak soros. Egy Gigabyte GA-MA78GM-S2H alaplappal indítottam, de boot-problémák voltak vele, jótállásban cserélték ki MKA790GX-re (azt mondták, hogy ez még jobb is, nem tudom, nem igazán vágom ilyen mélységben a témát). A Gigabyte lapon volt onboard LPT port, rádugtam egy ősrégi párhuzamos port kivezetést, és vidáman nyomtattam. Most viszont nem tudom, hogyan oldjam meg az összeköttetést az alaplap és a nyomtató között? Láttam, hogy van soros porthoz is ilyen kivezetés, viszont azt is hallottam, hogy itt kétféle van: sima és fordított. Nem tudom, ehhez az alaplaphoz melyikre lenne szükség, és hogy a soros portot lehet-e valahogy a nyomtatóval való együttműködésre bírni. Vagy vegyek egy USB-LTP kábelt? Esetleg egy PCI kártyát, ami LPT kimenetet ad?
HA valakit érdekel a Gigabyte GA-MA78GM-S2H lappal való kanossza-járásom, akkor [link] és [link].
Van még egy érdekesség a KA790GX-szel kapcsolatban: bekapcsolás után a prochűtő nagyon hangos volt, ami hazavágta az egészet (eredetileg egy nagyon csendes gépet akartam home office és házimozi célra). A 2500-es fordulatszámot sehogy sem tudtam szoftveresen csökkenteni (később rájöttem miért: a venti 3 tűs, ergo nem szabályozható; a venti állítólag a Sythe Ninja Mini hűtő gyári tartozéka). Bolttal telefon, adtak hozzá egy feszültségcsökkentő ellenállást, úgyhogy most 1700 RPM-en van, így a hang is jelentősen csökkent. Azért furcsa, hogy a Gigabyte alaplapon tök csendes volt, az MSI-n meg pörgött...
GBU