Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Bodor

    veterán

    válasz joysefke #23255 üzenetére

    A több éves saját és ezen, valamint a Flash SSD topik hozzászólóinak a gyakorlati tapasztalatai, és rengeteg teszt és cikk elolvasása után az alábbi tények határozzák meg az álláspontomat az ajánlás tekintetében.

    Az utóbbi években az SSD-kben használt NAND-ok nem mentek olyan fejlődésen keresztül, ami miatt gyorsabbnak éreznénk a gyakorlatban a rendszernek használt SSD-t, sőt a csíkszélesség csökkentésnek köszönhetően az élettartam is egyre kisebb lett.

    A vezérlők tekintetében hasonló a tapasztalat. Sajnos csak abban mások az új vezérlők, hogy próbálják az egyre kevesebb írási terhelést elviselő NAND-okat mind hatékonyabban megóvni az elhasználódástól. Az úgynevezett felhasználói élményen ezek az új vezérlők sem hoztak érdemi változást.

    Akiknek nincs ( elég és szélesebb körű) gyakorlati tapasztalatuk, azok el is hiszik azt, hogy a specifikációkban feltüntettet minél magasabb szekvenciális értékek miatt, vagy a tesztekben mutatott pár MB/s különbség miatt lesz érzésre is gyorsabb az egyik SSD , mint a másik, és mivel fogyasztói társadalomban élünk, sajnos az "új az jobb" szlogen is igen hatékonynak bizonyul.
    A cégeknek és a forgalmazóknak, a marketingnek ugye az a fontos, hogy elhitessék azt, hogy szükséged van újabb SSD-re, mert az jobb és gyorsabb, hogy a minél olcsóbban előállított termékből minél többet el tudjanak adni, tehát több legyen a hasznuk. Nem kéne ezeket a szövegeket elhinni, bedőlni a marketingnek, mert a gyakorlat egyelőre mást mutat.

    Ezek után már csak két szempont marad, az Ár és Garancia, és természetesen ezek összefüggései.

    A megnövekedett keresletnek köszönhetően az SSD-k árai az utóbbi években elég rohamosan csökkentek, ezért most az évekkel ezelőtti áron többnyire dupla akkora tárkapacitású SSD-t lehet venni, ezért is jobban ajánlottak és keresettebbek a 120-240 GB körüli példányok. Ezek az SSD-k szerintem is még évekig elegendőek lesznek egy oprendszernek, és ha nem lesz valami forradalmi technológiai változás, újítás ( 3 év alatt nem volt) , akkor a sebesség miatt nem is lesz érdemes lecserélni őket. Ebből kiindulva az ár mellet a legfontosabb tényező, szempont, hogy mennyire tartós példányt vásárolunk.
    A garanciális évek száma mellett oda kell figyelni arra is , hogy a korlátozott garancia tartalmaz-e írási limitet, és ha igen, akkor mennyit.

    Hogy miért is érdemes minél tartósabb SSD-t venni?
    Az SSD ugye egy adattároló eszköz, melyet csak akkor cserélnek le másikra az értelmesebb emberek
    ( vérpistikéket most ne vegyük ide, akik már csak azért is lecserélik, hogy a legújabb legyen a gépükben mindenből ), ha kinőtték őket, vagy elhitették velük, hogy az új majd gyorsabb lesz.
    Az SSD nem VGA vagy CPU, melynél az újabb a gyorsabb, jobb, hanem egy adattároló eszköz, melyet többnyire tartós használatra veszünk.
    Akik kinőtték az SSD-jüket, azoknál azt látom, hogy vagy meghagyják a gépben másodlagos meghajtónak, vagy eladják , vagy belerakják egy másik otthoni, nagymama, szülő, gyerek gépébe, vagy vesznek hozzá még egyet, és meg van oldva a tárhelyhiány. Egyik esetben sem mindegy, hogy mennyi a maradék garancia és élettartam. Sokan nem dúskálnak az anyagiakban, és lehet, hogy ha végre megvettek egy SSD-t, akkor évekig nem szeretnék lecserélni, mert nincs módjukban.
    Sokan keresnek manapság olcsó, használt SSD-ket, mert csak azokat tudják megfizetni, de nekik és az eladóknak sem mindegy, hogy még hány év ( hónap) garancia van rá, és mennyi a koncdiója, tehát mennyit írtak rá.
    Nekem is van a gépemben pár 5-8 éves HDD, és eszembe sem jut lecserélni őket, mert teljesen jól működnek,használni fogom őket addig, amíg jók.
    Ugyanígy nem fogom lecserélni a mostani SSD-met sem addig, amíg nem látok, tapasztalok olyan újat, ahol lényegesebben gyorsabban történik a gyakorlatban, érzésre minden, mert egyébként meg bőven elférek rajta. Szerintem rajtam kívül sokan gondolkodnak ilyen reálisan. Nem az a kérdés, hogy eljut-e valaki
    az SSD terhelhetőségének a végére egy belátható időn belül, hanem hogy ha azonos az ár, akkor elvből a tartósabbnak becsült a jobb választás, már csak elvből is, illetve az imént leírt gyakorlati példák miatt is.

    SSD totális technikai elavulása? Ezt az időpontot szerintem senki sem tudja megjövendölni. Pl. egy pár évvel ezelőtt , a szomszédom gépébe vett Samsung 470-ről is azt hihettem volna, hogy mostanra elavul majd, de a gyakorlatban meg szinte ugyanolyan gyors és jó most is ,mint a napjaink új típusai. Az egyes típusoknál esetleg minimálisan érzékelhető sebességkülönbség miatt meg teljesen felesleges pénzt kiadni. Ezért sem értem az olyan hozzászólásokat, hogy felesleges a tartós, 3 évnél több garanciával rendelkező SSD-t megvenni, mert addigra úgyis lecserélik. Minek? Miért? Mitől olyan biztosak benne? Mitől olyan biztos, hogy megéri majd lecserélni, hogy 3 év múlva annyival jobbak lesznek az akkoriak? Ha újat vesznek ,akkor miért nem éri meg majd a régit megtartani bármilyen célra? És ha lecserélik, akkor mindegy hogy mennyiért lehet eladni ( függően attól, hogy van vagy nincs rá garancia, és mennyi írással van terhelve) , vagy másik gépbe tenni, egyszerűen csak kidobják? Mindenki ennyire jól áll anyagilag?

    Vezérlő kérdése. Igen, az SSD-k többnyire a vezérlők hibájából romlanak el, de pesszimista módon, erre az esetleges ( bármi, bármikor elromolhat) hibára hivatkozna nem figyelembe venni az élettartamot, garanciát, nagy butaság lenne szerintem.
    Azokat az SSD-ket, amelyek nagy számban a vezérlő hibája miatt váltak megbízhatatlanná, ki vettük az ajánlásból. Egyébként pont a régebbi vezérlők illetve az ezekkel ellátott SSD-k azok, amelyek már bizonyítottak az idő során a megbízhatóságukról , ezért is ajánlhatóak szerintem bátrabban.
    Ki az aki a mostani vezérlőkről biztosan állítja, és mi alapján, hogy biztosan tartósabbak?
    Majd az idő megválaszolja ezt a kérdést is.
    ( Egy élő példa: Igaz, hogy nem mentek tönkre a Samsung 840 EVO-k, de az új korában hiper-szupernek tartott vezérlőjükről senki sem mondta volna meg akkor, hogy hónapok múlva problémásak lesznek.)
    Azt természetesen nem vitatom, hogy több mint valószínű, hogy a gyártók tanultak az eddigi hibákból, és próbálnak egyre jobb vezérlőket alkalmazni, amik nem teszik használhatatlanná az SSD-ket, de amíg a régebbiek is ugyanolyan jók ( mert már bizonyítottak) , és azok az SSD-k még tartósabbak és érzésre ugyanolyan gyorsak is, nem értem, hogy miért baj az, hogy a tartósság az egyik legfontosabbnak vett szempont az ár mellett.

Új hozzászólás Aktív témák