Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Gubek-Einste #43107 üzenetére

    Köszönöm az eddigi válaszokat a hosszú kérdésemre. :D :R

    "semmi garancia nincsen arra, hogy az új eszköz jobb lenne"
    "Ha AC eszközt veszel akkor az legyen az elsődleges mivel hardveresen már erősebb lesz mint a jelenlegi."

    Csak routing, tűzfal, és minimális WAN QoS, semmi multimédia/szerver szerepet nem lát el a kütyü, így egy szint felett ez nekem mindegy (illetve mikor magamnak fordítom az OpenWRT-t, akkor kihagyok belőle szinte mindent, amit nem használok, pl. még USB driver sincs a kernelemben).

    Amúgy nem jó, mert jelenleg egyetlen gyenge AC-s kliens van a legtávolabb a mostani router-től, és emiatt nem akarok keresztbe-kasul kábelezni (a mostani elhelyezés abból adódik, hogy valamikor régen ide húzták be a koax kábelt a modemhez, és nincs minden falban mindenfelé cső, hogy rugalmasan lehetne költöztetni a cuccokat, esetleg fúrva-faragva, de azt esetleg majd egy tapétázás előtt). Akkor inkább eladnám ezt a router-t is, ami van, és elölről kezdeném az egészet MikroTik alapokon.
    -> Tegnap mint ha egy új világra néző ablak nyílt volna meg előttem, mikor véletlenül eltévedtem a MikroTik honlapjára (kültéri AP-k kapcsán). Nem tudtam, hogy relatívan ilyen olcsó lehet az iroda / kisipari hálózati infrastruktúra eszköz. Szóval, ha ma kéne felhúznom a nulláról az itthoni cuccot és "rendesen", nem minél olcsóbban akarnám megúszni, akkor rá sem néznék az ilyen otthoni felhasználóknak szánt WiFi router-ekre, mint a WDR-4300 vagy az Archer C5, amiknél a külcsíny és a multimédiás extra funkciók mennyisége fontosabbak az alapszolgáltatások minőségétől.

    ----------
    Kültéri nagytávú:
    ----------

    Úgy érted, hogy rendeljek meg egy olcsót, próbáljam ki élesben, aztán X napon belül küldjem vissza a boltba, ha nem nyert, és vásároljam le az árát? Mert ilyesmit használtként eladni újhoz közeli áron szerintem a lehetetlent súrolja (tippre talán fél-egy év múlva megkéri valaki féláron).

    Pár olcsó alternatíva, amit 2 napon nem 3 héten belülre ígérnek a webshop-ok (a végén az ár bruttó végösszeg két darabra, postával együtt abból a boltból, ahol épp találtam):
    MikroTik SXT Lite2 - 2.4GHz 27dBm 10dBi - 30000Ft
    TP-Link TL-WA7210N - 2.4GHz 27dBm 12 dBi - 31100Ft
    MikroTik SXT Lite5 - 5GHz 27dBm 16dBi -32300Ft

    A rádió névlegesen mindegyiken azonos erősségű (bár consumer cuccoknál ezek sokszor semmitmondó értékek, pl. beállíthatom a szoftvert bogársütögető erőre, csak épp semmi különbség nem lesz már a lépcső közepétől felfelé a kliensoldali jel/zaj mérésben...), így a névleges antennanyereség szerint raktam most sorba (amit soha nem értettem igazán, hogy miként működik :D).

    Amit nem tudok megítélni, hogy a 2.4 vagy az 5GHz lehetne jobb erre a célra. Főleg, hogy így, azonos jelerősség mellett pusztán a jobb antenna és vélhetően kevesebb külső zaj (más 2.4GHz WiFi rádiók az AP-k közelében azonos/közeli csatornán) kompenzálná-e a nagyobb fajlagos jelveszteséget (rövidebb hullámhossz). Laikusan empirikus alapon félek az 5GHz-től, mert itthon sokkal könnyebben állítja meg egy téglafal, mint a 2.4GHz-et (de ez függhet az adott router és kliensek rádiójától és antennájától, firwmware-től, driver-től, stb, stb... ez egy kicsit más típusú felhasználás termék...).

    Kicsit drágábban egy középútnak tűnik:
    MikroTik SXT 2 - 2.5GHz 32dBm 10dBi 43000Ft
    Ezzel az a baj, hogy bár erősebb a rádiója, de tágabb a szórási sugara is és heteket kéne rá várni (vagy még többet fizetni).

    A következő kategória ez lenne:
    Mikrotik QRT 2 - 2.4GHz 35dBm 17dbi - 81000Ft
    De, ennyit már nagyon nem érne meg a téma. :N

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák