''Pontosan mi teszi kényelmessé? A szoftverezettsége?''
Az is... Linuxot használok rajta ugyanis. 
Na de komolyan: Átgondolt és ergonomikus kialakítás. A billentyűzet nagyon jó (legjobb). A pöcökegér fantasztikus. Tessék elolvasni még egyszer az előző két mondatot... 
Minél többet használja az ember, márpedig én nagyon sokat használom, annál fontosabb dolgok ezek. A billentyűzet kialakítása nagyon jól átgondolt, és ahhoz képest, hogy milyen kevés helyre kell bezsúfolni mindent, kényelmes. A billentyűk nyomáspontja nagyon kényelmes. Sok laptopot próbálgattam már, egyik sem (!) érte el azt a szintet, amit egy ThinkPad.
(Itt meg kell jegyezzem, hogy ezt nem mindenki érzékeli. Egyszer pl. megjegyeztem egy T40p tulajdonosának, hogy bizony gyengébb a billentyűzete, mint az X31-emnek, de hiába próbálgatta ő is, egyszerűen nem érzett semmi különbséget, pedig számomra azonnal és nagyon feltűnő volt.)
A pöcökegérről annyit, hogy elajándékoztam a laptophoz vett egeremet. Egyszerűen fölösleges, ugyanis a pöcökegérrel kényelmesebben és gyorsabban tudok dolgozni. Némi gyakorlás után rendkívül precízen használható, és sok időt megspórol az ember azzal, hogy nem kell a kezét az egér felé ingáztatnia. Más gépeken is előfordul persze pöcökegér, az utóbbi időben használtam is egy-két igen jót HP nc gépeken, de azért volt különbség.
ThinkLight: Apróság, de nagyon hasznos, nem is gondolná az ember, hogy mennyire, amíg ki nem próbálja élesben.
Mechanikailag stabil: A laptop számomra munkaeszköz illetve használati tárgy, nem pedig hímes tojás, és ennek megfelelően bánok vele. Ha épp az kell, megfogom az egyik sarkánál három ujjal, vagy a kijelző sarkát két ujjal, és odébbránthatom az egész gépet, mondjuk az ágy másik sarkába. És lehetne folytatni a sort... Szörnyen kényelmetlen lenne, ha ezeket nem tehetném meg, mert attól kellene tartanom, hogy széttörik vagy eldeformálódik.
Nem melegszik túl, nem hangos, jó minőségű alkatrészekből van összerakva. Nem spórolnak apróságokon, Intel chipset, Intel NIC, ráadásul gigabites, stb. Megbízhatóan működik, és jellemzően nem kell egzotikus szirszar hardverekhez való driver keresgéléssel szívni, Linuxnál ez főleg előny. (Ilyet persze nem csak egy ThinkPad tudhat.)
Szóval olyan gép, ami nincs útban, amit csak használ az ember, anélkül, hogy a tervezési hibákat vagy egyéb hülyeségeket kellene kerülgetni vagy különösebben vigyázni kellene rá. Sok időt és bosszankodást meg lehet vele spórolni, és ugyebár mindkét dolog igen drága... 
''... we as consumers, want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''