Hirdetés

Aktív témák

  • ArrayOfLilly

    aktív tag

    Nesztek: :)

    "No, most van rá egy kis időm.

    Én két viszonylag drága gépet használtam, nem tudom, mennyire releváns a tapasztalatom az olcsóbb kategóriára vonatkoztatva, de leírom.

    Tavaly szeptemberben kaptam a cégemtől egy T61-t. Nagyon szerettem, csakhogy a lányom nagyon szeret játszani is, és mivel a gép integrált VGA-val volt szerelve, elhatároztam, hogy amikor már nem lesz céges gépem, akkor én olyat veszek, amiben kicsit erősebb a VGA.

    így esett a választásom az XPS-ekre - mert ugyan sok típushibáról és gyengeségről olvastam, de gondoltam, csak nem mind egyszerre fordul elő nálam, valamint hogy jó-jó, de ezek apró dolgok, viszont állítólag jó a hűtése, nem lesz gond a nagyobb teljesítménnyel.

    Ezek után behozattam USA-ból ismerőssel egyet.

    És az tapasztaltam, hogy a típushibák tömegesen jönnek elő, hogy a hűtés igazából messze nem megfelelő, és erre a gépre kb. úgy kell vigyázni, mint a hímes tojásra, azzal ellentétben, hogy a T61-et tényleg le lehet ejteni, rá lehet lépni, és oda lehet adni játszani a gyereknek is, ameddig alszom.

    Másik nagy különbség, hogy a Lenovo szoftverellátottsága annyival jobb, hogy zongorázni lehet a különbséget. Először is egyértelmű, hogy mit érdemes feltenni, másodszor gyakran frissülnek a driverek. És automatizálható a frissítés.

    Ezzel szemben a Dell driver-ellátottsága kvázi zéró, mindenhez van, de egyik sem friss és nem is nagyon foglalkoznak vele. Az XP-vel meg végképp nem. Frissíteni kézzel kell.

    Ugyanakkor az is igaz, hogy varázslatos a teljesítmény, 4 éves az asztali konfogom, mindenre megfelelt, nem frissítettem ezért, de ez nagyságrendekkel többet bír - ami jó.

    Ellenben a hűtés hiányosságai miatt alaplap, hűtési rendszer és VGA csere van folyamatban. 2 hónap után.

    Nehéz és macerás hordozni. Szemben az ugyanekkora T61-gyel, amit a képernyő pereménél fogva, két ujjal arrébb pakolsz (cipelhetsz is messzebbre) és nem lesz semmi baja.

    MInd a kettőben notebook speaker van, hasonló kategória, nem zenehallgatásra van és halk, de amíg a T61 csak halk kicsit - hangosabb, mint a többi, amit hallottam: Asus, Toshiba notebookok, addig a Dellé torzít, mint a feneség és plusz nagyon halk. Ezen a youtube-ot nézni is reménytelen.

    Az én tanulságom: notebooknál tényleg kurvára az összeszerelés és a ház minősége az, ami számít. Meg a tervezésé.

    Proci lehet benne erős, és sok memória, mert ez jót tesz neki és tudja is hűteni, de a VGA ne legyen erős és a játékot marhára érdemes megoldani az asztalin, ugyanis nem érdemes az egész laptopot feláldozni azért, hogy gyengébb minőségben tudj játszani. Márpedig ez a mértékű melegedés, amit ezek produkálnak, az egészet teszi tönkre.

    Ha ma kéne választanom, egyértelműen azt mondanám, hogy Lenovo. Vagy ha a többiek azt mondják, hogy valóban a Vostro, Latitude is hasonlóan jó, akkor valamelyik.
    (Latitude elsősorban, a Vostro már kompromisszum.)

    Tanulság 2: Lenovo mindenek előtt. A felépítésbeli különbség akkora, hogy nem lehet leírni. Meg kell tapogatni és használni kell egy darabig, a boltban nyilván nem lehet megtaposni, meg ráncigálni a fülénél fogva.

    Tanulság3: amit a neten olvasol, jobb komolyan venni - megfontolni.

    Én a notebookreview.com XPS alfórumát rágtam végig. Az ott felmerült hibák közül csak a már javított driverhibák nem fordultak elő nálam. A gépemben 2 alkatrész lesz eredeti 1 hét múlva: a wifi kártya és a proci - na jó, a ház is.

    A fórumok ellen az a legjobb érv, hogy az megy oda, akinek gondja van. És ez igaz is. Viszont az is, hogy ha 100x leírják ugyanazt a gondot, akkor az gond, csak a többiek nem oda írják, nem angolul, és lehet, hogy sehová, mert természetesnek veszik/beletörődtek, vagy már régen visszaküldték.

    Azt mondod, a barátnőd beszél angolul. Javaslom, hogy vásárlás előtt a kiválasztott gépről olvassatok sokat - és ne itt. Ez a fórum, minden lelkesedésem ellenére - lófasz, csak a notebookreview.com-hoz képest is. Mert a magyarok sokkal kevesebben vannak, sokkal kisebb anyagi lehetőségekkel, tehát kevesebb géppel és a fogyasztói öntudat sem jellemző itthon. Valamint, ha megnézed csak dell garanciahonosítás kérdését, mennyi téveszme terjed...

    Tanulság4: az alkatrészeket gyorsabb fejleszteni, mint tartósan tesztelni, ezért jónevű cég felsőkategóriás terméke - mint az én grafikus kártyám pl. - is lehet típushibás.

    Mivel a notebookalkatrészeket nem tudod házilag cserélni ócsóért, mint egy PC-ben, ezért kurvára kell a garancia. Ami nagyon megdobja az árat. De akkor is. Egy turmixgépnél pénzkidobás, de itt ugyanolyan releváns tulajdonság, mint a processzor órajele mondjuk.

    Addig lehetsz benne biztos, hogy működik, ameddig él a garanciád. Különös tekintettel a közgazdaság azon doktrínájára, hogy minél rövidebb az élettartam, annál hamarabb adnak el neked még egyet. Ez ma már nagyon rövid élettartamot, pár évet jelent.

    A 76-os gyártási évű Hajdú mosogépem, kevesebb tudással, ergó kevesebb parás alkatrésszel megy ma is. A 10 éves Whirlpool is megy még, de kellett már javítani párszor - még lehetett. A 2 éves úgy ment tönkre, hogy vagy a termék áránál drágább motorcsere, vagy kész - nem cserélsz ki benne egy-két csapágyat külön. És ugyanez igaz az összes többi dologra - fogyasztói társadalomban és növekedésalapú gazdaságban élünk - egyelőre. Szal ezzel számolni kell.

    3 olyan gépet tudok, amit mernék egy évvel venni: Lenovo T61, Dell Latitude (kevésbé) és Toshiba Tecra.

    Tanulság5: ne rendelj netről anélkül, hogy élőben lett volna a kezedben. Azt hittem, ez csak az Ottó katalógusra igaz, hogy nem látszik képen az anyaghasználat - de nem igaz, műanyagra, fémre is vonatkozik. És nem minden arany, ami fénylik.

    Ja. És inkább szánj még rá pénzt, ne pedig azt nézd, hogy mi éri meg rövidtávon - az biztos nem, ha egy év múlva újat kell venned.

    Szal teljes mellszélességgel kiállok a fiúk azon véleménye mellett, hogy R61 alá nem érdemes menni - ha megteheted.

    Kis színes: kolléganőmet a zebrán elütötte egy autó, kómában feküdt 3-4 hétig, a teljes felépülési ideje olyan 5-6 hónap lehetett. Azért járt ennyire pórul, mert elesett és beütötte a fejét.

    Belső sérülése és csonttörése nem lett, ugyanis, ahol nekiment az autó az oldalának, ott volt a Lenovo. És azóta is azon dolgozik!!! Nem viccelek.

    Mondjuk az ő gépe régebbi és másfélszer olyan vastag volt, mint az enyém. Ráadásul ezt a tesztet nem szeretném utánacsinálni, de elgondolkodtató.

    Tanulság6: amikor nekem elmondták szóról-szóra ugyanezt, én sem vettem komolyan. Azt mondtam magamnak, hogy a) ebben az árkategóriában már mindegy - 400e felett. b) Hogy a Dell is ajánlott, c) hogy a fórumon a problémás emberek írnak, d) franc venne mást, mint Lenovo-t, ha minden más ennyivel szarabb lenne, ez faszság. A többi se megy csődbe. e) különben is.

    Na, nem nekem lett igazam.

    Üdv,
    és jó fontolva haladást,
    A./I."

    [ Szerkesztve ]

    http://www.arrayoflilly.com

Aktív témák