Hirdetés

Aktív témák

  • DBAtti

    aktív tag

    válasz B-L-A-C-K #49660 üzenetére

    Két modell két ellenérvel akár újonnan:
    Beyerdynamic DT 235 - a hangja tetszene, de nem a kényelem bajnoka
    AKG K512 MKII - a kényelem bajnoka, a mélyben kicsit szegény

    A nyitott és zárt le van írva az első HSZ-ben, ha még nem olvastad el, kérlek tedd meg, hátha találsz benne még hasznos információt. Azért a lényegét elmondom: a nyitott-on a környezet felől is nyitott a fülkagyló, így kifelé is erősen hallatszik amit hallgatsz, és te is hallod a környezeti zajokat, míg a zárt csak a füled felé lyukas, emiatt jobban kiszűri a környezeti zajokat, és mások sem fintorognak, ha Fásy Zsülikét támad kedved bömböltetni.

    Magas - mély kiemelés: minden fejhallgató típusnak (de a példányok között is van egy kis szórás) van egy egyedi frekvenciamenete, amit a gyárban megálmodnak a mérnökök. Sok ilyen görbével találkozhatsz akár itt a fórumon, akár tesztoldalakon. Általában 20Hz-20kHz tartományban ábrázolják, mert ez az emberi hallás tartománya, hogy ki mit érez a szubtartományban, meg felharmonikusokból, arról még lehet beszélgetni, de a kommersz zeneipar már a felvételkor eldobja a 20-20k-n kívül eső tartományokat. Az ideális frekvenciaátmenet egy egyenes, tehát nem emel ki sehol. Kiemelés a görbén látható kiemelkedés, az adott frekvenciatartomány a többihez képest erősebben fog szólni azonos hangerőn. Nagyon fontos azonban, hogy pusztán görbék alapján nem ítélkezünk(!!!) mert:
    - nagyon sok a hamis (elrontott) mérés
    - mert az átviteli karakterisztika nem mond semmit a hangszínről, térérzetről, dinamikáról, meg egy csomó dologról (lehet nézegetni a tranzienseket is, de nem tartom hasznos elfoglaltságnak ;)).

    Ezen felül: nagyon is lehet élvezhető, ha nem minden frekvenciatartomány szól egyformán, és ez adja meg a fejhallgató "karakterét". Nem vagyunk egyformák, kinek ez, kinek az, így csakis Te tudod megmondani, neked milyen hangszín, és karakter tetszik, de vannak sokak által kedvelt modellek itt a fórumon, ami nem a véletlen műve.

    Az AKG K514MK II-t is meg kellene nézni, abban talán több a mély, mint az 512-ben. Egyet mondok: újabb Sennheisereket kerüld, ennyiért nem lesz jó.

    [ Szerkesztve ]

    "A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."

Aktív témák