A torzulás nem olyan dolog, hogy fix méretű, és jobban elveszik egy hosszabb hullámban... Arról van szó, hogy az eredeti hullámot az adott eszköz nem tudja tökéletesen átvinni, hanem valamennyire megváltoztatja annak alakját. Egyetlen adott frekvenciájú periodikus szinuszhullám alakjának megváltozása úgy értelmezhető, hogy az eredeti frekvencia egész számú többszörösei, a felharmonikusok is megjelennek a végeredményben. Ez nem csillapítás vagy erősítés, hanem teljesen új hangok megjelenése. Ezeknek az eredetileg akár ott sem lévő frekvenciáknak az aránya a teljes kimenő jelhez képest a harmonikus torzítás.
Az már egy teljesen más kérdés, hogy az emberi fül az alacsony frekvenciájú hangok torzulására kevésbé érzékeny. Annyira, hogy az alapfrekvencia nélkül, pusztán a felharmonikusokból (ez a 100% THD) képes valamennyire ''helyreállítani'' az eredetit! A 100Hz-2000Hz közötti tartomány azért lehet érdekes, mert a fül kb. itt a legérzékenyebb, és még a felharmonikusok is jól hallhatóak. Nagyon sokkal feljebb meg nem érdemes foglalkozni a dologgal - a felharmonikusok a többszörös frekvencia miatt szép lassan kicsúsznak a hallható tartományból.
Az alacsony torzítás meg azért jó, mert a magas torzítás nagyon nem jó. Ahhoz sok-sok % THD kell, hogy csúnya, torz, recsegős legyen a hang, de már kevesebb is elég az eredeti hangszín, hangzáskép megváltozásához. A hangszín például eleve a hangban alapból meglévő felharmonikusoktól függ (senki sem hallgat tiszta szinuszt!), és ha ezek aránya megváltozik, az bizony hallható. Az egy dolog, hogy Sennheiserék szerint a középtartományban 1% még nem gáz, de ha tényleg jó a hallásod, akkor szerintem simán észreveszed! Meg aztán a teljes átviteli lánc torzítása kb. összeadódik végül, vagyis csak akkor lehet tényleg jó az eredmény ha minden a lehető legkevesebbet torzít.
A fejhallgatókhoz megadott egyetlen THD érték annyiban ''csal'', hogy a torzítás egyáltalán nem lineárisan működik, függ a hangmagasságtól és a hangerőtől is. Mégis megértem a gyártókat valamennyire, hogy nem pl. egy 3d diagrammban adják meg - a legtöbb vásárló nagyon hülyén nézne, ha meglátná. Nem tudom pontosan, ezt az egy értéket pontosan milyen módon határozzák meg, de összehasonlításra azért még jó lehet.