Hirdetés

2012. május 28., hétfő

Útvonal

Fórumok  »  Monitorok  »  Milyen 3D monitort?

(#1) D1Rect

D1Rect
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A topik azzal a céllal jött létre, hogy a különböző 3D megoldásokkal kapcsolatos kérdéseket/tapasztalatokat összegyűjtse.

Jelenleg (2011-04-25) nem túl nagy a választék, de ez hamarosan bővülni fog, mint ahogy az első hozzászólás is.

Milyennapvan?

(#2) xeon.Szabi

xeon.Szabi
(fanatikus tag)

Már vártam egy ilyen topikot!

Régóta szemezek a 120Hz-es monitorokkal, de még nem jött ki számomra az igazi :)

Diablo III BattleTag / xEon1337#2985

(#3) D1Rect válasza xeon.Szabi (#2) üzenetére

D1Rect
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A passzív HD térnyerésével nem lesz szükség 120Hz-re.
Valószínűleg a tömegek számára elérhető polarizációs monitorok lesznek a fő téma.
Egy LG D2342P ~70-80eFt közé várható.

1500Ft-os szemüveggel. \o/

Milyennapvan?

(#4) xeon.Szabi válasza D1Rect (#3) üzenetére

xeon.Szabi
(fanatikus tag)

Igazából engem nem is annyira a 3D izgat (jó topikban mondom), hanem a sokkal folyamatosabb/folyósabb kép játékok közben.

(#5) D1Rect válasza xeon.Szabi (#4) üzenetére

D1Rect
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ön nem nyert. A 120Hz egy ideig még valószínűleg kiesik a mainstreamből, egy "darabig" jelentősen drágább lesz.

Milyennapvan?

(#6) poj

poj
(kvázi-tag)

Én is kiváncsi vagyok hogy milyen új technologiák jönnek még!

A polarizációs monitorok gyengéje tudtommal a felbontás csökkenése, tehát feleannyi sort látsz egyszerre, ezért is döntött úgy több gyártó hogy a shutter glass-os megoldást választja.

A shutterglass-tól én speciel tartok, hosszabb használat után szerintem nagyon ronthatja a szemet (bár ez még nem bizonyított)

Az igazi 3d szerintem majd az autosztereószkópikus tv-kkel jön majd el, rendes headtracking-el :)

Az említett LG-re mondjuk énis nagyon kiváncsi vagyok! Bár eszerint a francia cikk szerint picit gyatra, a cikkírók szerint kb másfél méteres távolságból volt csak nekik jó a 3d érzés.

[link]

(#7) D1Rect válasza poj (#6) üzenetére

D1Rect
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

"A polarizációs monitorok gyengéje tudtommal a felbontás csökkenése, tehát feleannyi sort látsz egyszerre"

Nem. Szemenként feleannyi sor. A jelenlegi technológiával.
Valószínűleg lesznek "bonyolultabb" mintával ellátott 3D megoldások is, de a lényeg:

Nem kell 2x annyi képet(szemenként 1x-1x) előállítani mint a shutteres megoldásnál.

Az nVidia 3D pl megfelezi a teljesítményt.
Nincs hozzá elég erős VGA.

A headtrackinget nagyon várnám, igazság szerint csak 2 pötty kéne a polarizált szemüvegre, hogy legyen mit bemérni.

A linkelt cikk nekem csak fordítóval olvasható, de úgy jön le mintha el lettek volna tőle ájulva 1,5m-es távolságból. Közelebb vacak.

Várjuk az igazi teszteket. :)

[ Szerkesztve ]

Milyennapvan?

(#8) poj

poj
(kvázi-tag)

Van egy új hír miszerint júniustól már lesz Európában is ez az új termékcsalád az LG-től:

forrás

LG D41P és D42P

- 21.5" - 25"
- 5ms
- fpr coating
- hdmi 1.4
- 2D to 3D conversion

mégegy érdekes hír/cikk, hogy miért gondolja az LG hogy a passive 3D jó lenne:

[link]

ami nagyon izgalmas hogy elvileg már jövőre OLED-et akarnak piacra dobni, meg 4K-s tv-ről is van szó!! :C

(#9) D1Rect válasza poj (#8) üzenetére

D1Rect
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

ph! szerint már itt kéne lennie.

De egyébként tényleg itt az ideje, hogy menjünk már valamerre, mert eddig csak annyi volt a fejlődés, hogy sikerült LED háttérvilágítást tuszkolni a TN panel mögé.

Én ránézésre megmondom, hogy a passzív 3D lesz pár évig.
Eleget lehet rajta kaszálni a gyártók részéről, mégis elég változás, hogy mindenkinek eladjanak egy új panelt a szemüvegnélküli verzió előtt.

A shutteres megoldás túl drága/mellékhatásokkal jár.

Milyennapvan?

(#10) xeon.Szabi

xeon.Szabi
(fanatikus tag)

Kicsit jó áron adják [LG W2363D] £167.99 ~ 51.000 HUF.

(#11) D1Rect válasza xeon.Szabi (#10) üzenetére

D1Rect
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ez tényleg jó ár érte.
Most kezdik el kiszórni ahogy nézem a 3DVision megoldásokat. Szemüvegeket is láttam "olcsón".

Milyennapvan?

(#12) xeon.Szabi válasza D1Rect (#11) üzenetére

xeon.Szabi
(fanatikus tag)

Ha ilyen áron adják ezt az LG-t itt nálunk is, akkor benevezek egyre, a 120Hz miatt.

(#13) D1Rect válasza xeon.Szabi (#12) üzenetére

D1Rect
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Elég sok monitort szórnak ki, ha nem kell a 3D én néznék valami óccó dell-t. ;)

Milyennapvan?

(#14) xeon.Szabi válasza D1Rect (#13) üzenetére

xeon.Szabi
(fanatikus tag)

Most is IPS paneles dell monitorom van, tényleg csak a 120Hz miatti folyamatosabb mozgás érdekel játékokban, főleg FPS-ben.

Ma voltam a saturnban és ki volt állítva egy Cinema 3D-s LG tv, amihez már nem aktív szemüveg kell. Nagyon meggyőző volt, sokkal jobban átjön a 3D hatás, mint a shutteres megoldásoknál.
Volt egy jelenet, ahol egy focista a labdát a kamera felé rúgta, azt hittem fejbe rúg, be is csuktam a szememet :DDD

De az összes többi jelenetnél is nagyot ütött és a szemüveg is sokkal kényelmesebb, mivel kb. nincsen súlya.

(#15) D1Rect válasza xeon.Szabi (#14) üzenetére

D1Rect
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Nekem soha nem volt itthon IPS.
Nem tudom mennyire zavaró játék közben, ha tényleg zavar, akkor hajrá 120Hz.

A többire csak annyi, hogy: "megmondtam". ;)
Ez lesz a széles körben elterjedt 3D megoldás.

Milyennapvan?

(#16) priti válasza D1Rect (#7) üzenetére

priti
(őstag)
LOGOUT blog

Ez érdekes. Alapjaiban kézenfekvő megoldás a passzív, de nekem nem jön le, hogy így hogy nem lesz alacsonyabb a felbontás. Az vili, hogy a VGA kiszámolja a magas felbontású képet amit a szemcsi polarizál, de csak "kevesebbnek" látod, vagy nem? Végtére is a fele sorban olyan képi infó van, ami csak polarizáltan élvezhető nem? Ha meg de, akkor meg csak elveszik az eredeti felbontású kép részletességéből az a terület, ahol a 3D-hez szükséges képi infó van. Innen indult az egész frekvenciaőrület, hogy akkor legyen egyszerre csak egy teljes felbontású kép olyan gyors L-R váltással, hogy ne vedd észre, hogy kettő van. Most akkor nem 240Hz-re törekednek a panelfejlesztésben? Azért az mégis csak fajább lenne, ha ezt tudná a panel és nem kétszerakkora felbontást, mint a FullHD ami ehhez a passzívhoz kell a minőségtartáshoz. Mindent le kell cserélni ahhoz, hogy ekkora felbontású képet tudj hordozni (új DVD), számolni (új lejátszó), átjátszani (új szabvány, bár talán a HDMI 1.4-be belefér... méjbi)

Engem az sem zavarna, ha vezetékes lenne a szemcsi. Fejhallgatóból is van vezeték nélküli mégis a vezetékeset használom a jobb minőség miatt.
Szerintem semmi gond nincs a shutterrel, az egyetlen gáz, hogy a szemenként 60Hz kevés és a jeladást vezeték nélkül akarják megoldani kitéve magukat felesleges problémáknak.

Ez a passzív megoldás dupla natív felbontású panellel szintén többlet grafikus erőforrást igényel ugyanúgy mint a két kép kiszámolása csak még ott a többi cucc ára is, ez nekem megint egy többlépcsős világlehúzásnak tűnik :U

Hardverlesen

(#17) D1Rect válasza priti (#16) üzenetére

D1Rect
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

"Occsó és jó" 3D.
Ezt lenyomják a fogyasztókon.
Just watch.

Milyennapvan?

(#18) priti válasza D1Rect (#17) üzenetére

priti
(őstag)
LOGOUT blog

Na ja, persze az sem kizárt, hogy technikailag kizárták a vonatkozó árszinten a 240Hz megvalósításának lehetőségét. A panelek felbontása meg tényleg brutálisan fejlődik, már nem egyről olvastam, ami a FullHD többszörösét tudta és volt vagy 80" szóval ezen a területen vannak eredmények, ez kétségtelen. Nekem azzal van gondom, hogy a térérzethez kell egy bizonyos távolságot tartani a megjelenítővel, a távolság meg determinálja a megjelenítő méretét, így megint oda lyukadok ki, hogy tök jó lenne egy ilyen monitor csak minimum 40"-on, az meg már TV, persze kit izgat hogy van benne egy tuner is, a panel a lényeg.
Most is TV-t használok monitornak de igazából kevés a FullHD felbontás 40"-hoz közelről, igazából magasabb kéne ahhoz, hogy egy monitor után ne legyen szembetűnő, hogy mégse olyan szép az a játék... és akkor ehhez jön hozzá, hogy ez nemhogy nem magasabb felbontású de alacsonyabb... az extra felbontású panellel szerelt (ha lesz) az meg megint egy vagyon lesz, á sehogy sem jó ez.

[ Szerkesztve ]

Hardverlesen

(#19) D1Rect válasza priti (#18) üzenetére

D1Rect
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Igazság szerint én is rájöttem, hogy 25" környékén van a max ahol még kinéz valahogy a FullHD. Vagy messziről kell nézni.

Milyennapvan?

(#20) priti válasza D1Rect (#19) üzenetére

priti
(őstag)
LOGOUT blog

Ha lenne már végre konzolváltás és elkezdenének végre úgy játékot írni PC-re, hogy használják is ami adott és nem ilyen szarokat portolnának, akkor ez nem lenne igaz, mert azért már van egy-egy gém, ami szép nálam közelről is, pedig 40"... szóval inkább úgy mondjuk hogy a dx9 kevés, nem a FullHD felbontás. Egyelőre szebbnek látod monitoron, mert nem veszed észre azt a sok gyengén kidolgozott részletet ami nagyobb átlón szúrja a szemed. A kép ugyanaz, a felbontás ugyanaz, csak a részletek nagyobbak. Jobban látszik játék és játék között a grafikai különbség. Néha kedvem lenne azt mondani pár embernek, aki szerint a dx11-nek semmi értelme, hogy "csücsülj ide ...na ugye, hogy sokkal szebb. Nem, nem szarabb ez a panel semmivel, ilyen ronda játékkal játszol és valójában ezt a ronda részletet te csak szebbnek képzeled, az igazság az, hogy észre sem veszed, mert 20"-on olyan kicsi, itt meg látszik"

[ Szerkesztve ]

Hardverlesen

(#21) xeon.Szabi válasza priti (#20) üzenetére

xeon.Szabi
(fanatikus tag)

A pixelek mérete akkor sem fog összemenni 32" felett, ez pedig közelről baromira zavaró.

(#22) priti válasza xeon.Szabi (#21) üzenetére

priti
(őstag)
LOGOUT blog

Szerintem nem. Egy BluRay filmet is simán lehet közelről nézni és nem pixeles. Egyszerűen nem tudnak úgy programozni, hogy szép is legyen, meg a konzolon is fusson. A Crytek-esek is ezt sírják. Az más kérdés hogy ez mennyire minősíti a programozók munkáját, de ez van.

[ Szerkesztve ]

Hardverlesen

(#23) D1Rect válasza priti (#22) üzenetére

D1Rect
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A pixelsűrűség akkor sem lesz nagyobb.
Tényleg sokat jelent az AA de a panelt nem tudja kicserélni.

Milyennapvan?

(#24) priti válasza D1Rect (#23) üzenetére

priti
(őstag)
LOGOUT blog

Tény, csak azt a felbontást ki is kell tudni számolni. Erőforrás oldalról inkább lenne érdemes használni a képjavító megoldásokat, mint a panel pixelsűrűségére apellálni. Oké, hogy legyártunk mondjuk egy FullHDx2 felbontású panelt és hurrá, de azt használni is tudni kéne... Többszáz wattok, -ezrek röpködnek ezen a szinten már még a panel felára mellett is, de van, hogy az SLI/CFX sem segít a kevés VRAM miatt. Kiváncsi leszek az új konzol hardvere milyen felbontást tud majd kipréselni magából.
Most az a tény, hogy egy játék kinéz valahogy 20"-on úgy hogy közben a panel FullHD-ban van nem nagy eredmény... há' bakker ilyen felbontás-méret arány mellett nem is kell AA sem például. Ha még azon is csúnya az már durva.

Hardverlesen

(#25) PetiBlasteR

PetiBlasteR
(újonc)

Sziasztok!

Van egy laptopom aminek HDMI és VGA kimenete van. Ez mellé van egy samsung 2233Rz monitorom aminek csak DVI kimenete van. Ez a monitor 120Hz re képes, de ehhez Dual Link DVI-D kell neki.

Tudom-e csatlakoztatni valahogy a laptopomhoz, hogy működjön 120Hz-en?

üdv.
Peti

(#26) radi8tor1 válasza PetiBlasteR (#25) üzenetére

radi8tor1
(PH! nagyúr)

Szerintem ez nem a megfelelő topic a kérdésedre.

TRON addict

(#27) PetiBlasteR válasza radi8tor1 (#26) üzenetére

PetiBlasteR
(újonc)

van ilyen.

de másik topicban sem tudtak segiteni :)

(#28) Highground

Highground
(lelkes újonc)

Üdv mindenkinek!

A következő lenne a kérdésem: Nem túlságosan értek ezekhez a 3d monitorokhoz/tévékhez de nagyon megtetszett a dolog és gondoltam benevezek egy Acer GB245HQbid-re vagy egy LGW2363D-PF-re. De! Mielőtt nekiszaladok egy ilyen elég költséges projectnek szeretném megtudni hogyan is működik ez a dolog. Megpróbáltam utánanézni és mindenhol ezt az nVidia 3d szemüveget írják hozzá... Kérdések:
1. Csak ezzel az nVidiás szemüveggel megy?
2. Ha igen akkor csak nVidiás kártya jó hozzá?(mert nekem "Sapphire 5770")
3. Találtam olyan program(okat)ot mint ez a Tridef 3D,IZ3d ezek mit tudnak nyújtani 3D-s monitoron?(lehet,hogy én láttam hülyén de mintha úgy olvastam volna,hogy át tudják alakítani a játékot/filmet 3d-be,ehhez is az aktív 3d-s szemüveg kell(nVidia)?
4. A fő kérdés: Egyáltalán tudom élvezni a 3d-s monitoromat 3d-ben,40e forintos szemüveg nélkül?(mert azért az elég komoly összeg egy szemüvegért :DDD ) Vagy esetleg milyen más alternatívák vannak?

Válaszaitokat előre is köszönöm!
Highground

Megbízhatóságom: http://prohardver.hu/tema/kivel_erdemes_uzletelni_topic_2/hsz_43206-43206.html

(#29) Nesztovidis

Nesztovidis
(kvázi-tag)

Üdv , sima tft-n mennyire élvezhető szemüveggel egy 3d film? Samu 2333sw.

PH! megbízhatóság . Wii Homebrew - EUR/USA 4.3

(#30) D1Rect válasza Highground (#28) üzenetére

D1Rect
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ez a monitor igen, csak nVidiás szemüveggel megy.

Valószínű, hogy nem is lesz már szeptemberig polarizációs 3D.
Oda elég egy 1500Ft-os szemüveg is és működik AMD VGA-val is.

(#29) Nesztovidis: Semennyire. De mire gondolsz pontosan?

[ Szerkesztve ]

Milyennapvan?

(#31) Nesztovidis válasza D1Rect (#30) üzenetére

Nesztovidis
(kvázi-tag)

gondoltam én, 3d filmet nézni valamilyen szemüveggel... akkor ez hülyeség :F

(#32) D1Rect válasza Nesztovidis (#31) üzenetére

D1Rect
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Hogy bármilyen szinten is élvezhető 3D-t kapj valamilyen 3D monitor kell.
Anélkül esélytelen.

Milyennapvan?

(#33) Nesztovidis válasza D1Rect (#32) üzenetére

Nesztovidis
(kvázi-tag)

Hát ez nem jó hír , akkor nézem a családot itthon 3DHD-ban meg a hideg sörös üveg oldalán kicsapodó párát :D

(#34) D1Rect válasza Nesztovidis (#33) üzenetére

D1Rect
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Attól függ hol, odakintre erősen ajánlott napszemüveg. :))

Milyennapvan?

(#35) Nesztovidis válasza D1Rect (#34) üzenetére

Nesztovidis
(kvázi-tag)

napra sötétedő lencsém van :P .

(#37) priti válasza D1Rect (#32) üzenetére

priti
(őstag)
LOGOUT blog

Egyszerű konverzió. A side by side 3D-s anyagból anaglyph-be el lehet jutni. Gondolom írtak rá kovertáló célprogramot is, de itt a második hsz-ben használható programot és segítséget kapni ingyen. A vörös-cián szemüveg meg nem egy vagyon. Jó, persze ez messze van a tökéletestől, de azért nem élvezhetetlen. Egy script-et megér. :)

Hardverlesen

(#38) bálint0520

bálint0520
(kvázi-tag)

Sziasztok
Szeretnék monitort venni már ki is néztem és az lenne a kérdésem ,hogy ezt a LG D2342P-PN 3D-s monitort tudom használni egy Hd 6970 el?
Elöre is köszönöm

(#39) D1Rect válasza bálint0520 (#38) üzenetére

D1Rect
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Elméletileg igen. De hol láttál te ilyen monitort? :))

Milyennapvan?

(#40) priti válasza D1Rect (#39) üzenetére

priti
(őstag)
LOGOUT blog

[link]

Hardverlesen

(#41) varydave

varydave
(újonc)

Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata ezzel a [ezzel] a monitorral?
Az ára és a leírása alapján elég jó vételnek tűnik, illetve az nvidia fórumon olvasottak alapján talán még egy 3D vision kit-tel is megbírkózik, csak előtte szeretnék megbizonyosodni ezekről a dolgokról. :)

Battlelog: SodeyHUN

(#42) Haart válasza varydave (#41) üzenetére

Haart
(PH! addikt)

Elvileg ez porarizációs szemüveggel van nem? Mert ahogy nézem a honlapot azt írja hogy charge free, tehát nem kell tölteni.

(#43) varydave válasza Haart (#42) üzenetére

varydave
(újonc)

Igen, azzal van, tényleg nem kell tölteni, és ha minden igaz gyárilag 2 szemüveg van hozzá.
Nvidia fórumon azt olvastam, hogy a 3d vision kit-tel is boldogul, ezért is érdekel engem igazán. :) (És persze az ára is kecsegtető)

(#44) Haart válasza varydave (#43) üzenetére

Haart
(PH! addikt)

Hát ja én is kinéztem magamnak, a kérdés hogy ténylegesen mennyire jó a nvidia féle 3d-vel. Mert az hogy a vision kittel boldogul az kevés, nem akarok kitet venni még pluszba az 40k majdnem. Épp ezt akarom elkerülni.

[ Szerkesztve ]

(#45) varydave válasza Haart (#44) üzenetére

varydave
(újonc)

http://www.zdnet.com/reviews/product/lcd-monitors/lg-d2342p/34752919

A cnet-es visszajelzés alapján én inkább kihagyom a vételt.

(#46) Haart válasza varydave (#45) üzenetére

Haart
(PH! addikt)

Hát ja hanyagolandó, mondjuk számítottam rá hogy az LG nem épp egy jó márka. Szóval felejtős.

(#47) pigatt

pigatt
(őstag)

Sziasztok!

Acer hn274hbmiiid erről szeretnék tőletek véleményt kérni, illetve tapasztalatokat, ha van valakinek. Tudom, hogy drága, nem azt kérdeztem.

Előre is köszönöm.

[ Szerkesztve ]

ASUS; Intel; EVGA; Mushkin; Cooler Master; Corsair; Western Digital; OCZ; Logitech; Roccat; Plextor; Samsung

(#48) priti válasza pigatt (#47) üzenetére

priti
(őstag)
LOGOUT blog

Külső tápos, 19V DC. :N Van ilyen feszültségű notebook töltő, amivel elméletileg ki lehet váltani ha elpusztúl, de ha nem találsz olyan notit, amin a DC in aljzat ugyanolyan, mint ezen a monitoron, sőt ha egyik notin sincs olyan, akkor még az univerzális laptop töltő sem jó és csak házi barkácsolással lehet megoldani levágva ennek a vezetékét és áttenni az új tápra, vagy kifizetsz az ACER-nek annyit amennyit nem szégyel kérni a tápért és vársz a beszerzésre heteket. Márpedig ezek a teljesen zárt műanyag tokozású 65W-os "tápegységek" nem tudnak hűlni. Nem arra valók, hogy 0-24-ben konnektorba dugva legyenek. Idő kérdése és tönkremegy. Ez egy dög nagy 27"-os vas, ha nem tették belülre a tápot az azt jelenti, hogy az egész világra egy eresztést akarnak szétszórni az adaptert cserélgetve a csomagolásban attól függően hogy az adott területen hány volt, meg milyen konnektor a szabvány a hálózatban, ergó kis darabszámban gyártják. Szervízháttér ki tudja hol lesz, meddig lesz. Szóval szerintem necces élből függetlenül a minőségétől.

Hardverlesen

(#49) Romvr

Romvr
(senior tag)
LOGOUT blog

Hello!

Néztem mostanság hol jár a 3d és ezek a polarizált megoldások tetszenek. A Madaras üzletben néztem Samsung TV-n ilyen polarizált szemüveges műsort és lenyűgöző volt. Csak a TV árától kaptam sikítófrászt.

Ez a polarizációs technika hogy működik? A szemüveget értem az faék egyszerű, de monitoroknál mi az ami szétválasztja a jelet? Olvastam valami ezüst bevonatú monitort hogy a bevonat miatt marad meg a fény az adott polarizációnál, amit aztán a szemüveg ki tud szűrni. Na már most ha csak egy fólia kérdése az egész, akkor nem lehet venni ilyen fóliát külön és rátenni a meglévő monitorra?

A másik meg hogy jelenleg még számomra borsos 70k környékén repkednek a monitorok de az meg mind LG. Más gyártónak nincs olcsó "passzív" 3D-s megoldása?

Üdv.

Romvr

"Pont azért mert olyan világos kerül sok időbe hogy felfogd. Ha hamarabb tudtad volna hogy a gyertya lángja tűz, már kész lenne az étel." Oma Desala

(#50) Tubica

Tubica
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Sziasztok.
Én arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy a monitorom ( Benq G900WA ) megtudja-e jeleníteni a 3 dimenziós tartalmakat, vagy a 3D-hez csak a megfelelő monitor/TV a megfelelő.

Válaszaitokat köszönöm :) :R

Üdv. Tubica

[ Szerkesztve ]

Tubica: A tubásokra kitalált vicces meghatározás.

Útvonal

Fórumok  »  Monitorok  »  Milyen 3D monitort?
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.