Hirdetés

2012. május 28., hétfő

Útvonal

Fórumok  »  Monitorok  »  Milyen 23''-24''-es TFT-t? (téma lezárva)

(#7001) dezz válasza janos666 (#6997) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Azért a Dellen ez koránt sem olyan durván jelentkezik, mint az (olcsóbb) energiatakarékos égőkön és a TN-es monitorokon... (Nem zárnám ki, hogy te még a LED-eseken is észrevennéd, mert hogy annak sem tökéletesen stabil a fényereje. :) ) A cső típusán és a meghajtó elektronikán (inverter) is múlik. Egyes monitorokban (komolyabb NEC-k, és szinte az összres Eizo) belső szenzoros vezérlés is van, amivel kapásból 100%-os fényerőn megy.

TN-en belül tényleg jobb lehet a LED, mert a leggagyibb CCFL + inverter párosnál a leggagyibb fehér LED + meghajtás is jobb... :) (Kivéve, amikor egyenetlen tőle a háttérvilágítás, mert pl. a diffúzoron spórolnak, vagy ilyesmi.)

BTW, nem találkozott még valaki olyan teszttel, ahol megnézték volna a LED-es TN-ek szín-gamutját, változott-e valamit?

(#7002) Mian

Mian
(fanatikus tag)

hmmm [link], elég brutál :), legalábbis külsőre...bár belsőleg sem rossz a tn-en kívül :)

(#7003) dezz válasza Smallger (#6981) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Vedd meg valakinek a korábbi szériás, glossy panellel szerelt Green-jét (topik kereső, jobbra fent!)... :)

De egyébként egy IPS-en tök mindegy, hogy glossy vagy sem... :) De ha már ragyogóbb (és megfelelő színbeállítású felvételeknél élethűbb is) színek, akkor wide-gamut... (pl. U2410.)

(#7004) chaplin

chaplin
(senior tag)
LOGOUT blog

szerintetek mennyiét ér meg egy zsír új paneles (gyári garban cserélt) samsung 244t s-pva 24"-os moncsi?

Eladó: MSI GTX480 Lightning Twin Frozr III OC Edition • http://href.hu/x/9i17

(#7005) weiss válasza dezz (#7001) üzenetére

weiss
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Tessék, itt van pl. ez. Vagy ajánlom átnézni az oldal többi monitortesztjét, nagyon részletesek. PH tanulhatna tőlük. :U

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#7006) dezz válasza weiss (#7005) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Köszi. Nos, a standard sRGB-hez képest (ami ez, nem pedig ami a cikkbeli képeken látszik) annyi az eltérés, hogy a zöld sárgás, a vörös pedig mégkevesebb van, mint az sRGB-ben (pedig már az is inkább tégla szín)...

Összehasonlításul pl. a Dell U2410 CIE diagramja (natív módban): [link]

Egyébként nem rossz teszt, de én speciel hiányolok belőle pár dolgot.

(#7007) weiss válasza dezz (#7006) üzenetére

weiss
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Jé, és tényleg! Azért érdekelne, hogy akkor az milyen színtér, mert nem hiszem, hogy pont a Lacie-s fiúk ne lennének tisztában a színterekkel. Mit hiányolsz belőle?

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#7008) janos666 válasza weiss (#7007) üzenetére

janos666
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Nagyjából összevetve a CIE koordinátákat, szerintem is jól rajzolja ki a referencia sRGB háromszöget a Lacie program a linkelt cikkben szereplő képeken:
Chromaticity Red Green Blue White point
x 0.6400 0.3000 0.1500 0.3127
y 0.3300 0.6000 0.0600 0.3290
z 0.0300 0.1000 0.7900 0.35833

Amúgy kezdi egyre jobban piszkálni a gondolataim egy U2410-es. Csak két dolog hiányzik belőle, amire azt mondanám, hogy nekem már tökéletes: otthoni hardware-es kalibrálás (még azzal is kiegyeznék, ha nekem kéne kézzel beírni a kimért koordinátákat valami firmware editorba, és flashelni. - Igaz, ez nem égető ügy, míg 8 bites anyagokat néznék 10 bites jelátvitellel), illetve 72+ képfrissítés. (Hogy kereken kiférjen rá a mozifilmek 24FPS-e. Illetve nem tudom mi lesz ezzel a 120Hz-es 3D szemcsis dologgal, mert lehet, hogy még a TN-ek válaszideje mellett is előjön néha egy kis szellemkép, akkor egyéb panelekkel veszélyes lehet a téma.)
Nem lehet esetleg DisplayPort-on át 72Hz-en is hajtani az U2410-et? (Mert másik oldalról a single link DVI is meghal 60Hz felett, ha én most DVI-n próbálnám erőltetni...)

[ Szerkesztve ]

Nekem tényleg tetszett a Mass Effect trilógia lezárása. (SPOILER: szintézis lett a befejezésem). Nem "tökéletes", de számomra nagyon is értékelhető volt.

(#7009) dezz válasza weiss (#7007) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Nem tudom, kérdezd meg tőlük! :)

Írtam neked egy listát, de elment az áram, most már nem írnám be újra, talán majd holnap.

janos666: Nézd meg jobban:

Azt ugye tudod, hogy olyan dolgokat vársz az U2410-estől, amiket 2-3x annyiba kerülő monitorok tudnak... :) Néha még azok sem... Itt nem is a színtér-koordináta beállításra gondolok (ez kicsit túlmutat a sima kalibráción), hanem a színek fokozatainak finomhangolására, mely a LUT által valósul meg. Konkrétan a HP DreamColor LP2480zx tudja a beállítható szín-koordinátákat (és a 24p-t), 540k + a kalibrációs kit ára... :)

Ugyanakkor, mivel van az U2410-esben is belső LUT és gyári kalibráció is (a Standard módra vonatkozólag), ez végülis megoldható lenne, ha a gyártó akarná... De akkor már nagyon magára haragítaná néhány versenytársát... :D (Kár, hogy ez a programocska, ami átküldi az ide szóló adatot, nem szivárgott ki.) Sőt, mivel ugye van beépített színtér-szimuláció, a koordináta-állítósdit is tudhatná, a natív színtéren belül. De akkor már követelnék az emberek a digitális homogenitás-javítást is, amire valószínűleg nincs is hw-es lehetőség, még ha végképp háborút akarna is indítani a Dell a többiek ellen. :DDD

Az U2410-esben (és 1-2 társában) lévő panel gyárilag 60 Hz-re van felkészítve, az egyéb frekiket (mint írtam a cikkben), át-FRC-zi erre.

[ Szerkesztve ]

(#7010) Cyberpunk válasza janos666 (#7008) üzenetére

Cyberpunk
(PH! kedvence)

60Hz a max DP-n is.
Viszont a HP LP2475W az tudja a 72Hz-et DP-n sőt :U

Samsung Galaxy Note GT-N7000 mert a méret a lényeg.XD

(#7011) janos666 válasza dezz (#7009) üzenetére

janos666
(PH! addikt)
LOGOUT blog

A hw kalibrálásnál ugyan így gondolkodtam, hogy a gyárban is rámentik a kalibrálás eredményét, és lehet már otthon is firmware-t flashelni, akkor innen már csak 1 lépés lenne, nem hivatalos úton, valami firmware editorral megoldani a presetek házi finomhangolását. ;]
Azt is tudom, hogy 60Hz az alap, csak nem tudtam, hogy lehet-e véletlenül "túlhajtani" 72-ig, ha már DP-n átmegy akár 120Hz is.

Nekem tényleg tetszett a Mass Effect trilógia lezárása. (SPOILER: szintézis lett a befejezésem). Nem "tökéletes", de számomra nagyon is értékelhető volt.

(#7012) XoZ válasza janos666 (#7011) üzenetére

XoZ
(fanatikus tag)

A Factory menüben lehet RGB értékeket állítgatni: [link]. A Custom módban pedig a rendes menüben is van erre lehetőség, és a Hue/Saturation is állítható. De hogy ez használható lenne-e valamire a Te szempontodból, azt nem tudom, mert sajnos nem értek ezekhez a kalibrációs dolgokhoz :B

(#7013) gabipaci

gabipaci
(őstag)
LOGOUT blog

[link]
[link]
Ezekről mi a véleményetek?
Másodlagos megjelenítőnek kellene, hogy amíg játszom, tudjon a Lányom tv-zni.

Multi-Gaming.Hu - Logitech Season 12 hónapon át tartó nyereményjáték Battlefield3-ban.

(#7014) dezz válasza Cyberpunk (#7010) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

1920x1200-ban? Szerintem csak 1280x1024-ben, mint az U2410, és hiába fogadja, ahhoz hasonlóan az is átszámolja 60 Hz-re, mert mint írtam, maga a panel elvileg csak 60 Hz-t támogat (ezt a Dell support írta nekem)... Vagy tudsz konkrétumot az ellenkezőjéről?

Amúgy pl. a DreamColorban és az Eizo CG243W-ben lévő panelek más Hz-en is járathatók, pl. FRC nélkül vitték a 24 és 50 Hz-t, de úgy emlékszem, itt sem ment forcedben sem a 72 Hz 1920x1200-ban. (24 Hz-en meg "bugzottak" a lejátszóprogramok, nincsenek erre felkészítve.)

janos666: Most írta priviben valaki, hogy megcsinálta a firmware-frissítést, és az nem befolyásolta a színeket, szóval lehet, hogy nincs beágyazva a firmware-be, hanem külön kell letölteni. Ha olyan jó fej a "szivárogtató", ezt is hozzáférhetővé tehetné... :)

Hiába is lehetne, ha a monitor átszámolja 60 Hz-re...

(#7012) XoZ: Éppen írok erről is egy szösszenetet. :) De ez nem az, amire janos666 gondolt.

(#7015) Cyberpunk válasza dezz (#7014) üzenetére

Cyberpunk
(PH! kedvence)

Igen itt többeknek sikerült beállítani neki 75Hz-et 1920x1200-ban DP-n, de úgymond minden 4-5 képkockát "eldobott" szóval ja. Átszámolta.
Egyébként nem tudom hogy milyen technikai akadálya lehet ennek hogy miért nincs 75Hz-es üzem 1920x1200-on. Mitől is függ ez panel-vezérlőelektronika :F
Mert azért jó lenne bár én elvagyok a 60Hz-el is de főleg film nézésnél igen csak jól jönne az a 75Hz.

(#7016) Prego

Prego
(senior tag)

Nem kevés az ACER V243HLbmd-nél a 250-es fényerősség?
Most éppen őt szemeltem ki lehetséges áldozatnak (LED-es fullHD-s 23-24es kijelzőt szándékozok venni)

[ Szerkesztve ]

Aki másnak vermet ás az a Stack Pointer

(#7017) dezz válasza Cyberpunk (#7015) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Filmekhez? Azokhoz inkább 72 Hz lenne jó (3x24), de azt nem is látom a CCC-ben. 75-tel nem lennénk sokkal előrébb, mint 60-nal. Ugyanakkor, engem ez speciel nem igazán zavar. Kevésbé észrevehető, mint amikor 50 Hz-ről konvertál (cablebox).

A panel adott típusa nem támogat mást. (Gondolom, valamilyen low-level meghajtással kapcsolatos paraméterek kimondottan 60 Hz-re vannak ezek belőve.)

De azt hiszem, kezdünk eltérni a topik témájától... :)

Prego: Napfényes napon már talán egy kicsit. Nem napfényes, de világos helyiségben 160-200 cd/m2 körülire szokták állítani, este meg 100 körül (sötétben meg 50, vagy még kevesebb).

[ Szerkesztve ]

(#7018) Zinho válasza dezz (#7001) üzenetére

Zinho
(senior tag)

Nem kötekedni akarok, de érdekel a téma; tudtommal a felfutási idő csak a fényforráson múlik. A CCFL kisülőcsöves fényforrás marad akármilyen monitorról is van szó, így a felfutási ideje hosszú. Még az igen drága monitorokban is kisülőcső van; fizikai képtelenség, hogy olyan gyorsan érjék el a közel maximális fényerőt mint a LED, akármilyen szenzoros vezérlése is van.
Ha a LED-nél valaki észreveszi a felfutást, annak természetfeletti képességei vannak, vagy iszonyat elektronika van a monitorban. :D
Szerintem itt csúnya lobbizás megy, mert jó színvisszaadású fénycsövet sokkal drágább gyártani, mint RGB Ledet. Persze ez csak spekuláció...

[ Szerkesztve ]

(#7019) dezz válasza Zinho (#7018) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Az lehet, hogy a maximális fényerőt akármilyen vezérléssel is csak egy idő után éri el, de ugyebár nem max. fényerőn szokás járatni a monitorokat. 50%-os fényerő-beállításon (mondjuk) egy 50%-os kitöltési tényezőjű PWM-es szabályzással van leszabályozva a fényerő. Ha ez statikus, akkor a bemelegedéssel az 50% által nyújtott fényerő is változik. Ha viszont dinamikus, belső szenzol által befolyásolt, akkor 50% helyett először pl. 55%-ra áll a vezérlés, és onnan csökken vissza 50-re. Mint írtam, így működnek az Eizo-k, pl. az enyém is.

A LED-eknek is van bemelegedési ideje, csak jóval kisebb mértékben változik a fényerejük, mint a CCFL-nek. (Az is lehet, hogy a felmelegedéssel csökken valamelyest a fényerejük, már nem emlékszem, évekkel ezelőtt néztem LED-ek doksijait.) Nem a bekapcsolási időről van szó!

"Szerintem itt csúnya lobbizás megy, mert jó színvisszaadású fénycsövet sokkal drágább gyártani, mint RGB Ledet. Persze ez csak spekuláció..."

Nem feltétlenül, mert az RGB LED-ek (ahol egy LED-ben van a 3 szín, hogy közel legyenek egymáshoz) nem olcsók és jópár darab kell belőlük a kellő fényerőhöz. Továbbá, mivel elég kevés monitor alkalmazza őket, kis sorozatban gyártott vezérlés kell hozzájuk. Az átlagos LED-es monitorban fehér LED-ek vannak, amik szintén drágábbak, mint az egyszerű monokrom LED-ek, és ezekből is kell egy marékravaló.

[ Szerkesztve ]

(#7020) Daffni2 válasza dezz (#7019) üzenetére

Daffni2
(őstag)

Az lehet, hogy a maximális fényerőt akármilyen vezérléssel is csak egy idő után éri el, de ugyebár nem max. fényerőn szokás járatni a monitorokat.

Ez a "max fényerő" a beállított fényerőre vonatkozik.

Lehet gyártani mindenféle elméleteket, a gyakorlat mindenképpen azt mutatja, hogy a monitor bekapcsolódásakor, "homályos" nem megfelelő, képet mutat, majd gyártótól függően több kevesebb idő alatt bemelegszik és a beállított fényerőn és színeken "megy "

Nagyon is hasonlóan az energiatakarékos lámpákhoz.

Ott is gyártótól, minőségtől függően több kevesebb idő alatt melegszik be a lámpa.

CORSAIR HX 650 GigaX48DQ6 INTEL Extreme Quad QX9650@3.6GHz 8GB OCZ Platinium 1066MHz Gigabyte GV-R695OC-1GD Philips 32PFL5625H Win7 ULTIMATE 64 bit AEROCOOL RS-9 Ház

(#7021) Zinho válasza dezz (#7019) üzenetére

Zinho
(senior tag)

Oks, értem most már ezt a "belső szenzoros" vezérlést amit írtál. Így valószínűleg tényleg gyorsabb a felfutás. Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy így mennyi a felfutásuk különböző fényerőre beállítva.
Bemelegedési ideje mindennek van, de itt a felfutási időről beszélünk, ami lényegesebb, mivel innen indult ki az egész. Emlékeim szerint a fényerő nem függvénye a hőmérsékletnek, sokkal inkább az élettartamra van hatással...
A kis sorozatú gyártásban igazad van, de a fénycső horror árához képest a LED még mindig olcsóbb; a LED-ek vezérlése ráadásul nagyságrendekkel egyszerűbb mint a fénycsöveké. Bár az is benne lehet a dologban, hogy a nagy gyártóknak már van alapjuk a fénycsöves megoldásokhoz, míg LED-es megoldáshoz sok új dolgot kell fejleszteniük...

(#7022) gabipaci válasza gabipaci (#7013) üzenetére

gabipaci
(őstag)
LOGOUT blog

Lécci segítsetek, mert nem értek a moncsikhoz.
Igazából karácsonyra eyefinity kombóban gondolkodom, és akkor már ez is maradna.
Viszont ezt ma meg kéne rendelnem.
Érdemes ezt, vagy költsek rá egy rakás pénzt erre is?

Multi-Gaming.Hu - Logitech Season 12 hónapon át tartó nyereményjáték Battlefield3-ban.

(#7023) dezz válasza Zinho (#7021) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Nagyon is a bemelegedési időről beszélünk, hiszen az az, ami esetenként 10-20 perc is lehet. Hogy jön ide a felfutási idő, ami pl. egy négyszögjelnek van?

Nem tudom, a multik milyen áron szerzik be a LED-eket, de azért egy 250-300 cd/m2-es háttérvilágítás benne lehet néhányezer forintban (vs. egyszerű, adott esetben olcsó CCFL), főleg egy RGB LED-es. Utóbbit illetően, mennyi lehet egy "széles gamutos" CCFL (nekik)?

Hát igen, a LED-hez nem kell inverter. Viszont el tudom képzelni, hogy a normálisabb, szabályozható LED-meghajtó IC-ket sem olcsón adják a gyártóik.

És persze működnek a piaci szabályok is (az újdonságok drágábbak, főleg ha kuriózum, stb.), konkrét összejátszás nélkül is.

Daffni2: "Ez a "max fényerő" a beállított fényerőre vonatkozik."

Nem. A max. fényerő az a max. fényerő, a beállított fényerő (tadadadaaam) a beállított fényerő. Általában beállított fényerő < max. fényerő.

"Lehet gyártani mindenféle elméleteket, a gyakorlat mindenképpen azt mutatja, hogy a monitor bekapcsolódásakor, "homályos" nem megfelelő, képet mutat, majd gyártótól függően több kevesebb idő alatt bemelegszik és a beállított fényerőn és színeken "megy" "

Tök jó, hogy így telibe meghazudtolsz, de próbáld meg felfogni, hogy azokban a monitorokban nincs belső szenzoros kompenzációs vezérlés, és az olcsóbbakban a CCFL is olcsó fajta. Én Eizo-król és bizonyos típusú NEC-kről (pl. 2490WUXi2). Ha nem hiszed, nézz meg egyet valahol!

"Nagyon is hasonlóan az energiatakarékos lámpákhoz."

Csak az alábbiak nem stimmelnek:
- Nincs szabályzás (nem tudok olyanról, aminek az oldalán lenne egy poti, amivel pl. hangulatvilágítást lehetne beállítani).
- Nincs belső szenzor, dinamikus vezérlés.
- Mindig a max. fényerő van "megcélozva".

(#7024) Daffni2 válasza dezz (#7023) üzenetére

Daffni2
(őstag)

"Ez a "max fényerő" a beállított fényerőre vonatkozik."

Félreérthetően írtam, tehát amit én max fényerőnek írtam a beállított fényerőre értettem.

Nem volt szándékomban, hogy meghazudtoljalak, :R csak a gyakorlati tapasztalatra utaltam.
Láttam már egy két monitort,és bizony a drágább EIZO-nál is észrevehető a bekapcsolás utáni "bemelegedés" vagy nevezzük bárminek.

A LED-es meg nem produkál ilyet./észrevehetően/

[ Szerkesztve ]

CORSAIR HX 650 GigaX48DQ6 INTEL Extreme Quad QX9650@3.6GHz 8GB OCZ Platinium 1066MHz Gigabyte GV-R695OC-1GD Philips 32PFL5625H Win7 ULTIMATE 64 bit AEROCOOL RS-9 Ház

(#7025) dezz válasza Daffni2 (#7024) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

"Félreérthetően írtam, tehát amit én max fényerőnek írtam a beállított fényerőre értettem."

Akkor írjál beállított fényerőt, hiszen arról van szó.

Lehet, hogy az Eizo sem teszi bele minden monitorába, a sajátomban mindenesetre benne van, és nem sok változást lehet észrevenni bekapcsolás után.

Továbbá, mint ahogy a kompakt fénycsöveknél is nagy szórás van minőségben, gyártótól és típustól függően, úgy a monitorokba épített CCFL-ekkel is így van ez. A TN monitorokba jellemzően a legolcsóbb fajtákat teszik, amik lassabban melegszenek be és a fehéregyensúlyuk is jelentősebben változik.

Az U2410-esben sincs belső szenzoros vezérlés, viszont jobb fajta, wide gamutos CCFL van benne, így a változás kis mértékű.

(#7026) Zinho válasza dezz (#7023) üzenetére

Zinho
(senior tag)

A felfutási idő az az idő, ameddig a fényforrás eléri teljes fényerejének 95%-át. Ha ez 6 másodpercen belül van beszélünk gyors felfutási időről, ha azon túl, akkor hosszúról. Bemelegedési időről fényforrások esetében nem beszélünk, nincs definiálva,csak a konyhanyelvben.
A LED azonnal szinte teljes fényerőn világít. Persze aztán melegedni fog, ami több mindent befolyásol, de nagy mértékben egyedül az élettartamra van hatással a működési hőmérséklet.
A belső szenzoros kompenzációs vezérléstől a fénycsöved nem fog gyorsabban begyújtani, a működési elvéből adódóan. Biztos gyorsabb mint a 30e ft-os Samsung, de szinte biztos vagyok benne hogy egy pontos kalibrálásnál már számít az a fél óra, bár egy végfelhasználó már nem nagyon érzékeli, és végülis ez a lényeg.
És hidd el, fénycsövet _sokkal_ bonyolultabb vezérleni, mint LED-et. Kompakt fénycsövet azért nem láttál potival szabályozni, mert nem lehet. Drága a szabályozás hozzá, ezért nem éri meg. Rendes fénycsöveket szoktak dimmelni, általában irodákban, nagyobb helyeken.

A gyártásban lehet hogy igazad van, ezért kezdtem úgy, hogy csak spekuláció. De néhányezer ft-ból már végfelhasználó is kap nagyon jó minőségű LED-eket, ezért gondolom, hogy nagy tételben azért ez jóval kevesebb.

(#7027) dezz válasza Zinho (#7026) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

És, most hol vagyunk, az Akadémián? :) Bemelegedési idő = stabilizálódási idő. Azt hiszem, ez egyértelmű.

Egy szóval sem mondtam, hogy gyorsabban gyújtana be! Viszont 1-2 mp alatt eléri a normál fényereje mondjuk 80%-át. Ha a fényerő-beállítás pl. 50%-on van, akkor ezt a 50%-ot könnyedén hozni tudja, és a dinamikus szabályzás által (ami a fényerő első x percben bekövetkező növekedését ellenkompenzálja) stabilan azon is marad.

A fehéregyensúly némileg változhat, de legalább egy olyan Eizo monitor van, amiben erre is van kompenzáció.

Megnéztem egy hétköznapi fehér LED adatlapját: a 20 fokon mérhető fényerősségből 40 fokon 10, ~50 fokon pedig már 20% jön le. Ezen kívül az áramerősség is nagyban befolyásolja a fényerőt, így ha a meghajtó áramkör érzékeny a hőre (pl. spórolás okán), az is észrevehető változást tud előidézni.

Igen, a LED-hez végülis csak egy törpefeszültségű, PWM-ezett áramgenerátor kell. A gyakorlatban mégis vannak erre specializált IC-k, sőt egyre újabbak jelennek meg. Továbbá, ha emlékszel, RGB LED-ekről kezdtünk egymással beszélni, nem a hétköznapi LED-es monitorokban lévő fehér LED-ekről. RGB LED-ek most spéci grafikus monitorokban vannak csak, ahol külön áramkör vezérli a színösszetevőket, figyelembe véve a kívánt fehéregyensúlyt, azt a fényerősségtől és talán hőmérséklettől függetlenül megtartva, stb. Összességében már nem olyan egyszerű.

"Kompakt fénycsövet azért nem láttál potival szabályozni, mert nem lehet."

Lehetni lehet, legfeljebb nem férne be az alapjába.

Az egyik legjobb, de olcsó RGB TOPLED most kb. 120 Ft (nettó), vörös 280, zöld 600, kék 210 mcd értékekkel, 120 fokos szögben. Ha akarod, számold ki, mennyi kell ebből 300 cd/m2-hez, pl. egy 24"-es képernyő esetén. (Az LCD panel, ha jól emlékszem, a háttérvilágítás fényének 20%-át engedi át.)

(#7028) Cyberpunk válasza gabipaci (#7022) üzenetére

Cyberpunk
(PH! kedvence)

Hát én azt mondom hogy Samsung. Bár értelmes tesztet nem találni róla a netten kicsit drágább mint az Acer, de erre legalább van 3 napos pixelgari.
Ja és ne a Pixmania-tól vedd ;]

(#7029) gabipaci válasza Cyberpunk (#7028) üzenetére

gabipaci
(őstag)
LOGOUT blog

Miért ne a pixmaniatól?
Kb 3ezer eurót hagytam már ott náluk.
Legolcsóbb számomra, mivel vállalkozóként ott tudok áfa nélkül vásárolni.
De ha tudsz olcsóbbat...?

(#7030) Zinho válasza dezz (#7027) üzenetére

Zinho
(senior tag)

Milyen Akadémián? :D Azért írtam le, mert kérdezted hogy hogy jön ide a felfutási idő, holott végig arról volt szó, és látszólag fogalmad sem volt a fogalomról :)

Oké, 20%-ot veszít 50 fokon a fényerejéből, de ettől még azonnal bekapcsol, teljes fényerővel világítva. Erről volt szó, nem? Míg a CCFL nem. Valahonnan innen indult ki az egész...
Azt meg bocs, de nem hiszem el első körben, hogy 1-2 mp alatt eléri akár az Eizo monitorban lévő fénycső a max fényerejének a 80%-át. Egy mérésre kíváncsi lennék, mert érdekel a dolog; ugyanis tudtommal eddig csak az autóiparban használnak gyors felfutású kisülő fényforrásokat a fényszórókban.
PowerLED-eket még nem használnak RGB LED-hez? Mert szerintem igen, bár nem néztem utána. De nem hiszem hogy olyat használnának amit írtál, mert nem férne bele a monitorba :) Még egyszer hangsúlyozom, nem kötekedésből irogatok, hanem érdekel a téma! Én vitázni szeretnék, nem vitatkozni. És amúgy azt tudod hogy pl. egy Eizo-ba mennyibe kerülhet a fénycső?
Egy átlagos kompakt fénycsövet nem lehet dimmelni potméterrel. A GE-nek van dimmelhető kompakt fénycsöve, sokezer ft-ért.
Azt sem mondtam hogy egyszerű a LED-el szabályozása, azt mondtam hogy egyszerűbb mint a fénycsöveké.

(#7031) janos666 válasza Zinho (#7030) üzenetére

janos666
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Azon, amelyiken némely dolgozóknak annyi eszük van, hogy képesek úgy elcsúfítani a szép kis üvegfalas bejáratot azzal, hogy kiragasztják a füstüvegre egy vastag piros betűkkel nyomtatott A3-as papírra, hogy "Tilos belépni rövidnadrágban, papucsban [...]" (és még folytatják, van vagy 6-7 soros mese). Mikor elsétálok mellette, mindig felbolydítja a "lelkem", és szívesen sétálnék be (egyébként a kiírásnak többé kevésbé eleget tevő öltözetben - ahogy csak úgy egyébként járok arra), és tépném le azt a "kis fecnit", sóhajtanék egyet, és távoznék, mielőtt kiérnek a rendőrök. :))
-> MTA (és bár ez a kis mese nem a központi épületükről szól, arra rég jártam, de lehet, hogy ott is kint van már, mert a hülyeség fertőző...). :DDD

Egyébként pedig én vagyok a bűnös, én használtam először a "bemelegszik" kifejezést, miközben a kibocsátott fény jellemzőinek időbeni karakterisztikájáról kezdtünk beszélni. :U

Leírom én is egyszer: Arról volt szó, hogy a rendeltetésszerű használathoz megcélzott fényerőértéket mennyi idő után éri el a monitor, a bekapcsolástól számítva. Az az érték lehet a teljes fényerő kis része is, sőt, az a jellemző, mert eleve nincs csúcsra járatva a fénycső, és az elérhető maximális fényerőnek is ~50%-át használják a végfelhasználók, a maradék mozgástér használható fel a szenzoros vezérlés révén arra, hogy minél hamarabb elérje a monitor a megcélzott értéket (ha úgy tetszik, bekapcsoláskor felcsavarja 100%-ra -a menüben beállítható 100%-ra, vagy akár kicsit többre-, és veszi vissza 50-ig aszerint, ahogy egyre több fényt bocsájt ki).

[ Szerkesztve ]

(#7032) Fakekapitány

Fakekapitány
(újonc)

Sziasztok!

Tudnátok ajánlani monitort játékra(HC kategória)? 24" és mindenféleképpen 16:10.

Előre is kösz

(#7033) Bacardi16

Bacardi16
(kvázi-tag)

Sziasztok!
BENQ G2320HDB vagy ACER V233HABD?
Melyik a jobb? Melyiknek van szebb képe?

[ Szerkesztve ]

(#7034) dezz válasza Zinho (#7030) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Az MTA-t szokták így nagybetűvel Akadémiának írni.

Bevallom, a "felfutási idő"-vel így ebben a formában eddig két helyen találkoztam (mindkettővel napi rendszerességgel): négyszögjelek felfutó élének felfutási ideje és az LCD-k egyes szubpixeleinek full off-> full (ill. 95%) on kapcsolási ideje.

Igen, már említettem, hogy a LED-nél ez éppen fordítva lehet. (Illetve, így is - úgy is, ha a meghajtást is érinti a dolog, pl. annak végletesen olcsó kivitelezése miatt.)

Az LCD monitorokban nem sima melegkatódos fénycső van, hanem hidegkatódos (CCFL = Cold Cathode Fluorescent Lamp). Ezt találtam róla (CFL = Compact Fluorescent Lamp):

"The Cold Cathode Fluorescent Lamp (CCFL) is one of the newest forms of CFL. CCFLs use electrodes without a filament. The voltage of CCFLs is about 5 times higher than CFLs, and the current is about 10 times lower. CCFLs have a diameter of about 3 millimeters. CCFLs were initially used for document scanners and also for backlighting LCD displays, but they are now also manufactured for use as lamps. The efficacy (lumens per watt) is about half that of CFLs. Their advantages are that they are instant-on, like incandescents, they are compatible with timers, photocells and dimmers, and they have a long life of approximately 50,000 hours. CCFLs are a convenient transition technology for those who are not comfortable with the short lag time associated with the initial lighting of CFLs. They are also an effective and efficient replacement for lighting that is turned on and off frequently with little extended use (e.g. a bathroom or closet)."

Szóval, a CCFL-re jóval kevésbé jellemző fénycsövek lassú "bemelegedése". (Persze nyilván ebből is van gagyibb -- és az olcsó monitoroknál a vezérlés is lehet elég silány ahhoz, hogy időbe kerüljön neki, mire "beáll".)

A héten majd lemérem neked az Eizo fényerejének bekapcsolás utáni változását (korábban volt az Eizo honlapján erre vonatkozó grafikon, de most nem találom). Mondjuk az U2410-esnél is csak minimális változást látok.

TOPLED-ből a méretek széles választéka elérhető, csak annyit jelent a név, hogy SMD és felfelé világít. Én speciel egy 3x4mm-esről beszéltem.

Nem tudom, mennyi egy fénycső (illetve mondjunk inkább CCFL-t) az Eizo-ba (mondjuk itt is külön kell választani az [relatíve] olcsóbb és drágább monitortípusokat).

Az hogy "egy átlagos kompakt fénycsövet nem lehet dimmelni" annyit jelent, hogy a 230V-ot nem lehet megszakítgatni, mivel a belső meghajtása nincs erre felkészítve. De attól még magát a fénycsöveket lehet dimmelni, tehát ha elég kis méretben meg lehetne valósítani, akkor akár be lehetne építeni egy potis szabályzást.

ps. amúgy talán szólni lehetne, hogy az ide vonatkozó hsz-eket pakolják át mondjuk az U2410-es topikjába.

[ Szerkesztve ]

(#7035) ToBeY

ToBeY
(PH! nagyúr)

Légyszi aki tudja hogyan lehet manuálisan váltani G2420HD DVI és D-Sub között pls írja le.Nagyon fontos lenne! :O

(#7036) Bacardi16 válasza ToBeY (#7035) üzenetére

Bacardi16
(kvázi-tag)

Helló! Elvileg én úgy tudom hogy nem lehet.
Ha az egyiken megszűnik a jel, akkor átvált a másikra, ami egy kikapcsolhatatlan funkció...

[ Szerkesztve ]

(#7037) ToBeY válasza Bacardi16 (#7036) üzenetére

ToBeY
(PH! nagyúr)

Aha köszi a segítséget.Akkor amíg járatom dashboard-ba a box-ot nem gépezek.... :(

(#7038) Zinho válasza dezz (#7034) üzenetére

Zinho
(senior tag)

Áthelyezés jó gondolat, erősen off-topik a dolog már...
Hmm, a CCFL-ről érdekes ez az infó. köszi; próbáltam adatlapokra rákeresni, 5 perc gugli egyelőre nem hozott eredményt. Én sajnos csak kommersz monitorokkal találkoztam ott szemmel látható (újaknál is ugye) a lassú felfutás. Aminél meg konkrétan mértem is, ott vagy 20 perc volt mire beállt a fényerő.
A kompakt fénycsöves dolog végképp off: kicsit félreértettük egymást. Tudom hogy lehet dimmelni, elektronikus előtét kell hozzá, viszont ha nem csak az emlékezetem, akkor 1-10 V-os egyenfeszültséggel lehet; tehát ez a tekerős kapcsolós dolog nem működik otthon sajnos. De a lényeg, hogy kb. mindketten ugyanazt mondtuk csak nem pontosan... :)
PowerLED-ből vanank 18-40 lumenesek is, az már 7 cd körül van. Ez sima fehér, annak a spektrális eloszlása csapnivaló, tehát nyílván ilyet sem raknak monitorba, mert akkor egy komemrsz monitor színvisszaadását sem éri el.
Én ugye abból indultam ki, hogy - bár konkrét adataim nincsenek - egy monitor/LCD tv gyártási költségének nagyobbik részét a CCFL teszi ki. A LED gyártási költségi olcsóbb, persze nyílván nagyobb sorozatban gyártva. De pl. a Benq Ledes 24 colos monitorja azt hiszem már olcsóbb mint hasonló Samsung/LG hagyományos lcd-i (minőség meg kb. ugyanaz, legalábbis égbekiáltó különbség nincs; előnye sincs sok (kb csak az energiatakarékosság). De ha lemegy a "trendi mert LED-es" dolog, vagy hívhatjuk parasztvakításnak is; és végre bekerülnek a LED-ek minőségi monitorokba is, akkor vajon az lejjebb nyomja-e az árakat, vagy végre kialakul egy igazi átmeneti réteg a grafikus piacra szán, és a kommersz monitorok között, ahol most van 2-3 monitor maximum. A félvezető gyártás mindig is olcsóbb lesz, mint a fénycső gyártástechnológiája.

(#7039) Jasonchan

Jasonchan
(őstag)

Szerintetek ez a monitor megfelel játékra?
Dell G2410

Van valakinek tapasztalata vele?

"Tonight, I'mma fight 'Til we see the sunlight" http://prohardver.hu/tema/kivel_erdemes_uzletelni_topic/hsz_42293-42293.html :)

(#7040) hozelujiz

hozelujiz
(újonc)

Sziasztok!

A közeljövőben szeretnék 24-es, Full HD-s monitort venni! Konkrétan: 24" BENQ G2420HDB, viszont most mondta, kedves ismerősöm az üzletben, hogy nincs már és úgy néz ki, hogy nem is tudnak rendelni, de van 24" BENQ G2411HDA (ami kb. 38k ft-ba jönne ki). Amin ugye nincs DVI se.
A kérdésem az, hogy mennyire lenne érdemes megvennem a monitort, így digitális csatlakozó hiányával (24" BENQ G2411HDA), amellett, hogy leginkább játékra (HD5850-el), használnám (filmnézésre szinte egyáltalán nem).

A válaszokat előre is köszönöm szépen!

Üdv.

(#7041) tenna

tenna
(tag)

Sziasztok!

Én is monitort szeretnék venni, hasonló kategóriában mint az előttem hozzászoló. max 40-50k, minnél olcsóbb annál jobb.
Segítséget szeretnék kérni, hogy a választásnál milyen feltételek a fontosak? A dinamikus és a statikus kontrasztarány mit jelent? melyik a fontosabb? A tn panel mit jelent? és jo e nekem? ...stb

A monitort főleg filmezésre, és minimális játékra használnám, Nyilván FULL HD-t szeretnék venni, gondolva jővőre.

A válaszokat előre is köszönöm!

athura.atw.hu

(#7042) hozelujiz válasza hozelujiz (#7040) üzenetére

hozelujiz
(újonc)

Vagy, ha ezt (24" BENQ G2411HDA) nem ajánlaná senki, akkor ezek közül melyiket és miért:
-24" LG W2442PA-SF (nem nagyon találtam róla tesztet)
-24" LG W2443T-PF
-23.6" SAMSUNG 2433LW

(Iponon olvasott tesztek alapján, nagy vonalakban a Samsung talán jobb lenne játszani, de az LG-t átlagban jobbra értékelték...)

A válaszokat ismételten THX!

(#7043) ToBeY válasza hozelujiz (#7040) üzenetére

ToBeY
(PH! nagyúr)

Nyilván jobb ha minnél több bemenet van rajta,hogy később ne kerűlj bajba.Vagy esetleg több dolgot is rá tudj kötni. Én is szívtam egy olyan TFT-vel amin csak D-Sub van,de kicseréltem olyanra amin van DVI és HDMI is.

(#7044) zsolt1129 válasza hozelujiz (#7042) üzenetére

zsolt1129
(PH! addikt)

DVI csatlakozó nélkül ne vegyél monitort. Nekem is az LG a szimpibb, már a 3 napos pixelgari miatt is :K .

(#7045) teknős válasza zsolt1129 (#7044) üzenetére

teknős
(lelkes újonc)

Vki tudna segíteni, hogy hol lehet ezt megkapni a legolcsóbban 3 napos Pixelgaaranciával?

TeKi

(#7046) hozelujiz válasza ToBeY (#7043) üzenetére

hozelujiz
(újonc)

Na igen, én is ettől féltem vna, ha megveszem a Benq-t. Viszont most ki kellene találjam hnap-ig, hogy LG v. Samsung...

(#7047) hozelujiz válasza zsolt1129 (#7044) üzenetére

hozelujiz
(újonc)

Elvileg a Samsunghoz is jár a pixelgarancia és talán jobb vna a játékokhoz!
Hey,de nem tudom melyik legyen... :F

(#7048) zsolt1129 válasza hozelujiz (#7047) üzenetére

zsolt1129
(PH! addikt)

Nehéz dolog dönteni :K

teknős: Nézd meg árgép-en vagy az árukeresőbe,ott biztos kiadja,hogy hol a legolcsóbb.

(#7049) o_tom

o_tom
(tag)

Szasztok
Segítségeteket és tapasztalaitokat kérném [Benq G2420HDBL] monitorral kapcsolatban. Abban a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy lecserélhetem az ASUS VB191T monitoromat (ami nekem nagy csalódás volt) egy 24" panellra.
Olvasgattam a hozzászólásokat ezzel a modellel kapcsolatban, de néhány dolog még nem világos nekem.

-Ez a LED technológia ugye nem azonos a Samsung OLED szabadalmával? Technológiai fejlettségre értem. Az árából gondolom...

-Valaki hasonlított már össze ilyen 24" es Benq LED monitort hagyományos 24"es LCDvel? különbség? Pozitívum, negatívum?

-Valóban kevesebbet fogyaszt a "sima 24es"hez képest? Megéri az a plusz 5000HUF többlet a standard 24"Benq-val szemben?

-A tulajok véleményét kérném, bevált, nem vált be?

Köszi

ÚÚÚAAAAÁÁÁHHHRRRRGGGGHHÚÚÚÚÚŰŰŰŰŰ /Chewbacca/

(#7050) teknős válasza o_tom (#7049) üzenetére

teknős
(lelkes újonc)

Szia! Én is ebbe a dilemmába vagyok. De én mar eldöntöttem hogy a HDBL-t veszem(kivéve ha vki vmi jobbal előáll).
Én személy szerint megnéztem a 22" os Ledes változatot és összehasonlítottam egy jóval drágább samsunggal(kb 65k-s volt, szóval gondolom nem gagyi), sőt még a barátnőmet is megkérdeztem. És egyértelműen élesebb volt a képe a ledesnek, a színek jóval szebbek,élethűbbek, a kontrasztok erősebbek. Gondolom a sima és a ledesek között ez a legfontosabb különbség, na meg a fogyasztás.
Szóval sztem megéri, csak sajnos nincs az országba szinte:( nekem meg 3 hetet kell varnom

TeKi

Útvonal

Fórumok  »  Monitorok  »  Milyen 23''-24''-es TFT-t? (téma lezárva)
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.