Hirdetés

2012. május 28., hétfő

Útvonal

Fórumok  »  Monitorok  »  Milyen 23''-24''-es TFT-t? (téma lezárva)

(#2001) Icewind

Icewind
(fanatikus tag)

kicsit off, de Diplayport kábelt amúgy hol a fenében lehet venni? :D beirtam googlebe, és csak egy rakat cikket dobott ki róla, boltot nemnagyon..

(#2002) mindfreak válasza Icewind (#2001) üzenetére

mindfreak
(őstag)

A nagyobb gond, hogy nem sok VGA-n van még DisplayPort. :(

(#2003) mzsolt válasza mzsolt (#1981) üzenetére

mzsolt
(újonc)

Kipróbáltam DVI-HDMI kábellel, ugyan olyan a kép... :(

Icewind: HP-hez adnak :DDD

(#2004) Ult!ma

Ult!ma
(újonc)

Sziasztok!

Nos... (picit off, de annyira nem:) ) Mondjatok nekem videokártyákat Display Port-al! Ti láttatok már olyan 8-as vagy 9-es szériájú videokártyát, amelyen van (leszámítva a kettőt, amit mindjárt leírok)?

A Gainward 9600 GT GS-en ugyanis van, kérdés az, hogy mivel ez azért nem egy felsőkategóriás kártya, ezért szerintetek az 512 megás változata, vagy az 1024 megás változata érné meg?

Na mert ezek árban elég korrektek és szívem szerint a jelenlegi 9600 GT-t 8800 GTS-re cserélném, de szempont lenne a Display Port monitor miatt.

Tudom, hogy nem teljesen jó helyre írom ezeket, de gondoltam hátha tudtok vmi okosságot mondani:)

Köszi,
Ult!ma

(#2005) mindfreak válasza Ult!ma (#2004) üzenetére

mindfreak
(őstag)

Ha 24"-os monitoron szeretnél játszani - natívban, akkor a 9600GT már kevés lesz függetlenül a rajta lévő memória méretétől. Tapasztalat, mert nekem is az volt az előző kártyám.

HD 4800-as kártyák között nézz szét, ott vannak DisplayPort-al szereltek is, bár kérdés, hogy itthon mennyire beszerezhetőek.

[link]
[link]

[ Szerkesztve ]

(#2006) mzso

mzso
(fanatikus tag)

Én erről a DisplayPortról most hallok először. Mióta van terjedőben?

(#2007) mzsolt válasza old_artist (#1974) üzenetére

mzsolt
(újonc)

Találtam egy topicot [link], sajnos elég sokan panaszkodnak hasonló problémákról... :O

(#2008) mindfreak válasza mzsolt (#2007) üzenetére

mindfreak
(őstag)

Ezen az oldalon már szinte csak a modell fikázása megy. Nagyon jól állhatnak anyagilag, hogy mindenki a NEC 2490WUXi-ra lovagol át. :)

(#2009) Ult!ma válasza mindfreak (#2005) üzenetére

Ult!ma
(újonc)

Hmm, akkor lépjünk még egyet előre: van egyáltalán értelme a DisplayPort-nak játékokban? Lehet, hogy hülye kérdés, de akárhol olvasgattam, mindenhol azt írják, hogy a DisplayPort filmek, illetve hasonló dolgok esetén jelent hatalmas különbséget.

Amúgy szívem szerint 4870-et vennék, de az már tényleg nagyon sokba kerül.

Mi történik akkor, ha az ember vesz egy 1920*1200-as felbontást tudó monitort és nem használja ki teljesen, csak mittudomén 1440*akármekkora felbontáson nézi a dolgokat? Ilyen esetben várható torzítás vagy bármi más? Na mert érzem, hogy a 4850 még tuning után is csak kevés játékot fog tudni meghajtani 1920*1200ban.

Tippek?

Ult!ma

(#2010) mindfreak válasza Ult!ma (#2009) üzenetére

mindfreak
(őstag)

Ha 1:1-ben használod, akkor nem torzul a kép, viszont egy fekete keret lesz körülötte és ugyan nem mindenkit, de valakit - többek között engem is - zavar. Ha széthúzza a képet, akkor viszont eltorzul. Ennyi erővel érdemesebb valami 22"-os modellbe gondolkozni, amit tudsz natívban is használni (pl. 4850-el), és még olcsóbb is!

(#2011) Ult!ma válasza mindfreak (#2010) üzenetére

Ult!ma
(újonc)

Na várjál, akkor nincs is olyan beállítás, hogy ne legyen vagy torz, vagy keretes?

Továbbá, a desktopot valószínűleg 1024*768-ban használnám, vagy valami hasonlóban, nincs olyan lehetőség, mint az ősrégi CRT monitoromon, hogy manuálisan széthúzom a képet? Csak van...

Mert akkor fognám magam, és amint van lehetőségem jobb videokártyát venni, akkor csak lecserélném és onnantól kezdve tudnék nagy felbontásban működni, addig meg ha nem fut 1920-ban, akkor levenném valamennyire és manuálisan széthúznám a képet.

Vagy akkor hogy működnek ezek a monitorok (konkrétan a HP LP2475w-ra gondolok), el vagyok tévedve nagyon? :(

(#2012) mindfreak válasza Ult!ma (#2011) üzenetére

mindfreak
(őstag)

Vagy széthúzza a képet és torzul, vagy keretes lesz, milyen más lehetőségre gondolsz? :) Nem szükséges manuálisan állítanod, mert a digitális csatolón keresztül ezt elvégzi magától is.
A desktopot bármilyen VGA-val tudod használni a natív felbontáson, ami erősen ajánlott is, mert különben nehéz lesz olvasni a betűket. Végérvényben kisebb felbontáson is játszhatsz, de lényegesen elmarad a látvány a natív felbontáséhoz képest.

(#2013) Ult!ma válasza mindfreak (#2012) üzenetére

Ult!ma
(újonc)

Hehe:) Itt jön be az, hogy a CRT-monitoraim natív felbontása is jóval több, mint amennyin világéletemben használtam. 1024*768 fölé sosem mentem.

Köszi a segítséget!

Jajj, de elfelejtettél írni bármit is írni arról, hogy a Display Port mekkora képminőségbeli javulást hoz? Mert ha nem fontos annyira, akkor lehet, valami nagyon alap 4870 belefér a költségekbe a Display Port-os 4850-el szemben.

(#2014) mindfreak válasza Ult!ma (#2013) üzenetére

mindfreak
(őstag)

Igen, erre azért nem válaszoltam, mert magam is csak olvastam róla, de saját szememmel még nem láttam. Állítólag a HP LP2475w jobb képet produkál. :)

(#2015) bozont válasza Ult!ma (#2013) üzenetére

bozont
(PH! addikt)

Nem kell megijedni, most váltottam egy 19" crt-ről (szintén 1024x768 felbontás) váltottam 24"-os monitorra. Windowsban még akár egy integrált vga is képes a natív felbontásra, viszont játékokhoz már elkél egy erősebb is. De egy 4850es kártyával már nagyon szépen futnak a játékok, eddig az összes futott natív 1920x1200ban a legmagasabb beállítások mellett, ehhez hozzátartozik a 4xAA és 16xAF is (oké a Crysist is társait még nem próbáltam, azokhoz kell a kraft), ja és ráadásul most még erősen procilimites is vagyok. De a mai monitoroknál már nincs vagy csak minimális minőségromlás, ha nem natív felbontásban használod. Ha nagyon muszáj, játszhatsz 1680x1050 vagy még talán az 1440x900 is belefér (bár ezt még nem próbáltam), viszont az 1024es felbontásnál már tényleg sokat romlik.
Ha nem 16:10-es képarányt használsz, hanem 4:3 vagy 5:4 arra van több lehetőség is. Az egyik, hogy széthúzza a monitor teljes felületére, ez viszont elég nagy torzítást jelent és nem használom. A másik, hogy 1:1-ben jeleníti meg, vagyis mondjuk 1204x768nál egy fekete keret lesz a kép körül. A harmadik, hogy megtartva a képarányt széthúzza amekkorára lehet, ilyenkor csak jobb és baloldalt lesz két fekete csík, én ezt preferálom a legjobban.

[ Szerkesztve ]

(#2016) Icewind válasza mzsolt (#2003) üzenetére

Icewind
(fanatikus tag)

Adnak hozzá displayport kábelt? :Y Az f*sza akkor arra se kéne költenem :D

(#2017) Icewind válasza mindfreak (#2002) üzenetére

Icewind
(fanatikus tag)

ja, én is néztem hogy még alig van.. de mivel kb akkor veszek új VGA-t amikor monitort, majd vadászok egy displayportosra ;) Bár még a HDMI is játszhat...gondolom hasonlóan jó választás lehet mindkettő.

(#2018) Ult!ma

Ult!ma
(újonc)

Jó lenne, ha végre valaki tudná tisztázni, hogy mégis mennyi javulást hozna egy DisplayPort-os videokártya képminőség-ügyileg szemben egy DVI vagy HDMI-vel. Csak mert ahogy jobban utánajártam a dolgoknak, valószínűleg nem veszek monitort, de attól még egy olyan videokártyát szeretnék, ami majd később a lehető legjobb lesz a monitorhoz. Na mert a DisplayPort-os videokártyák elég ritkák!

(#2019) i are robot válasza Ult!ma (#2018) üzenetére

i are robot
(senior tag)

Szerintem ne a gombhoz vegyél kabátot. A monitorok életciklusa (elviekben) sokkal hosszabb, mint a VGA-ké, tehát lehet hogy mire monitort vennél, a VGA is cserére szorul. Amondó vagyok, hogy a mostani vásárlást ne ahhoz a monitorodhoz igazítsad, amit még nem is tudsz milyen lesz. Anno én is úgy vettem VGA-t, hogy tudtam hogy hamarosan cserélni fogom a monitoromat, úgyhogy átmeneti megoldásként vettem egy olcsóbbat, ami viszont a kijelző csere után is megfelelőnek bizonyult.

Leadtek TV tunerek eladók: http://hardverapro.hu/apro/leadtek_tv_tunerek_eladok/friss.html

(#2020) old_artist válasza Icewind (#2016) üzenetére

old_artist
(PH! addikt)

Üdv!

A HP-hez adnak DisplayPort kábelt is! :K

Autóban a VOLVO, monitorban az EIZO! <<< Monitor kalibrálást vállalok! >>> www.monitorguru.hu

(#2021) bigdigit válasza old_artist (#2020) üzenetére

bigdigit
(őstag)

meg rózsaszín kijelzőt.ebbe a borús válságban direkt jól jön. :C

(#2022) Icewind válasza bigdigit (#2021) üzenetére

Icewind
(fanatikus tag)

:DD
Én azért remélem displayporton vagy HDMI-n nincs ilyen gond :)

(#2023) old_artist válasza Ult!ma (#2018) üzenetére

old_artist
(PH! addikt)

Üdv!

Igen, kipróbáltam egy ismerősöm HD 4850 DisplayPort-os VGA-jával és DisplayPort-os kábellel, és hát hogy is mondjam ... a DisplayPort-tal "simább", vagy úgy is nevezhetném, hogy "tisztább" lett a kép (viszont érezhető volt a nagyobb kontraszt, ami más kalibrálást is eredményezhet), és a gyorsulás szemmel látható volt, mivel a DisplayPort-on való működtetés egy adott idő alatti gyorsabb adatátvitelt is eredményez, sőt a 75Hz-en is vígan működésre bírtam! Az input-lag-ot nem próbáltam , de szvsz nem nőtt, hanem jobb is lehetett, mivel az ismerősöm ki is próbálta a Crysissel, és megdöbbent, a DVD filmeknél viszont fantasztikus volt, jobban érzékelhető volt a különbség!

Autóban a VOLVO, monitorban az EIZO! <<< Monitor kalibrálást vállalok! >>> www.monitorguru.hu

(#2024) mimi_bacsi válasza old_artist (#2023) üzenetére

mimi_bacsi
(fanatikus tag)

Melyik kártyáknak van Display Portja?

(#2025) Ult!ma válasza mimi_bacsi (#2024) üzenetére

Ult!ma
(újonc)

Amelyekről én olvastam az utóbbi időben (tehát lehet van több is):

Gainward 9600 GT GS 512
Gainward 9600 GT GS 1024
Gainward HD 4870 GS 1024
Club 3D HD 4850 Display Port Edition 512
PowerColor HD 4850 Play Edition 512
Zotac 9400 GT
Zotac 9500 GT

Biztos van néhány felsőbbkategóriás kártyán még, de úgy láttam, nagyon nem elterjedt, még. Kis utánajárással még hozzácsapom ezeket:

Gainward Rampage 700 GS GLH 2048
Palit Radeon HD 4870 Sonic Dual Edition 512

Jó lenne az a Rampage 700, hehe, de amerikai árak szerint 1000 dollár környékén mozog, akkor itt k. sok lehet:)

(#2026) old_artist válasza mimi_bacsi (#2024) üzenetére

old_artist
(PH! addikt)

Üdv!

Megkérdeztem tőle (mivel rengetegen érdeklődtek), s a Gainward HD4670 512Mb-os DisplayPort-tal rendelkező VGA-jával végeztem a DisplayPort-on való monitor összeköttetést, amit az osztrákoknál vett/rendelt 115€-ért.
De már egyre több típus is érkezik majd az országba!

(#2027) mimi_bacsi

mimi_bacsi
(fanatikus tag)

Ult!ma: Köszönöm a felsorolást, ezekből keresek magamnak akkor, mert jó lenne egy ilyen porton keresztül meghajtani a HP 2475-öst!!! :K :K

old_artist: köszönöm a válaszodat, remélem a kalibrálás miatt mihamarabb találkozunk (Hexxaval megbeszeltem, hogy a monitorhoz egy kalibrálást kérek Tőled!!!!
Lehet, hogy jobb lenne már az új VGA kártyával (ami Display portos lesz) elvégezni a kalibrálást?

(#2028) bigdigit válasza mimi_bacsi (#2027) üzenetére

bigdigit
(őstag)

érdekes hozzá állás:)tényleg a gombhoz veszel kabátot.miért nem elég a hdmi?

(#2029) mimi_bacsi válasza bigdigit (#2028) üzenetére

mimi_bacsi
(fanatikus tag)

Mert old_artist hozzászólása engem meggyőzött, idézem: "kipróbáltam egy ismerősöm HD 4850 DisplayPort-os VGA-jával és DisplayPort-os kábellel, és hát hogy is mondjam ... a DisplayPort-tal "simább", vagy úgy is nevezhetném, hogy "tisztább" lett a kép (viszont érezhető volt a nagyobb kontraszt, ami más kalibrálást is eredményezhet), és a gyorsulás szemmel látható volt, mivel a DisplayPort-on való működtetés egy adott idő alatti gyorsabb adatátvitelt is eredményez, sőt a 75Hz-en is vígan működésre bírtam!"

Ez nekem eléggé meggyőző, szeretném, ha az új monitorom is hasonlóan működne...!

(#2030) bigdigit válasza mimi_bacsi (#2029) üzenetére

bigdigit
(őstag)

hdmi összekötést eddig itt nem láttam vagy nem olvastam eleget.
de szerintem az etalon a hdmi.nem tudom mire használod majd a monitort de nem árt figyelembe venni,hogy a HD filmnézés alapja a hdmi kábel.

(#2031) mimi_bacsi válasza bigdigit (#2030) üzenetére

mimi_bacsi
(fanatikus tag)

Munka, net, film, fotómanipulálás...szóval semmi más, de az új - és jó technológia - mindig vonzott....

Szerinted nem lesz jobb a kép minősége...?

(#2032) pinnacle válasza bigdigit (#2030) üzenetére

pinnacle
(őstag)

Itt azt írják, hogy "HDMI videórésze teljesen megegyezik a DVI-vel".

(#2033) bigdigit válasza pinnacle (#2032) üzenetére

bigdigit
(őstag)

én azért dabadab-nak nem ugrok be.voltak vitáink pont hdmi kábel kérdésben:)

(#2034) prompt

prompt
(kvázi-tag)

Sziasztok!

HP LP2475w
http://www.prad.de/en/monitore/review/2008/review-hp-lp2475w.html

vagy

Dell 2407WFP-HC
http://www.prad.de/en/monitore/review/2007/review-dell-2407wfp-hc.html

esetleg

Eizo S2431WH
http://www.prad.de/en/monitore/review/2007/review-eizo-s2431w.html

?

Előre is köszi a válaszokat és magyarázatot! :)

(#2035) prompt

prompt
(kvázi-tag)

Ja eh, ahelyett a 2407wfp helyett inkább 2408wfp-t mondjuk, de szerintem kb. ugyanaz a kettő.. :)

[ Szerkesztve ]

(#2036) mindfreak válasza prompt (#2034) üzenetére

mindfreak
(őstag)

Eizo S2431WH, mert minden téren ez a legjobb a három közül.

(#2037) prompt válasza mindfreak (#2036) üzenetére

prompt
(kvázi-tag)

Kivéve az árát.. :) Akkor a dell és hp közül melyik? Vagy győzzetek meg, hogy azokat nem érdemes egyáltalán. Hajlok rá amúgy! :)

(#2038) mindfreak válasza prompt (#2037) üzenetére

mindfreak
(őstag)

Ha sokallod az árát, akkor miért vetetted fel alternatívaként? :U

A másik kettő között szvsz a HP éri meg jobban - főleg, hogy mostanában a Dell se valami baráti áron kapható. Csatlakozók terén ugyanazt nyújtja, képminőségben ugyanolyan jó - ha nem jobb! -, input lagban pedig még sokkal jobb is. Designban talán a Dell nyerőbb, de a HP meg stabilabb lábon áll. Ez teljesen szubjektív, valakinek épp a letisztult, konzervatív forma tetszik.

(#2039) prompt válasza mindfreak (#2038) üzenetére

prompt
(kvázi-tag)

Az ár/érték arányt is gondoltam, hogy érdemes figyelembe venni az EIZO-val kapcsolatban is, ahogy azt ebben a második hozzászólásodban tetted is a HP és Dell összehasonlításában :)
Amúgy nekem a 2407wfp kistesója van, 2007wfp, aminek szeretem a designját, de a dell-től viszont picit elment a kedvem. Ettől függetlenül jó a 2408wfp, úgyhogy kénytelen vagyok azt is számításba venni :) A HP-nek igaz, hogy stabilabbnak tűnik a talpa, de pont az a része nem tetszik ormótlansága miatt..

Szóval a Dell-t nem szeretném a mostani miatt és a nagy input lag miatt, a HP-t nem szeretném mert valaki írta itt, hogy 4 pixelhibásat cseréltetett vissza eddig (a Dell-el is pont ez volt a bajom), ráadásul a designja sem tetszik annyira, Eizo-t meg nem szeretnék, mert drága, raádásul az még csak egy alap típus. Melyik rosszat válasszam? :)

(#2040) mindfreak válasza prompt (#2039) üzenetére

mindfreak
(őstag)

A pixelhiba sajnos bármelyik monitornál előfordulhat, de a prémium kategóriában ez szerencsére nem olyan jellemző. A kellemetlenségek elkerülése végett érdemes olyan helyen venni, ahol lehetőséged van pixelhibára tesztelni.

[link]

Arról még nem írtál mire szeretnéd használni a monitort.

[ Szerkesztve ]

(#2041) bigdigit válasza prompt (#2039) üzenetére

bigdigit
(őstag)

nem cseréltettem egyet sem.el sem hoztam még 1db-ot sem.

(#2042) prompt válasza bigdigit (#2041) üzenetére

prompt
(kvázi-tag)

Igen.. Én is ezt játszottam és hiába tök jó, hogy nem kell elhoznod, hanem kérhetsz másikat, ha utána megint 1-2 heteket kell várnod, hogy megint kipróbálhasd és semmivel sem nő az esélye, hogy akkor jó lesz (a nagy számok törvényét leszámítva). Főleg kellemes ez, ha addig nincs normális monitorod.. :) Hát még ha fizetned kell a pixelhiba tesztért.. :) A végén már ott tartasz, hogy érdemesebb lett volna Eizo-t venni.. Amúgy Te hol veszed bigdigit?

(#2043) prompt válasza mindfreak (#2040) üzenetére

prompt
(kvázi-tag)

Elsősorban grafikai munkára használnám, webdesign 70% és print 30% is. Persze szeretem a filmeket és játszom is kikapcsolódásképpen. Meg szoktam netezni is! :)

(#2044) mzsolt válasza prompt (#2043) üzenetére

mzsolt
(újonc)

Ez alapján én az EIZO-t mondanám (old_artist meg fog erősíteni :D ), grafikai munkához mindenképp.
DELL akkor lenne jó választás ha lehetne kapni a REV A01-ből + én sokkallom a jelenlegi árát.
HP-talán kockázatosabb az előző 1-2 oldalon leírt hibák miatt.

(#2045) bigdigit válasza prompt (#2042) üzenetére

bigdigit
(őstag)

én Hexaa-ra várok azt hiszem mára igérte még múlthéten.bár nem tudom honnan szerez mikor a hp központ dec.10-re mondott új szállítást.

(#2046) airvia válasza bigdigit (#2045) üzenetére

airvia
(újonc)

nekem is erre a hétre mondta, remélem van valami biztos forrása, mert nagyon várom...

(#2047) bigdigit válasza airvia (#2046) üzenetére

bigdigit
(őstag)

úgy látszik ebből ma nem lesz semmi.

(#2048) HL

HL
(újonc)

Helló!
Nézzetek szét Cseheknél vagy Szlovákoknál. Ott van pl hp2475w is, 125-130-ért megkapjátok. De ha vártok még a forint erősödésére egy kicsit, akkor még jobb lesz. Vagy nálunk is jó áron van a Benq 24"-a.

[ Szerkesztve ]

(#2049) bigdigit válasza HL (#2048) üzenetére

bigdigit
(őstag)

kiautózás pestről +15eft és már nem is éri meg:)

(#2050) HL

HL
(újonc)

Megéri. Mert egyrészt ott van. Másrészt az üzemanyag egyre olcsóbb, a forint is erősödött. Szóval számold át! De aki vár jövőév Jan-Februárig az szerintem még jobban jár. Én is várok inkább mint most itthon megtömjem akárki zsebét. Tavaszig úgy sem nagyon fotózom, szóval majd Február felé veszek.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Monitorok  »  Milyen 23''-24''-es TFT-t? (téma lezárva)
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.