Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • hdsentinel

    őstag

    válasz Cickánykoma #2315 üzenetére

    A lemezek ki/bekapcsolása valóban elég érdekes. A Vista környékén körül kellene nézni, hátha ott van valami probléma, amiért leállítja a lemezeket (energiagazdálkodási beállítások, lemez ill. lemezvezérlő drivere). Jó lenne kiszűrni azt is, hogy egészen pontosan mely lemezzel (vagy lemezekkel) csinálja ezt: valamennyi PATA-ssal, amelyek a Silicon vezérlőre vannak csatlakoztatva, vagy csak némelyikkel?
    (egész biztos, hogy a többi (SATA) lemezzel nem)?

    Tippem szerint leállás után amikor valami hozzáfér a lemezekhez (pl. a Sentinel lekérdezése, vagy a Windows indexelő szolgáltatása), akkor pörögnek fel újra. De ha folyton (ráadásul ilyen rövid idő alatt, mint néhány perc) leáll, ott biztosan van valami beállítási vagy driver probléma.

    A táp problémát kizártnak tartom, ennek bőségesen elégnek kell lennie.

    A driver probléma viszont biztosan fennáll - emiatt nem fér hozzá a Sentinel a lemezek adataihoz. A Silicon vezérlőnél mindenképp ez van: az sajnos csak 1 lemez adatatát szolgáltatja, többet nem (a riportban én egy IDE Hitachi lemezt látok, arról nem is írtál, hova van dugva :) feltételezem, akkor erről ad infót a Silicon vezérlő).
    Erről a problémáról a "Hardver" menüpontban található infó: [link]

    A SATA vezérlőknél is a driver probléma miatt nem fér hozzá a lemez adataihoz a program. Vista alatt ez elég sűrűn előfordul, főleg ha a vezérlő driver-ét a rendszer telepítése közben kellett megadni.
    Erről pl. a program honlapján, a GY.I.K. részben olvashatsz, itt: [link]

    Egy tipp: az IDE lemezeket (a Hitachi-t kivéve) tedd az alaplapi PATA vezérlőre és az írókat pedig a SiI vezérlőre.
    Így jó eséllyel a Silicon-os probléma megoldódik, mivel csak 1 lemez lesz csatlakoztatva és a másik két PATA lemezt az alaplapon nagyobb eséllyel felismeri a program (hacsak nincs ott is driver-probléma :)

    Szép az élet a Vista-val :))

    Még egy tipp: a HDSDos-al elvileg meg tudod nézni DOS alatt (egy indító floppy/CD segítségével) valamennyi lemez állapotát. Nem a legtutibb megoldás, de ha minden kötél szakad, legalább ellenőrizheted a lemezek hőmérsékletét, kondícióját.
    Ha sikerülne egy riportot készíteni vele, annak nagyon örülnék :R
    A HDSDos itt található: [link]

    Hard Disk Sentinel - Merevlemez ellenőrzés és meghibásodás megelőzés - www.hdsentinel.hu

Új hozzászólás Aktív témák