Hirdetés

2012. május 28., hétfő

(#151) AMD Power

AMD Power
(Jómunkásember)

Gigabyte GA-M55S-S3 alaplap
Max egy AMD X2 5200+ CPU + tuning
Max egy 8600GT VGA kártya + lehet ,hogy egy kis tuning
max 2HDD (300-400GB)
1 DVD író
AeroCool AeroEngine II ház + 2 UV fénycső + 2-3 világító ventilátor

Ennek elég lesz egy FSP 350PNR 350W tápegység? Vagy kéne egy nagyobb?

Mondjuk egy Spire 380W 12cm Aktív PFC /SP-ATX-380WB vagy egy pire 420W 12cm Aktív PFC /SP-ATX-420WB.

Eladó komplett irodai PC. http://hardverapro.hu/apro/elado_komplett_irodai_pc/friss.html

(#152) Csákk válasza Szten Márs (#150) üzenetére

Csákk
(senior tag)
LOGOUT blog

mindig a kötözködés :DDD
ez státusz szimbólum kérem szépen :C

^^

(#153) masterful87

masterful87
(fanatikus tag)

Bocsánat a nem pont idevágó kérdésért...

[kép]

Ezt most hogy kell értelmezni?
Ezek az adatok a konnektor és a gép között mért értékek? És akkor erre jön rá a tápegység hatásfoka?
Pl. 85% -> nF680i SLI 325W -> 325x0,85=276W -> ergo az én FSP tápegységem elbírná, aminek a 12V-os terhelése 330W?

Előre is nagyon köszönöm :R

''A házasság olyan, mint a koporsó és a gyerekek a szegek.''

(#154) Ebit válasza venember83 (#148) üzenetére

Ebit
(PH! addikt)

Tényleg át kell irni az első hsz-t, mert ezt sem láttam az ajánlot tápok között. :Y

(#155) Amazonas válasza Ebit (#154) üzenetére

Amazonas
(kvázi-tag)

Akkor már tegyük bele ezt is... :DDD
[link]

(#156) Hiba66 válasza masterful87 (#153) üzenetére

Hiba66
(kvázi-tag)

Igen!

AMD POWER:bőven elég a zFSP 350W

[Szerkesztve]

(#157) Ebit válasza Amazonas (#155) üzenetére

Ebit
(PH! addikt)

Nyugaton nem lesz jó referenciának, ők csak a sajátjukat szeretik. :(

(#158) Szten Márs válasza masterful87 (#153) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Idézet az első hozzászólásból:

''Sok tesztoldalon - közöttük a prohardveren is - lehet olvasni különböző konfigurációk fogyasztási-adatait. Ezek az adatok műszeres mérések eredményei, azaz megbízhatóak. Fontos megemlíteni, hogy ezek a mérések a konnektorból felvett teljesítmény-adatokat mutatják. A táp veszteséges átalakító, a leadott teljesítmény - azaz az a teljesítmény amit a konfiguráció tulajdonképpen kér a táptól - kevesebb lesz, mint a felvett teljesítmény, a kettő különbsége a táp hatásfokától függ. Általában ez az érték 70 és 85% között szokott lenni, így egy 0,7 - 0,85 -es tényezővel meg kell szorozni a mérésekben feltüntetett adatokat, hogy megkapjuk a táp által leadottat. Mi - elfogadható közelítéssel élve - 0,8-as szorzóval szoktunk számolni a prohardveres tesztekben alkalmazott 550W-os Cooler Master táp esetében.''
:U

MOD:
AMD Power: elég lesz.

[Szerkesztve]

"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"

(#159) AMD Power

AMD Power
(Jómunkásember)

Thx. Mert nem szeretnék abba a hibába esni , hogy egy gyenge tápot veszek. Inkább dobok még rá egy pár K-t és nyugodtan alszok.

Az a két Spire táp mennyivel lenne jobb?

Eladó komplett irodai PC. http://hardverapro.hu/apro/elado_komplett_irodai_pc/friss.html

(#160) Szten Márs válasza AMD Power (#159) üzenetére

Szten Márs
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Az a baj, hogy a Spire minőségét azóta sem ismerem. Nem igazán lehet gond azzal az FSP-vel, legalább nem lesz alulterhelve, hanem ki lesz használva.

"Tombe, tombe, tombe la pluie; En ce jour de dimanche de décembre; À l'ombre des parapluies; Les passants se pressent, pressent sans attendre"

(#161) masterful87 válasza Szten Márs (#158) üzenetére

masterful87
(fanatikus tag)

Hiba66 köszönöm :R
Szten Márs-nak szintúgy :DDD

Az különben úgy volt, hogy először beírtam a keresőbe, hogy ''fogyasztás'', és elolvastam eme topik [link] első hozzászólasait, de a válasz nem volt benne.
Aztán próbáltam az egyik legutóbbi tesztben rákérdezni [link] /innnen a kép/ de nem kaptam választ.
Ezért a keresőbe beírtam, hogy ''tápegység'', megláttam, a ''Melyik tápegységet vegyem?'' topikot, mondom nem az igazi de a célnak megfelel, ezért is nem bajlódtam az első hsz-ek olvasásával. Na de ez az én hülyeségem. :))

Akkor mostmár tudom, hogy akár egy csúcskonfig is eldöcög egy jó 350-es tápon... mint ezek:
[kép]
... csak nem SLI/CF-ben!

/rohanok is veszek egy Ultrát :DDD /

''A házasság olyan, mint a koporsó és a gyerekek a szegek.''

(#162) Hiba66 válasza masterful87 (#161) üzenetére

Hiba66
(kvázi-tag)

Hát a 8800 gtx -et biztos hogy viszi 1 350-es bika táp az ultrat vagy a 2900xt-t már nem 100% De ez csak az én véleményem!

[Szerkesztve]

(#163) DioKVP

DioKVP
(kvázi-tag)

Hali!
1 régebbi gépbe kellene gyorsan tápot vennem, (1900-as amd, 9800se , 2-3 vinyó változó h éppen mennyi van benne) és megakadt a szemem ezen: FSP 350W ATX-350PNF Passive PFC bruttó 6.990 . Létezik h FSP táp ilyen olcsó legyen, és ha igen ez nem vmi gagyi széria, vagy ilyesmi, mert ennyiért baromira megéri. Előre is köszi :R

(#164) (Bundás) válasza DioKVP (#163) üzenetére

(Bundás)
(PH! kedvence)

Már jó ideje ilyen árban vannak az FSP tápok. Bőven elég lesz neked, még a következő gépbe is. ;)

(#165) stol válasza Overlocker (#149) üzenetére

stol
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Én a villanyszámla miatt fosnék leginkább!
Még, ha 500W-ot is fog kajálni, akkor is ki fog enni a vagyonodból.

Még több sarcot, még több adóóót túl sok nettó marad a fizetésünkből, aztán problémát jelent az elköltése...

(#166) nakos

nakos
(senior tag)
LOGOUT blog

Sziasztok. Én egy Seasonic M12 700watt-osra szavaztam. Megvettem és azóta áldom magam: Ultrahalk extra terhelés mellett is, és ráadásul simán vitte a 8800GTX SLI configet 3 winyóval (ebből 2 raptor) és húzott C2D-vel plussz ventik és miegymás. Eleve 4 db PCIe tápcsatival rendelkezik (áganként 2). Moduláris, így szépen lehet variálni....
Ez egy tuti kis cucc, nemhiába Seasonic.

(#167) DioKVP válasza (Bundás) (#164) üzenetére

DioKVP
(kvázi-tag)

Akkor még annyit szeretnék kérdezni, hogy a 2 táp közül Ti melyiket javasoljátok?
FSP 350W ATX-350PNF Passive PFC 6.990
CoolerMaster eXtreme Power 380W v2.0 Passzív PFC 7.190
(konfig az előző hsz-emben)

(#168) (Bundás) válasza DioKVP (#167) üzenetére

(Bundás)
(PH! kedvence)

FSP, bőven elég a konfigodnak, mint írtam...

(#169) Draken

Draken
(senior tag)

uj tápot kellene beszerezzek ehhez a konfighoz, mit ajánlotok?
c2d e6600, 2gb ram, 2* 300gb hdd, 8800gts, köszi előre is.

(#170) Draken

Draken
(senior tag)

egy FSP Blue Storm II 500W elég lesz neki remélem, ugye?

(#171) Termi16 válasza Draken (#170) üzenetére

Termi16
(őstag)

Ha spórolni akarsz, akkor a 400as is.

Telefonszámomat megtalálod az adataimnál!

(#172) Hequila

Hequila
(őstag)

Az első hozzászólás indítómondtajának valami olyan kellene, hogy ''mielőtt megkérdezed, hogy a tápod elég lesz-e a gépedhez, a keresőbe írd be az elég szót, és csak azután kérdezz, ha nem találtál kimerítő választ a kérdésedre!

''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda

(#173) AMD Power válasza stol (#165) üzenetére

AMD Power
(Jómunkásember)

Engem mindenki ezzel szívat most. Van olyan ,hogy 4-5 napig folyamatosan megy a gép non-stop. Mindenki azt mondja , ha meglesz az új konfigom akkor nagy lesz a villanyszámlám. Nekem így se sok. A +50W nem hiszem ,hogy sokat fog dob ni rajta!? :U

(#174) EQMontoya válasza Draken (#170) üzenetére

EQMontoya
(PH! addikt)
LOGOUT blog

400as is bőven elviszi.

Chuck Norris ki tudja nyomni a palacsintából a lekvárt. A kakaósból is. ''a lényeg h tudjon egy olyat h hexameterböl átváltja a számokat decimálisba.'' /By Vamzi/

(#175) MadBlade

MadBlade
(tag)

Helóó mindenki ! :))
Lenne egy olyan kérdésem , hogy jól ''tudom'' ,hogy a tápok , akár350w-os , akár500w-os mindigcsak annyi áramot vesznek fel , amennyire a konfignak szüksége van ?! :F
( Tehát minden táp ugyanannyit fogyaszt ugyanaz alatt a konfig alatt?! ) :F
Előre is köszi a felhomályosítást mindenkinek ! :R

Ha azért vagyunk hogy segítsünk másokon , akkor minek vannak mások?! :0 ) -Hirdetéseim: http://href.hu/x/crqm

(#176) Termi16 válasza MadBlade (#175) üzenetére

Termi16
(őstag)

Jól tudod, viszont nem ugyanannyit ''fogyaszt'', mert ha rosszabb a hatásfoka, akkor ugyanahoz a teljesítményhez többet húz ki a konnektorból.

(#177) MadBlade válasza Termi16 (#176) üzenetére

MadBlade
(tag)

A jövő hónapban muszáj leszek venni egy tápot , mert amit a házamhoz adtak , ( no name valami ) abban nem bízok ,főleg hogy már cseréltethetem is ki , pedig nincs egy hetes , ugyanis tegnap vettem észre , hogy akármerre kapcsolom a hátulján levő ki/be kapcsolót , így is , úgy is pöccre elindul a gép ! :W
Szerinted egy Chieftec 450W FPC táp jó lenne a konfigomhoz , úgy hogy majd a procit fel szeretném húzni 3,2 GHz-re , + a későbbi bővítések esetleg... :U
Elég lesz , nem lesz túl sok ? :F
Megbízható egyáltalán a Chieftec ? :F
THX ! :R

Ha azért vagyunk hogy segítsünk másokon , akkor minek vannak mások?! :0 ) -Hirdetéseim: http://href.hu/x/crqm

(#178) Termi16 válasza MadBlade (#177) üzenetére

Termi16
(őstag)

Chieftec nagyon jó, csak kicsit hangos. Meg bőven elég egy 400-as is. (nem 410/420!)

Nincs mit :)

(#179) MadBlade válasza Termi16 (#178) üzenetére

MadBlade
(tag)

Mégegyszer köszi ! :R
Melyik fajta nem annyira hangos kb. hasonló árkategóriában ? :F

[Szerkesztve]

(#180) BioNiCMaN válasza MadBlade (#177) üzenetére

BioNiCMaN
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Lehet jobban jártál volna, ha táp nélkül kéred a házad. ;)

[ Módosította: BioNiCMaN ]

(#181) MadBlade válasza BioNiCMaN (#180) üzenetére

MadBlade
(tag)

Nem lehetett , kompletten volt leértékelve 13.900-ra . :(
Nem tudsz valami halk , nem túl drága ( kb. 20e forint ) de jó minőségi tápot ajánlani ?! :F

(#182) FehérHolló válasza MadBlade (#181) üzenetére

FehérHolló
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Első hozzászólás. 380W-os Seasonic (SS-380HB), 18k körül.

[Szerkesztve]

Ember embernek farkasa.

(#183) Tuareg0 válasza Termi16 (#176) üzenetére

Tuareg0
(kvázi-tag)

Viszont ez a villanyszámlában úgysem érződik, hiszen a villanyóra csak a hatásos teljesítmenyt méri.

Ugye? :U

Szerk.: Bocsi, meg is találtam az 1. hsz-ben.
''Ezzel szemben magyarországon nem fogod az előnyeit érezni a PFC-nek, mert hazánkban KWh-ért fizetünk, tehát a nettó fogyasztást számlázza ki a szolgáltató, a veszteséget pedig lenyeli.''

[Szerkesztve]

(#184) FehérHolló válasza Tuareg0 (#183) üzenetére

FehérHolló
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Villanyóra azt méri, hogy mennyit húz ki a konnektorból, tehát az összeset, nem csak a hasznosat. Ne tessék keverni az effektív teljesítmény fogalmát azzal, amit a táp hatásfokképletébe kell írni! (hatásos <-> hasznos)

[Szerkesztve]

Ember embernek farkasa.

(#185) BioNiCMaN válasza MadBlade (#181) üzenetére

BioNiCMaN
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Hallgass FehérHolló testvérünkre, a Seasonic nagyon jó választás lesz neked! :C Nekem is az van, csak furán írták rá, hogy Seasonic, valahogy így, hogy: Corsair :D

Erről a házról van szó? [link]

[Szerkesztve]

[ Módosította: BioNiCMaN ]

(#186) Amazonas válasza Tuareg0 (#183) üzenetére

Amazonas
(kvázi-tag)

„Viszont ez a villanyszámlában úgysem érződik, hiszen a villanyóra csak a hatásos teljesítmenyt méri.”

De. Pontosan a villanyszámlában fog érződni, hiszen a villanyóra a felvett teljesítményt méri.
Az a veszteség, amit lenyel a szolgáltató, az nem a táp hatásfoka miatti veszteség... A hatásfok miatti veszteséget a táp hő formájában adja le a külvilágnak (az energia nem vész el ugye, csak átalakul).
Más kérdés, hogy a táp a működése során milyen és mennyi zavart táplál vissza a hálózatba, és hogy a valóban elfogyasztott energia mennyisége emiatt a hálózatban valamivel még nagyobb, mint amit a táp a konnektorból felvesz. Ezt a különbözetet ''érzi meg'' a szolgáltató, de - elvileg - lenyeli.

[Szerkesztve]

(#187) MadBlade válasza BioNiCMaN (#185) üzenetére

MadBlade
(tag)

Igen , erről a házról beszélek.

(#188) Hiba66 válasza MadBlade (#181) üzenetére

Hiba66
(kvázi-tag)

20ezer körül már kapsz egy 500W-os FSP-t is, és azért az is ott van a szeren, késöbb még jól jöhet az a 120W + teljesítmény.

(#189) MadBlade válasza Amazonas (#186) üzenetére

MadBlade
(tag)

Bocsi , de már nem tudom , hogy hanyadszor veszítem el a fonalat ebben a topic-ban ! :U
Akkor most ezek szerint , ha jól értem , akkora tápot vegyek csak lehetőleg , aminek a teljesítményét ki is tudom használni, különben csak az ablakon dobom ki a pénzt?! :F
Például , ha a komplett gépem fogyaszttegyük fel 280 w-ot 100%-os fterhelés alatt , akkor ne vegyek pl.: 350w-os tápot , csak 300w-osat, mert különben az ötven watt ''különbözetet'' is felveszi a táp és azt is ki kell fizetnem ?! :F :F

(#190) Hiba66 válasza MadBlade (#189) üzenetére

Hiba66
(kvázi-tag)

Ez egy baromság!!! :O

(#191) MadBlade válasza Hiba66 (#190) üzenetére

MadBlade
(tag)

Akkor homályosíts már fel légyszi , hogy képben legyek , mert eddig úgy ''tudtam'' , hogy a táp csak annyi áramot vesz fel , amennyire a hardver-eknek szükségük van , de valaki leoltott , hogy ez nem így van ám !
Akkor most az igazság odaát van ?!
Magy mi a szösz ?!? :F

(#192) Amazonas válasza MadBlade (#189) üzenetére

Amazonas
(kvázi-tag)

Nem ezt mondtuk.
A táp mindig csak annyit vesz fel a konnektorból, amennyivel a gép által igényelt energiamennyiséget biztosítani tudja. Mivel veszteséges átalakító, ez több lesz, mint a géped pillanatnyi energiaigénye.
Egy durva képlettel:
konnektorból felvett energia (amit fizetsz) = gép által igényelt energia + táp hatásfoka miatti veszteség
Az, hogy 350 W-os egy táp, azt jelenti, hogy maximum 350 W-nyi energiát tud leadni a gép felé (minőség tápok üzemszerűen, gagyi tápok pár másodperc erejéig). Ehhez, mivel veszteséges átalakító (a hatásfok mindíg kisebb, mint 1), valamivel többet vesz fel a konnektorból.
80%-os táp pl. 350/0,8=437,5 W-ot vesz fel a konnektorból, ezt számlázzák neked. Itt 437,5-350=87,5 W-ot fűt el.
Az, hogy 350 W-os, nem jelenti azt, hogy állandóan annyit is fogyaszt. Ez csak a lineáris tápoknál van így, de nyugodj meg, a PC-tápegységek mindegyike kapcsolóüzemű (SMPS) tápegység. Ezek mindig csak annyit vesznek fel konnektorból, amennyi a gépnek kell + az átalakítási veszteség.
A hálózatban viszont a fogyasztás valamivel még több lesz, mint 437,5 W, de ezt a veszteséget már lenyeli a szolgáltató, viszont Nyugat-Európában nem. Ezt a veszteséget hivatott minél jobban minimalizálni a PFC (passzív vagy aktív). Ezért ''nem számít különösebben'', nem szempont nálunk a PFC megléte a végfelhasználóknak, és ezért nem lehet viszont Ny-E-ban kereskedelmi forgalomba hozni PFC-nélküli tápot.

Annyiban jobb, ha a konfig valós igényeihez valóban passzoló tápot veszel, hogy a tápok legtöbbike alacsony terhelésnél sz*rabb hatásfokkal dolgozik. Tehát, a hatásfok akkor optimális a legtöbb tápnál, ha kellően (kb. 60-70%) vannak terhelve.

[Szerkesztve]

(#193) Hiba66 válasza MadBlade (#191) üzenetére

Hiba66
(kvázi-tag)

Jól tudtad! A tápon akkor folyik át sok áram ha erre a hardvereknek szükségük van (pl játszol) Ha nem csinálsz semmit akkor az áramfelvétel viszonylag alacsony (kb 100w de ez függ a részegységek fogyasztásától) Ez az áramfevétel ugyanannyi egy 350W-os 80% hatásfokú és egy 600w-os szintén 80% hatásfokú táp esetében is. Ha gagyi a tápod akkor a hatásfoka rosszabb és több energiát fog elpocsékolni hőveszteség formályában, mivel ugyanannyi teljesítmény előállításához több áramot fesz fel a konnektorból.

(#194) MadBlade válasza Amazonas (#192) üzenetére

MadBlade
(tag)

Most már nagyjából világos a helyzet , de azt nem vágom, hogy mit csináltál a 350-el , hogy 437,5 jött ki . :U :F

(#195) Amazonas válasza MadBlade (#194) üzenetére

Amazonas
(kvázi-tag)

Hatásfok - iskolai fizika tananyag... :)
Mindig kisebb mint 1. Ha valaki tud 1-es hatásfokról, jelezzen nekem... :) Nobel-díj gyanús lenne... :DDD

Nagyon lesarkítva:
felvett energia = leadott hasznos energia + veszteség
hatásfok = leadott hasznos energia/felvett energia
hatásfok = 1-veszteség

Esetünkben: 350 W-os táp max.-ra terhelve 437,5 W-ot vesz fel konnektorból.
De ha csak 220 W-ot kér tőle a géped, akkor ő is csak 275 W-ot kér a konnektortól. Feltéve, ha 0,8 (80%) a hatásfoka.
Az egyes tápok hatásfoka viszont a terheléstől függően változik (kb. 5-20%-ot, tápfüggő, hogy mennyit).
Elmondható, hogy alacsony, nem kellő terhelésnél, rosszabb a hatásfok, mint optimális kihasználtságnál, tehát feleslegesen nagy, túlméretezett, bazi nagy tápoknál fajlagosan többet fizetsz ugyanannyi energia előállításáért, mint ha optimálisan kihasználnál egy kisebb (de minőségi!!!) tápot.
Ezért szajkózza itt stol, csaba_20, didyman, SztenMárs és vénember-től kezdve mindenki, hogy felesleges atomerőműveket venni a lakásba.

[Szerkesztve]

(#196) MadBlade válasza Amazonas (#195) üzenetére

MadBlade
(tag)

Nem azzal volt a gondom hogy iskolai tananyag ! :Y :((( :W
Hanem azzal hogy te 80-at írtál, de csak 75%-os hatásfokkal számoltál !!!
( 350 x 1,2nem egyenlő 437.5-tel ! ) ''iskolai tananyag'' :F
437.5 / 1.25 =350 ! Tehát 75% ! :W
Nem?! :F

(#197) Hiba66 válasza MadBlade (#196) üzenetére

Hiba66
(kvázi-tag)

Ezt gondold át mégegyszer!!! :DDD

(#198) MadBlade válasza Hiba66 (#197) üzenetére

MadBlade
(tag)

Én már komolyan nem vágom ! :W
Inkább élből rákötök mindent a lakás 220-as vezetékeire !!! :(((

(#199) CimbiX

CimbiX
(fanatikus tag)

Reggelente ''köhög'' a feketelistázott 500w-os Q-Tec (nem összekeverendő a Q-Tech-el!!! x_X) tápom- na nem mintha ez gond lenne, mert egy óra múlva megyek újat venni, nem tetszik nekem a hangja. Csak mindenkinek meg akartam köszönni a hozzászólását, az én megoldásom egy Blue Storm 2 lesz ehhez a konfighoz:
C2D e4300@2,8Hz, Sapphire ATI x1950pro, 4gb RAM, összesen 380GB.
Viszont érdekelne az alábbi jelenségre a magyarázat, remélem valaki találkozott már vele:
Szóval benyomom a power gombot, mire egyszer (röviden) felzúg mindenn, a vinyó egyet villan pirosan. Aztán 1,5mp szünet, és utána indul a gép- gond nélkül, brutálgrafika fps-t is bírja fagyás meg egyéb kellemetlenségek nélkül. Én a tápot gyanúsíottam meg, de csak laikus hardveres vagyok, hátha tudtok jobbat...
Ja az eleján írt köhögés úgy értendő, hogy a venti fura kerregést hallat, némi püfölésre (a a 'la jó öreg nagymama TV-je) erről hamar leszokik... a táp ventije 2 hete lett alaposan portalanítva, szépen kifújva. Látszólag teljesen tiszta, kábel sem lóg bele nekije a ventillátorjába...

(#200) EQMontoya válasza MadBlade (#196) üzenetére

EQMontoya
(PH! addikt)
LOGOUT blog

látom, matek fakon ritkán jártál.
80%-os hatásfokkal müködő táp az, amelyiknél a felvett teljesitmény 80%-a lesz a ''hasznos'' energiafelvétel, a maradék 20% meg melegiti a szobádat. ez alapján jól számolt, csak gondold át.

Chuck Norris ki tudja nyomni a palacsintából a lekvárt. A kakaósból is. ''a lényeg h tudjon egy olyat h hexameterböl átváltja a számokat decimálisba.'' /By Vamzi/

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.