Amelyikeket eleve telefonból gyúrták okostelefonná, és nem pc-s/pda-s oprendszerből.
Korrektebb billentyűzet (repülő ékezetek), smartdial (gyorsan lehet keresni vele a telefonkönyvben), átirányítási, szűrési funkciók bőségesen gyárilag, vállal telefonálás miatt esetleg oldalsó -rugós billentyűzár (ami egyébként is sokkal praktikusabb a felső gombos módszernél), meg persze a távolságérzékelője normális telefonálás esetén is úgy működjön ahogy kell érintősnél. Persze a 2 mikrofonos zajszűrés nem árt, a jó hangminőség pedig alap. Ha elfelejtettem az ember nevét, akkor a névjegyben való keresés a cég nevét beírva is hozza elő a nevet a cégnév alapján.
Nem szeretem ha a keresésénél oda kell bökni íráshoz külön valahova, ahogy azt sem ha sokáig tart ékezeteket elővarázsolni, vagy csak simán nehézkes, lassú valakit felhívni (defy agyamra megy a telefonkönyvével).
Én szeretem ha minden telefonbejegyzéshez gyárilag készít hangmintát, így tekerés/vezetés közben is tudok könnyen hívást indítani, de nagyon hiányzott más készülékekről a hívó nevének bemondása is (már egészen perverz nevekkel is boldogul, pl KBB becenevű haveromat is rendesen kimondja, kábébé-nek). Szeretem ha rendesen szétszeparálható a híváslista (kezdeményezett/fogadott/nem fogadott), ha tudom hogy egy több számos bejegyzés esetén melyik számról hívtak, vagy ha pofára fordítással el tudom némítani a telefont.
Jó, ha normálisan konfigurálható, és megbízhatóan működik hogy külföldön ne lépjen a netre - pl a béna témobilnál ahol a roaming tiltás és az mms fogadás kizárják egymást - már csak azért is mert határ mellett lakok, és Froyo-s dézivel értek már meglepetések (reggel hívnak, térerő mellett kis R betű, wáddöfákk; illetve kapom az sms-t hogy érvénytelen beállításokkal próbáltam külföldön netezni - szerencsére le volt tiltva az adatroaming).
Nem árt ha az elmulasztott eseményeket látom a billentyűzet feloldása nélkül is, akár a villogó ledből (menügomb), vagy akár az amoledes kijelzős modelleken a kijelzőn (csak pár pixel világít, órát, és többek között az elmulasztott eseményeket mutatja). Persze az sem baj, ha a profilokat is váltogatja gyári appal (gsm cella, idő, naptár szöveg, bt, wifi függvényében, stb).
Jó ha külföldről tudok videótelefonálni wifin, párommal általában így tartom ilyenkor a kapcsolatot. Vagy van kinek nem árt hogyha véletlen lemerült a telefon, még egy ébresztésre bekapcsol, hogy el ne késs melóból/le ne késd a gépet; de nem hátrány hogyha megbízhatóan működik mindennel a bt fájlküldés sem. Szeretem ha gyárilag van megbízható és egyszerű szinkronizálási lehetőség, hogyha bármi történik a telefonnal (ellopják, úszik, stb) akkor is max 1 napnyi névjegy/naptár/jegyzet adatom vesszen el.
Szeretem ha van hívásjelentés a hívás végén, ha láthatom a sim-es zámokat, vagy tudok másolni, menteni is rá.
Meg még millió egy apróság van ami hiányzik ha nincs, de mint telefon, alapból, elvárom ezeket egy készüléktől, és nem csipázom amik ezeket csak részben tudják (1-2 kivétel még elmegy). Nekem ezek alapján elsősorban a S^3as, majd v3as készülékek, majd a SE Elm jön be ilyen szempontból (bár utóbbit sztem már nem túl sok helyen kapni újonnan).
[N8 DG111.40][Fuji S100fs][RT-N16@tomatoRAF][Lenovo X120e] Ezer oka van annak,h miért legyek normális...Csak éppen nem jut eszembe egy sem!