Hirdetés

2012. május 28., hétfő

(#301) g@bo válasza liksoft (#300) üzenetére

g@bo
(PH! kedvence)

thx.

a többiek smart szirénája nem olyan stabil? mi ez a nehezen olvasható szektorokkal meg tud küzdeni?

nekem a seagate 5 év garis lenne, de sokan szidják hogy visit... a samsung meg rezonálós fajta, 2 db egyforma példány, pofátlan produkciókra is képes...

(#302) WN31RD válasza liksoft (#300) üzenetére

WN31RD
(VIP)

Az milyen esetben fordulhat elő, milyen előjelei vannak, és hogyan lehet megelőzni, hogy a vinyó rossz adatokat olvas be, de úgy tesz, mintha jók lennének?
(RAID5 + backupok mellett ez az egyetlen dolog, amely komoly problémát jelentene.)

''... we as consumers, want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

(#303) liksoft válasza WN31RD (#302) üzenetére

liksoft
(PH! nagyúr)

Elméletileg hibás adatot nem olvashat be. Azért vannak a crc (Cyclic Redundancy Check) byte-ok (elnézést, rühellem a bájt szót). A gond az, hogy matematikailag azért van esélye, hogy két különböző tartalmú szektornak ugyanaz a crc-je. Ha pedig a szektor nehezen olvasható, akkor hibásan jön be a crc is. Ez azért van, mert a szektor felépítése a következő:
- gyári szektorazonosító (szinkronizáló adatsor, szektorszám, csak a gyár szervo írása után hozza létre)
- szektor státusz (ezt írja már gyári hibateszt üzemmódban, egyes gyártók kihagyják, csak a hibatáblára támaszkodnak)
- adatok (innen ír standard üzemmódban)
- CRC vagy ECC (Error Correction Code) adatok (együtt kerülnek ki az adattal).
Gyártónként változik a szektor pontos felépítése, sőt firmware verziótól is függ. Sokszor a szektorszám csak az alacsony biteket tartalmazza, hisz a pozíció a nagyságrenbe (felső bitek) már besorolta. Így sebesség növelhető (bitkomparálás sebessége függ a bitek számától), tárolóhely spórolható. A crc vagy ecc használata sem mindegy. A crc csak figyelmeztet, az ecc meg esetleg javít is ha hiba van. Iaz, hogy az ecc lassabb feldolgozást jelent, de nagyobb a biztonság. Hiszen egy instabil szektor sokszori beolvasásával a drive statisztikai módszereivel ''kitalálja'' az eredeti adatokat, és csekkeli illetve javítja (!) az ecc-vel (ha lehet) (na itt óriási a Seagate és az IBM (Hitachi)). Egy bitrendszerben sorosan ''megcsúszott'' adatfolyam hozhat sajnos még ezek ellenére is meglepetéseket. Ez a felület és a winyó panele közötti hiba.

Sajnos lehet sérült a winyó cache, és erre nem tudok olyan módszert, ami ezt a file-ok összehasonlításán kívül segítséget nyújtana.

Színtén szokott gondot okozni a panel és az alaplap közötti adatátvitel. Itt két okot ismerek, ami gáz, és csak kékhalál szokta jellemezni. Az egyik a hibás ide kábel. Ezek sz@r késes csatlakozók (átvágják a szigetelést, és villaként megfogják belül a vezetéket) (hőtágulás, oxidáció csodákra képes). Gyorsan szerelhető, olcsó vacak. Ezért érdemes minősérit venni, mert ott legalább az anyagok minősége jobb (várhatóan). A másik még durvább. Általában DMA átvitelnél fordul elő. Kiesik a drive vagy az alaplap a szinkronból. Ilyenkor 2,4,6...32! byte-os ''csúszások'' is létre jöhetnek adatátvitel közben. Brutálisan szét tud esni az adminisztrációs rendszer (FAT, NTFS,...) és mivel egy mai op sokat tárol a cache-ben, leállításkor írja vissza a meleg eszközre (melegedés sokszor ''segít'' ennek a szinkronhibának). Ilyenkor a legközelebbi indításnál ''nagyon nincs semmi'' a winyón.

Dióhéjban ennyit.

U.i.: Régen a memóriában volt paritás bit. Ez visított gond esetén. Ma is beszerezhető minőségi gyártótól, jó árért. Az MFM korszakban az adatok ellenőrzése a controller kártyán történt, nem a winyó végezte, így jobb volt a helyzet. Ma az új struktúrális felépítés miatt 1 újabb hibahely keletkezett. Ez az egész megoldható lenne, ha az op kihasználná azt, hogy a drive tud crc-t is írni, ellenőrzés nélkül olvasni. Ekkor az op feladata lenne, és a fenti disznóságok az alaplapi memóriában való vizsgálattal rögtön kiderülnének. Sajnos ez a sebesség rovására menne, így azt mondják, elhanyagolható hibaforrás. Biztos? Vagy paritással kéne átvinni az adatokat az eszközök között. Szintén idő. De a kékhalál és a hibakeresés is az. Na, melyik ujjamba harapjak?

Kiegészítés a kérdésedhez: dadogó lassabb olvasás az ismétléshez tartozik, tehát a drive statisztikázik, korrigál. Ekkor várható elsősorban olvasásból adódó adatsérülés.

A jó raid kártyák egyébként 0 toleranciásak, tehát ilyenkor azonnal hibára vágják az eszközt. Azután ráérsz eldönteni, hogy jogos vagy nem. De az adat így van biztonságban.

A fentiekkel még szakemberekkel is vitába kerülhetek. Igazuk is lehet, hiszen rengeteg megvalósítás van a piacon, valamint nincs időm minden lehetőségnek és szabványnak utána járni. De érezteti a drive működését, az abból adódó hibalehetőségeket, és ez volt csak a célom.

[Szerkesztve]

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). Ingyenes állapotfelmérés. adatmentes.kralik.hu

(#304) WN31RD válasza liksoft (#303) üzenetére

WN31RD
(VIP)

Kösz a részletes választ.

Egyéként a RAID5 nálam (otthon) szoftveres (Linux), tehát csak azt a hibát veheti észre, amit az IDE és S-ATA vezérlő hibának jelez.

''dadogó lassabb olvasás az ismétléshez tartozik, tehát a drive statisztikázik, korrigál. Ekkor várható elsősorban olvasásból adódó adatsérülés.''
Ha a sérülést a lemez észreveszi, és közli, hogy hibás a szektor, az engem nem izgat. Lemez => kuka (vagy garizás), a RAID tömb meg felépül egy új vinyóval. Extrém esetben előszedem a backupokat.
Viszont ha ilyen esetben az (is) várható, hogy hibajelzés nélkül rossz adatokat szolgáltat a vinyó, az nagyon gáz. Esetleg érdemes rendszeresen végigolvastatni az összes vinyó teljes felületét, és figyelni az átviteli sebesség ingadozását?

''... we as consumers, want our content free (as in Freedom) and if we don't get it, we'll take our content free (as in beer).''

(#305) liksoft válasza WN31RD (#304) üzenetére

liksoft
(PH! nagyúr)

Általában ritka az adatátviteli vagy cache hiba. Ha a fontos adatokat mented, akkor nagy gáz nem érhet. Menteni úgy érdemes, hogy 3-4 időben eltolt állapotod legyen az adatokról, ha folyamatosan változnak. Filmeket, zenét két különböző gyártó DVD lemezére archíválom (Ritec, TDK általában). A scandisk vagy film ill. hang megmondja, ha gáz van. Ha csúnyán elcsúsznak a byte-ok, akkor a legtöbb esetben hirtelen közel teljes halál áll be. (Főleg rendszer zárásakor).
Tehát ami fontos, legyen mentésed. Gondolkodj úgy, hogy csak az van. Akkor érhet kellemetlenség, de igazi veszteség nem. Túl sűrűn ellenőrizni a rendszereket pedig szerintem nem érdemes, mert akkor azzal megy el az életünk.

Tuti biztonság: két külön épületben, két külön fázison (villámvédelemmel), külön online szünetmentesen, redundáns táppal, MAXX-el, hw SCSI raid5 (+hotswap), két külön kernelű op optikai kábellel + switch mindkét oldalon tükrözött serverként üzemel klimatizált 22 fok, 40% páratartalom mellett. Na ez mibe kerül?

Tehát mindig akkor járunk el jól, ha a feladatnek megfelelően optimalizálunk. És ebbe a feladaton kívül MINDEN BELE TARTOZIK. Különbena gombhoz vesszük a kabátot.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). Ingyenes állapotfelmérés. adatmentes.kralik.hu

(#306) WN31RD válasza liksoft (#305) üzenetére

WN31RD
(VIP)

''Túl sűrűn ellenőrizni a rendszereket pedig szerintem nem érdemes, mert akkor azzal megy el az életünk.''
Nyilván az ilyesmi automatizálható. Egyszer kell írni egy kis programot, aztán el lehet felejteni, majd visít, ha baj van. Kérdés, hogy van-e értelme.

''Tuti biztonság: [...]''
Egyelőre maradok az otthoni körülményeknél... :D
(Mi az a MAXX?)

(#307) liksoft válasza WN31RD (#306) üzenetére

liksoft
(PH! nagyúr)

De eléggé tuti nem? A MAXX (google) a tápegység 5 és 12 voltját figyeli megfutásra. Ha túlfeszt érzékel, a benne lévő gyors reagálású alkatrész a test (föld - 0) felé rövidzárat csinál. Így saját magán próbálja levezetni a túlfeszt. Van esélye a többi alkatrésznek, hogy egy táphalált túléljenek (mindannyian ismerünk történeteket az indián házakról, ahol csak a külső vaskaszni maradt ép). Lehet készíteni ilyen progit. Hogy gyors is legyen, nagy helyet ne foglaljon el, adok rá ötletet is. Hátha valaki megírja:

Mint a víruskereső, belép a file-rendszerbe. Új könyvtár kreálása esetén létrehoz egy általunk megadott méretű saját mintával rendelkező file-t. Így a felületen szétszórva fix néven tesztállományok képződnek (mind más tartalommal, de ellenőrizhető kóddal). Bizonyos (általunk megadható) idő elteltével a könyvtárak váltásával egy időben a saját file-ját leteszteli. Így egy általunk paraméterezett progi lesz, mely ellenőriz is, viszonylag nem lassítja a gépet, és a teljes felületen van anyaga. Hirtelen nem jut jobb eszembe. Azt hiszem, egy ilyennel menet közben lehetne tesztelni a winyótól a memóriáig mindent. Hiba esetén folytat vagy befagyasztja a gépet választási lehetőséggel.

Figyelem! Ha valakinek van rá ideje, tényleg érdekelne egy ilyen progi. Annyit kérek csak, hogy ingyenes legyen, és a honlapomról is bárki letölthesse. :R

(#308) WN31RD válasza liksoft (#307) üzenetére

WN31RD
(VIP)

(Én MAXX helyett inkább eleve jó minőségű tápot használok.)

Csak olyan programra gondoltam egyébként, ami, amikor a rendszer éppen semmi mással nincs elfoglalva, végigolvassa a vinyó teljes területét (filerendszertől, partícióktól függetlenül), méri az átviteli sebességet, és ha adott határon túli ingadozást észlel (tehát a vinyó feltehetően hibákat javít), akkor figyelmeztet.

(#309) liksoft válasza WN31RD (#308) üzenetére

liksoft
(PH! nagyúr)

OK a jó táp. Nekem FortonSource van + MAXX. Azzal a progival csak a felületi hibákat, bizonytalanságokat tudod felderíteni. Amit írtam, azzal a tárolási és adatátviteli csatorna egésze tesztelhető folyamatos, szúrópróba tipusúként. Szerintem átfogóbb, és nem kell ott hagyni, hiszen ''lopakodva'' végzi munkáját. Ettől függetlenül amit írsz, az jó. Olyan teszttel is sokminden kideríthető, ami csak végigolvassa a teljes felületet és figyel a hibákra illetve az átviteli sebességre. De azt hiszem, ilyenből Dunát lehet rekeszteni.

(#310) WN31RD válasza liksoft (#309) üzenetére

WN31RD
(VIP)

''Amit írtam, azzal a tárolási és adatátviteli csatorna egésze tesztelhető folyamatos, szúrópróba tipusúként.''
Ha ilyenben gondolkodnék, akkor inkább egy plusz réteg kellene a lemezkezelőbe (pl. Linux alatt LVM szinten viszonylag egyszerűen megvalósítható lenne), amely külön CRC vagy ECC blokkokat helyez el a köteten, és beolvasáskor mindig ellenőrzi. Az overhead nagyobb lenne a folyamatos ellenőrzés miatt, de a biztonság is.

''De azt hiszem, ilyenből Dunát lehet rekeszteni.''
Linux alá is van?

(#311) liksoft válasza WN31RD (#310) üzenetére

liksoft
(PH! nagyúr)

Az overhead-del egyetértek (Írtam a hozzátartozót fent), linuxot meg nem használok. A munkámhoz még mindig a dos a legjobb. Win meg (:O) kötelező. Másra nem jut energiám. (Család is van, de engem így is csak képről ismernek.)

(#312) liksoft válasza WN31RD (#310) üzenetére

liksoft
(PH! nagyúr)

A másik topic-ban pont arra kérdeztek, mi az ha a smart ecc corr. adata folyamatosan nő. Hát pont erről beszélgetünk. Ezt is érdemes figyelnie egy proginak.

(#313) Calibos

Calibos
(PH! addikt)

Van valakinek infoja hogy a winchesterek hőmérsékletét mivel érdemes mérni?!
Tudom hogy vannak ilyen programok, engem az érdekelne hogy melyik a megbízható?

(#314) Tomitosz válasza Calibos (#313) üzenetére

Tomitosz
(fanatikus tag)

A tuningnet.hu-rol le tudod tölteni a speedfan progit ami kiirja a vinyó és egyébb dolgok hömérsékleteit.

http://gportal.hu/portal/tomitosz

(#315) g@bo

g@bo
(PH! kedvence)

skacok, nyugodtan megvehetem a 200 gb seagate-t ( sata, st3200822as ) vagy gyüjtsek a 200gb wd vagy hitachira, azok ára +4k, gari egyforma...

(#316) molnarcs válasza g@bo (#315) üzenetére

molnarcs
(tag)

Ezt már feltettem itt Bővebben: link de itt talán többen látják, nameg hasznos lehet mások számára is. Szóval:

Vennék vinyót, satát (kizárólag 3 év és afölötti garral). A következő fontossági sorrendet állítottam fel (súlyozás zárójelben).

1) megbízhatóság - a 3 év gari csak alap, még jobb lenne ha nem kéne érvényesíteni (45%)

2-3) itt nem tudok dönteni melyik fontosabb (tehát kábé egyformán fontos szempont) : zajkeltés és sebesség (20-20%)

4) melegedés - jól szellőzik a házam, a vinyó egy 12 centis venti mögé lesz beszerelve (5%)

5) ár (10%) (ez max 3-4 ezer forintos különbségig mehet - nincs pénzem raptorra például, sima sata vinyókban gondolkodok).

Tehát melyiket ajánljátok? Maxtor kivéve (mostmár találtunk ugye boltot ahol 3 évet adnak rá, de inkább nem kerülnék olyan helyzetbe hogy érvényesítenem kelljen). A versenyzők: Hitachi, Western Digital, Seagete (samsung csak azért nem, mert már van, és szeretnék valami újat kipróbálni). Melyikre mennyit adnátok az adott százalékokból?

(és ez kötődik gabo kérdéséhez is)

[Szerkesztve]

(#317) g@bo válasza molnarcs (#316) üzenetére

g@bo
(PH! kedvence)

hát én megvettem a seagate-t, 5 év garral. nekem az volt a legolcsóbb... sata 200 gb.

aztán otrt egye a rosseb.

samsungot meg azé nem veszek, mert volt 2, és együtt cefet vibrációt csaptak. ha most a 2 seagate is összerezonál, kivágom.

(#318) Freddy TNT válasza molnarcs (#316) üzenetére

Freddy TNT
(senior tag)

%-ot nem mondanék de Hitashi, utána WD....

(#319) Tomitosz válasza molnarcs (#316) üzenetére

Tomitosz
(fanatikus tag)

Még jó hogy a samsungot nem irtad hozzá hisz annak 1 éven belül már használni kell a gariját. Persze csak gratulálni tudok ha neked tovább fogja birni mint 1év:R

(#320) zLegolas válasza Calibos (#313) üzenetére

zLegolas
(őstag)

Fogsz egy 1800 Ft-os Tesco gazdaságos autóhőmérőt, annak a maddzagon lógó érzékelőjét egy cellux darabbal oda teszed, amit mérni akarsz. Egyszerű, gyors, pontos, mobil, akármire használható...

Az enyémen kivezettem egy második drótra a hőmérő belső érzékelőjét is, így egyszerre tudok 2 ponton mérni (pl. proci+videokártya). Ha összeállt a rendszer, megtaláltam az optimális hűtés/elhejezés kombinációt, kiszerelem, hiszen akkor már úgy is felesleges....

:C

Én normális vagyok! Megmondták a hangok is a fejemben!

(#321) L3zl13 válasza g@bo (#317) üzenetére

L3zl13
(PH! nagyúr)

Majd szólj merre dobod. :DDD

Ez már az a időarányosan térítős garancia, amiről korábban szó volt Seagatenél?

Aki hülye, haljon meg!

(#322) g@bo válasza L3zl13 (#321) üzenetére

g@bo
(PH! kedvence)

nemtudom, nem is izgat.

de azt tapasztaltam, hogy hűtés nélkül, mikor a samsungról mentettem át az adatokat, megfogtam a szigétet és ráégett a óz ujjlemnyomat... :( hopp, 1 venti azonnal, kb 10 perc alatt lett 37 fokos.

(#323) Tomitosz válasza zLegolas (#320) üzenetére

Tomitosz
(fanatikus tag)

Az ötlet kreativ de nem egyszerübb egy progit letölteni a netröl??? A speedfan progi kiir mindent ami a gépben van és mozog és elvileg szabájozza is azokat. De attol még a te ötleted is jó:R

(#324) mr_ricsi válasza Tomitosz (#323) üzenetére

mr_ricsi
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

''Az ötlet kreativ de nem egyszerübb egy progit letölteni a netröl???''

A speedfan hogyan írhat olyat, hogy a 27°C-os szobában álló gép vinyója közvetlenül a win boot után 21°C-os? :Y

(Én is tescos hőmérővel mértem ki, hogy a speedfanban a Configure->Advanced lapon mennyi ''Temperature Offset''-et kell beállítanom, hogy ''hihető'' adatokat lássak.)

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#325) Tomitosz válasza mr_ricsi (#324) üzenetére

Tomitosz
(fanatikus tag)

Ha van hütés a vinyodon akkor nem rosz az eredmény, de ha igen akkor tényleg pontatlan. Nekem minden esetre pontosan méri. Nekem van vinyó hütöm és 17-21 fok között tartja a hömérsékletet.

(#326) zLegolas válasza Tomitosz (#323) üzenetére

zLegolas
(őstag)

Nem egészen ugyanaz a dolog, ez egy mobil cucc, akármire jó. Néhány ok, hogy miért szeretem:

- a Linuxom alatt nem nagyon mennek wines cuccok, (igaz, valszeg találnék én is ha érdekelne)

- Kb egy chip felszíni hőmérsékletét is mérhetem vele, ha nem tetszik teszek rá egy kis hűtőbordát, és máris nyugodtabb vagyok

- Meg lehet nézni pl., hogy a gép melyik részén milyen meleg van, ér-e valamit a hűtőventi, milyen fordulatra szabályozzam, ami elég hűs, de mégsem zajos,

- Melyik hűtőbordát rakjam fel, a kéket vagy a sárgát

- Ezt ''hitelesítettem'', tudom, hogy azt mutat ami az érzékelőjénél van, semmi szoftveres mágia...

(#327) zLegolas válasza Tomitosz (#325) üzenetére

zLegolas
(őstag)

:Y

Azt meg hogyan csinálja egy 24 fokos szobában?? Még vízhűtéssel sem, hiszen azzal is a szobahőmérséklet az elérhető minimum! :F

Azt csak Pertié-vel tehetnéd, ventivel az életben soha sem! Na, ennyit az ''egyszerűbb'' megoldásokról...:U

(#328) zLegolas

zLegolas
(őstag)

Ilyesmire gondoltam kettővel lejjebb, mint ami az alábbi oldal alján obszerválható...

Bővebben: link

;)

(#329) ALI_G

ALI_G
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

én döntöttem, 250-es PATA-s Hitachi-t veszek. rámegy a fél gatyám, de azt veszek...:D

(#330) molnarcs

molnarcs
(tag)

80-as sammy elmúlt 1 éves, és műxik. Mind1, asszem a seagate 5 év garival eddig a legvonzóbb (meg a hitachi a jó híre miatt). Ilksoft írta Bővebben: link hogy seagate szól leghamarabb smarton keresztül ha baj van, ha ez így van ez is pluszpont. Persze ha jön valami nyomós érv a hita (vagy WD mellett)...

(#331) Tomitosz válasza zLegolas (#327) üzenetére

Tomitosz
(fanatikus tag)

Jó vicc de tényleg viszi 21 fokkal. Pedig csak 1 ventis a vinyó hütő (milenne ha 2 ventis lenne:P)

[Szerkesztve]

(#332) zLegolas válasza Tomitosz (#331) üzenetére

zLegolas
(őstag)

Mondd már meg, hogy ha a ventid által fújt 24 fokos levegő hogyan hűti le 17(21)-re a cuccot??? Ugye ezt te sem mondod komolyan.

Az egy dolog, hogy ezt írja ki valami (egyszerűbb) csodaprogramod, de hogy ezt te el is hidd... :Y
És még véletlenül se cseréld le 2ventisre a hűtőt, attól már lehet, hogy bejégcsapozódna a géped oldala, és elázna a szobád, amikor kikapcsolod!!!

(Hazamegyek, kitárom a hűtő ajtaját, hátha erre jéggé fagy a kólám... :C )

[Szerkesztve]

(#333) Tomitosz válasza zLegolas (#332) üzenetére

Tomitosz
(fanatikus tag)

17 fokos este és 21 napközben a höségben, És még légkondim sincs:P. Amugy van elég hütő a gépemben hogy pár fokot javuljon a hömérséklet.

(#334) mr_ricsi válasza Tomitosz (#333) üzenetére

mr_ricsi
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

''Amugy van elég hütő a gépemben hogy pár fokot javuljon a hömérséklet.''

Nem vitatkozom.
Majd ha öregszel picit, az általános 6. osztályában fizikából tanulsz némi hőtant, és megtudod, hogy a hő mindig melegebb helyről hidegebb felé áramlik, azaz ha 24°C-os levegővel nem hűteni, hanem melegíteni lehet a 17°C-os vinyót. :)

(#335) zLegolas válasza mr_ricsi (#334) üzenetére

zLegolas
(őstag)

Áááá, hagyd, :( , ;) :D

[Szerkesztve]

(#336) Tomitosz válasza mr_ricsi (#334) üzenetére

Tomitosz
(fanatikus tag)

Hát.... fizikábol sosem voltam tul jó de ha kiállok a napra és fuj a szél akkor sokkal hüvösebbnek érzem a környezetem mint annélkül. Szerintem igy müködik a gépnél is:DD

(#337) mr_ricsi válasza Tomitosz (#336) üzenetére

mr_ricsi
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

''Szerintem igy müködik a gépnél is''

Amelyik gép képes izzadni, annál valóban így működik. :)

(#338) Mauzes

Mauzes
(senior tag)

Üdv!

Nekem van egy 160 GB-os Samsung SATA vinyóm,és az a gondom vele,hogy hangos.Az igaz,hogy az összes ventim nagyon halk meg használok hangtalan bordát is,szóval a vinyón kívűl elég halk a gép,de ez a Samsung olyan hangosan zúg,ilyen mély búgás,hogy megőrülök.És nem is munka közben,hanem állandóan,már a bekapcsolás után.Benyomom a gépet,szinte semmi zaj,aztán felbúg a vinyó és kész.Ez azért fura,mert mindenki azt mondta,hogy a Samsungok a leghalkabbak,és hogy amúgy sem nagyon lehet hallani a vinyókat.Akkor most csak az enyém szar?Nem tudom,mit tudnék kezdeni vele...

(#339) ALI_G válasza Mauzes (#338) üzenetére

ALI_G
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

örülj, h mély a hangja és nem sipít :))) amúgy ezt én se értem...

(#340) zLegolas válasza Mauzes (#338) üzenetére

zLegolas
(őstag)

Szereld ki, csak a kábeleken lógjon, és nézd meg akkor a hangját. Szerintem inkább valami házrezonancia lesz. Ha így csendes, akkor nyertem.

(#341) mr_ricsi válasza Mauzes (#338) üzenetére

mr_ricsi
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Állj szembe a működő gépeddel. A két kezedet tedd rá a 2 oldalára, és kicsit nyomd össze. (Eközben vágj eltökélt arckifejezést.)

Ha összenyomva nem hallod a morgást, akkor házrezonancia.

(#342) Mauzes válasza mr_ricsi (#341) üzenetére

Mauzes
(senior tag)

Te jó Isten...
Hogy én erre nem gondoltam.Igazad volt (zLegolasnak is),tényleg a ház zúg.
Most teljesen hülyének érzem magam,pedig a házam valóban extragagyi,de sürgősen kellett és ideiglenesen vettem 3000 ft-ért :)
Szerencsére már útban van a Cooler Master Cavalier3 házam,azzal valószínűleg semmi gond nem lesz,főleg úgy,hogy veszek egy Cooldrive Lite-ot is.
Köszi Srácok! :))

(#343) Cerebellum válasza Tomitosz (#333) üzenetére

Cerebellum
(őstag)
LOGOUT blog

17 fokos nem lehet. éspont.

Akkor lehet egy vinyó 17 fokos, ha 14 fok van a szobádban. mindezt nyári kánikulában. Nem lehetséges, és hiába mondod, hogy igen

Eligor Rendszerház Kft. - Rendszerben gondolkodunk - www.eligor.hu

(#344) Tomitosz válasza Cerebellum (#343) üzenetére

Tomitosz
(fanatikus tag)

Hát ha nem is a progi de akkor a gép hibázik mert nem magátol találja ki ezt az értéket. Elvileg van saját érzékelöje a vinyonak de akkor biztos csak az romlott el.Ahogy látszik semmi sem lehet tökéletes:U

[Szerkesztve]

(#345) liksoft válasza Tomitosz (#344) üzenetére

liksoft
(PH! nagyúr)

Vagy kalibrálni kell. Én még nem találkoztam olyan műszerrel amit ne kellett volna hitelesíteni. És itt a kulcsszó. A mechanikus, elektronikus és bárhol másutt használt műszereket be kell állítani. (Nem a sarokba!) Csak utána fognak elméletileg a tűréstartományukon (típusonként ez is változó, gondoljunk pl anno a spirálos trabi hőmérőre - jó ha 10 fokos difivel tudott saccolni) belül dolgozni.

(#346) Ondodo

Ondodo
(újonc)

Haligali! Válaszát várom annak a kedves fórumozónak, aki tudna nekem ajánlani Szegeden vagy közelében egy boltot ahol tudnék venni:
-Western Digital Caviar SE (160Gb)
-Hitachi Deskstar 7k250 (160Gb)
vinyót! Azért ezt a kettőt írtam ide le, mert nem tok a kettő közül dönteni ha valaki ismeri őket, akkor szívesen meghallgatnám mind2ről a véleményét. (miért ez, és nem a másik). Ja, és fontos lenne, hogy Szegeden vagy közelében legyen a bolt mert nem szeretnék felszaladgálni Pestre, ha tönkremenne, mégiss csak winchesterről van szó és nekem már 4 tönkre ment teljesen magától.
Válaszokat előre is köszi!

(#347) Mauzes

Mauzes
(senior tag)

Nah,megvan a Cooldrive Lite,be is raktam meg minden.Eddig nem tűnik rossznak,bár az igaz,hogy még mindig van egy kis hangja a vinyónak,és így,gondolom a venti kivezetés miatt sokkal jobban hallo a seek-zajt.Hát na,valamit valamiért,majd meglátjuk mi lesz a Cavalier házzal...

(#348) Caesarion

Caesarion
(fanatikus tag)

volna egy olyan kérdésem, hogy miként lehet megnézni hogy 160 vagy 250Gb-ot lát e az alaplapom? Logikusan vinyovásárlás előtt... nem úgy hogy ''dugd rá oszt meglátod''. Acer Travelmate 290LMi lapja valmaint az adataimnál lévő Asus

kérdés no.2.: itt olvastam hogy a maxtor 160GB-os széria nagyon jól sikerült, kevés hibás termékkel. Elmondható ugyanez a 250Gb-os szériáról is?

Te is fiam, Bluetooth ?!

(#349) TeeJay válasza Mauzes (#338) üzenetére

TeeJay
(PH! kedvence)

figyu pesti gépbe 80as Samsung van.

hétvégére hazahoztam mert arra mentettem prá dolgot majd itthon formáztam és a Samsungot is formáztam miután visszamentettem róla mindent.

direkt nem házba raktam be hanem az IDE kábelre kötöttem rá a ház mellé raktam a tápnak a kartondobozára.

hát mitnemondjak úgy remegett a kartondoboz mintha reszelték volna.

ha kézbefogod menet közbe a vinyót semmi hangja nincs de mihent valami szilárdhoz ér úgy elkezdi rezegtetni hogy búg tőle minden.

amúgy ha a vinyó tetejére szószerint teszed a füled még akkor se hallod nagyon szóval a motor nagyon halk a Samsungba de ez a fránya remegése nagyon el tudja rontani az összképet.

nincs mit tenni meg kell barátkozni vele.

vadiúj állapotába nem csinálja de ez mrá 1 éves vinyó és most már nagyon elkezdte. amúgy halk meg minden de nagyon tudja rázatni a házat és úgy hangos.

mellé tettem a Seagate vinyómat menet közben a Seagate éles sípos hangot ad de még mindig halkabb ha házban van építve.

ha kézbenfogva vizsgáltam a ketőtt akkor egyértelmű hogy a Seagate hangosabb de senki se kézbenfogva akarja a vinyóját évekig járatni.

szóval házbaépítve nekem nem kéne Samsung:O

[Szerkesztve]

Nikon D90 + AF-S DX VR 18-105mm + SB-900 + MB-D80 : http://href.hu/x/bl3a kedvenc fotózási témám :-) http://href.hu/x/cgxs

(#350) zLegolas válasza TeeJay (#349) üzenetére

zLegolas
(őstag)

Ez akár kiragadott példa is lehetne. Ugyanennek e két gyártónak egy-egy másik típusával meg lehet, hogy fordítva van a dolog...
Szal ezek alapján szerintem merészség kijelenteni, hogy ''nekem aztán samsung nem kell...''

Mindettől függetlenül lehet, hogy igazad van.

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.