teljesen mindegy, mert periodikus. de ha lerajzolod, hogy mit is számolsz, akkor rájössz magadtól is, hogy tökmind1.
mit miótaaa???
Hazai pálya Hardverkínálat tavasz végén
teljesen mindegy, mert periodikus. de ha lerajzolod, hogy mit is számolsz, akkor rájössz magadtól is, hogy tökmind1.
mit miótaaa???
Csak azért, mert van az az alak, hogy:
zˇk = n^(gyök) r ( cos ((fí + 2 x k x pí) / n ) + i x sin ((fí + 2 x k x pí) / n )
És ebben nem mindegy, hogy mihez adok hozzá 2pí - t vagy 4 - pí - t sztem. Mármint hogy a cos és a sin után mi jön ki belőlük.
=== Szatocs ===

hint: hallottál már periodikus függvényekről?

mit miótaaa???
Lehet
Végül megoldottam magamnak a problémát. A középiskolás matekra támaszkodva, mivel gondoltam az az alapja, csak nem különbözhet a 4 negyed annyira, hogy más eredményeket kapjak
[Szerkesztve]
=== Szatocs ===
ezexerint nem esett le hogy sin, cos fgv-k 2Pi szerint periodikusak... 
(szerinted az a 2*k*Pi az mi ott?
)
amit írtál (n^(gyök) r ( cos ((fí + 2 x k x pí) / n ) + i x sin ((fí + 2 x k x pí) / n ))
az meg nem a z^k, hanem n edik gyök z
[Szerkesztve]
mit miótaaa???
Mivel az alakot úgy kell megadni, hogy azt a 2xkxPí - t hozzá kell adni a Fíhez, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi az a szög ott nekem. Az már egy másik dolog, hogy visszaszámolásnál ugyanazt kapom, de a szög az a tanárnak nem mindegy.
A z^k ha jobban megnézed nem így lett leírva, hanem zˇk. ^ - ˇ
=== Szatocs ===
a 2kPi móka: nyílván nem egy 65Pi és 67Pi közti tartományban kéne megadni a gyökök szögeit... hidd el, hogy ha vmi normális alakot adsz meg mondjuk -2Pi és 2Pi közti a szög, akkor teljesen mindegy, hogy mondjuk -0,5Pi vagy 1,5Pi-ként adod meg.
és a zˇk-nak mi értelme van? (k a periodikusság miatt kerül a képbe)

[Szerkesztve]
mit miótaaa???
Az az értelme, hogy mondjuk a feladatban van egy z^4= 2 - 1/2 i
És ennek meg kell határozni a 0-3 - ig terjedő ''alakját''
A zˇk itt jön képbe, mert a periódust annyival szorzod meg, amennyi a k lesz, vagyis 0 - nál 0x2Pí, 1 - nél 2Pí, 2 - nél 4Pí, 3 - nál 6Pí.
Abban a zˇk - ban a k az alsó indexében van a z - nek.
=== Szatocs ===
nemtom sztem, te vmit nem jól értettél vagy valami, legalábbis ez látszik azokból amiket írsz.
a képlet amit írtál annak a jobb oldala az nedik gyököket adja meg. nedik gyököt nedik gyok z -nek jelölik és nem z alsó index k-nak szerintem
. a k-nak semmi más szerepe nincs, csak biztosítja, hogy megkapj n db különböző megoldást. az hogy k helyébe 0-3 vagy 1-4 vagy X és X-3 számokat írod az teljesen mindegy (mert periodikus).
mit miótaaa???
A feladat: Határozzuk meg az összes olyan z ''eleme'' C számot, melyre z^4 = - (''gyök'' 3) / 2 + 1/2 i .
=== Szatocs ===
kiszámolod r-t meg fi-t és beírod a képletbe:
nedikgyök r * ( cos ((fi + 2kpi) / n ) + i*sin ((fi + 2kpi) / n ),
n=4, k=mondjuk 0-3, kijön 4db megoldás. nemértem mi a probléma

[Szerkesztve]
mit miótaaa???
Így van! Nincs itt probléma, így kell csinálni, csak nekem nem mindegy, hogy a tanárnak hogy számolom ki, igen is hozzá kell adni nekem a Fí - hez a k - szoros 2 Pí - t, és csak akkor fogadja el, ha annyi, és pont annyi, amennyi neki.
=== Szatocs ===

Nem tudtok valami oldalt, ahol segítenek megérteni a mateknak azt a részét, ami a közésulis anyag eleje. Amiben a nevezetes azonosságokat kell alkalmazni. Egyszerűen alíg bírok belekezdeni a feladatokba. 

up

Négyjegyű függvénytábla???
Y N W A

halihó ezt segíccsen nekem lederiválni vki:
f(x)= x*(lnx)^2
egy tippem van ne kövezzetek ha nem jó:
f'=1*(lnx)^2*2*lnx*1/x*x???
HP Pavilion dv5-1080eh

tipp:/rossz kifogás, de már régen volt/
f'(x)= 1*(lnx)^2+x*2*(lnx)*1/x ( vagyis az x kiesik a második tagból )
tehát:
f'(x)=(lnx)^2+2lnx
mod: magyarázatot is kérsz?
[Szerkesztve]
-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D

tehát akkor jól gondoltam köcce 
HP Pavilion dv5-1080eh

nm!
mit gondoltál jól? 
-=Legyél Laza!=- __ ''Have you tried turning it off and on again?'' __ ''Is it definitely plugged in?'' /o\ :D:D
A kérdés alá odaírta, hogy szerinte mi a megoldás, és igaza lett
Részben
golyani: Olyan nincs, hogy ''lederiválni''. Az csak deriválni. A matektanárom is mindig beleköt 
mod: off
[Szerkesztve]
Nec arte, nec marte

''igaza lett
Részben''
nagyon kicsi részben... ![;]](/dl/s/v1.gif)
ááá... Benéztem egy pluszt 
Télleg nagyon kicsi részben 
Nec arte, nec marte

jah egy pluszt elnéztem télleg 
még jó h holnap lesz matekvizsga 
HP Pavilion dv5-1080eh
Nem tom milyen matekvizsgád lesz, meg hogy milyen szinten, de alapderiválok levezetését legépeltem wordbe, ha esetleg gondolod, elküldöm mailben
[Szerkesztve]
Nec arte, nec marte

Nem tudtok olyan oldalt, ahol minimum 5 bizonyítási mód van a Pithagoras-tételre ?

wikipedia [link] 
Jester

meg van könyvben.
csak ilyen lájtos vizsga lesz:
-deriválni orrba szájba
-komplex számok
-mátrix, determináns
-függvényvizsgálat A-Z-ig
-függvényábrázolás
-integrál
-vektorok
HP Pavilion dv5-1080eh
Fu, kedvenc témáim, bár a függvényábrázolást annyira nem csípem. Meg úgy általában a rajzolgatást.
Nec arte, nec marte

hát ha elsőre meg lesz akkor én is szeretni fogom őket! 
de nem tom 12 pontto kell összeszedni belőlük, hát csak meglesz...
HP Pavilion dv5-1080eh
Tessék sokat tanulni! 
Matek irányba tanulok majd tovább én is, ha sikerül leérettségiznem idén. A matek az egyik tantárgy, amitől nem félek. Csak ha kapok vmi idióta rajzolgatós szart, akkor mérges leszek.
Amúgy melyik sulin tanulsz?
Nec arte, nec marte

az dicső Nehézipari Műszaki Egyetemen(mostani nevén Miskolci Egyetem). gépész leszek eccer...
[Szerkesztve]
HP Pavilion dv5-1080eh
Van nekem a következő feladat:
Egy űrsiklóról kilőttek tesztelés céljából egy hőkövető rakétát. A rakéta földtől való távolságát a kilövés után az f(t)=t^3-6t^2+9t+10 függvény írja le, ahol az egyésg az 1.tengelyen t=1 perc, a 2. tengelyen 1km. (Ezek közül vajon melyik az x és y tengely
)
a, milyen magasságból lőtték ki a rakétát.
b, Mikor észlelték a földtől legtávolabb a rakétát a megfigyelt időszakban, és milyen távol volt ekkor a Földtől.
c, Egy radar minden Földtől legfeljebb 7000 méter távolságra lévő tárgyat észlelni képes. észlelhette-e ez a radar a kilőtt rakétát a vizsgált egy órában. (itt lehet elírás, és 7ezer km-re gondolnak
)
Na akkor a kérdések:
a - ez a függvény minimumértékét kérdezi?
b - maximum hely és érték?
c - erről nem sok fogalmam van
Előre is köszi!
|| Bandusz Oklitusz Egyetemisz Alkeszosz || Eladó Oakley Jupiter Matte Rootbeer/Bronze napszemüveg || Eladó 19k-s utalvány, Bata cipőboltba ||!
Azt, hogy pl.: 0,362 hogy lehet átírni 2 - es számrendszerbe? Lehet ezt olyan elven, hogy 1 2 4 8 16 32 64 ... (én így szoktam 10 - esből kettesbe, vagy 2 - esből tízesbe számolni, nem pedig osztogatok, ahogy mások)
=== Szatocs ===

Az egészrészt és a törtrészt külön alakítod.
Az egészrész ugye rendben van. A törtrész átalakítása úgy történik, hogy a törtrészt szorzod a számalappal, itt 2-vel, és az egészrész lesz a számjegy, amíg 0-t nem kapsz, vagy eléred a kívánt pontosságot, ha nem véges..
pl: 5.125 > egészrész: (5)10=(101)2, törtrész: (0,125)10=(001)2 => (5.125)10 = (101.001)2
0.125 * 2 = 0.250 |0
0.250 * 2 = 0.500 |0
0.500 * 2 = 1.000 |1
Fentről lefelé olvasandó.
Vagy (0.362)10 =0.01011100(...)
0.362 * 2 = 0.724|0
0.724 * 2 = 1.448|1
0.448 * 2 = 0.896|0
0.896 * 2 = 1.792|1
0.792 * 2 = 1.584|1
0.584 * 2 = 1.168|1
0.168 * 2 = 0.336|0
0.336 * 2 = 0.672|0
stb.
Az átalakítás a számrendszer definíciójából egyébként könnyen kitalálható az egészek átalakításának analógiájára, a törtrész számjegyei ugye rendre a számalap csökkenő hatványaival szorzódnak. A példánál maradva: 0*2^-1+0*2^-2+1*2^-3=0,125
Ebből látható, hogy lehet csinálni az említett módszerrel is, csak itt a 2 negatív hatványaival kell számolgatni.
törtszámok átírása más számrendszerbe ugyan azon az elven megy mint az egészeké.
szóval ez pl.:
0,362
0db 0,5es (2^-1)
1db 0,25ös (2^-2), marad 0,112
0db 0,125ös (2^-3)
1db 0,0625ös, marad 0,0495
1db 0,03125ös, marad 0,01825
stb.
a végén fentről lefelé egymás után írod, tehát az eleje: 0,01011... (mondjuk a periodikusságot nem tudom hogyan lehet felismerni, mert ugye lehet hogy végtelen hosszú lenne a tört alak.)
az hogy ''olyan elven hogy 1 2 4 8 16 32 64'' az mit is akar jelenteni? 
navazz most látom h már válaszoltak, de úgylátom nme teljesen úgyan zat a módszert írtuk 
[Szerkesztve]
mit miótaaa???
Na, a kettőből összetéve van valami
Thx!
''concret_hp'': Ez a kis számsorozat nekem azt jelenti, hogy ezeket mindig leírom így, attót függ, hogy milyen nagy a szám, amit át kell írni. És ha mondjuk a 10 - esből 2 - esbe való átírást nézem, akkor mindig azt nézem, hogy melyik az a legmagasabb szám (2 hatványaiból), ami még benne van a számban, pl.: 15 - a 8 a legnagyobb, ami benne van, de 16 - nál már a 16. De ezt gondolom te is tudod, mármint ezt a számolási módszert. És ekkor, mikor meg van a legmagasabb, akkor azt kivonom fejben az eredeti számból, és a kapott számmal ugyanezt eljátszom. És így tovább... Azért írom le egy sorba, mert sokkal átláthatóbb.
=== Szatocs ===
ja of korsz, de kicsit szűkszavúan írtad le a módszert elsőre 
mit miótaaa???

|| Bandusz Oklitusz Egyetemisz Alkeszosz || Eladó Oakley Jupiter Matte Rootbeer/Bronze napszemüveg || Eladó 19k-s utalvány, Bata cipőboltba ||!
a, t=0-ra behelyettesítesz
b, valami olyasmi
c, minimumhely t=0 és t=60 közt. ha kisebb mint 7000 akkor látták, különben nem.
mit miótaaa???
Segítsetek lécci 
Van ez a feladat: ![[kép] [kép]](http://kepfeltoltes.hu/070105/keplet_www.kepfeltoltes.hu_.jpg)
Itt az elején lesz gondolom z1 = gyök2 + gyök2i ; z2 = -gyök2 + gyök2i
Hogy hatványozni tudjam, ezt a képletet kéne használni: z^n = r^n (cos n * ''fí'' + i*sin n* ''fi'' )
Az r = gyök (a^2 + b^2)
A ''fi'' = arctg (b/a), ha a >0 (itt épp nagyobb, nem?)
Kérdem én: mi az fene az a ''arctg'' és hogy lehet kiszámolni? 
Előre is köszi: Atesz
mod: most nézem, az arctg = tan ^-1?
[Szerkesztve]
"Football isn't a contact sport; it's a collision sport. Dancing is a contact sport." // Amíg a Föld kerek, mindig lesznek OPELEK!!!!! // 8v az igazi, nem a V8 -> Kadett 4ever

z1 a tizediken szer z2 a tizediken a kérdés
http://prohardver.hu/tema/it_allast_keresek/friss.html#msg2
ha ezek komplex számok:
Úgy gondolom, hogy polárkoordinátákkal gyorsabban meg lehetne oldani a dolgot, legalábbis mi azt műveltük inkább. Mondta is a tanár, hogy ezt akkor használná, ha könyvet kéne írnia és karakterre fizetnének 
aztán lehet, hogy jó nagy baromságot mondtam 
majd délután belelesek, ha lesz rá időm
What else you gonna do on a Saturday?
senkinek nem tűnik fel h ezek konjugált párok? 
a 2 szám: gyok2i+-gyok2
z1*z2=2i^2-2=2*(-1)-2=-4
-4^10=2^20=1 048 576 (asszem)
remélem nem írtam nagy hülyeséget (még korán van
)
az arctg általában mint tan^-1 vagy tg^-1 szerepel a számológépen.
[Szerkesztve]
mit miótaaa???
A végeredménynek nekem is ez jött ki 
Köszi mindenkinek 
Kicsit utána gugliztam, mert még soha nem hallottam, ezt az arctg-t, azt úgy már érthető volt. Köszi mégegyszer 
[Szerkesztve]
"Football isn't a contact sport; it's a collision sport. Dancing is a contact sport." // Amíg a Föld kerek, mindig lesznek OPELEK!!!!! // 8v az igazi, nem a V8 -> Kadett 4ever
Jaja, annyi az. Tényleg ez a legegyszerűbb megoldás, de hogy lássátok, mi van mögötte, ki lehet így is számolni:
z1 = gyök2 (1+i) = 2(1/gyök2 + 1/gyok2*i)=2*(cos45°+i*sin45°)
z1^10=2^10*(cos450°+i*sin450°) = 2^10*i
hasonlóan z2^10 = 2^10*(-i), innen pedig jön, hogy a szorzat 2^20.
Hazudnék, ha cáfolnám annak tagadását, hogy ez az ital nem nélkülözi a koffeinmentesség megnemlétének hiányát. Na most akkor van benne koffein, vagy nincs?!

Úgy bizony. AMikor ilyen vicces a feladat (10ik hatvány) akkor mindig jól körül kell nézni vagy lehet végigszorozgatni...

Hi!
Nem értek egy integrálos feladatot vagyis pontosabban a levezetését.
[link]
az 1/x^2 integrálja -1/x. Newton Leibnitz formulával behejetesítve szerintem az uccsó zárójelben a két törtet fel kéne cserélni és akkor lenne jó, de rengeteg helyen láttam így, mint amit most belinkeltem.
Szóval akkor most én vagyok hülye v. vki nagyon sok helyen elrontotta a levezetést??
Előre is köszi!
Forest
[Szerkesztve]

Szerintem is rossz, mivel így az integrál értéke negatív lesz. A függvényt ábrázolva pedig világosan látszik, hogy a pozitív a helyes.
Jester

igazad van, a fv-t kellett volna néznem és máris látom, hogy hülye vagyok.
fv: [link]
Viszont akkor vhol elrontom az integrálást csak nem tudom, hogy hol. Valaki leintegrálná nekem lépésről lépésre?
mod: nem elég, hogy nem értem a feladatot (gömbkondenzátor) még a matek részével is szenvedek..... 
[Szerkesztve]