Szerintem a mienk azért kicsit jobb... ebben van egy kis csalás a kettesek kihagyásával a négyzetgyököknél
l
So it goes… We stand alone by standing stones and turn them into circles.
Hazai pálya Hardverkínálat tavasz végén

Szerintem a mienk azért kicsit jobb... ebben van egy kis csalás a kettesek kihagyásával a négyzetgyököknél
l
''...max. középiskolás 1. osztályos lehetsz...''
Inkább 3. osztályosnak tűnik.
Az internet hülyévé tesz.

Igen, 11-edikes (3-adikos) vagyok, de akinek kellett volna a példa, asszem 10-edikes... Ez vmi különházi lett volna neki, h biztosítsa a hármasát matekból...

Ja az biza és végtelen sok képlet van nem pedig egy.
tehát dupla hiba + félrevezetés. Ez már majdnem rekurzió.
De a miénk az makulátlan letisztult formákkal érthetőségével máris belopta magát a szívembe 
Keresel valakit aki lagziba jáccik annak ez míííndent megér érted míííndent

hát igen....... ez a feladat a 3-as megszerzéséhez való feladat (és most nem tagozatos matekról beszélek!)
én épp trigonometriai egyenleteket veszek és mellette párhuzamosan 4.-es érettségire készülő csajokat korrepetálok geo-ból 
matek tagozat rulzzzz! 
Joey doesn't share food!
Van egy jó kis felkészítű könyv matekból (valami fogalomtár-féle), abban minden levezetés benne van ami kellhet ezekben a gondterhes időkben. 
Az internet hülyévé tesz.

Most komolyan mondjátok vagy csak szívattok?
Amikor indítottam a topicot, mindenki lefikázott, h ez triviális, meg ha nemtom +oldani, akkor a legnagyobb láma vagyok.
De! Érdekes módon eddig egyetlen egy helyes megoldás sem született!
Ebből csak arra tudok következtetni, h
a) csak azok próbáltak meg segíteni - nagyon köszönöm a fáradozásukat -, akiknek hibás volt a bizonyítása
b) nem is tudjátok a megoldást, és ahogy sejtem, csak ''szívattok''. 

Engem továbbra is érdekelne az 1-es... (ma ugyan nem foglalkoztam vele, de tegnap este visszapatantam róla).
Khalox's Trainsim - http://web.axelero.hu/khalox
Szerintem a többség (többek között én is), egy másik bizonyításra gondolt, ami tényleg nagyon egyszerű. Azonban aki tényleg el kezdett foglalkozni vele, rájött, hogy ez nem az.
"Nembaj, megvan az ilyen kuruzslások placebo hatása legalább. Kikapcsolod a hibernálást, +10 FPS. Olyan mint autótuningban a street racing matrica a szélvédőn..." by orbano

Igen, azért baromi nehéz, mert nem lehet visszavezetni nevezetes vonalak metszéspontjára
Innentől kezdve már gázos a dolog 
5let: huzz az eredeti háromszöged csucsaiban a szemközti oldalakkal párhuzamos egyeneseket. Ekkor lesz egy nagyobb háromszöged, ahol az eredeti háromszög csucsai oldalfelezőpontok. Hátha jo valamire
(de nem hiszem
)
10 féle ember van a világon. Aki ismeri a kettes számrendszert és aki nem. ''A név nincs hosszabb páncélszekrény''

Bizony! Bizony!
Az a fránya egyszerűsítés......
''A file-cserélés öli meg a filmipart? Inkább a filmipar öli meg a file-cserélést. 2 hónapja nincsen semmi értelmes film, amit érdemes lenne letölteni...''
Ha az 1526-ot odaírod kitevőnek, akkor már 1,5,6-ot is használtál.
Amúgy absztrakt algebrában más megoldás is van: pl definiálsz egy struktúrát, amiben 2+2=a keresett szám.
Mondjuk A=(C,+,=) algebrai struktúra, ahol a +: HxH -> C típusú művelet, ahol H={2} és 2+2=z eleme C a keresett szám. Csak 2-es és jelek vannak benne.
\\\\\\\\\\\\\\\\ ALLEZ AMÉLIE!!! - www.ameliemauresmo.hu //////////////// Videókazetták digitalizálása Xvid és DVD-Video formátumba olcsón, jó minőségben! Ha érdekel dobj privit!

konformista 
Miért lennék az?
\\\\\\\\\\\\\\\\ ALLEZ AMÉLIE!!! - www.ameliemauresmo.hu //////////////// Videókazetták digitalizálása Xvid és DVD-Video formátumba olcsón, jó minőségben! Ha érdekel dobj privit!

Így túl könnyű elintézni
De teljesen igazad van, mert nem volt semmiféle megkötés a feladatban (legalábbis abban a változatban, amit itt, a fórumon kaptunk). Hogy tetszett a számrendszeres megoldás? 
Kb az igaz rá, mint az enyémre: nem volt rá megkötés, ugyhogy az is jó. 
A tanár megoldása viszont szerintem nem jó: ha felemelsz egy számot pl az 1526-odikra, akkor az tulajdonképpen egy rövidebb írásmódja a 2*2*...*2-nek, amiben viszont már nem 3, hanem 1526 kettes van, ráadásul a kitevő is egy szám, ami nem kettesekből áll (ennyi erővel azt is írhatná, hogy 39,064...^2, az is 1526).

Nem olvastad el rendesen... #156

francokat... #188. Bocsánat.

Szerintem abban maradhatunk, hogy bármelyikünk megoldása jobban megállja a helyét, mint az eredeti
De legalábbis ugyanannyira.

ismét felhozom a témát... 
Csak el szerettem volna mesélni, h anyám 5 perce hívott telefonon, h a geometriai példát megmutatták egyetemi tanároknak, és ők sem tudtak vele mit kezdeni! 
-.-

Lehet, hogy tényleg valami el van írva abban a feladtban?

...tényleg egy pontban metszik egymást...

Nem hinném...
Majd kiderül. Ha az ismerősöm megtudja a megoldást a matektanárjától.
Ha nekem is lesz végre matektanárom, majd én is +kérdezem. 
Addig is húzok suliba. 

A sárga vonalaknak kell egy pontban metszeniük egymást

Woww. Szép ábra. 

A beirt kor erintesi pontjait a csucsokkal osszekoto szakaszok
egy ponton mennek at.
Ha meg tenyleg nem derult volna ki a megoldas: Ceva tetelet kell
hasznalni. Legyenek az AB oldalon R, a BC-n P, a CA-n Q harom pont.
Az AP, BQ, CR szakaszok akkor es csak akkor mennek at egy ponton,
ha AR/RB * BP/PC * CQ/QA = 1.
A fenti feladatban ez trivialisan teljesul, mivel pl. AR=AQ stb
(erintoszakaszok).
Ceva tetele eleg egyszeruen bizonyithato pl. haromszogek teruletei
segitsegevel.
Udv, Ajmn

Na végre...

Mennyit ér egy szép ábra... 

ajmn: Köszönöm szépen a választ!
KovacsUr: Neked pedig a szép ábrát! 
Anyám mondta reggel, h vmi Ceva-tételt kell használni, de eddig még nem is hallottam róla, és a Google keresője sem adott ki találatot. 

öö pontosan mit is mond ki ez a ceva-tétel (csak érdekel)?
10 féle ember van a világon. Aki ismeri a kettes számrendszert és aki nem. ''A név nincs hosszabb páncélszekrény''

Végre találtam vmit a Ceva-tételről. Sajnos mindegyik angol oldal, de az első linken lévő magyarázat könnyen érthető. (Csak maga a tétel van leírva, a bizonyítás nem.)
http://mathforum.org/library/drmath/view/55042.html --> Ask Dr. Math®
http://www.cut-the-knot.com/Generalization/ceva.shtml
http://mathworld.wolfram.com/CevasTheorem.html

Szóval végig az volt a bajom ezzel a feladattal (miután rájöttem, hogy mi az ábra), hogy tipikus versenyfeladat.
Igazából nem arra kíváncsi, hogy van-e esze a gyereknek, hanem, hogy mennyire van jól ''trenírozva'' (ronda szó, de manapság ez megy a felkészítéseknél). Ha ismeri a tételt (ami azért előfordul), attól még nem fogja alkalmazni, csak ha már látta ezt a feladatot valamilyen formában.
Én ezt egyáltalán nem tartom jó módszernek.

Már csak azt nem értem, h miért adta fel a tanár egy olyan tizedikesnek, aki a hármasért hajt... 

Melléfogott.
Én a ''Cséva-tételről'' nem is hallottam egészen másodévig matematika tanár hallgatóként az egyetemen. Persze speciális osztályok anyagába belefér, de ott sem mindenhol (én előtte nem jártam olyanba).

Na, akkor bedobnék egy feladatot (7-es versenyfeladat, szal nem nehéz, de jópofa, és kell egy kis idő, hogy átlássa az ember
)
Egy hajó és a kapitánya most együtt 70 évesek. A hajó most pont 2*annyi idős, mint a kapitány volt akkor, amikor a hajó annyi idős volt, mint most a kapitány. Mennyi idős a hajó és a kapitány?
Ha készen vagytok, van jobb is
hey-ho-let's-go

hát igen az a tipikus hajóskapitány.
Eredményt most nem mondok, mert elég fáradt vagyok, de még mindig jobb ez a feladat mint a juhászos....
Üdv: Jani

Heh, megértelek, elég fárasztó..
De ha már fent vagyok, itt a köv.:
Egy hajó, a hajó kapitánya, és a kapitány inasa együtt 100 évesek. Az inas pont 4*annyi idős, mint a hajó volt akkor, amikor a kapitány pont 3*annyi idős volt, mint az inas most. Amikor az inas 11 évvel idősebb lesz mostani koránál, akkor a kapitány pontosan 5*annyi idős lesz, mint amennyi a hajó volt akkor, amikor az inas negyedannyi idős volt, mint a kapitány a hajó készítésekor. Mennyi idős a hajó, a kapitány és az inas?
A példa egyik oszt.társamtól származik, szal thnx to TommyG, utólagos engedelmeddel közöltem
Szerzői jogokat ne sértegessetek
hey-ho-let's-go
(#238) Apollo17hu válasza -=V3rthil=- (#235) üzenetére

A kapitány 30, a hajó 40 éves. 
Jó kis feladat. A másikat még nem néztem meg, de lehet, már nem is lene erőm hozzá...
(#239) Apollo17hu válasza Apollo17hu (#238) üzenetére

Ha a kapitány most X éves, a hajó pedig X+Y éves, akkor a kapitány X-Y éves volt akkor, amikor a hajó X éves volt. Felírható az egynlet a feladat szövege alapján:
X+Y=2(X-Y)
I. 3Y=X
valamint:
70=X+(X+Y) --> zárójel elhagyható
II. 70=2X+Y
I.-et behelyettesítve II.-be:
70=6Y+Y
Y=10 => X=30...

Ismét gondban vagyok. 
Kéne egy feladat megoldása holnap reggelre, de ha nem sikerül megoldanotok, az se gáz. 
(Trigonometria.)
sin^2(x) * sin(2x) + cos^2(x) * cos(2x) = 0,5

Csá. ezt most találtam ki szal nem tuti h. jó, mert ilyenkor már nem fog ugy az agyam 
tehát
sin^2(x)*sin(2x)+cos^2(x)*cos(2x)=0.5
addíciós tétellel bontod csak a sin(2x)-et és a cos(2x)-et
2sin^3(x)*cos(x) + cos^4(x) - cos^2(x)*sin^2(x)=0,5
ezt elosztod sin^4(x), cos(x)/sin(x) ugye ctg(x)
2ctg(x) + ctg^4(x) - ctg^2(x)=0,5
innen már nem írom tovább ha nem haragszol, ennyi a lényeg (ofkorz meg kell nézned, hogy sin^2(x) ne legyen 0), sima hiányos negyedfokú, másodfokúra visszavezethető.

Korrekció, ha megengeded: 
2ctg(x) + ctg^4(x) - ctg^2(x)=0,5/sin^4(x)
Tehát...
másrészt pedig ez hiányos negyedfokú _lenne_, ha nem lenne benne elsőfokú tag, meghát a jobb oldal.
Igazam van vagy nekem is betett ez a mai nap (egész nap próbáltam tanulni, annyira nem ment
)?

Így első ránézésre igazad van. Megpróbáltam A:=sinx és B:=cosx bevezetésével algebrailag egyszerűbb alakra hozni, de sehogy nem lett hiányos a negyedfokú egyenlet. 
Hozzá kell tennem, hogy ezt a feladatot egy - tanárom által - kézzel írt lapról pötyögtem be a fórumba, és ugyanezen a lapon van egy hibás(?) feladat is. Lehet, ezt is elírta a tanár(nő), majd holnap kiderül. 
Köszönöm mindkettőtöknek, hogy foglalkoztatok vele! 

szívesen, csak kár hogy én se bírtam megoldani, pedig ezt már ''régen'' tanultam... lehet hogy éppen ezért?! 

naigen, erről beszéltem, ilyenek azért becsúsznak éjjel
sorry

Elkértem a tanártól a megoldást, és kiderült, hogy egy 6-os szintű, 15 pontos felvételi példáról van szó.
sin^2(x) * sin(2x) + cos^2(x) * cos(2x) = 0,5
{[1 - cos(2x)] * sin(2x)} / 2 + {[1 + cos(2x)] * cos(2x)} / 2 = 0,5
sin(2x) - sin(2x) * cos(2x) + cos(2x) * cos^2(2x) = sin^2(2x) + cos^2(2x)
sin(2x) * [1 - sin(2x)] + cos(2x) * [1 - sin(2x)] = 0
[1 - sin(2x)] * [sin(2x) + cos(2x)] = 0
Innen pedig a két esetet megvizsgálva:
I.
1 - sin(2x) = 0
sin(2x) = 1
2x = π / 2 + 2 * k * π
x = π / 4 + k * π
II.
sin(2x) + cos(2x) = 0
sin(2x) = -cos(2x)
tg(2x) = -1
2x = 3 * π / 4 + k * π
x = 3 * π / 8 + k * π / 2
Tehát két megoldáshalmaz van, ahol értelemszerűen k ∈ Z:
x = π / 4 + k * π
x = 3 * π / 8 + k * π / 2

Üdv![[kép] [kép]](http://www.users.monornet.hu/gudella/01.gif)
hogy lehetne kiszámolni ezt a határértéket? már eljutottam odáig, hogy leegyszerűsítem lim( ((n+4)/(n+1))^2 )-re. Úgy érzem végtelenhez tart, de mégis hogy kell ezt megoldani?
lim n->00 (1+1/n) = 1 .
lim n->00 (1+1/n)az nediken = e.
lim n->00 (1+1/n+1)az n+1ediken = e.
lim n->00 (1+3/n)az nediken = e a 3adikon.
lim n->00 (1+3/n+1)az n+1ediken = e a 3adikon.
lim n->00 (1+3/n+1)az 2n+2ediken = e a 6odikon.
lim n->00 (1+3/n+1)az 2n+3ediken = e a 6odikon.
azér' írtam pár sort +ba ha esetleg nem lenne érthető akkor látszódjon külön külön is h mi mennyi 
mit miótaaa???

Köszi!
Mér közben keztem kapizsgálni, hogy mégiscsak valami e-vel kapcsolatoshoz fog tartani.
Asszem lesz még pár kérdésem 
Húúúú most közben az én levezetésemmel is eljutottam az e^6-hoz, csak okkal bonyolultabban, meg az egyik lépésben nem is voltam bitos

![[kép] [kép]](http://www.users.monornet.hu/gudella/02.gif)
Ez meg csak gyanúsan egyszerűnek tűnik, nincs benne valami átverés? 
Mert hát n tart végtelenbe, a gyökös rész meg meg ránézésre végtelenbe tart, de tökmindegy mert biztos hogy pozitív szám, tehát az egyész kifejezés +végtelenhez tart.