Egy három szög csúcsai (3;-1),(2;4) és (-1;5) Koordinátájú pontok . Számítsuk ki a háromszög szögeit és a területét.
"Ha ideologiám miatt kerülök börtönbe, a kedvenc íróimmal es politikusaimmal leszek együtt"
Hazai pálya Hardverkínálat tavasz végén
Egy három szög csúcsai (3;-1),(2;4) és (-1;5) Koordinátájú pontok . Számítsuk ki a háromszög szögeit és a területét.
"Ha ideologiám miatt kerülök börtönbe, a kedvenc íróimmal es politikusaimmal leszek együtt"

Nem nagy kaland. Először kivonással előállítod az oldalvektorokat, utána kiszámolod a hosszukat és a skaláris szorzatukat (kettőt legalább). Innen a szögek koszinusza adódik. A területre használhatod a Heron képletet vagy két oldal vektoriális szorzatát.
Jester
ismét egy feladat, aminek nem hajlandó kijönni az eredménye 
az 1, 2, 3, 4, 5, 6 és 7 számok közül kiválasztunk néhányat úgy, hogy a kiválasztott számok között legalább 2 páratlan és legfeljebb egy páros szám legyen. Hányféle különböző kiválasztás lehetséges, ha egy kiválasztásban egy számot csak egyszer választhatunk?
nekem 40 jött ki, de a lehetséges megoldások között nincs ez a szám.
A válaszok: 12, 24, 44, 48, 60.
a következőképp számoltam: 4 páratlan (l) és 3 páros (s) szám van. 2, 3, vagy 4 l és 0, vagy 1 s szám lehet 1-1 választásban.
2l, 0s: 6-féle
2l, 1s: 18
3l, 0s: 3
3l, 1s: 9
4l, 0s: 1
4l, 1s: 3
mit hagytam figyelmen kívül?
ez olyan, mint a görögtűz, csak görögvíz - Loretto

1, 3, 5, 7 (4 db)
1, 4, 6 (3 db)
Szerintem ez egy Ismétlés nélküli kombináció
A páratlan számok közül kiválasztunk 2-t és a párosból 0-t
4!/2!*2! = 6
A páratlan számok közül kiválasztunk 3-t és a párosból 0-t
4!/3!*1! = 4
A páratlan számok közül kiválasztunk 4-t és a párosból 0-t
4!/4!*0! = 1
A páratlan számok közül kiválasztunk 2-t és a párosból 1-t
4!/2!*2! * 3!/1!*2! = 6 * 3 = 18
A páratlan számok közül kiválasztunk 3-t és a párosból 1-t
4!/3!*1! * 3!/1!*2! = 4 * 3 = 12
A páratlan számok közül kiválasztunk 4-t és a párosból 1-t
4!/4!*0! * 3!/1!*2! = 1 * 3 = 3
18+12+3+6+4+1 = 44
[ Szerkesztve ]
oké, látom, a 3 páratlan szám esetén én 3-t írtam, valójában 4-féleképp lehet kiválasztani. köszi a segítséget.
ez olyan, mint a görögtűz, csak görögvíz - Loretto
Segítség!
Elfelejtettem már, hogyan kell egy komplex számot exponenciális alakra számolni. Adott (0,29294-j1,53567), amit fel kellene írnom r*"éadix" formában, de nem tudom, hogyan. Meg ezen kívül még van pár, szóval hálás lennék a formuláért!
Dark Archon | i5-2500K - GTX 560 Ti - 8Gb - Vista x64 | BC2: DarkArchonHUN

Ott ülsz a gép előtt és nem tudtad megkeresni? 
a+bi => r(cos fi + i sin fi) => r*e^(i*fi), r=gyök(a^b+b^2) (Pitagorasz) tg fi = b/a (koordináta negyedre és nullákra ügyelni)
A a te példádban r~1.5634 fi~1.3823
Jester
Köszi
Hát kerestem én, meg oldottunk is meg hasonlót, de nem jött ki.
Dark Archon | i5-2500K - GTX 560 Ti - 8Gb - Vista x64 | BC2: DarkArchonHUN

Én meg jól megmondtam, hogy ügyelj a koordináta negyedre és erre én nem ügyeltem arra a fránya mínusz jelre. Szóval a szöghöz PI-t hozzá kell adni (vagy kivonni, mindegy).
Jester
sziasztok!
tudja esetleg valaki, hogy lépcsős függvényeket hogyan tudok a legegyszerűbben ábrázolni excel, vagy matlab segítségével? jelenleg egy egyszerá eloszlás fv-t szeretnék csak, de fogalmam sincsen, hogyan is lehetne. valami ilyesmi kellene nekem: [link]
köszi előre is 
|| Bandusz Oklitusz Egyetemisz Alkeszosz || Eladó Oakley Jupiter Matte Rootbeer/Bronze napszemüveg || Eladó 19k-s utalvány, Bata cipőboltba ||!

Azt nem tudom, hogy miként kell pontosan függvényt ábrázolni Matlab-ban, de én úgy probálnám meg, hogy minden lépcsőt külön függvényként tekintenék, de egy ábrán probálnám ábrázolni. Biztos van olyan opció, hogy több függvényt lehessen egy ábrára rajzolni. Legalábbis Maple-ben működik.
''I think the surest sign that intelligent life exists elsewhere in the universe is that none of it has tried to contact us'' - Calvin & Hobbes
Excelben meg lehet oldalni a lépcsős függvényt, csak
- a kis karikákat nem tudod majd ábrázolni
- csak összfüggő tartományt tudsz ábrázolni
AE
Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]
és ezt hogyan?
én úgy tudom elképzeln, hogy külön-külön függvényként ábrázolom az egyeneseket, de az mégsem az igazi
ez persze megy matlabban is, de kicsit cigányos megoldásnak gondolom 
|| Bandusz Oklitusz Egyetemisz Alkeszosz || Eladó Oakley Jupiter Matte Rootbeer/Bronze napszemüveg || Eladó 19k-s utalvány, Bata cipőboltba ||!

helotok
valki tudna adni egy kis magyarázatot ezekhez a limitákhoz?
-elso pl. 2/5 a vegtelenen ,...hogyan jott ki? Az x kiemelésével? x(2 - 1/x) / x(5) = az x -ek kiegyszerüsödnek az 1/x az = 0.val. és marad 2/5 ?!?
- lehet olyan kiemelést végezni hogy 3x = x(3) ... szoval egy önmagában álló x .es számból
- és most a legfontossabb: a harmadik példa,itt is úgy tudom elképzelni,hogy hogy johetett ki a 1 a végtelelen,hogy kiemelést csináltak xˇ2 vel,
Xˇ2(1 + 2/xˇ2) / xˇ2(1) = Xˇ2 kiegyszerűsödik és marad az 1.
ezután nem tdom hogyan jött ki a (1+ 2/xˇ2)ˇxˇ2,majd ebből a végeredmény elotti rész,valki letuná írni vagy a hiányzó lépéseket
(ebben a példában azt hiszem ezt a szabályt használták: lim x-vegtelen (1 + 1/x)ˇx = e
kép a példákról:
..ha a kérdéshez kell az info,akkor a cuccosok az adatlapomban megtalalni...

Üdv!
Egy kéréssel fordulnék hozzátok. Aki jártas Analízis II-ben, (szélsőérték, numerikus sorok, konvergencia-tartomány, homogén/inhomogén egyenletek, kétváltozós függvények stb.) és megtenne nekem egy kis szívességet, írjon rám egy privit plz!
Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
Ebben szeretném kérni a segítségeteket:
Badinor kocsmájában elfek és félelfek mulatnak. A kocsmában lévő minden íjász egyben kósza is. A kósza karakterrel rendelkező szerzetek egyharmada íjász. A jelenlévő elfek fele kósza. Az íjászok között csak 1 elf található. 8 elf nem kósza. A kószák 90-en iszogatnak a kocsmában. Hányan vannak azok a kósza félelfek, akik nem íjászok?
Mosolyogva nézz mindenkire, mert így lehet, hogy az Ő arcára is mosolyt csalsz :)

Ha 8 elf nem kósza és az elfek fele kósza akkor összesen 16 elf van.
Minden íjász kósza, és a kószák harmada íjász, és kósza 90 van. Tehát 30 íjász.
Maradt 60 kósza nem íjász. Ezek között már nincs az 1 íjász elf (aki ugye kósza) és a 8 nem kósza elf, tehát van még 7 elf. A maradék pedig a kérdéses nem íjász kósza félelfek, akik tehát 53-an vannak.
Jester
Nagyon szépen köszönöm 
Mosolyogva nézz mindenkire, mert így lehet, hogy az Ő arcára is mosolyt csalsz :)

Sziasztok!
Van egy egyenlet, és az istenért nem tudom kiszámolni.. Valahol az elején ronthatom el. Segítenétek?
1/X+5 + 2/x^2-10x+25 = -10/x^2-25
Remélem érthető így ahogy leírtam 

Feltételezem az / jel után az egész a nevező, vagyis:
1/(x+5) + 2/(x^2-10x+25) = -10/(x^2-25)
Kis átalakítással:
1/(x+5) + 2((x-5)(x-5)) = -10/((x+5)(x-5))
(Itt megjegyezzük, hogy x nem lehet 5 vagy -5)
Felszorozva (x+5)(x-5)(x-5)-el:
(x-5)(x-5) + 2(x+5) = -10(x-5)
x^2-10x+25 + 2x + 10 = -10x + 50
x^2+2x-15=0
(x-5)(x-3)=0
vagyis x=5 illetve x=3, de ugye x nem lehet 5, tehát csak x=3.
Jester

Zsír!! Köszi szépen! 
Itt hibáztam..
(x-5)(x-5) + 2(x+5) = -10(x-5)
Rosszul szoroztam be. Vagyis jól, aztán kihúztam. 
Köszi még 1x!

Hello!
Haverom feltett egy kérdést: 4-7-9-9 ez a négy szám. Használható a négy alapmüvelet, és egy zárójel. Az eredménynek 5-nek kell lennie. Két órája gondolkozom rajta, de nem tudom megoldani. Tud valaki megoldást?

Szia!
Nem tudom a megoldást, de figyelj arra, hogy az ilyen feladatoknál szokás 1-1 számot a másik hatványkitevőjébe helyezni, mivel ahhoz nem kell műveleti jel. A zárójelet pedig a faktoriális kiváltására is lehet használni.
Pl. "9 alatt a 7" az 9! / (7! * 2!) = 36.
Talán ez segít kicsit.
[ Szerkesztve ]

9 - (7 + 9) / 4
Az a vicc, hogy én sem jöttem rá mert sokkal bonyolultabbra gondoltam. Végül kénytelen voltam programot írni rá 
Jester

Szia!
Ha kizárólag egész számokkal dolgozunk akkor a 4+(7+9)/9 az megoldás, így ugye 16/9=1 és a maradékkal nem foglalkozunk. Más megoldást programmal sem találtam.
Szerk: azt hittem, hogy a számok sorrendje nem variálható
[ Szerkesztve ]

Köszönöm mindenkinek, megkaptam privátban is már!!

Komplex számsíkon nézve egy x-tengellyel párhuzamos (azaz a képzetes rész konstans) egyenest mibe fog vinni a tg(z) leképezés?
A sin(z)-t illetve cos(z)-t nem nehéz levezetni, mindkettőnél ellipszis lesz. A tg(z)-nél azonban nagyon bonyolult kifejezés jön ki, amit nincs türelmem végigvezetni. Hátha esetleg van valami egyszerűbb módja.

Én úgy számoltam, hogy egy ellipszis jön ki z=x+iy (y>0 rögzített) esetén. A számolásról nem lehet azt mondani, hogy rövid és elegáns, hogy be lehessen írni a fórumba. De még egyszer kiszámolom, hogy lássam mi történik y=0 és y<0 esetén.
''I think the surest sign that intelligent life exists elsewhere in the universe is that none of it has tried to contact us'' - Calvin & Hobbes

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet kiszámolni egy derékszögű háromszögnek a derékszög meletti oldalát?úgy, hogy csak 1 oldalt ismerünk.![]()
Tehát a b oldalt ismerjük, az 875 km, és az a-t keresem.
Van erre valami megoldás?
még 1 adat kell hozzá
mit miótaaa???

Hm, igazából ez csak a feladat egyik része, és én nem veszem észre a másik adatot. LEírom az egészet, hátha én vagyok a figyelmetlen.
1 műhol köralakú pályán kering a föld körül, 875km magasban. és jelet küld 1 vevőnek.
Kikell számolni, hogy a horizontnál és a vevő fölött pontosan milyen távol van a vevőtől.

A másik háromszöget kell nézni, ami lefelé van, a Föld közepe az egyik csúcsa. Így az egyik oldal a Föld sugara, a másik a műhold pálya magassága. A harmadik innen már Pitagorasz tétellel adódik.
* Persze a te háromszöged is lehet ez, az a lényeg hogy B a Föld középpontja, C a vevő, A pedig a műhold a horizonton. h a pálya magasság, a pedig a Föld sugara.
** és ahol a műhold pálya magasságáról beszélek az nyilván a Föld középpontjától értendő, vagyis a Föld sugár plusz a felszín feletti magasság.
[ Szerkesztve ]
Jester

Van egy AOB egyenlőszárú háromszöged, ahol O a Föld középppontja, A a vevő felett lévő műhold helyzete és B a horizonton lévő műhold helyzete. Tehát AO=R+875 (a R Földsugára). Legyen D a B-ből OA-ra bocsájtot merőleges talppontja, azaz a megfigyelő helyzete. Tehát DA=875. Ebből kell kiszámolni DB-t. Egy hasonló háromszöggel és Pitágorász tétellel menni fog.