Hirdetés

2012. május 28., hétfő

(#501) mindfreak válasza gyurczy (#500) üzenetére

mindfreak
(őstag)

Ez még a Logout-os cikkben van, de időközben végigolvastam a topicot, és tisztázódott számomra is, hogy valóban csak PVA paneles létezik belőle.

Még alszok rá... :)

(#502) Uchimata válasza mindfreak (#498) üzenetére

Uchimata
(kvázi-tag)

.

[ Szerkesztve ]

(#503) old_artist válasza mindfreak (#498) üzenetére

old_artist
(PH! addikt)

Üdv!

Már a #73 hsz-ben leírtam a lenovo Mo.-gal folytatott beszélgetésem eredményét.
Nincs és nem is létezik "TN" paneles L220x tipusú lenovo!

Autóban a VOLVO, monitorban az EIZO! <<< Monitor kalibrálást vállalok! >>> www.monitorguru.hu

(#504) Eagl3

Eagl3
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Tervezem egy ilyen moncsi vásárlását a közeljövöben.
Még sosem volt tft-lcd monitorom így elég buta kérdésem lenne.

Ha nem 19xx-es felbontásban játszom hanem 16xx-ban, akkor romlik a képminőség? Úgyértem olyan képe lesz mint egy 16xx felbontást tudó monitornak vagy homályos, nyújtott képet kapok? Csak a sebesség miatt kérdem, mert gondolom 1900 és 1600 as felbontás között van némi FPS külömbség :)

(#505) Uchimata válasza Eagl3 (#504) üzenetére

Uchimata
(kvázi-tag)

Van amit 1024x768-ban játszok ezen a monitoron. Leszámítva a kisebb felbontásból eredően gyengébb látványt semmi gond vele. Emiatt nem kell izgulnod sztem, de ez is szubjektív. Ha ragaszkodsz a natív felbontású üzemhez, akkor vegyél olyan monitor/VGA párost, ami a kedvenc játékodat natívban viszi. Mondjuk ár/teljesítményben nagyon nem fogsz jobbat találni :K

(#506) Eagl3 válasza Uchimata (#505) üzenetére

Eagl3
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Igazából csak azért kérdeztem mert hallottam, hogy ha nem a maximális feébontásán használják a tft-ket akkor homályos képet adnak vagy torzítanak. Akkor ez nemigaz?

(#507) mindfreak válasza Eagl3 (#506) üzenetére

mindfreak
(őstag)

Ez pedig így igaz. Windows asztalt nem lehet úgy használni, szinte olvashatatlanok a betűk. Játékokban kevésbé lehet észrevenni a gyors mozgások miatt, de amúgy ott is natívon az igazi.

1920*1200-as felbontást pedig nem sok VGA viszi gond nélkül...

(#508) Uchimata válasza Eagl3 (#506) üzenetére

Uchimata
(kvázi-tag)

Általában szöveges tartalomnál zavaró a jelenség, de a 22"-os monitorokon az 1920x1200 már elég nagy felbontás ahhoz, hogy alig legyen zavaró. Én speciel azokban a játékokban egyáltalán nem hiányolom a natív felbontásokat, ami nem is viszi rendes sebességgel, de azért a CS:S úgy megy nekem :).

(#509) Uchimata válasza mindfreak (#507) üzenetére

Uchimata
(kvázi-tag)

Kérdés, hogy Eagl3 barátunk mennyire hardcore :K . Bár nekem is vicces, de azért megosztom veletek, hogy a feleségem hónapokig dolgozott egy 17" 1280x1024-es monitoron irodai programokkal úgy, hogy a desktop 1024x768-ra volt belőve :C . Az informatikusuk nem állította át, amikor a 15"-ról ábgrédeltek :DDD A párocskám meg tudomásul vette, hogy ennek ilyen "érdekesebb a képe", de egyáltalán nem zavarta. Ez persze nem egy tipikus "prohardver-fórumozók esete", de provokatív ellenpéldának megteszi ;) .

(#510) mindfreak válasza Uchimata (#509) üzenetére

mindfreak
(őstag)

Hát igen, de azért ő is észrevette a különbséget! :)

(#511) Eagl3

Eagl3
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Köszönöm a válaszotok.

ATI 4870-em van egyébként... baromi tanácstalan vagyok mert grafika terán eléggé maximalista vagyok sajnos... :(

(#512) mindfreak válasza Eagl3 (#511) üzenetére

mindfreak
(őstag)

Én is gondolkoztam ezen a monitoron, de rájöttem, hogy pont ugyanezen ok miatt nekem annyira nem fog bejönni. Inkább veszek egy "hagyományos" 1680*1050-es felbontású 22"-ost. :R

(#513) old_artist válasza mindfreak (#512) üzenetére

old_artist
(PH! addikt)

Ha "hagyományos"-ban gondolkodol, akkor ezt kimondottan ajánlanám a Eagl3-nak is - szintén kakukktojás a 22"-osok mezőnyében, és már br.135e alatt van az ára, ami elgondolkodtató szvsz! :F

[ Szerkesztve ]

Autóban a VOLVO, monitorban az EIZO! <<< Monitor kalibrálást vállalok! >>> www.monitorguru.hu

(#514) Uchimata válasza old_artist (#513) üzenetére

Uchimata
(kvázi-tag)

Hacsak nem maximalista, akkor inkább a Dell 2408-asa a tuttó ezen az áron. +2", mindenféle csatlakozó, jó képminőség. Bár hardcore játékra a kicsit nagyobb input lag miatt nem a legjobb választás, minden másban veri a kategóriatársait.

(#515) Eagl3

Eagl3
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Igazából ahogy olvasgattam a topicot nem nagyon panaszkodtak, h. lassúak lennének a játékok a nagy felbontás miatt. 4870-em csak megszolgálja és azért a fullHD az fullHD ami bizony egyre inkább elterjed és mivel nem egy évre tervezek monitort venni szerintem ez lesz a legjobb választás.

(#516) old_artist válasza janos666 (#478) üzenetére

old_artist
(PH! addikt)

Üdv!

Elküldtem mailben az új kalibrációt a lenovo L220x-ről, remélem meg leszel vele elégedve! :F
Kíváncsi vagyok majd, hogy "megeszi-e" a monitorod, mert nekem most sokkal jobb lett a kijelző képe és a színegyensúlyok is a helyére kerültek! :K :C

(#517) janos666 válasza Eagl3 (#515) üzenetére

janos666
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Élsimítással csínnyán kell bánni, de persze pusztán a nagyobb felbontás miatt is kevesebb az alising, 2x is elég, 4x már tuti és sokszor az is ráfér. A Radeon HD-k meg főleg Full-HD-ra termettek, átlagosan fele akkora mértékben lassulnak a felbontás növelésével mint a Geforceok. (eltérő memóriakezelés és egyebek miatt...)

Nekem tényleg tetszett a Mass Effect trilógia lezárása. (SPOILER: szintézis lett a befejezésem). Nem "tökéletes", de számomra nagyon is értékelhető volt.

(#518) weihe

weihe
(kvázi-tag)

Sziasztok !

Tegnaptól én is egy ilyen monitor tulajdonosa vagyok.
Mondhatom, állati a 17-es TN-es monitor után. :)
Kalibrációban azokat a szinteket állítottam be, amit a Logout-os írásban olvastam. De nekem mintha kicsit erős lett volna a Brightness, azt 5%-ra álítottam, de még így is itt napozok mellette ;)

Ellenben van egy olyan gondom, hogy Win alatt néha teljesen szétesik a kép: nem fut semmi csak 1 Opera (pár füllel), meg egy Firefox (szintén pár füllel), de néha teljesen váratlanul a kép elsötétül (vagy különböző árnyalatú szürke függőleges csíkos lesz az egész), és nem segít semmi, csak a reset.Általában akkor következik be, ha valami videót nézek (pl. most a kecskeméti repnap közvetítése ment egy bélyeg nagyságú videóban egyik Opera fülön. Ez mitől lehet ? Gyenge a videokártyám (Leadtek 7800gtx) a natív felbontáshoz ? Vagy inkább valami codec-gond lesz ?
Ha valakinek van tippje, kérem ossza meg velem, köszi :R

[ Szerkesztve ]

(#519) janos666 válasza weihe (#518) üzenetére

janos666
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Az tuti hogy nem a monitor hibája. Ha a lejátszó bezárása után is hibás a kép inkább VGA mint videókodek. Frissíts VGA drivert. (de lehet volt valami gondja eddig is a kártyának csak most jött ki élesebben nagyobb terheléstől...)

Nekem tényleg tetszett a Mass Effect trilógia lezárása. (SPOILER: szintézis lett a befejezésem). Nem "tökéletes", de számomra nagyon is értékelhető volt.

(#520) old_artist válasza weihe (#518) üzenetére

old_artist
(PH! addikt)

Üdv!

szvsz is VGA kártya gond, ahogy a janos666 jelezte!
Próbáld meg vagy a VGA frissítést (esetleg), de/vagy egy kölcsön (esetleg erősebb) VGA kártyával.
Az egyik ismerősömnek is hasonló gondja volt, és bizony egy ilyen "erős" monitornál kijöhetnek a VGA kártya hiányosságai/hibái is!

(#521) mindfreak válasza weihe (#518) üzenetére

mindfreak
(őstag)

Hol vetted a monitort? Pixelhiba?

(#522) weihe válasza janos666 (#519) üzenetére

weihe
(kvázi-tag)

Igen, ez is eszembe jutott, mint lehetőség, csak nem írtam le.
VGA drivert meg keresek, köszi a tippet. :R

Ha mégse lenne jó, akkor kell vennem egy kártyát - mit gondoltok, egy 3850 megtenné (nem játszok a gépen) ?

(#523) weihe válasza mindfreak (#521) üzenetére

weihe
(kvázi-tag)

a Vshop-nál vettem.
Pixelhibát igazság szerint nem kerestem konkrétan, feltűnni eddig nem tűnt fel sehol, de kedvem sincs átböngészni ezt a bazi nagy felületet :) Addig se idegesítem magam :)

(#524) mindfreak válasza weihe (#523) üzenetére

mindfreak
(őstag)

Egyre jobb árban lehet kapni. Örülök, hogy neked bevált! :C

(#525) weihe válasza mindfreak (#524) üzenetére

weihe
(kvázi-tag)

Igen, én is örülök, mert eddig nagyon bejön.

(#526) einstein válasza old_artist (#516) üzenetére

einstein
(senior tag)

Ez milyen beállításokkal?

Ez az üzenet kizárólag újrahasznosított elektronokból készült!

(#527) old_artist válasza einstein (#526) üzenetére

old_artist
(PH! addikt)

Üdv!

Méréseim/hardveres kalibrálásom az alábbi beállítások alapján született natív 1920x1200@60 felbontási módban:
Color temperature: 6500K
Gamma: 2,2
Luminance: 140,0 cd/m2 (minimum: 0,0 cd/m2)
Blackpoint luminance: 0,27 cd/m2

Brightness: 50
Contrast: 60
Red: 83
Green: 67
Blue: 87
Mindegyiket az R, G, B black level: egységesen 20%-ára állítva készítettem!!!

Persze ehhez elengedhetetlen az icc profilja is, ami a Color Management-be építve vezérli a hardveres beállításokat az os alatt!
Sőt, ez csak egy támpont az L220xcW-vel rendelkező monitor tulajoknak, mivel ahány monitor, annyi féle hardveres állítási színtelítettség/színintenzítás!

[ Szerkesztve ]

(#528) einstein válasza old_artist (#527) üzenetére

einstein
(senior tag)

Persze ehhez elengedhetetlen az icc profilja is, ami a Color Management-be építve vezérli a hardveres beállításokat az os alatt!

Ez pontosan mit jelent? Fel kell installálni a monitort, ami asszem alapból berakja az icc profilt, vagy azon a profilon is változtatni kell valamit?

(#529) old_artist válasza einstein (#528) üzenetére

old_artist
(PH! addikt)

Nem, nem!

A hardveres kalibráláskor, mikor elvégződik minden beállítás a hardveres készülék/koloriméterrel, akkor ezekről az eredményekrők készít az adott monirorra való icc profilt, ami tulajdonképpen egy "meghajtó" program az OS rendszerneknek!

Tulajdonképpen a monitorod összes tulajdonsága benne lakozik ebben az icc profilban, s ezeknek az információknak az eltárolására lett létrehozva az ICC profil, ez határozza meg a szabványosított elemeket a megjelenítő számára.

Más icc színprofillal ez nem fog működni (különösen az inne-onnan letöltöttekkel), mivel ahány monitor (ugyanazon típus), annyi féle alternatíva, mivel ...
"Gondoljunk csak bele, hogy egy adott monitoron látható képen található levelek avagy a hullám (színe) olyan-e, amilyennek valóban lennie kell, amilyennek a kép készítője megalkotta, "megálmodta"? Nem túl valószínű, sőt, ha van az embernek még egy monitora, akkor feltehetőleg azon sem olyanok a színek, mint kellene, ráadásul a két monitoron megjelenő színek egymástól is különböznek. Bármely szín, amely a monitoron megjelenik, egy eszközfüggetlen RGB-kóddal leírható, ám ahhoz, hogy a monitoron megjelenő színek (nagyjából) megegyezzenek a leírt színekkel, szükség van a színkalibrálásra. A színkalibrálás során megpróbáljuk összhangba hozni ezeket az eszközfüggetlen színeket a szabványokkal, azaz arra törekszünk, hogy például egy látható kép (illetve az azon látható színek) színhelyesen jelenjen meg a monitoron; sőt, akár több monitoron is, legyenek megegyezőek a színek és stimmeljenek a valódi, életben megtalálható színekkel is - ám ez utóbbi nem valószínű, hogy bekövetkezik, mert a szem másképpen működik. Ezeknek az információknak az eltárolására lett létrehozva az ICC profil, ez határozza meg a szabványosított elemeket a megjelenítő számára."

Az icc profilon nem tudsz változtatni (nem is szabad, és miért is tennéd?! :DDD ), mivel az egy leírónyelvnek a file-ba való közlése/összefűzése!

[ Szerkesztve ]

(#530) einstein válasza old_artist (#529) üzenetére

einstein
(senior tag)

Ok ok, de akkor kalibrálás nélkül mikor kapom meg a legjobb eredményt?
Elég egyszerűen beállítani minden értékét (R/G/B, Contrast, Brightness) arra a szintre, ami pl. neked is kijött, vagy kell még hozzá a kalibráláskor mentett ICC profil is, hogy hasonló legyen a színvilága?
Tudom, minden monitor más, így az enyémen más értékek jönnének ki kalibráláskor, de ez is jobb lenne, mint a semmi.

(#531) old_artist válasza einstein (#530) üzenetére

old_artist
(PH! addikt)

Igen, igen!

Kalibrálás nélkül, soha sem kapsz "legjobb" eredményt, ha csak nem a szemedben nincs egy kalibrátor - bocs! ;)

Tulajdonképpen igen, minden értéket beállítani (amit írtam) a monitoron, és "igen, kell hozzá a "saját" kalibrálás utáni icc profil is", amivel "legalizálod" a beállításokat, tehát teljes értéküre/megközelíthető színvilágra, színhűség visszaadásra hozod az OP-rendszeredet a monitoroddal összhangba! Ezzel az alternatívával optimizálod a valósághű színintenzitású színvilágot a kijelződön - megközelítően!

Igen, (egy más(ik) monitoron) a kijelző kalibrált értékeivel és az ebből következtetett icc profil beágyazásával is sokkal jobb minőséget/színvilágot kapsz, mintha csak állítgatnál a monitor paneljén egy valahonnan letöltött icc profillal!

Persze itt, mivel nem a monitorodra lett kalibrálva az eredmény, mindenképpen "utánállítást/finomhangolást" is kell végezni!

[ Szerkesztve ]

(#532) einstein válasza old_artist (#531) üzenetére

einstein
(senior tag)

Tudsz esetleg küldeni egy ICC profilt? :B

[ Szerkesztve ]

(#533) old_artist válasza einstein (#532) üzenetére

old_artist
(PH! addikt)

A fenntebb ismertetett beállításoknak az icc profilját a felhasználó neved alatti mail-edre küldhetem? Csak Neked, csak most! ;)

(#534) einstein válasza old_artist (#533) üzenetére

einstein
(senior tag)

Igen, azt megköszönném. :R

[ Szerkesztve ]

(#535) old_artist válasza einstein (#534) üzenetére

old_artist
(PH! addikt)

Nemsokára küldöm - haza kell érnem! :K

(#536) e=mc²

e=mc²
(őstag)
LOGOUT blog

Tegnap nekem is sikerult hozzajutnom a kovetkezo 6 evben hasznalando monitoromhoz.

Kosz mindenkinek, nem csalodtam benne.

A vilagvege erdeklodes hianyaban elmarad...

(#537) einstein válasza e=mc² (#536) üzenetére

einstein
(senior tag)

És sikerült hibamenteset kifogni?:)

(#538) e=mc² válasza einstein (#537) üzenetére

e=mc²
(őstag)
LOGOUT blog

Hibamentes = no pixelhiba? :)

akkor igen

A vilagvege erdeklodes hianyaban elmarad...

(#539) Eagl3

Eagl3
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Sziasztok!

Tudna valaki mutatni nekem jó minőségű képen egy pixelhibás moncsit? :B
Érdekelne ha netán bevállalok egy ilyen monitort pixelgari nélkül mégis mire számíthatok, mennire szembetűnő illetve zavaró...

(#540) Eagl3 válasza Eagl3 (#539) üzenetére

Eagl3
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Lenne még egy kérdésem. A class2 pixelhiba gari. az mit takar? :F

(#541) old_artist válasza Eagl3 (#540) üzenetére

old_artist
(PH! addikt)

Magyarul ezt, meg egy kis érdekesség itt!

[ Szerkesztve ]

(#542) Eagl3

Eagl3
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Nem rendelkezik esetleg valaki Székesfehérváron vagy annak vonzáskörzetében ilyen monitorral? Jólenne megnézni egyet a vásárlás előtt. :B

(#543) Yany válasza mindfreak (#501) üzenetére

Yany
(senior tag)
LOGOUT blog

Frissítettem a cikk erre vonatkozó részét, hogy megelőzzem a további félreértéseket...

jancsiga

(#544) old_artist válasza Yany (#543) üzenetére

old_artist
(PH! addikt)

Üdv!

Ah, nagyon jól tetted, hogy kiegészítetted, mert sokszor linkelve az írásodat, visszakérdeznek, hogy most akkor milyen/melyik panel van a lenovóban! :R

(#545) kleinguru

kleinguru
(senior tag)

Van valakinek, új tapasztalata a monitorral kapcsolatban?! (Most vett újat nemrég...)

Pixelhiba, vagy bármi más, és hol vette?!

Előre is köszi :R !

[ Szerkesztve ]

A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!

(#546) old_artist válasza kleinguru (#545) üzenetére

old_artist
(PH! addikt)

Üdv!

Jelenleg is folyik a harc a levono pixel hibás monitorjaival, de ha ellátogatsz a Brekk aprójába, akkor egy kis felárért megkaphatod pixel hibára tesztelve, sőt 4 éves garanciával!

(#547) Eagl3

Eagl3
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Adnak ehhez a moncsihoz DVI kábelt?

(#548) nike_ válasza Eagl3 (#547) üzenetére

nike_
(PH! kedvence)

Kell adniuk mivel van DVI a monitoron.

(#549) Eagl3 válasza nike_ (#548) üzenetére

Eagl3
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

A doboz tartalmaz minden kelléket, ami az üzembehelyezéshez szükséges:
- egy 3 méteres analóg jelkábel (D-SUB)
- egy 3 méteres USB hub kábel
- egy szintén 3 méteres tápkábel
- egy kábel-összefogó műanyag spirál
- egy talp-rögzítő pöcök a szállítás biztonságát növelendő
- egy többnyelvű garanciafüzet
- egy telepítő CD
- és végül összeszerelési útmutató gyanánt egy 15 kockás képregény-plakát

Forrás: [link]

(#550) einstein válasza Eagl3 (#549) üzenetére

einstein
(senior tag)

A DVI kábel alapból rá van kötve a monitorra, nincs külön "csomagolva". ;)

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.