Szia! Ha PC-ről szeretnél filmet lejátszani, akkor mindenképpen olyan kártyát javaslok a gépedbe, amin van HDMI kimenet (pl. a Gainward-okon általában van), a kártyát összekötöd az alaplap SPDIF csatlakozójával és akkor a hang is átmegy a tévére. Először én is kínlódtam a hanggal, ilyen átkapcsoló, olyan vezeték... aztán beláttam, hogy egyszerűbb egy kártyát venni a gépbe (nekem egy 8400GT-m van, E1200-es procival, CoreAVC, és simán viszi az 1080p-s filmeket is, ~60%-os prociterhelés mellett).
Én számítógépről tévézek, nem is tervezek külön lejátszót venni, hiszen az is csak egy számítógép, és filmnézés közben ritkán (sosem) szoktam játszani.
A másik dolog amiért nem veszek lejátszót, hogy így nem kell külön másolgatni a filmeket, ha valamiért nem jól játszaná le, még mindig tudok a programon állítani (bár eddig nem nagyon kellett). Ami miatt gondolkodtam régebben a lejátszón az a távirányító volt, de ezt is megoldottam ~500 ft anyagköltséggel, és egy Girder (Promixis gyártja) nevű programmal, ami bármilyen távirányítót képes megtanulni és szinte minden lejátszót tud is vezérelni, viszonylag egyszerű a beállítása, egyszer kell végigcsinálni, aztán el is lehet felejteni, hogy a gépen van. Ha érdekel, privátban megkeresel és segítek.
A minőséggel meg abszolút nincs baj a PC-n, nem hiszem, hogy jobb lenne egy lejátszó. Mitől is lenne jobb? Az is "csak" 1920x1080-at tud, 3x8 bites felbontásban, meg a PC is.
Én különben nem használom a tévé hangszóróit, mert (szinte) mindegyiké egy fos, venni kell hozzá külön normálisat. Nekem Behringer MS16 van rákötve, szerintem kurva jól szól és egy szobába tökéletesen megfelel és nem is drága, ~12e Ft körül már be lehet szerezni.