Cifu: én egy kicsit máshogy hallottam (ettől még lehet igazad).
Tehát ismerős az overscan jelenség az analóg, ill SD technikából, erre olyan magyarázatot hallottam, hogy amikor új sort kezdi az elektronsugár rajzolni, akkor a kép bal széle vibrál, remeg, emiatt döntöttek úgy, hogy legyen nagyobb a képcső, és a széleket úgyis kitakarja a káva, ergo a néző nem veszi észre a hibát.
Ez az a 8-10 %
Viszont az 1366-os LCD esetén nem értem a gyártók gondolkodását. Ha a forrás 1280x720 pixeles videó, és ennek is csak egy kerettel letakart részét akarták volna megjeleniteni, az overscan "hagyományai" miatt, akkor vagy kevesebb pixeles panelt csináltak volna, pl. 1200x680, és ekkor egyszerüen nem jelenitik meg a széleket, vagy 1280x720-ast, de akkor ismét letakarják a kávával azt a 8-10%-ot. Nagyobb pixelszámú panelnek mi értelme? Vagy a panel 1366-os, de nem látszik a káva miatt mind az 1366 oszlop, csak 1280?
Számolja már meg nekem valaki 
Azt is hallottam, hogy a kezdeti 4:3-as plazma időkből ered a felbontás, mert akkor már volt ugye 1024x768-as, plazma, és amikor 16:9-est kezdtek el csinálni, akkor talán a gazdaságosság miatt, a 768 maradt, csak viszszintesen szelték nagyobbra a paneleket 
Az LCD meg átvette ezt a fura értéket. Vélemény? 
Hasznos mint ramdrive-ra a defrag!