- NVIDIA® driverek topikja
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Computex 2024: feltárta a Lunar Lake-et az Intel
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Mini-ITX
- Computex 2024: a jövőt vázolta fel az NVIDIA
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
Hirdetés
-
PC-s demót kap a The Alters
gp A teljes kiadás már konzolokon is elérhető lesz majd, a próbaverziót azonban csak Steamen és Microsoft Store-ban érjük majd el.
-
Hivatalos képen a Samsung hajlíthatók
ma Csak épp nem hivatalos forrásból érkeztek. Merre vagy, Z Fold Ultra?
-
Computex 2024: látogatóban a Chieftecnél (videóval!)
ph Mélynyomót formázó microATX ház, egy ígéretes üvegtorony és vízhűtések is előkerültek a standon.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#64275200
törölt tag
Az otthoni "alufóliás" őrlökés beállításáról hol lehet részletesebben olvasni? Konkrétan a technikája érdekelne. Van egy Noé Apánk által is már ismert Faema darálóm amihez vettem egy Mazzer SJ gyári késpárt. Filterre szeretném kipróbálni, de két helyen is összeér a felső és az alsó kés még mielőtt teljesen megszorulna az őrlő. Ki lehet ezt egyáltalán fóliával trükközni?
[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
válasz Keresztapper #83884 üzenetére
Ez egy 30 éves ipari műremek, már csak itthoni barkácsra jó.
-
#64275200
törölt tag
Tudod én csak egy gyenge amatőr vagyok itt és nem is szoktam sok hozzászólást fűzni a bejegyzésekhez. Én nem tartozom a "kisgépesek" táborába, mert egy E61 Hx masinát amortizálok éppen. (És ezzel nem vagyok egyedül itt a csoportban) Mellette rendelkezem majd az összes alternatív kávékészítő eszközzel. Ha ezekről kérdeznek a fórumozók és van tapasztalatom vele, akkor azt meg is osztom itt.
Te azonban a következővel nyitottál: "üdv automata kávégépes kérdésem lenne." és utána elkezdted lehúzni ezt a fórumot. Majd megjegyezted: Te a "kávéról kérdeztél"
Tudom ezelőtt ötvenöt évvel amikor az iskolában olvasni tanítottak engem, még nem volt követelmény az értő olvasás, mert az emberek értették is amit olvastak.
Szerintem volt segítőkész javaslat, hogy hol kapsz átfogóbb információt a feltett kérdésedre.
[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
válasz adriankoooo #83987 üzenetére
A mizudashiban lénygében ázik a kávé a hideg vízben, míg az Iwaki vagy Shizuku és egyéb Water Dripper szerkezetekben a hideg/jeges víz lassan szivárog át az őrleményen. Én a magam részéről ezeket szeretem, mert testesebb az így készült ital. Ehhez a gyümölcsösebb világos pörkölésű afrikai kávék nagyon jók szoktak lenni.
-
#64275200
törölt tag
válasz adriankoooo #83993 üzenetére
Az Iwakinál úgy tudod lassítani a lefolyást, hogy a szükséges vízmennyiségnek megfelelő súlyú jégkockával töltöd fel a legfelső tartályt. Így a jég olvadásának üteme fogja megadni a lefolyás idejét. Azonban ha jeget használsz minden esetben érdemes a jégkockát is olyan vízből készíteni, mint amit a presszógéphez használsz. Az oldott ásványi anyag mennyiség miatt.
Már az AVX is forgalmaz csapos szerkezeteket. Én tavaly Alitól vettem kiskínait. Nekem bevált. Nem érdemes a legkisebbet venni, mert nagyon itatja magát nyári melegben ez a fajta kávé, így hamar fogy. Az elkészítési idő viszont sokkal hosszabb, mint a tárolási idő
[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
válasz sz.zs. #84062 üzenetére
A nagy üveges (720ml) megoldás fut nálam is. Főképp ha látom, hogy nem úgy sikerült egy-egy pörkölésem. Mert akkor a félresikerült áldozatok bekerültek egy beazonosítatlan keverékbe. Igaz szenet csak ritkán csinálok a Hottoppal. Inkább az a gond, hogy sötétebb lesz a végtermék mint amit szerettem volna. Ilyenkor kiszellőzés után megy a fagyasztóba és ha népesebb eszpresszó kedvelő vendégeim vannak, akkor ők kapják meg. Nekik még ez is nagy minőségi ugrás néha.
-
#64275200
törölt tag
válasz Gery0505 #84101 üzenetére
A TDS mérővel határozzuk meg egy folyadékban az oldott teljes sótartalmat (ásványi anyagok). Ami lényegében utal a víz keménységére is.
Kávékészítéshez és gépeink védelme érdekében a kereskedelmi forgalomban kapható és többek által itt is ajánlott és hasznát Norda és társai váltak be. A tartályos gépeknél használatos még az Oscar vízlágyító párna. Többen (köztük én magam is) Ro vagy desztillált vízből keverjük a kávé vizét. A 120 mg/l oldott ásványianyag tartalom általában az elfogadott, mert ennél a víznél oldódnak ki a csapolás közben a legoptimálisabban a kávénk íz és aroma anyagai.Itt egy cikk a vízzel kapcsolatban a Kávékorzóról:[link]
[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
-
#64275200
törölt tag
válasz Nixon18 #84115 üzenetére
Ha nem szoktál kivenni forró vizet a gépből, például teának akkor szerintem nem lesz túl feltűnő ha egy kicsit savanyú marad a nagy kazánban a víz. Majd "kikopik".
Persze ez függ a használt oldat töménységétől is.
Azért én is azt ajánlom, hogy addig engedd átfolyni a vizet amíg teljesen eltűnik a savanykás mellékíz.
Azt vedd figyelembe, hogy ha csak a HX körön engeded át a citromsavas vizet, akkor az a fűtőszálon esetlegesen lerakódott vízkövet nem nagyon fogja lemarni. Ha az a cél, hogy azt is vízkőmentesítsük akkor a teljes rendszert fel kell tölteni citromsavas vízzel. Vagy van a víztakarékos megoldás: Szétszeded a kazánt -
#64275200
törölt tag
válasz LazacX #84153 üzenetére
Csak most hoztam tőlük először kávét. Ez az etióp filter illetve csepegtetős/áztatós technikával lett eltüntetve most nálam. Arra nagyon jó volt, mert ezekhez az az eszközökhöz én amúgy is az afrikai kávékat szeretem. Vagy három hete beszéltem a tulajjal, akkor költözött éppen a pörkölő. Azóta nem érdeklődtem még, de látom a honlapjukon, hogy már csak a Guatemala hiánycikk, akkor már termelnek megint. A mostani csomagolásukban a zacskó alja átlátszó. Néztem a többi kávét is azok is közepes pörkölésűek. Én még csak ezt próbáltam ki.
[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
válasz vicces1 #84163 üzenetére
Kicsit beragadtam a végén, így lett benne pár sötétebb szem, meg volt hibás is közte. A kép még a válogatás előtt készült. Most megy pihenni a két pörkölés ami ma készült és a jövő héten megízlelem.
Ha van mindenre elszánt fanatikus kávés Miskolcon szívesen adok belőle kóstolót, mert kíváncsi lennék mások véleményére is. -
#64275200
törölt tag
A jővő héten szeretnék egy kis túrát tenni az északi határunk mentén. Néhol egy rövid szlovákiai látogatással kiegészítve. Fülek - Salgótarján - Balassagyarmat - Esztergom - Párkány - Komárom - Komárno útvonalon ha tudtok ajánlani kávézót amit érdemes felkeresni, akkor azt beépíteném az útitrevbe.
[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
Mátészalka Fényes Kávézó
A héten jártam arra barátaimmal. Mint mindig, ha társaságban megyek általam ismretlen kávézóba hagyom, hogy ismerőseim elöttem rendeljenek. Addig is figyelek. Most nem mesélem el a kávé és a tejes itakok készítésének módját, ami itt ezen a fórumon is szentségtörésként hatna. Csak a felszolgálásra hagyatkoznék. Kihozzák az eszpresszómat. Cukor, kanál és kis csomagolt tejszín kíséretében. Kérdezem a hölgyet: Egy kis vizet kaphatnék? Menteset vagy szénsavasat? Kérdezi. Nem, mondom csak egy keveset, amit a feketekávékhoz szoktak felszolgálni. Meglepődtem a válaszán: Mátészalkán ezt nem szokták!!! Volt a válasza. Már majdnem kicsúszott a számon, hogy azt látom, de visszanyeltem a megjegyzésemet. Jobb a békesség.[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
Ezévi kerékpáros túrám kísérője egy Harió kézi őrlő volt. Tudom erősen korlátos, de most az egyéb felszerelések modernizálása volt a fontosabb. Kérdezném, hogy méretben melyik kézihajtányt ajánlanátok. Elsődlegesen filterre kell, mert 30-40 napos túrán neken ez a kávékészítési mód jött be a legjobban. Én most a Commandante C40 Nitro Blade-re koncentrálok. Érdemes ezt vennem? Vagy van más jobb ár/érték arányban?
-
#64275200
törölt tag
-
#64275200
törölt tag
Amkor az élet keresztezi a terveinket.
Éppen egyztetek a Mazzer Majorom felújításáról, amikor befut több ajánlat őrlőre. Most őrlődöm.
Maradjom a Major és tetessem azt rendbe vagy adjam el el és vegyem meg a La Spaziale Astro 12 Demandot vagy egy Fiorenzato F4E Nano-t vagy az F64 Evo-t Ha a legnagyobb Fiorenzato mellett döntök akkor viszont el kell búcsúznom a kézi őrlőtől ezen az éven. Aki ismeri és használta ezeket a gépet adjon már valami tanácsot nekem. Úgy szertnék választani, hogy több évig ne legyen gondom a géppel.
Köszi[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
Kazán szigetelését milyen anyaggal érdemes végezni? A szilikonhab iszonyú drága sajnos.
-
#64275200
törölt tag
Keresek eladó 16 grammos Reneka szűrőt vagy olyan helyet ahol mostanában meg tudom venni.
-
#64275200
törölt tag
válasz #64275200 #86439 üzenetére
Mivel a Reneka szűrő nem akar összejönni az kérdezném, hogy a VST szűrőből a RIDGED vagy a RIDGELESS változat a jobb választás. Egyaránt használom a nyitott és a kétszemélyes kart. Korábban csak a peremes szűrő jöhetett szóba mert az egyenesfalú nem fért bele a korábbi szűrőkarba. Van-e lényegi különbség a két szűrő használati értéke között?
-
#64275200
törölt tag
válasz Sic.Transit #86462 üzenetére
Köszi, kell!
Levél ment -
#64275200
törölt tag
És ez az őrlő hozzá? [E65S]
-
#64275200
törölt tag
-
#64275200
törölt tag
válasz coxymaxi #87060 üzenetére
Létezik illatminta, de egy kicsit húzós az ára [Le Nez Du Cafe]
-
#64275200
törölt tag
válasz mdav88 #87113 üzenetére
Igen, hirtelen mindenhol felvásárolták.
Nekem Csehországból rendelte egy barátom Kassára. Oda ingyen szállítanak. Magyarországra 10 Euro a posta.
Ott még van egy darab ahonnan rendeltük [ECM E61 Flow Control Kit]
A megrendelőlapon nem tudod beállítani a magyar szállítási címet, írni kell nekik és akkor küldik az előzetes számlát és a számlaszámot. Nekem egyszerűbb volt a kassai ügylet mert kéthetente találkozunk egyébként is.[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
válasz mdav88 #87135 üzenetére
Azért szerintem az "üzemmeleg" állapot függ a kazán és a fűtőszál méretétől/teljesítményétől is. A Batterfly 1,8 literes kazánnal 1350W fűtőszállal lassabban lett üzemkész mint a Fenice 3 literes kazánnal és 2000 W fűtőszállal. De a 20-25 perces átlag irányadó lehet.
A kazán szigetelése rövidíti a felfűtési időt, de elveszted a csészemelegítő funkciót.
A szűkítéssel teljesen egyetértek, most teszem bele az soros masinába éppen.mutyi: Az E61-es gépekbe vagy beleszeret valaki vagy nem. Igaz, hogy nem otthoni használatra tervezték azokat amiket használtan kínálnak, de ez vagy szerelem első látásra és akkor elfogadod minden előnyét és hátrányát vagy nem hoz tűzbe a dolog és akkor maradsz a kisebb tuningos gépeknél.
-
#64275200
törölt tag
A szűkítéssel elérhető, hogy a fej 92 fok körüli hőre áll be. Innem már nem kell sokat hűteni. A szokásos fejöblítést egy kicsit hosszabbra hagyom max 15 mp és mehet a csapolás. Azonban a hx gépeknél a fejhőmérő nagy segítség. Itt nem a kazánban lévő folyamatokat látod, hanem közvetlenül a fejben végbemenő hőváltozást látod. Itt a hőstabilitást tized fokokban kell elképzelni.
A 40-50 mp irreális érték. Ott nagyon fel lett véve a hőfokszabályzó. Értelme nincs, mert otthoni szinten nem gőzölsz annyit, hogy ilyen kazánhőmérsékletre legyen szükség. A vízfogyasztás egyébként sok mindentől függ. Minél lejjebb veszed az OPV nyomását annál több vizet dob el csapoláskor.
Azt mondják a szakik, hogy a régi ipari egykazános hx gépeket nem érdemes pidelni. Most már én is belátom, hogy nincs értelme. A rendszer miatt és a kazán nagysága miatt nem fog olyan gyorsan reagálni mint a duál gépek.
Az újabb Lelit és társairól kérdezd Fragolát.
Utoljára hagytam a méretet. Egy hx gép mindig jóval nagyobb helyet fog elfoglalni a konyhapulton vagy a kávésarokban mint egy fejbojleres. Tehát, ha nem egyedül élsz, kicsi a konyhád, akkor mindenképpen érdemes a pároddal is egyeztetni. Merthát sok esetben a konyha az asszonyok birodalma (is)[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
válasz Csápájev #87141 üzenetére
Nem akarom azt mondani, hogy az otthoni élet az R58-nál kezdődik. De egy barátom a héten lepte meg magát egy ilyennel. Nagyon elégedett vele. Úgy hallottam, hogy az Expolygonban akció is lesz rá és végesek a készletek. Tessék gyoran leadni a karácsonyi ajándékodra az igényt a családban.
-
#64275200
törölt tag
A pukkanás (biztonsági szelep hangja) amit írtál egyértelműsíti, hogy nagyon fel van annak a gépnek véve a hőfoka a kazánban. Vagy a vízszint nem volt jól beállítva a kazánba és folyamatosan forrt benne a víz. Innen valóban hosszabb idő kell visszahűteni a fejet.
A pides dolgokat nem ismerem erről nem tudok mit mondani.
Ha nekem egy kávébabhoz 87 fokos fejhő kell, akkor sem tart fél pecnél tovább a visszahűtés még akkor sem ha 94 feletti hőről indulok. A hx rendszerből adódik, hogy a fejhez jutó víz csak átáramlik egy csövön a kazánbaban és nem a kazán teljes hőmérsékletet kell visszahűteni. -
#64275200
törölt tag
E61 fej
Konkrét mérőeszköz hiányában kénytelen vagyok kérdezni.
Ha a fejhőmérőm 94,5 fokot mutat létezik az, hogy a kijövő víz 81,4 fok legyen?
Tehát a kérdés az, hogy van-e vagy szabad-e eltérésnek lenni a két hőmérsékleti adat között? -
#64275200
törölt tag
válasz jana86 #87196 üzenetére
Sajnos itt a technikai gubanc, mivel nekem nincs olyan szuper karba eszkábált mérőm mint amit itt már láttam egyes fórumtársaknál. A fejben a Fragola féle fejhőmérő van. Így marad az a technika, hogy forró bojlervízzel felmelegítek egy csészét azt teszem a fej alá és kar nélkül felengedem vízzel Itt nézem a fejhőmérőt. Aztán egy másik ledes konyhai hőmérővel mérem a csészébe a vizet. Sajnos a két hőmérő és azok érzékelője sem egyforma. Ebből nyugodtan jöhet az általam említett 10 fokos eltérés. Valahogyan ki kell játszikálnom egy táblázatot a két szám arányában. Igaz hx gépnél ennek túl nagy jelentősége nem lesz, mert nem fogom kávénként tekergetni a nyomáskapcsolót. Beállok egy olyan fejhőre ami 85-87 fok körüli kávéitalt eredményez. Aztán ha hőigényesebb a kávé akkor nincs hűtőcsapolás ha meg alacsonyabb hőfokot kíván, akkor meg lehűtöm a fejet.
[ Szerkesztve ]
-
#64275200
törölt tag
válasz SoundON #87203 üzenetére
Igen, ahogyan a hozzászólásodat olvastam rájöttem, hogy ez valóban sok összetevős folyamat. Azt hiszem otthoni laikusként nem is ásom bele magam annyira. Beállítok egy középátlagot a nyomásszabályzóval és kész. Nem 100 kávé/óra itthon a termelés. Talán ha egyszer lesz egy duál és pid-es gépem, akkor újra nekifutok a méricskélésnek.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Zero 9 (Techlife X6) elektromos roller (35km táv, 45km/h sebesség)
- DJI Avata 2 Fly More Combo (Three Batteries)
- DJI AVATA Pro-View Combo (DJI goggles 2) +Fly more Combo FMC +Motion Controller +RC2 +koffer
- Kerékpár matrica a legjobb minőségben azonnal! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Bicikli matrica szinte minden fajta biciklire! PH tagoknak 30% kedvezmény!
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs