- Asztrofotózás
- Computex 2024: feltárta a Lunar Lake-et az Intel
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Projektor topic
- Autós kamerák
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Bemutatkoztak a Microsoft aktuális Surface gépei
- Computex 2024: az ASRock monitorok is a gaming szegmens krémjét vették célba
- Azonnali VGA-s kérdések órája
Hirdetés
-
Az iPhone 15 frissítésgaranciát, a 16 szép rendereket kapott
ma Sokáig hallgatott az Apple a frissítésekről, most viszont megtudtuk, mennyit garantál.
-
Computex 2024: Látogatóban a Chieftecnél
ph Mélynyomót formázó microATX ház, egy ígéretes üvegtorony és vízhűtések is előkerültek a standon.
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
hagyjuk már ezt a hülyeséget. a gaggia vízterítése például jobb, és bizony ez többet is számít, mint hogy melyik kisgép hány mikroszázalékkal hőstabilabb. a gaggia ráadásul pid nélkül is kényelmesebben használható, míg a silviának brutál hőlengése van. a gaggia fej egyben van a bojlerrel, kiszámíthatóbban viselkedik, mint a rancilio eltolt feje. viszont a rancilio 3,5 decis réz bojleres, azaz valóban kicsit később fogy ki a gőzből, illetve egy duplát egy picit jobban bír. de semmi nagyságrendi különbség nincs. abból meg pláne nem következik direktben semmi, hogy kétszer olyan nehéz, a súlykülönbség a burkolatban van inkább, nem a technikában.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #17030 üzenetére
köszi, igazából totál nem vagyok képben az anyagokból, réz<->bronz, inox<->kóracél<->rozsdamentes stb.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #17033 üzenetére
Ranciliot én is használtam sokáig, igaz, rögtön pid-del. Viszont néztem anno a temp study-kat, ott azért lengett, mint egy tornász. De nem szarozni akartam, én imádtam az Audrey-t, csak nem hiszem, hogy a végeredmény szempontjából rosszabb a GC-nel.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
na emberek, két frenetikus kávéélményem volt ma:
- az első paljoc black lxr-je. azt írtam, hogy olyan semmilyen. nos, le kellett menni vele choco madness hőfokig (már-már robuszta tartomány), a lefolyást meg picit lassítani. wow. lelkendeztem itt a choco madness miatt, de ez köröket repül körülötte, sokkal összetettebb, komolyabb cucc. markáns savak és markáns édesség!- a másik a fekete kávézóban (#1 nálam már hosszú ideje) egy alchemy costa rica so. nem tudom jellemezni, de valami zseniális.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz radi8tor #17092 üzenetére
hogy okos emberek kikísérletezték és ezt határozták meg az eszpresszó szabványának (nem függetlenül attól, hogy milyen kémiai folyamatok mennek végbe ezen a nyomáson, például crema-képződés stb.). de egyébként működik más nyomás is, más lesz az ital. van olyan, aminek jól áll az alacsonyabb nyomás például. mondjuk magasabbról még nemigen hallottam. és minél magasabb, annál inkább csatornásodhat csapolás közben.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz radi8tor #17097 üzenetére
nem is rendes eszpresszó, amit azokból kapsz. de egyébként az ulka pumpák is tudnak sok bar nyomást, az ex-4 talán 22 barig megy (lusta vagyok csekkolni), de van opv, ami leszabályoz a beállított 9-10 barnál. a "kommersz" gépeknél meg ott a nyomásfokozós kar és egyéb vudu, csak épp a végeredmény szar.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz SG3rg0 #17129 üzenetére
nem az a lényeg, hanem:
- átlagos robuszta kávészemben kétszer annyi koffein van, mint egy átlagos arabicában
- minél tovább éri víz a kávét készítéskor, annál több koffeint old kiegy 100% arabica eszpresszó talán 30 mg koffein körül van, egy tipikus hosszúkávé olyan 80 mg körül (remélem jól emlékszem a két számra, de az arányok biztos, hogy kb. háromszorosak). 200 mg-nál meg semmiképp sem kéne többet inni naponta, sőt. én 2x30 mg-ot iszom (két eszpresszó).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz adriankoooo #17137 üzenetére
mondjuk a rome espresso szerintem ilyen... próbáld meg alacsonyabb hőfokon.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
szerintem se beszéljünk már hülyeséget. aki a rome-ból nem tudja kiszagolni a mocsarat 2 km-ről, annak nem megfelelő felbontású az érzékelője. persze van, akinek a molinari is ízlik. nincs ezzel gond, csak ne állítsunk valótlant. a rome robusztából van, és nincs az a billentyűzet, aminek segítégével ezt letagadhatná.
(sokkal rosszabb robuszták vannak, igen, a rome meglepően korrekt, pláne az áráért. de csodák nincsenek, mocsaras, földes szaga van és az ízéből is küzdéssel lehet csak minimalizálni)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
miért, a rome omnia kategória? két olyan kávé, amit én nem tudok élvezettel fogyasztani a robuszta miatt. hogy mi zavar a robusztában? hát, a mocsári és földes illat, amitől az ízben sem tudok elvonatkoztatni. ha nagyon tornázik vele az ember, nem ihatatlan, hanem "csokis", de éppenséggel nem ízlik, van elég arabica, ami szintén csokis és nincsenek ott a zavaró jegyek.
hát, ennyi. van, akit nem zavar, van, akit igen. és azt hiszem, nem én leszek az egyetlen, akit igen, pláne nem a kávébuzi topikok közönségéből. sőt.
(és még mindig azt mondom én is, hogy ez még a jobbik robuszta. de az én ízlésem ezt sem veszi be, mást szeretek a kávéban)
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
úgy jön oda, hogy pontosan ugyanazért nem ízlett a molinari espresso, amiért a rome. és egyik sem rossz kávé elvileg. a molinariban is van 30% robuszta, nem bújt el nagyon mélyen. és ami robusztát én eddig ittam, az mind olyan volt, csak a mértéke változó. némelyik elviselhetetlenül, mások ihatóan, de hogy mindig felismerhető volt, az tuti.
nincs bukfenc.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz mester6 #17158 üzenetére
már bánom, hogy hozzászóltam. szerintem igen, de ezt mindenki tapasztalja meg maga, mert ízlés kérdése, hogy mennyire zavarja a robuszta. engem a szaga is zavar, és nem tudok tőle elvonatkoztatni, az elkészített kávéban is érzem. de egyik kávé sem számít rossz kávénak, alkati kérdés. a rome ráadásul piszok olcsó is.
paljoc: abban annyira nem, de azért az sem az én kávém, főleg fater itta meg (neki is vettem). de az biztos, hogy a jobbak közül való a témában. ezzel együtt nekem a choco madness tökéletes a csokis vonal témában, és abban nincs semmi, de semmi zavaró. és jól áll neki a nem nagyon világos pöri, kidomborítja az erősségét.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
-
HÁZIGAZDA
válasz adriankoooo #17170 üzenetére
azért érdemes mindent jól kitapasztalni. de ott a sokkal drágább blasius is ugyanattól a pörkölőtől, nem egy karakteres kávé, de nem keserű. csak csekkolni kell, hogy tuti friss pörkölést kapj belőle.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-
HÁZIGAZDA
kapucziner "janibá" jóvoltából ma nekem is alkalmam nyílt megcsodálni az új csomagolást, tényleg profi. végre, mert eddig picit mostohán volt kezelve ez a téma. a fekete zacsik viszont profinak tűnnek, az alchemy hangulatát idézi.
ezzel párhuzamosan körmére nézek majd az etióp csodának és két másik kofinak.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #17295 üzenetére
a "használok" erős túlzás, jó, ha félévente kiganajozom a darálót
(és nem szeretnék még a kefe milyenségéről is teológiai vitát folytatni, valamilyen kefét használok, állatira nem foglalkoztam vele, hogy milyen és eztán sem fogok)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz -HajTömeg- #17340 üzenetére
nem profizmus kérdése, csak némi rutin. ha be tudod úgy állítani mindig, ahogy neked kell a kávéhoz (hol csöpögős ristretto, hol gyorsított espresso stb.), a végeredmény pedig finom, biztos nincs baja.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #17343 üzenetére
annál azért nincs lejjebb, mint ami kiváltotta a másik fórumban a balhét (előre szólok, hogy szegeddel kapcsolatban itt full ban van és lesz érvényben)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
Kapucziner Etióp Csoda: még nem találtam meg hozzá a tökéletes beállítást, egyelőre picit lassabbra van véve, relatíve alacsony hőfokon. Érdekes, hogy már ehhez a lefolyáshoz sem kell nagyon finomra darálni, sőt, inkább picit durvábbra.
Így megjön az etiópokra jellemző édes gyümölcsösség (nekem ez valami édes, lédús őszibarack egyébként, de lehet, hogy csak azért, mert nem ettem még jobban passzoló gyümölcsöt. mindenesetre az epres-etióp vonalat leszámítva mindig ezt az ízt érzem), de a kávé egy kicsit zárkózott, lehetnének sokkal intenzívebbek az ízek. Finom, de túl visszafogott (nekem). Ha világosabb pörkölés mellett nem hajlik át fanyarba, talán még jobb lehetne (erősebb savak), de ez csak laikus tipp.
Még játszom vele tovább.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
ne a vastagsággal foglalkozz! úgy lődd be a darálót (ha durva, ha finom a végeredmény), hogy kb. 20 és 40 mp között jöjjön ki egy eszpresszónyi. aztán majd kialakul, hogy meddig hagyod folyni az egyes kávéknál, az biztos, hogy ha már szemre is vizes lé jön ki, nem kell tovább engedni.
van kávé, ami nálam 15-20 mp alatt jön le, gyorsítva, kevés cremával, és úgy jó. van más kávé, ami 40 mp alatt egy ristrettónyit adva zenél. ez egy ilyen sport. nincs ökölszabály, hogy mindig így vagy mindig úgy jó, semmit sem jelent, ha egy másik kávéval 8-as beállításnál volt jó. de még ugyanazon kávé egy másik pörkölése is lehet más. sőt, ugyanazon kávé két hetes és két hónapos korában is.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #17405 üzenetére
ezek az ökölszabályos számok kiindulási pontnak jók, aztán onnan lehet finomhangolni (ha van már kis rutin, tudja is az ember rögtön, hogy merre). viszont amíg totál fingja sincs, hogy mit csináljon, jó alapot adnak.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #17409 üzenetére
persze, minden egyes kávénál meg kell találni a jó beállítást. néha ez azonnal sikerül, de egyes makacs dögök van, hogy kb. a 250 grammos zacsi végére jönnek csak össze igazán.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #17416 üzenetére
szentendre erős a
hülyeségbenfinom ízekben, úgy látszik. először a sok updét finomság andré agasszival, most meg ez.[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #17418 üzenetére
agassit meg felbérelte update norbi és a
gyönyörűneje, akik szintén szentendreiekdicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz angelside77 #17437 üzenetére
madal, fekete, espresso embassy, my little melbourne - ezek például mind a deák tér környékén vannak. nem tudom, hogy vasárnap délután nyitva van-e bármelyik, ha igen, hajrá
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
wow, konkurenciát kap az espresso embassy..
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen