- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- E-book olvasók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen TV-t vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- Bambu Lab X1/X1C, P1P-P1S és A1 mini tulajok
- TCL LCD és LED TV-k
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Computex 2024: dedikált NPU-val menedzselné a VGA-t a PowerColor
Hirdetés
-
Mesterportrékkal érkezett a Honor 200 Pro
ma A Honor AI a Studio Harcourt módszerén edzett, a Pro mellett befutott a Honor 200 is.
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
Kibővítik a várost az ASML kedvéért
it Eindhoven városi tanácsa az ASML-féle bővítés mellett szavazott. Alaposan megváltozhat a lakók élete.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #13402 üzenetére
szerintem meg a lefolyást kell nézni, és észben érdemes tartani pár dolgot:
- gyors lefolyás = gyorsan felfutó hőfok
- magasabb hőfok = potenciálisan kevesebb savanya, több kesernye
- világos pöriknél általában picit gyorsabb lefolyással és magasabb hőfokkal, sötétebb pöriknél picit lassabb lefolyással és alacsonyabb hőfokkal érdemes kezdeni
aztán pedig addig engedni, amíg szépen oldódik a nafta, amikor elkezd vizesedni, akkor nem hagyni már sokáig.ezek csak ökölszabályok, de nálam működni szoktak. a bemenő mennyiséget mindig rögzítem (18 g őrlemény), a kijövőt vagy a csapolás idejét sosem.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz radi8tor #13448 üzenetére
ha csak egy dologra van pénzed, tényleg inkább a daráló legyen az. fontosabb, mint a "kávégép", nem egy mellékes eszköz. a kávé akkor finom, ha friss. mind a pörkölés, mind az őrlemény. az összes gép és hókuszpókusz csak utána jön és nem is annyira lényeges.
kéziből ott a zassenhaus quito, azzal már lehet jó végeredményt csinálni, szép, pici.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz salapp #13481 üzenetére
a quito sokkal jobb. talán a quito a minimum, amivel már középtávon is el tudsz karistolni. de ha belefér, akkor egy ascaso i-mini i2 vagy hasonló a jó megoldás igazából. érdemes azt is kiszámolni, hogy az ember mennyi kávét teker át rajta, és az mennyibe kerül. hamar kiderül, hogy nem érdemes megpróbálni 10 ezer forintot megspórolni a darálón, amikor az pár hónapnyi kávé ára csak, viszont sok-sok évre szól és minden kávé jobb lesz tőle.
de ahogy nézem, van zassenhaus heidelberg is, ami fokozatmentes. az a nyerő. sőt, santiago nevű is, amit ajánlanak SiD-ék a facebook oldalukon (Casino Mocca).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
ahogy az murphy nagykönyvében meg van írva: ma húztuk az utolsót a világosra pörkölt kapucziner konából, és hát tökéletes lett. asszony csak annyit mondott (nem tudván, hogy elfogyott), hogy ebből még jöhet sok. fene vinné el, a fél zacskót végigszenvedtem, de a második feléből sem sikerült egy sem ennyire jól (gyors lefolyás idő előtt megállítva, vizes-szőkült részt nem hagyva, pid=95 fok, ami relatíve magas).
mindenesetre ez egy jó kávé. lehet, hogy kell neki két hét pihentetés?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz t-bali3 #13501 üzenetére
szerintem igen, de alapvetően nem azt csináld, amit mások mondanak, hanem azt, amivel a legjobban jársz, azaz azt idd, ami ízlik. nekem a kona túl fanyar volt a csomag bő feléig, a panama viszont eleve nagyon ízlett és aztán csak még jobb lett (bár crema meg egyre kevesebb).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz paljoc #13495 üzenetére
na, már téptem is egyet belőle. nóra szerint is tök oké, azt mondta, ha kap egy ilyet egy olasz kávézóban, simán vigyorog, mint pék kutyája a zsemlyére.
megnézem majd egy kis gezemice üzemmódban a maradék blasiusommal, szerintem még akár finom is lehet úgy is.
köszi a lehetőséget!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
voltam ma egy relatíve jó kávés helyen, nem akarom megnevezni őket, mert nem akarok véletlenül sem rosszat nekik. kérdeztem, hogy milyen kávéjuk van, mondta a fiatal csaj, hogy guatemala. ami a kávék szerelmeseinek a kedvence, tömény, csokis, más jellegű kávé, mint a crema...
...na, ezen a ponton nyeltem egy nagyot, és mondtam, hogy akkor kérek egyet.
ám a lényeg, hogy szakszerűen elkészített és finom volt
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
most meg egy pacificaffé malabart ittunk, szerintem állati jó ez a kávé. hibátlan. old school, igen. és?
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz t-bali3 #13543 üzenetére
mindig 18 grammot teszek a vst 20-asba. igazából inkább az határozza meg a mennyiséget, hogy mit szeret a szűrő, mikor van "duzzadásnyi távolsága" a tömörített őrlemény a felsőszűrőtől. ha töményebb ízt akarsz, állítsd meg picit hamarabb kezdésnek.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz BlacKSouL #13723 üzenetére
bár nem arra gondoltam, hogy szarul néz ki (noha a gyerkőc miatt a téma most a napi 16 órájában napirenden van ), de igen, egyszerűen nem azt a reakciót váltja ki, hogy összefut a nyál az ember szájában, hanem viszont inkább ugyanazt, mint egy kupis menza konyhája: nincs vele semmi gond, de nem igazán vonzó.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
nah, nem adta könnyen magát, de most már pár napja zenél a kapucziner etióp gyémánt. nem annyira gyümölcsös, mint általában az etiópok, talán picit sötétebbre lett húzva. az átlagosnál kicsit gyorsabb lefolyás és alacsony hőmérséklet (pid=88 fok) kell neki, így egy nagyon sűrű, olajos, feketecsokis, ugyanakkor határozott savas végeredményt ad.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz #25954560 #14018 üzenetére
kakaós-csokis azért inkább a sötétebb pörikre jellemző. világos pörinél normális a savanyú végeredmény, játszani kell azzal, hogy például kicsit gyorsítod a lefolyást, hamarabb megállítod, a hőfokot meg emeled. a lattéban sem lehetne viszont más, mint natúr, ott a két shot között valami más difi is volt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz #25954560 #14020 üzenetére
ki kell tapasztalni, de általában a nagyon áttetsző, vizes részt már nem érdemes beleengedni. a szőkeség nem feltétlen gond, kávéja válogatja. de amikor elkezd szőkülni, akkor figyelsz, és ha már vizesedik is, akkor leállítod. aztán, ha nem finom, akkor lehet játszani, hogy a szőke részt sem engeded már, vagy épp a "vizesből" is engedsz egy kicsit. mindig trial and error.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #14079 üzenetére
azért állatira nem triviális, hogy egy ilyen mod feltétlen jó tesz. kapásból megváltoztatja a gép viselkedését, holott biztosan többet számoltak azzal a mérnökök, mint a fórumozók. másrészt, energiát csinálni csak úgy nem lehet, azt a hőt, amit a köré tekert cső elszív, a kazántól szívja el. oké, az amúgy is leadná a környezetének, és most ez a környezete, de tök más a hővezetése a vízzel teli réznek, mint a levegőnek.
stb. stb.
attól még játéknak, homebaristáskodásnak, diy modnak tök jópofa. de rögtön kijelenteni, hogy ki tévedett és mi jó, hát, merész...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
gyerekek, bármi lehet. pid sincs a gaggiában, mégis jó és bizonyított már. de ahhoz mi itt kevesek vagyunk, hogy a tutit tudjuk.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
ki kéne mérni igazából, hogy mi történik, mert egyáltalán nem olyan nehéz ám emelkedő hőkarakterisztikájú csapolást csinálni. hogy messzire se menjek, az én gépem is képes rá, mértük a kilépő vízhőt és 3 fokot emelkedett csapolás alatt. szóval úgy volna az igazi, ha tudnád mérni a kilépő vízhőt és ahhoz lőnéd be ezt a csőkígyót.
ráadásul nálam is onnan indult az egész, hogy picit szőkülnek a duplák, ügyeskedjünk, aztán a végén kiderült, hogy ez biztos nem lehetett az oka
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz adpeter #14097 üzenetére
ez még jóval a vízkövesített időszaka előtt volt, akkor mértük SiD-del, amikor ex4-re cseréltük a pumpáját és bekötöttünk egy opv-t a bojler elé. gyárilag ugyanis a bojler után volt egy tágulási szelep, ergo langyos vizet vezetett vissza a csepptálcába, ami ronda hőveszteség. aztán legnagyobb megdöbbenésünkre csapoláskor meg azt láttuk, hogy egyre melegebb vizet ad a gép.
szerencsére sok trükk van erre, például hideg vizet teszel a tartályba és úgy csapolsz. meg tud a gép kikapcsolt fűtés mellett is csapolni (háromállású kapcsolója van). meg igazából mindkét opv benne van, szóval visszaállhatnék a régire.
lényeg a lényeg, mindenki abból indul ki, hogy túlságosan esik a hőmérséklet, aztán lehet, hogy a végén mégsem. ki kell mérni, az a tuti.
(pssszt, jolti, amíg a többiek nem figyelnek: akkor csinálsz nekem is egy ilyen csövezést? )
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
ascaso i-mini 2 = iberital challenge = imat lux, ami az őrlőművet illeti. az első kettő fokozatmentes, viszont nincs rajta skála, ergo nem látod, hogy épp mi a beállítás (akkor gond, ha váltogatod a kávékat, vagy épp filterezel is és könnyen vissza kéne találni az előző beállításhoz). az imat lux fokozatos, skálával, itt viszont az a gond, hogy sokszor két beállítás közé kéne belőni, és jobb híján csak a mennyiséggel tudod szabályozni a lefolyást.
az őrleménye mindegyiknek tök jó eszpresszóhoz.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #14129 üzenetére
de miért jobbak a lux fokozatai a mazzerénél, ami fokozatmentes? tényleg nem értem
vagy arra gondolsz, hogy a luxnál nagyobb távolság esik ugyanakkora finom-durva szemcseméret-állításra a tárcsán, mint a mazzernél?
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
csatornásodik, és ott utat tör magának a víz. ez az igazi mumus az eszpresszózásban. így a kioldódásod is vacak lesz, mert a pogácsa egyes részeit nem is (vagy alig) éri víz. próbálj meg tökéletesen tamperelni, nehogy ferde legyen. picit az erőn is növelhetsz. és persze nézd meg a felsőszűrőt, hogy minden oké-e, egyenletesen teríti-e a vizet.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
csapolj üresen úgy, hogy nincs fent a kar és nézd meg, hogy nem lövi-e a vizet, mint egy zuhanyfej. ha igen, az rossz, zsíroldózni és/vagy vízkőtleníteni kell. a tömörítésnél meg csak precízen, kezdjük ott, hogy csak abból tudsz szabályos pogácsát csinálni, ami eleve szabályosan van eloszlatva. ha egyik szélén picit is több a kávé, vagy középen púpos, akkor hiába tömöríted, lesz, ahol sűrűbb a kávé, máshol meg kevésbé. a víz meg nyilván ott tör utat magának, ahol tud.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz Xabi78 #14244 üzenetére
egy dolgot azért tegyünk hozzá: egy odea giro/go/akármi újonnan 120e ft. és igen, be fog szarni, a szerviz pedig bár kétségtelenül sokan van, de legalább drága. ja, és többet kell ezt karbantartani, mert ez tényleg szétmegy, ha elhanyagolod.
az utóbbi időben a fórumban valóban kissé elgurult a gyógyszer az óránkénti tersonetezéssel, meg minden másnapi vízterítő leszereléssel. de az - szerintem - túlzás. én havonta egyszer tersonetezek és 2-3 havonta vízkőtlenítek. még élek. és a feleségem, brian is.
energiát viszont valóban kell szánni a dologra, csakúgy, mint mondjuk a főzésre, már ha jól akarod csinálni. és ha az ember lusta, akkor a fentiekkel együtt is a legjobb megoldás egy tuningolt odea (például fateroméknál)
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Okos Otthon / Smart Home
- Betelik a pohár: nagy igény lenne a gyorshajtás-ellenes technológiára
- Eredeti játékok OFF topik
- Mobil flották
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Nők, nőügyek (18+)
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi Mi 10 - nem olcsóbb, hanem kedvezőbb árfekvésű
- Léptek New Yorkban a közösségi média függőséget okozó algoritmusai ellen
- További aktív témák...