Üdvözlet minden fórumtársnak !
Szerencsére nagyon ritkán kell ebbe a topicba írnom - de a mostani eset kiverte nálam a biztosítékot.
Igyekszem rövid lenni - tehát a tények :
- azzal kezdeném hogy van egy kis hardware-es tapasztalatom...
- nemrég megkeresett Blabcsi nevű fórumtársunk egy problémával - miszerint tönkrement az alaplapja (MSI , DDR1,AGP,DualCore ready) és megkérdezte hogy tudok-e ebben segíteni neki. Mivel én hajdúszoboszlói vagyok és ő debreceni - megbeszéltünk következő napra egy találkozót , ahol átadtam egy ECS alaplapot . Nemsoká felhívott hogy sajnos telepítés közben fagyogat a lap illetve fel sem megy rá a windows. Abban maradtunk - gond egy szál sem - csere lesz.Vittem neki egy második lapot - ugyanolyat (ECS) - de azzal el sem indult a gép.Komolyabban ráfeküdtem a témára és kiderült hogy az ECS chipset-je nem támogatja a D820-as procit. (megjegyezném hogy mindkét alaplap hibátlan volt ). Természetesen,ezek után az alaplap árát teljes egészében visszaadtam.
Abban maradtunk , hogy ha tudok egy hasonló alaplapot(DDR1,AGP,DC ready) - akkor szólok. (körbekérdeztem az ismerősöknél , de sajnos nem sikerült ilyen lapra szert tennem)
Eltelt pár nap - majd megkeresett hogy sikerült vennie egy helyi számtech-boltban egy Asus alaplapot - de valahogy az sem igazán akar menni.
A történethez az is hozzátartozik hogy ezt az esetet megelőzően már üzleteltünk és egy nagyon szimpatikus és korrekt fórumtársnak ismertem meg Blabcsit .
Felvetettem neki hogy (mivel kicsi az esélye egy ilyen alaplapnak a beszerzésének) - beszámítom az alkatrészeit és viszek egy modernebb alaplapot . (MSI 7379 - G31-es chipset). Ezt követően vittem a lapot és meg is ejtettük a cserét (AGP-s videokártyát cseréltük PCI-e -re és a DDR1-es modulokat DDR2-esekre értékegyeztetéssel) - bónuszba megkaptam a tönkrement alaplapot.
Úgy nézett ki hogy kezd összeállni a dolog és végre működött a konfig - sőt sokkal komolyabb teszteredményeket produkált. Találkozóink során felvetődött hogy a jövőben egy tápra is szüksége lehet mivel egy elég rossz minőségű táp volt a konfigban (erősen noname - beazonosíthatatlan tápról beszélünk , még arra sem vették a fáradtságot a dzsunkán ahol gyártották hogy valami márkajelzést ragasszanak rá)
Köztudott hogy a D820-as proci nem arról híres hogy keveset fogyaszt (95-110W) - így érdemes odafigyelni hogy milyen tápot használ az ember.
-kb 1-2 hét elteltével ismét megkeresett Blabcsi azzal hogy nem indul a gép. Kicsit csodálkoztam , mivel az alaplap amit kapott vadonat új volt.(OEM) . Megkértem hogy szerelje ki a házból , majd elmentem érte és elvittem egy komoly szervizes kollégához (mivel már elég gyanús volt az eset , elvittem az ő régi lapját is)
Első ránézésre egy FAT égett meg de utólag kiderült hogy az alaplapon tönkrement a chipset - azaz valószinűleg túlhevült vagy magasabb feszültséget kapott a kelleténél . És láss csodát - az előző alaplapja is ugyanígy halálozott el - azaz valószinűleg ugyanazon probléma okozta a meghibásodását.
Ide még be kell "szúrnom" azt a nem elhanyagolandó tényt hogy voltam olyan "szemét és elvetemült" hogy a szervízidőszak időtartamára biztosítottam a "kedves" fórumtársnak egy cserelapot hogy ne maradjon gép nélkül (igaz - egy szerényebb tudású Asrockot - de gondolom ha valakinek tönkremegy a mobiltelefonja és elviszi szervízbe akkor a szolgáltató egy sokkal értékesebb mobilt ad kölcsön a szervízidőszakra....)
Természetesen tájékoztattam a kollégát hogy sajnos mindkét alaplap javíthatatlan és hogy valószinűleg a táp lesz a ludas. Megkérdezte hogy tudnék-e esetleg egy értelmes tápot - természetesen tudtam és engedményesen vittem is egyet (400 W Delta).
Beszereléskor egy táp-teszterrel leteszteltük az ő régi tápját - de nem mutatott semmilyen anomáliát. (természetesen egy táp teszter nem tudja komolyan leterhelni a tápot - ez csak a pillanatnyi állapotát jelzi - de ettől még lehet hibás a táp) .
A probléma akkor kezdődött amikor tájékoztattam hogy idővel (amikor már sikerült neki egy másik alaplapot szereznie) majd szolgáltassa vissza a cserelapot (Asrock).
Az ő álláspontja szerint - én tartozom neki egy komolyabb alaplappal és csak akkor hajlandó visszaadni az alaplapot ha viszem neki a komolyabb lapot vagy az ellenértékét....
Felhívtam és elmagyaráztam hogy ez erősen inkorrekt hozzáállás.Felvetettem azt is hogy mind a régi és mind az újonnan (tőlem vásárolt) alaplapját elviszem egy független szakértőhöz és készíttetek egy szakvéleményt a meghibásodások okáról. Mivel a kollégának van lakásbiztosítása - ezt ő el is fogadta és abban maradtunk hogy megkeres azzal kapcsolatban hogy a biztosítása fedezi-e az ilyen jellegű károkat.
Nem szeretném most részletezni hogy számomra ez a tranzakció már rég nem a haszonról szólt (pár felesleges Debrecen-Hajdúszoboszló út , telefonálgatások,szervízköltségek,szivességek,stb) - talán a saját rokonának tesz meg ennyit az ember.
És hogy a történet még kerekebb legyen - "szívességből" mert rendes voltam , az alábbi privivel hálálta meg a kolléga a jóindulatomat:
[privátok törölve]
Még azt is hozzáfűzte: " hogy akkor most mi legyen"...
Természetesen minden kijelentésemért vállalom a felelősséget és az itt leirtakról megvan a megfelelő tárgyi (alaplapok,vélemények,stb) bizonyítékom.
Lehet hogy én vagyok a szemét....? 
Köszönet mindazoknak akik vették a fáradtságot és végigolvasták ezt a hozzászólást.
Remélem mindenki leszürte a lényeget: légy rendes mindenkivel és attól kapod a legnagyobb pofont akivel a legrendesebb voltál....
Szép napot mindenkinek
[ Módosította: ollie ]
478,754,775,939,AM2 - Lapok,procik,vinyók,tápok,vga-k -akciósan. - 70-2340239