Üdv!
Hétfőn jön néhány cucc a jelenlegi konfigomhoz, és arra gondoltam, hogy lehet, hogy húzni kellene egy kicsit a procit egy biztonságos 24/7-es működéshez, hogy jobban kihasználja a leendő VGA-mat. Jelenlegi konfigom a profilomban van, ami még ehhez fog jönni: +2*2GB ugyanolyan RAM, mint profilban, egy ATI 4890 2GB (meg egy 24'-os monitor, amit csak azért írok most még le, hogy nehogy megkapjam valakitől, hogy minek a 19'-os kockához egy ilyen vga...).
Először is megjegyzem, "szűz tuningos" vagyok. Egyébként beszereztem mindenféle teszt/ellenőrző progit, ezek után már utánaolvastam itt és más topikokban, meg előző hsz-eket is böngészgettem, de mégis lenne néhány kérdésem:
Úgy gondolom, hogy biztosan van olyan tuning, ami biztonságos, de az mennyire rövidíti meg a proci élettartamát? Ugyanis, mint említettem egy 24/7es biztonságos dolgot szeretnék felállítani, de az elkövetkezendő 2 évben nem tervezek procicserét, valamint eléggé sokat használom a gépet mind játékra, mind tanulásra/böngészésre.
Na lássuk a medvét:
Először is bátorkodtam készíteni három képet a BIOS-ról, ezek alapbeállítások, nem piszkáltam el semmit:
Kép1
Kép2
Kép3
Hoztam még egy Everest-es képet is:
Kép4
Ezek után első kérdésem, ha jól látom a RAM-om csak 800Mhz-n ketyeg a BIOS szerint (?) az Everest szerint pedig 400Mhz-n, szóval miért van ez a különbség, sőt hogy lehet, hogy az 1066-os RAM-ot ennyinek mutatja?
A másik eltérés a BIOS és Everest között, a CPU órajele. A BIOS szerint a CPU 9 szeres szorzóval ketyeg, az Everestben csak 6-al, ezért csak 2Ghz-n megy. Erre már annyira nem emlékszek pontosan, hogy miért is van így, de ez valami intelligens beállítás (az alaplap vagy CPU részéről?), ami ha észleli, hogy igény van a nagyobb frekvenciára, akkor feltolja 3Ghz-re a CPU-t.
A processzorhűtőm egyébként egy Asus Silent Knight II, amit azért vettem (még ha nem is tuningoltam), mert videó renderelés közben igencsak felmelegedett a CPU-m a gyári hűtővel, és csendesebb is, mint a gyári, de ez a jó kis proci amúgy is megérdemel egy ilyen jó hűtőt!
Eljátszottam már régebben is a tuning gondolatával... ki tudja, talán majd most... 
Hőmérsékletek Everesttel böngészés közben (Idle?
):
CPU: 30
Mag1:36
Mag2:36
Fesz mag:1.1
CPU vent fordulatszám:1.4
Telepítés/tömörítés ilyesmik közben felmegy néha 40-45 fokra is, a maghőmérséklet.
Ui.: Láttam, hogy van tuningtopik kezdőknek, de gondoltam itt szabatosabb segítséget kaphatok, ha a procim típusának szakértőihez fordulok! 
[ Szerkesztve ]
Nőben már csalódtam, Blizzardban soha! Link szuperjátékhoz: http://href.hu/x/e7d7 /*Aki másnak vermet ás, az a Stack Pointer.*/ ____________________ Loading... ██████████████] 99%