Nem tudom, hogy a 2000MHz-es AMD lassabb-e mint a 333-as
, de én megépítettem ezt a vevőt, letöltöttem a WinLIRC nevű programot (forráskóddal), és a Girdert (asszem szintén ingyenes és jól használható) és már több mint 1 éve használom 3 gépen. Mindent tud, amit kell, és még semmi baj nem volt vele. Maga a winlirc tanítható minden távvezérlőhöz, de a Bővebben: link oldalon előre programozottan is fent van egy csomó dolog. Ja, és ez alapján a kapcsolási rajz alapján még én is meg tudtam építeni
Szerintem érdemes vele próbálkozni, ha béna az ember, akkor eltart vagy fél óráig is amíg összeszereli 
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
Általános témák
GAMEPOD.hu témák
Adok-veszek témák
Hardver apróhirdetések
Hirdetés
Útvonal
Fórumok » Egyéb hardverek » Infra készítés pc távirányításához (pl.: winampot bekapcsolod a videód távirányítójával)Hozzászólások

warehorse
(újonc)

TitiRii
(őstag)
na mi van, up topic!
me engem érdekelnek a dolgok
olvasgattam kicsit,és ezek szerint: alaplapi infraport-távirányító nem járható
csak ilyen com portos megoldású infraportokal
jol értem vagy semmit se tudok?

kovacsson
(tag)
én is úgy tudom.
de fillx kolléga egy ideje megszűnt létezni a topikban, pedig kb. öten rámozdultunk, h szeretnénk egyet.

mojo
(lelkes újonc)
A TVtunerem távját és infráját tudnám használni távirányításhoz?
Ha esetleg van valakinek tapasztalata, irhatna.
Kösz!

mojo
(lelkes újonc)
Nekem müködik a TVtuneres infra, igaz a távirányítóját nem sikerült megtanítanom
)
Meg együtt nem megy a TVtuner távirányító programja a Lirccel.
Nem tud valaki Lirces, Pinnacle-s TVtuner programot, jót?

naszia
(újonc)
Szasztok,
A notebookom infrajat szeretnem hasznalni, taviranyitasi cellal, egyelore nem jottem ra, hogyan leheljem eletre. SerialWatchert probaltam, semmi eletjel amikor taviranyitoval hadonaszok. Win XP alatt nem talaltam semmit, hogy mi a fenet lehet ezzel az infraval kezdeni.
Toshiba Satellite Pro M10 es Fast IR van benne, ez nem tudom szamit-e valahol,
kosz a segitseget,
naszia

naszia
(újonc)
Sziasztok,
na az IRDA-s kerdesre nem tolakodtok, kerdezek mast:
USB-re kotheto sima infra vevorol nem tudtok-e? En epitettem nem reg egy serialre nyomhato vevot, frankon mukodott, de notebookon mar nincs serial, csak usb.
naszia
Igen, lehet (Linux alatt, LIRC-cel hasznalom)
Nekem egy PCTV Pro-m van, es annak a cuccai eleg jol hasznalhatoak, csak az a gaz, hogy az infravevojeben vmi beepitett logika van, ami maga dekodolja az infrajeleket, es ez az erosito taviranyitojanak a jeleibol mindenfele hulyeseget general, az meg eleg zavaro, hogy ha pl halkitani akarom a filmet, akkor azzal egyutt sikerul masfel percet odebtekernem
(Viszont a TV taviranyitoja nem zavarja)
A LIRC-es serial portos vevot keszulok megepiteni, csak az zavar, hogy eletemben nem csinaltam meg semmi ilyesmit 
[Szerkesztve]
Falsus in uno, falsus in omnibus.
Te vagy az en emberem 
Hogyan kell osszedrotozni az alkatreszeket? Egyszeruen raforrasztgat az ember vmi vezeteket a labaikra, vagy hogy?

mojo
(lelkes újonc)
Huszárosan fogom megoldani a kérdést 
Miután a WinLircet nem sikerült megtanítani a PCTV távjára, applikálok egy másik infrát is a gépre 
Így a PCTV marad a sajátján, Lirc kapja a másikat, arra úgyis több program tud csatlakozni.
Kapcsolási rajzot merre találok?

sirály12
(őstag)
Én is így oldottam meg. Nekem is kettő van rajta.
Én? Én szárnyalnék, de nem hagyják. Opel Calibra forever!
http://www.lirc.org/receivers.html (Bővebben: link)

LukE
(PH! kedvence)
csak az usb csipp lenne kb +1000 penz, microchip jelenleg csak 1x programozhato, vagy UV torolheto cumot ad el, ugyhogy fejlesztgetes lassan megy... Atmelnek lenne 1 szimpatikusabb szazlabuja, de azt eddig nem talaltam itthon...
Vagy lehet kapni USB-serial chipet. Valaki itthon is arulja, csak hogy ki, meg az ara nem ugrik be.
''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
Sima infravörös sorosportot lehet építeni? Ha igen, hol találok infót hozzá?
Linux.... The choice of a GNU generation.

naszia
(újonc)
kossz az infokat, bar elektrotechnikaban luzer vagyok, ugyhogy kerdezek hulyesegeket:
tehat chip azert kell, hogy atalakitsa valahogy a serial jelet, mert az usb csatinak mas kell? hangos gondolkodas: mas jel kell, merthogy kevesebb drot van usb-n mint serial-en, ez helytallo?
programozni mit kell a chipbe amiert az 1x-es megoldas problemas? uv-torles miert gond?
es a vegen emlitett usb-serial chip serial-usb iranyba is megy, vagy nem es ezert emlitetted kulon?
ja, es en Ausztriaban vagyok jelenleg, tehat ha erdemes utananezni annak az Atmel micsodanak, hatha van, csak szamot mondjal,
kossz az eddigi infot is,
udv
Irda portot akarsz csinalni?

Kuznyikov
(fanatikus tag)
Én megépítettem a #9 hozzászólásban szereplő programozót és a vevőt is. Gépre dugva minden ok, a windows is és a progi is látja az infra vevőt a COM-on, viszont távirányítót irányítva rá, próbálkozva a programozásával a progi mindig ugyanazt a ''kódot'' veszi. Tehát egyetlen ''kódú'' jelet vesz mindig, így nem lehet csak max egy bill. kombinációt hozzárendelni. Lehet, hogy ez esetleg távirányító hibája miatt volt? (csakmert azóta /1,5év/ az isten tudja hol porosodik szegény...) Vagy valami egyszerű megoldás nincs erre a problémára?
www.rcauto.hu
Hát ha van rá egy mód
Attól függ, mennyire bonyolult, itt most kb. 6250FT-nek felel meg az új ára, ha jól tévedek. Ha olcsóbban jön ki, tekintettel arra, hogy PDA van kilátásban, inkább csinálok.
Linux.... The choice of a GNU generation.

naszia
(újonc)
ismet szolok:
Nemet oldalon talaltam a kovetkezot:
USB-re kotheto infra vevo, sajat osszerakasra, ha minden igaz elore programozott ic-vel, igy ahhoz nem kell ''felszereles'' vagy kulon programozo cuccot epiteni.
Ez igy 15?, plussz postakoltseg 4?.
http://www.ocinside.de/go_d.html?/html/modding/usb_ir_receiver/usb_ir_empfaenger_d.html
asszem en ennel maradok 
[Szerkesztve]

LukE
(PH! kedvence)
Ja, kell valami atalakito, ami usb-n beszelget a geppel. Usb protokol kicsit bonyolultabb, mint a sima soros port.
(az 1x iras, vagy uv torles azert gond (nekem), mert azert nem fogom egybol tokeletesre megirni a programot, elobb meg ki kellene talalni, hogy hogy is mukodik. Es rendes uv torlo (ami meg jo draga) nelkul picit maceras kitorolni...)
Ha jol sejtem, soros-usb fordito csip mindket iranyba mukodik, mondjuk nem nezten utanna kulonosebben
Hm, ha korulneznel, hogy AT43USBxxxx szeriabol van-e nekik, vagy ha az nincs, akkor AT89C5131. Bar van meg 1 par ceg, akiket nem hivtam fel, szoval lehet, hogy itthon is kaphato...
''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

G@ben
(őstag)
Kicsit felhozom a topicot, mert akadt egy kis problémám az infrával és itt hátha értetek hozzá.
Szóval van egy távirányítós infra a com1 porton és a Girder nevezetű progi. A baj az, hogy beprogramozom, hogy melyik gombra mit csináljon, de össze-vissza veszi a jeleket. Pl hangosítás helyett néha halkít vagy némít vagy semmit sem csinál. A Girderben alul, ahol kijelzi, hogy éppen milyen parancsot adtam ki, egy gomb lenyomására 5-6 féle kód jelenik meg.
Az infra tuti jó, a távirányító tuti jó, a com port tuti jó, mert minden ki lett próbálva máshol illetve más eszközzel.
Mi lehet a probléma szerintetek?
Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!
Milyen infra vevod van?

G@ben
(őstag)
Olyan home made.
Közelebbit nem tudok mondani, de gond nélkül ment más gépben.
A kerdes tulajdonkeppen arra vonatkozott, hogy a vevo maga dekodolja a jeleket v. a gep csinalja.
Ha az elobbi, akkor pl lehet, hogy a taviranyitod a kevesse szokvanyos 33 kHz-en mukodik, a vevo meg 36 kHz-re van hangolva.

G@ben
(őstag)
Nem hinném, hogy ez a gond, mert ezzel a távirányítóval ment más gépen és más távirányítóval sem ment jól ezen a gépen.

G@ben
(őstag)
Senkinek nincs tippje, hogy mi lehet nálam a gond?
A topicnak meg egy UP!

naszi
(újonc)
Én annak idején nem direktben használtam a Girdert, asszem próbáltam úgy is, de nem sok sikerrel.
A jel megértésére én mindenütt Winlircről hallottam, egy egész apró progi, ennél állítod be, hogy adott jel milyen gombot jelent a távirányítón. Ezután Girderben lehet a gombokhoz mindenféle történést rendelni, bemenetnek Winlirc plugint kell megadni.
Én így használtam az 1500 Ft-ért összerakott infrámat, és ment simán.

G@ben
(őstag)
Rájöttem, mi volt a hiba. File/Beállítások/Pluginok/IgorSFH 56 Device/Beállítások/Advanced/Priority level 7-ről 8-ra lett állítva és jó.
Van egy kis gondom. Van egy notebookom, amin van infraport. Azonban az összes program azt kérdezi, hogy melyik COM portra van kötve a vevő...mivel semelyikre, így nem tudom mit kéne beállítani 
"Nembaj, megvan az ilyen kuruzslások placebo hatása legalább. Kikapcsolod a hibernálást, +10 FPS. Olyan mint autótuningban a street racing matrica a szélvédőn..." by orbano

Panther
(HÁZIGAZDA)
Nekem van egy infrás (nem optikai!) PS2 egerem (soros átalakítóval), meg egy soros infraportom, amit beinstallálva Win98 alá, már kapcsolatot tudtam teremteni egy mobillal.
Most mit kéne csinálni hogy menjen a távirányítás? Mert van itt szó uice-ról, winlirc-ről, girder-ről, de... winlirc+infraportot próbáltam eddig de nemtom mit kéne beállítani. Egyáltalán fel kell installálni az infrát, vagy csak szimplán rádugni a COM1-re?
[Szerkesztve]
[ RIOS Release 5 – multiportal engine by Panther ]

Panther
(HÁZIGAZDA)
Hát ez kész. Vagy nem vesz semmit, vagy egy vagon 0-t, vagy F0-kat minden gombra, vagy mostmár tényleg nemtom. Próbáltam winlirc-et, uice-t, drcs-t és őszintén szólva már a t*köm tele van az egésszel 

Panther
(HÁZIGAZDA)
Up!

Panther
(HÁZIGAZDA)
Naa

Panther
(HÁZIGAZDA)
Úgy látszik ez a téma már lejárt .
Nem vágom a témát én sem, csak lehet, hogy rosszul értem: te most az egérrel akarod távirányítani a PC -det?
Miért nem egy TV vgy Hi-fi távirányítójával próbálkozol? 
Nuclear launch detected Megszületett Máté, 3100g, 55cm. 2005. IX. 16. 15:42 -kor Megszületett Balázs 3170g, 55cm. 2008. VII. 5. 02.25 -kor:)

Panther
(HÁZIGAZDA)
Nos az egérrel nincs baj, azzal könnyű (táv)irányítani a PC-t 
Az van, hogy van egy infrás egerem. Ez úgy müxik, hogy van az egér, azon egy infra LED, amely egy infra vevőnek nyomja a jeleket. A vevő rendesen PS2-re csatlakozna, de van hozzá ps2->soros átalakító. A vevő az egérhez járt, ezért nemtom jó-e másra is mint az egér jeleit továbbítani. Úgy fest hogy nem.
Ezen kívül van egy infraportom is (COM-ra csatlakozik), amely jól müxik, mivel mobiltelefont látja vele a számítógép. Ezzel próbálva a WinLIRC-et meg a többit az van, hogy állandóan ugyanazt veszi,a kármilyen gombot nyomok. Hogy mit? Az csak attól függ, hogy hány bps-re állítom be a portot. De minden gombra ugyanazt.

[w]
(őstag)
lehet, hogy az egér vevője azért nem jó, mert mint korábban is volt róla szó nem olyan frekire van hangolva, mint a távirányító.
a rendes, soros infraportnak viszont normálisan kéne működnie, ha ezt normál infraportnak adták el és nem megint valami spéci eszközhöz való.
telefonokhoz való infraport ugyanis nem jó távirányításhoz, ez már többször elhangzott.

Panther
(HÁZIGAZDA)
Nem, ez egy sima ''IRwave'' infraport, amit launcsertől vettem tök egymagában. Valahol van is kép róla, majd mindjárt keresek.
MOD:
[Szerkesztve]

Husky
(fanatikus tag)
Megépítettem a TSOP-os vevőt, bedugtam, COM1, megtanítottam a gombokra, 5 éve megy.
Azóta építettem még négyet, azok is mennek.
Hibaüzenet? Mit vesz? Mit ír ki? ... Linux alatt az irrecord debuggernek tökéletesen megfelel.
MOD: Ebben ki tudja milyen kapcsolás van, lehet hogy csak a saját driverével megy.
[Szerkesztve]
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

Panther
(HÁZIGAZDA)
Linuxom sajna nincs (jelenleg). 
Melyik programmal milyen beállítások mellett nézzem meg? (Windows) Feltelepítsem az infraportot? (Ott lesz az eszközkezelőben egy virtuális COM, virt. LPT port + infravörös eszköz. Ilyenkor 3 mp-nként keresi hogy van-e a közelben mobiltelefon, valami... egy infraérzékelőt csináltam, amin egy piros led villog ha infrajelet kap, ezzel látom.) Melyik portot állítsam be? (COM1 a valós, amihez csatlakozik, COM4 a virtuális amit a Windows kreál ha feltelepítem)
Egyébként csupa 00-t, FF-et, F0-t meg a franc tudja még mit szokott venni. De minden gombra ugyanaz a jel, ráadásul ezerszer (értsd: 00 00 00 00 ...stb).

Husky
(fanatikus tag)
Most nézem az orosz oldalt, ez irda vevő... ez olyan, mintha a rádiós egeredet akarnád wireless lanra dugni... irda != távirányító....
MOD:
A WinLIRC-hez a www.lirc.org-on található kapcsrajzok passzolnak...
[Szerkesztve]

Panther
(HÁZIGAZDA)
irda != távirányító
De az irda is infrával megy, nem? Úgy értem... szóval az nem ugyanúgy infravörös fénnyel kiadott impulzusokkal kommunikál? Vagy most akkor hol a hiba? Túlfejlett ez a vevő, és ő maga próbálja értelmezni a vett jeleket, és mivel nem érti miről van szó, csupa hülyeséget küld a számítógépnek?
És akkor mi az infraport? Az nem IRDA? Az IRDA akkor mi? És .... tudom full hülye vagyok a dologhoz.
Nem tudod esetleg részletezni egy kicsit a két dolgot, meg elmondani a kettő közti különbséget, hogy miért nem fog ez így működni? (Elhiszem hogy nem fog, sőt látom is, csak érdekel a miért
)

Husky
(fanatikus tag)
A rádiós egerek assz'em 400kHz körül mennek, a WiFi drótnélküli hálózatok meg 2.4GHz-en....
A távirányítók 36kHz körül mennek, az IRDA meg az átvitt sebességtől függő frekin...
Ez olyan, mintha a benzinkúton ''üzemanyagot'' akarnál tankolni a kocsidba... 
MOD:
Vagy ha csodálkoznál, miért nem világít a 220 voltos izzó a kiégett féklámpád helyén... 
[Szerkesztve]

Panther
(HÁZIGAZDA)
Bővebben: link ( http://www.lirc.org/irda.html )
Itt mintha azt írná, hogy esetleg működhet. 

Husky
(fanatikus tag)
A LIRC kétirányú stuff... egyrészt tudod távirányítani a gépedet, másrészt - ha van infra adó a sorosporti cuccodon - a gépedről tudod távirányítani a TV-t, videót.....
Az IRDA-t nagyon nem erre találták ki, de meg lehet úgy erőszakolni az adót, hogy az infra LED-je kb távirányítónak látszó tárgyként tűnjön a TV-d számára...
A távirányítók soros adatfolyamot nyomnak ki, amit az IRDA első körben nem vesz, mert nem passzol a baudrate, ha meg mégis vesz, akkor második körben konvertálja hülyeséggé, mert más protokollal kommunikál a távirányító, és mással az IRDA...

Panther
(HÁZIGAZDA)
Ahá, szóval tényleg az a baj hogy túl fejlett. Mindenképp érteni akarja hogy mit kap, nemhogy simán továbbadná
(mint én
)
És az egér infravevője?

Husky
(fanatikus tag)
> Mindenképp érteni akarja hogy mit kap
Továbbadja, de míg a távirányító sima PCM (van jel/nincs jel), az IRDA már PWM (milyen hosszú volt a jel) ... és mivel az IRDA nyelvén nézve a távirányító fix hosszúságú értékeket ad erősen változó baud rate-tel, így ezért dől össze az egész...
Az egér vevője meg ki tudja mit vesz, a gyártótól függ, mit használnak...
(Ha távirányítani akarsz, alighanem mégis rá kell majd szánnod azt a 400 forintot az alkatrészekre.... bár win alatt állítólag erősen ingadozik a vett jelek mennyisége a gép leterheltségének függvényében...)

Panther
(HÁZIGAZDA)
OK, már világos mi a baj az IRDA-val. 
Nem a 400Ft a baj, hanem hogy pontosan mit és hol vegyek... leginkább a hol.
MOD: Na meg jó lett volna kipróbálni a dolgot az itthon levő cuccokkal mielőtt pénzt fektetek bele. De ha nem megy, hát ez van. 
[Szerkesztve]

Panther
(HÁZIGAZDA)
Pontosan mit és hol kéne venni? (Ugye van olyan hely ahol mindet lehet egyszerre?
)