Alkatrészboltban? .... www.lomex.hu .... www.hqvideo.hu .... www.elektrokontha.hu .... budai skálánál 2 bolt, délinél mikrovill, stb...
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

Alkatrészboltban? .... www.lomex.hu .... www.hqvideo.hu .... www.elektrokontha.hu .... budai skálánál 2 bolt, délinél mikrovill, stb...

Jó, szóval úgy értem pl. Délinél Mikrovillben LESZ ilyen ugye? Tehát ez akkor nem valami nagyonextra dolog, amire azt fogják mondani hogy ''sajna nincs''? Melyik IC-t vegyem? Van ott egy listán egy csomó.
[ RIOS Release 5 – multiportal engine by Panther ]
Na, kanyarodjunk csak vissza a 13-as hsz.-hoz:
Szal van alaplapi infrám; az egyébként soros portnak látszik (COM2); a BIOS-ban kell választani, hogy fizikai COM2 legyen a hátlapon vagy IrDA. Akkor azt most ''el kell rontanom'' a 13. hsz.-nak megfelelően vagy így is használható? Nekem távirányítóm is van dögivel, szóval mit kell csinálnom? Nem mintha nem tudnék anélkül meglenni, hogy a Winamp-ot vagy a BSplayer-t a CD vagy a DAT távbuzerájával egzecíroztatom, de ha nem kell hozzá szétverni a házat, az infrát meg a vinfost, akkor kipróbálnám a dolgot. Szóval kérnék egy hsz.-t vagy egy mélt, ha valaki biztatni vagy elkeseríteni tud ezügyben.
Filtörd teknúz sztrím: http://twitter.com/erdoke

Kellene lennie, nem olyan nagy extra ez, lomexben, budai skálánál volt anno, mikor én vettem... A TSOP17xx-ben az xx jelenti a frekit, 34, 36, 38kHz is jó neked... Ha nem passzol a távirányítódhoz, akkor 3-4 métert csökken a hatótáv (nappal 12 métert mértem anno, sötében meg...)...

Csak azért mert mindkettő kőolajszármazékkal megy, ne keverd a repülőt a mopeddel... 
Na még egyszer (5 hsz-el előbb már leírtam, de ha ez kell):
Alaplapi infra (aka IRDA): kétirányú, soros porti adatátvitel két cucc között (gép-mobil, gép-gép, gép-modem, stb).
Távirányító: egyirányú adatfolyam a távirányító meg a távirányított cucc között. Sem frekvenciában, sem az átvitel kódolásában nem kompatibilis az IRDA-val.
Ha IRDA-n akarod távirányítani a géped, akkor kell szerezned egy kis kézigépet IRDA porttal (Palm, Java-s mobil, ilyesmi), és akkor, azzal fog menni. Sima távirányítóval nem.
Na, közeledünk afelé, ami nekem kell
Szóval van egy Irda portom, s van egy javás telefonom. Milyen programmal lehet a kettőt összehozni?
(mármint úgy értem távirányításra)
[Szerkesztve]
"Nembaj, megvan az ilyen kuruzslások placebo hatása legalább. Kikapcsolod a hibernálást, +10 FPS. Olyan mint autótuningban a street racing matrica a szélvédőn..." by orbano

Tényleg, és a másik dolog: hol kapok egy jó kis akármilyen távirányítót, sok gombbal? Mikrovillben gondolom nincs, de pl a budai Skálában lehet? Vagy ElektroWorldbe kell menni az ilyesmiért? (
) Mennyibe kerül? 1e Ft? Utána már legalább talán ki lehetne deríteni hogy hány kHz-es.
Tényleg, lehet valahogy biztosra menni (hogy passzoljon)? 
Bocsi hogy ilyen szerencsétlen vagyok
Sztem még miután újra átolvastam a topik elejét és választottam egy szimpatikus kapcsolást, azt is meg fogom kérdezni hogy konrétan AZ jó lesz-e nekem...

http://www.lirc.org/images/schematics.gif
Ez akkor működne ha jól értem. Akkor szerzek:
TSOP1738 IC-t (ha ilyen nincs mi legyen?)
4,7 uF kondenzátort
78L05 IC-t (ha ilyen nincs mi legyen?)
4,7 kOhm ellenállást (4k7 ezt jelenti, ugye?)
1N4148 diódát (ebben mi az extra? miért kell épp ilyen? ez nem csak egy sima átlag akármilyen dióda? szóval: ha ilyen nincs mi legyen?)
És összeforrasztom az egészet és jó is lesz. Huh.

Mit vegyek ha olyat nem kapok amit írtam? 

Kapni fox.
Nem olvastam végig minden hsz.-t ebben a threadben, de ha nem ragaszkodsz a winlirchez, ajánlom ezt:
Bővebben: link
Megépitettem, a lakásban talál6ó 6 távirányitóból 3-mal működött nagy távolságól megbiz6óan.
Aztán megépítettem ugyanezen az oldalon levő ''improved sensivity'' változatot,
ezzel már 6-ból 6 az arány.
Ja, és programnak a
asszem magyarul is tud, én sokat kipróbáltam, szvsz messze a legjobb. És a legtöbb programhoz (mp3, DVD lejáccó, stb.) van készen plugin, csak hozzárendeled a távirányitó gombjait és jónapot.
Valaki kérdezte a távirányitó dolgot, múlt héten az Orczy téri kinai piacon vettem 1.5k-ért 6in1 univerzális távirányitót.
Ha ezeket már leirta valaki, sorry az ismétlésért...
Never say never...

Akkor kell egy TSOP1738 IC, egy kondenzátor (10 mikroF, 6.3 V), egy dióda (5V1 -- ez mit jelent? 5V 1A?), meg két ellenállás (100 Ohm, 3300 Ohm) ugye? Összeforrasztom és akkor már tényleg jó?

Az un. Zener dioda: 5,1 V-os.
A többi stimt. A 9 p. canon csatlakozóba be is fér minden.
Never say never...

Ahá, OK. Köszi!
Zener dióda -- ilyenről már hallottam de nemtom miben más mint a sima.
Végülis mindegy, talán van is itthon, csatlakozóval, kábellel, kondenzátorral meg ellenállással együtt... TSOP1738-at viszont tuti venni kell.
Azon röhögtem egyébként egy jót, hogy minden ilyen képen ''Cannon'' csatlakozó van írva 

A zener teljesen más mint a ''sima'' dióda, ahogy nő a feszültség, úgy növekszik az átbocsátóképessége (a ráírt névleges fesz. felett).
Általában (mint ebben az esetben is) feszültségszabályozásra használják.
Mivel a soros port 12V-ot ad, nekünk meg 5V-ra van szüxégünk.
Valóban cannon a csatlakozótípus, elgépeltem.
Never say never...

Komolyan Cannon? Mert akkor meg hülyeségen röhögtem. (Én (is?) úgy tudtam hogy annak Canon a neve, és azt hittem aki a képeket csinálta, az írta el... ágyú-ra, mert annak van értelme... de akkor most meg röhögök magamon egy jót!
)

Tényleg.
Ugyan nem csak ez a cég gyárt ilyen csatlakozókat, de ez is úgy ment át a köztudatba, mint a Xeroxgép, vagy a Ferrodol (fékbetét kopórésze).
Ez utóbbi amúgy Ferrodo helyesen
De a lényeg, h. röhögtél 1 (2) jót. 
Never say never...

Hja. 
Sőt, már müxik a távirányítóm is
Nagyon állat
Bár az ''improved sensitivity''-t megépítve semmi nem fogta a jeleket, de miután az IC out-ját a DSR helyett átraktam DCD-re, máris jó lett pl. az uICE-nak. úgyhogy most nagyon örülök, és hálás vagyok mindenkinek a segítségért. Thanx! 
(Egyébként azért az IC-vétel nem volt olyan sima... se a Mikrovill-ben, se a Mikronikában nem volt, végül a Skála mellett az Árwill-ban tudtam venni.)

Hi
Vettem egy ilyen összerakott soros vevőt, csak nem működik a gépemmel, mert a távirányitó egy gombjára mindenféle értékeket ír ki a girder is meg egyéb programok is. A vevő másik gépen egyébként jól működik.
Próbáltam más pluginokkal is, de a végeredmény ugyan az. Nem tudom, hogy a soros vezérlő kártya jelenti e a problémát, mert alaplapra nekem nincs com portom.
Ha valaki tud segíteni az írjon plíz
Érdekelne esetleg az is, ha valaki össze tudna rakni nekem usb s vevőt (feltéve ha az működik, mert próbáltam egy usb - soros átalakítót is, de az se jött be)

Ja egyébként a mail címem
a.ferencz@freemail.hu
Valaki segítsen plíz !!!

hy all
most néztem hogy az infrás ps/2 es egerem vevője veszi a távirányító jeleti is
legalábbis a led benne ugyan ugy virnyákol mint mikor za egér müködik
leszedtem pár remote progit de ezek mind csak com portokra jók.
elméletileg ezzel is kéne mükdönie(még egérelpárhuzamosan is sztem de az most mindegy)
ötlet hogy tudnám rávenni a progikat hogy figyeljék az egér infra vevőjét?
esetleg rámüteni vhogy a ps2 öt a com portra?

Szervusz!
Feltétlenül érdekelne, hogy a vevő veszi-e a mobilom jeleit!
Köszönettel!
Üdv! 

És semmiképp nem lehet megerőszakolni az alaplapi infrám, hogy szeresse a távirányítókat???
http://rcswww.urz.tu-dresden.de/~sb831436/irda/ger_irda.htm
Ezt megcsináltam, és a teleonom szereti.
Az alaplapi beállításokból meg van egy halom, amit nem értek
A telefonom megy, ha
irda
rx/tx active 1 0
IR function deplex half
Use ir pins ip header
BEállításokat használom.
DE ha pl átállítom az irda-t askir-ra akkor már soros portként látja a winfos, ÉS nem megy vele a telefonom
Szóval ezeket nem lehet jóra beállítani???

no nekem van egy soros REDSNAKE IL200-as infra portom, van elég sok távirányítom azt kéne elérni hogy a távirányítokkal tudjam a pc-m vezérelni valaki segítsen már próbálgattam pár prorgammal pl.:uICE; Girder; winlirc
ide írjatok ha lehet :
uvbull@freemail.hu
[Szerkesztve]
| www.ujpestfc.hu | www.uvb92.hu | http://szse.try.hu | 自由 & 愛 & 性 & のフットボール
a topicnyitótól kérdezném:
ez a infra vevő jó GIRDER-hez is? Mert aszem ez az infra vevő kapcs. rajz meg van nekem is, csak még időm nem volt össze rakni, no meg nem tom mijen távirányító jó hozzá, így nem akartam pofára esni.....
egyébként 1500HUFért csinálod meg még mindig???
</end.?>

Ki és a bekapcsolás! is megoldódott...
Csengetésjelző, PC-távirányítás+bekapcs, Földhurok-leválasztó, IrDA, USB/LPT LCD ->http://www.tavir.hu

Infrához:
A Girder 3.0 még ismerte, de 1,5m hatótáv, és _nagyon_ bizonytalan vétel miatt kikerült a későbbiekből. A SIR protokolt ha tudja _és_ COM portként jelentkezik be, akkor van rá esély.
Csengetésjelző, PC-távirányítás+bekapcs, Földhurok-leválasztó, IrDA, USB/LPT LCD ->http://www.tavir.hu

Sziasztok!Ma megvettem és megépítettem a comportos cuccot megy is minden csak nem tom hogy kell belöni hogy most hánybitel meg mekora sebességel meg ilyenek,mert most egyedül a PC Remotéval tudtam felismertetni az infrát de amikor pl tesztelem akor szinte minden 2odik másodpercben ilyen ''zajt'' vagy mit szed ösze és irkájakifele nekem a hibás értékeket ugy hogy a közelébe sincsen távítányító szal gondolom hogy az érzékenységén kéne álítani csak 5letem sincs hogy hol! Most olyan hogy amikor tanítanám akkor ott ugye megjelenik 4 v 5kis karika ami vagy zöld lesz vagy piros értelemszerüen 4 5 mérés lenne és hamind zöld akor jó namármost ez azt csinálja hogy amikor mér akkor mindig az elsö kis karika zöld a többi meg mind piros erre nincs vkinek 5lete ???

Üdv mindenkink!
Engem, már régóta érdekel, hogy hogyan lehet megoldani, ilyen távirányítós dolgokat a gépen(PL.:Winamp megnyitása, és kezelése, film lejátszás, CD/DVD kiadás, bevétel,stb,stb!) Ezt le tudná valaki írni nekem, hogy mivel hogyan lehet ezt megoldani, és kb. menny pénzembe kerülhet ez! Köszönöm! 
Peace! | Arckép és képszerkesztés - linkgyűjtemény - http://href.hu/x/fq4z | Arckép és képszerkesztéssek kapcsolatban ne írj privátot! Mindennek megvan a megfelelő topicja, ott bátran kérhetsz segítséget!

a #9 es hszben levo link nem mukodik,
el tudna valaki nekem az IR vevo kapcsolasi rajzat?
Erre gondoltál?[link]
Az én problémámban nem tudsz segíteni?#129
Peace! | Arckép és képszerkesztés - linkgyűjtemény - http://href.hu/x/fq4z | Arckép és képszerkesztéssek kapcsolatban ne írj privátot! Mindennek megvan a megfelelő topicja, ott bátran kérhetsz segítséget!

igen, asszem ez lesz az. koszi
hat, ha sikerul nekem megcsinalni, akkor szivesen segitek neked is.
de egyenlore meg en sem vagyok sehol.

Csá! Megépítettem azt az infravevőt amit belinkeltél. Alkatrészköltség kb, 600-700 ft. A girder progival használom, rengeteg plugint le lehet tölteni.
Itt találsz segítséget a megépítéshez.
[link]
Nem egy bonyolult dolog. Nem vagyok nagyon jártas az elektronikában, de meg tudtam csinálni, igaz sokat tököltem vele, de frankón műxik.
Az itthon található távvezérlőkkel kipróbáltam, mindnek veszi a jelét (lg, aiwa, yamada, itt, pinnacle, asus). Jó építést!
[Szerkesztve]

hát nem semmi,asszem irány a totyik eleje ez a téma érdekel
:igényes festés vállalok referenciákkal:

Sziasztok!
Megépítettem ezt a vevőt: [link], de nem tudom milyen programot használjak hozzá, illetve letöltöttem hozzá az uICE nevű programot, de nem tudom mit és hogyan állítsak, hogy jó legyen. Egy TV távirányítót szeretnék használni hozza. Valaki tudna nekem ebben segíteni?
Esetleg a Girder progihoz is várok segítséget.
[Szerkesztve]
... akkor evezzünk más vágányokra beszélgetésünk fonalával és öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyák közé ...

nah az van h megépítettem már jó ideje a fentebb linkelt TSOP1738-ra alapuló vevőt és használom WinLIRC+ UIce progik párosával de van egy olyan gondom h ah folyamatosan nyomom a hangerő gombot akkor cask darabosan megy a hang fel vagy le olyan is van h megáll és csak később indul el. mittudok ez elen tenni?
jaigen a kapcsolásból kihagytam a feszszab IC-t mert úgy nekem nem vette az adást. anélkül viszont jó de van amikor akadozik.
Uice azért kell mert nme Winampot használok hanem JetAudiot. ha vki tud az Uice-hoz hasonló progit az ne tartsa vissaz 
HP Pavilion dv5-1080eh

Az a 7805-ös stab.ic kell bele, mert az biztosítja a stabil 5 voltot.Ahogy mértem a soros porton eléggé tág határok között változik a fesz. Nem lehet, hogy fordítva kötötted be, vagy rossz volt az ic? A távvezérlőbe jók az elemek? Próbálj meg egy másik távvezérlőt, vagy próbáld meg a soros port adatátviteli sebességét állítani.

adatátviteli cucc 115200-ra van állítva.
nme lehet h rossz volt amikor össze raktam meg volt minden mértem mindent mindne jó volt de a gép nme vette a jelet vagy cask nagyon gyengén na ekkor gondoltam egy nagyot az nekem nem kell. és akkor minden megjavult minden megy ahogy kell. távvezérlőbe jók az elemek. olyan mintha a progi kihagyna. 
most állítani próbáltam 128000-ea ott nem bírta a winlirc adat a hibaüzit h'' failed to initialized''.
visszaraktam 115200-ra így most jó.
jameg én stabil 9,42 voltot mérek de úgynéz ki ez nem árt az IC-nek holott az elvileg maxv-ot kaphatna adatlapja szerint. jameg kimenetén nekem nem 3,3 hanem olyan 5,1V van. ezért mondom kihagyható belőle a tranyó.
[Szerkesztve]
HP Pavilion dv5-1080eh

...max 6 voltot kaphatna adatlapja szerint...
HP Pavilion dv5-1080eh

Akkor nem tudom mi lehet a gond. Nálam a 0.6.4-es winlirc van fenn, nincs vele semmi gond, igaz én winamp-ot használok.

Jár még itt valaki néha?
végigolvastam a topikot, a köv.-ben kérném a segítségetek:
van egy AVerTV GO 007 FM Plus nevű tv-tuner kártyám. a távirányító jelét egy kábel végén lévő infra-vevő veszi, a kábelt csatlakoztatni kell a kártyához és minden frankó. De ez a kábel elveszett, szeretném valahogy házilag pótolni.
A prohardveren [link] itt van teszt a kártyáról, az alsó képen jobb oldalt van ez a kábel, fekete színű. Az egyik végén van az infravevő, a másik egy sima 2,5-ös mono jack dugó.
Ahogy kiveszem, nekem egy tsop 1738 vagy 1736 infravevő kell. Ha veszek, rábiggyesztem egy kábelre, a másik végére a jacket, menni fog a dolog? Gond, hogy a tsopnak 3 lába van, míg a kártya két eres vezetéket fogad, szóval mit hova forrasszak ? 
Valamint, a 36 khzes vagy 38 khes vevőt ajánjátok? Ki lehet deríteni, a távirányító milyen frekin adja a jelet?
Ha ezt meg tudom csinálni, talán nekiugrok a soros infra vevőnek is. De hát a zongorázást sem Bartókkal kell kezdeni. 

jobban jársz, ha soros portra köthető cuccost csinálsz. nem kell sokkal több alkatrész hozzá. én kb. semmit se értek az elektronikához, mégis meg tudtam csinálni, nem is eggyet, amik ma is működnek.
ez olyan, mint a görögtűz, csak görögvíz - Loretto

hát én is elektronikai analfabéta vagyok, előbb ezt a szimpla kábelt csinálnám meg, aztán jöhet a ''neheze'', a soros cucc.
csak nem vagyok biztos abban, hogy összesen annyi, hogy 2 lábat beforrasztassz, és működik is. a soros cucc viszont tényleg 4-5 forrasztás. de próba-szerencse...
ez olyan, mint a görögtűz, csak görögvíz - Loretto
Nekem annyi kérdésem lenne, hogy mindegy milyen alaktrészekből dobom össze, lényeg, hogy a speckói stimmeljenek?
Mert pl. ilyen, hogy TO-92 78L05 Fesz szabályzó sehol sincs (5V/100mA)
vagy 1N4148 egyenirányító dióda, vagy TSOP1338 infravevő.
Tehát fontos, hogy az alkatrész számok stimmeljenek vagy csak az értékeknek kell? 
Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)
UP!
A cuccot sikerült összrakni, elméletielg veszi a jelet is, de a winlirc nem tudja értlemezni. (a távirányító kódját betöltöttem hozzá) a tanítás se megy, mert nem érzékeli rendesen. viszont a beállításnál, ahogy nyomom a gombokat úgy veszi a signalt....
Talán túl érzékeny is, mert néha magától írkálja ki a dolgokat....nem értem, beraktam a gép előlapja mögé még ottis érzékelt néha ezt-azt de a táv jelét is vette simán.
mi lehet a hibás? 

Nekem már sikerült a winampot telefonnal ir-en keresztül irányítani, és elvileg a tv tuner távirányítóján keresztül is lehet, de ahhoz már adnak egy külön ir-t ami a COM portra megy rá.

igen ilyen nekem a régi gépel volt ugyanis én kihagstam belőle a feszszabályzót mert azzal nem volt elég a kimeneti jel az infrán. aztán lehagytam az egyenirányító diódát is de az jó ha van most a gépemmel egyáltalán nem megy.
feladtam majd szerzek egy TV tunert 
HP Pavilion dv5-1080eh
Hát nemtom, én tuti beleraktam, igaz nem az a típus, ez egy kocka alakú, tranzisztor kinézetű háromlábú 5voltos fesz szabályzó. (positive voltage regulator).
A bekötést többször ellenőriztem, kábel is rendben van...veszi is a jelet, maint mondtam, de használhatatlan az egész, nemtom mit csinálhatnék