Hello mindenki!
Először is, kedves shift+ő! Az előzőt első és egyben utolsó hozzászólásnak is szántam, azt is csak azért, mert annyira feldühített a sok okoskodás. Először is leszögezném, hogy nem vagyok sem hiszékeny, sem pénzéhes, és mielőtt ilyen kijelentéseket teszel, jó lenne, ha vennéd a fáradságot, hogy legalább egy kicsit megismerj, főleg miután pontosan erre hívtam fel a figyelmedet az előző hozzászólásomban is. Egyébként ha én pénzéhes vagyok, akkor te is, mert korábbi hozzászólásodban olvastam, hogy te is gondolkoztál, hogy az Ilferro-n keresztül vásárolsz autót. Mert én vettem a fáradságot, hogy megismerjelek benneteket, a véleményeteket, mielőtt nektek ugrok... Mellesleg az olyan fellengzős és elhamarkodott kijelentések, mint a ''Jövő karácsonyra ismét lesz néhány ezer új BAR listás ügyfél'' megintcsak azt bizonyítják, hogy nem jársz utána, és nem kérdezed meg a másik oldalt, csak fújod a magadét. A ''beugrottak'' legnagyobb része azt nyilatkozta, hogy tudja önerőből is finanszírozni a hitelt, tehát ha megszűnik a cég, akkor sem fog BAR listára kerülni.
Kedves Divot!
Nem a szakmai hozzáértésedet akartam lebecsülni, csak jelezni akartam, hogy nem mindenki egyformán gondolkodik. Bár én nem vagyok reklámszakember, de marketing területen dolgozom, és teljesen másképp látom, mint te. A legjobban megtérülő reklám fogalmát nem én kreáltam, hanem az a cég(tulajdonos), akinek a taxireklám minden eddiginél több profitot hozott. (Félreértés elkerülése végett: nincs közöm a taxireklámhoz sem, csak példaként hoztam fel.) Azzal sem értek egyet, hogy nem lehet mérni, mert az említett cégtulajdonos úgy mérte le, hogy minden ügyféltől megkérdezte, honnan értesült róla. Mielőtt megint túl naivnak gondolnál, hozzáteszem, hogy nyilván az adatok nem pontosak, és természetesen tudom, hogy ez nem minden esetben működik.
A HVG-vel való összehasonlításban nagyon is értem, amit mondani akartál, de megjegyezném, hogy a HVG nem a legmegfelelőbb összehasonlítási alap, mert nyilván nem ugyanazok a cégek fognak az Ilferro-nál hirdetni, akik a HVG-nél.
A barteres dologban valószínűleg igazad van, de én még így sem írnám le a céget végérvényesen.
Németországban 10 éve működnek az autóreklám-cégek, sikerrel. Az, hogy Magyarországon egy már bebukott, és másodszorra is elég gyanús, nem csak a ''balek'' emberek hibája (sőt egyáltalán nem az övék!!), hanem az Ilferro-é, aki valószínűleg nem a német mintát vette át, vagy nem jól alkalmazza - már ha valóban így van, és piramisjáték lesz belőle. Szándékosan írtam azt, hogy lesz, mert ha még most köt szerződéseket a cég fizető hirdetőkkel, akkor menthető a dolog, és nem fog bebukni.
Szerintem nem csak negatívumai vannak az autoreklámnak. Az, hogy sokan látják, előny, mert pont az a lényege, hogy nem csak egy bizonyos réteget céloz meg, nincs célcsoport, hanem rengetegen látják, mindenféle emberek, azok is, akik nem férnének bele a célzott hirdetések célcsoportjaiba, viszont érdekli őket a dolog. A rövidség sem hátrány, mert a reklámnak pont az a lényege, hogy csak az érdeklődés felkeltésére szolgál, tehát amúgy sem tartalmazhat sok infot, csak a legfontosabbakat. Az autón szerintem pont annyir elfér, amennyi elég az érdeklődés felkeltéséhez.
Gondolom, az előzőekből kitűnik, hogy én egyébként jó ötletnek tartom az autoreklámot, de természetesen nem piramisjáték-rendszerben. Ha az Ilferro megbukik, sajnos az egész autoreklám szakma a hitelét veszti, és azokban sem fognak bízni többé az emberek, akik becsületesen, jogilag és gazdaságilag alátámasztott, jól működő rendszerben dolgoznak.
Remélem, nem így lesz.