Hirdetés
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Acer Predator 21 X: szürreális
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen házat vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- TCL LCD és LED TV-k
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Francia91
veterán
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Egyelőre a héten felteszem a modBIOS-t, hogy tehessek a gépbe AX-es WIFI kártyát és a T500-asban anno üzemelő Dual MicroSD olvasót a Turbo Memory helyére. Amint néztem, a BIOS azonosítója és minden adata megegyezik a T500-asomhoz lementett modBIOS-szal.
Aztán amint lesz időm és türelmem a házfelújítás mellett, nekikezdek, úgyis az M6800-as Preci a fő gépem, mostmár tudok kísérletezni a W500-assal
-
válasz
vargas0502
üzenetére
Egy LCD hibás T400-at vettem először, azt sokáig monitorról használtam, aztán cseréltem benne LCD-t (illetve egy bontandó gép komplett felső része ment át rá), kapott SSD-t, erősebb procit (azt kétszer is P8400->T9400 ->T9600), 3g modemet, 9 cellás akkut, még Intel Turbo Memory-t is rendeltem hozzá
Máig a leghalkabb TP amivel találkoztam, még a külső HDD is hangosabb volt a ventilátornál (értelemszerűen üresjáratban), most is megvan a gép. Egyedül azt sajnálom, hogy nem a nagyobb felbontású kijelzővel szerelt - de a szekrényben pihen, tök mindegy végül is. -
vicze
félisten
válasz
Tim82
üzenetére
Tehát szerinted a kizárólag opcionális 16GB SSD cache-re való használat kizárólag HDD-k mellé, az a 2242-es SSD erőltetése?

És persze totálisan figyelmen kívül hagyva, hogy 2242 lett a szabvány WWAN kártyákra, most is az van az összes modellben, és minden egyes gyártó más modelljében.
Mert akkor nagyon erőltetik ezt a szabványt...
Tehát ha a Lenovo soha nem adott el gépet úgy, hogy 2242-ről bootolt volna, akkor még egyszer mit erőltetett a 2242-es SSD-ken?
Csak megsúgom, hogy azért nincs 2242-es SSD és válaszék, mert 1 kezemen meg tudom számolni hány gyártó használta OS drivenak, így sose gyártott belőle senki nagyobb méretet mert nem volt rá igény.
Intel Turbo Memory az Core i-ban már nem volt, Smart Response Technology volt az utódja, ahhoz vannak a 16/24GB-s SSD-k. A Optane opció simán "Optane Memory".
-
Tim82
félisten
válasz
vicze
üzenetére
Megint félreértelmezel, de nagyon csúnyán: én nem azt írtam, hogy "OS drive", hanem azt, hogy "SSD". Ezeket az átírásaidat meg már tényleg unalmas állandóan korrigálni. Főleg úgy, hogy továbbra is arról beszélek, hogy hangsúlyozottan szerintem volt mellényúlás a 2242 méret erőltetése, magad írtad, hogy az X1C-nél meg tudták oldani a 2280-as méretű M.2 foglalatot. Azért ahhoz nem kell mérnöki bravúr meg hatalmas helyszorítás, hogy - a 2,5"-M.2 átalakítókhoz hasonlóan - legyen két extra csavarhely a 2242-nél hosszabb M.2 moduloknak, főleg úgy, hogy korábban a mini PCI-e foglalatoknál jó pár generációval előbb nem okozott problémát a half-size és full-size méretű moduloknak is megfelelő csavarhelyeknek ugyanezt megtenni.
Az általad említett 2. foglalat egyébként gyakran opcionális (utólag is beszerelhető), de technikailag annyi a különbség, hogy a beépített foglalat "single sided", a 2. foglalat meg talán "double sided" SSD-ket is fogad. Tökéletesen alkalmas mindkét foglalat "OS drive" SSD fogadására is, épp csak a kínálat nem nagy most már a megfelelő méretű SSD-kből (gyakorlatilag a Transcend és az általad is a T440p-dben alkalmazott noname kínai megoldások vannak).
Egyébként szerintem az Intel Turbo Memory-ra gondolsz, mint Intel-only megoldás, de az jóval régebbi történet és mini PCI-e foglalatot használt. Esetleg az Intel Optane-on belül voltak még cache-nek használt M.2 SSD-k, de a Lenovo nem (csak) ezeket használta cache-célra.
-
-
oliverthomas
csendes tag
Sziasztok,
X201s-be érdemes Intel Turbo memory kártyát tenni? Jelenleg egy 180GB SSD és 8GB ram van benne, fogok valami előnyt élvezni ha beleteszem a kártyát? Köszi a válaszokat!

-
metal01
őstag
válasz
Yiggdrasil
üzenetére
Tuti nincs valami adattároló még pluszban? SD kártya, külső vinyó, mPCI-e slotban Turbo Memory? Ez utóbbit - ha van - letiltva sem megy a telepítés?
-
Gabesz87
veterán
Igen, ezzel az oldallal én is találkoztam, és láttam, hogy valami Disabling Tool for Intel Turbo Memory cucc kéne, le is szedtem, és fel is akartam tenni, de nem nagyon sikerül. Nem telepítős, hanem van 3 fájl, egy .cat, .inf, .xml. AZ eszközkezelőben próbálnám frissíteni az illesztőprogramot, betallóznám a helyet, ahová tette, de nem talál semmi, mert elvileg valami iaNvStor nevű sys fájlt keres. Olvastam, hogy ez a Turbo Memory gyorsítja az op.rendszer bootolását, van valami külön erre a célra hivatott kis memória, vagy mi a fene, de olyat is olvastam, azt hiszem, hogy XP-nél ez nem működik. Ezért gondoltam, hogy akár le is tilthatom.
-
törölt tag
Sziasztok!
Van a gépemben 2GB turbo memory. Ennek hogyan lehet ellenőrizni az állapotát? Mert ugye ez gyakorlatilag egy SSD, nem? Szóval csak az érdekelne, hogy hány szektor működik még. Illetve másik kérdésem, hogyha teszek egy SSD-t a gépbe, akkor már nincsen semmi előnye a turbo memorynak?
-
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Win7 HDD-ről megy, ott még használhat is valamit a turbo memory.
-
23-án megjött az 1000Ft-os Intel Turbo Memory 2GB Ebay-ről.
Lehet, hogy kell hozzá még valami keret, mert nem passzol tökéletesen... viszont egy kis ragasztó szalag megoldotta
Win7 és 8 alatt is feltelepült a driver, működik a kütyü. Az más kérdés, hogy SSD és 8GB ram mellett van-e értelme, de legalább kihasználom a harmadik pci-e foglalatot is 
----
Más: az normális, hogy dokkolóban a jack kimeneten kis búgás hallatszik? Az audio kábelt kipróbáltam más eszközzel, ott nincs gond, viszont ha dokkolóban van a laptop, a dokkoló és a laptop kimenetén is búgás van. Nem halálosan zavaró, hiszen egy zene/film úgyis elnyomja, de zavaró.
szerk.: T400-ról van szó.
-
scream
veterán
válasz
scream
üzenetére
Köszönöm, sikerült megoldani, az eszközkezelőben manuálisan frissítettem az IDE ATA/ATAPI vezérlőknél az Intel driverét ezzel és mostmár megy.
Persze előtte el kellett távolítani a Matrix Storage-ot is.Ez a Turbo Memory ér valamit? Mmint érdemes életet lehelni bele? Mert jelenleg a Matrix Storage eltávolítása miatt ismeretlen eszközként figyel.
-----
Már csak a nyomorult ThrottleStop-ra kéne valami megoldást találni, hogy tudjam minimalizálni.

-
Kamun
csendes tag
Na wifi probléma megoldva.... az antennák(2db) nem volt rácsatlakozva.... jelenleg szuper..... robson vagy turbo memory driver eltávolítva... elébb utóbb a gépből is kijön.... kb 10másodpercet nyertem vele... bios bootolásnál előre raktam a hdd-t.... plussz 10sec... plussz winben egykét beállítás... így 2:34ről kb 2:10 lett a boot.... a másik gépemen XP van és az max 45sec... pedig az csak egy p4 1gb rammal...
ettől a 2 perc win7 bootol meghalok!
SSD-t a gyári vinyó meghagyásával még hova lehet rakni, az optikain kívül?
T61 t7100 2gb ram -
-
Kamun
csendes tag
válasz
Rez_Grof
üzenetére
van benne, turbo memory modul
.... most nincs pénzem SSDre.... 
de kb 2,35 perc mire feláll a WIN7.. előtte mielőtt beözemeltem(telepitettem) a turbo driverjét, a windosban beállitgattam dolgokat, és ennél(szerintem) kevesebb idő alatt indult....
Semmi komoly programot nem futtatok a gépen, csak net,és exelt használó tarifáló progit futtatnék... fontos lenne, hogy gyorsan bootoljon... ezek szerint erre nem jó a turbó( lehet azért mert csak 1Gb? és alapból 2Gb a RAMom?
A wifi beállításoknál.... máramennyire be tudtam állítani, hogy ne legyen energiatakarékon....de így kb csak a jel kijelzése lett erősebb...
pár méterre a rootertől megszakad...(nem értek hozzá, lehet hülyeségeket állítottam be) -
Rez_Grof
őstag
Van benne turbo memory modul? > tegyél bele egy SSD-t azzal gyorsan fog bootolni.
A wifit talál ki tudod cserélni a egy atheros modulosra azzal lehet, hogy jobb lesz a vétel, ha véletlenül 3 antenna van benne akkor lehet bele abgn wifit tenni.
Esetleg lehet tornászni a wifi fogyasztásan, hogy erősebben adjon-vegyen. -
Kamun
csendes tag
Üdv mindenki!
Pár napja vettem egy T61et, (t7100as proci, 2g ram,100g toshiba winyó,intel3945 wifi)Alapvetően netezni kell, meg exelt futtatni...
1kérdés: feletelepítettem az 1GB turbo memory driverjét(mert le volt szedve), és mintha lassaban bootolna...
Pedig nekem csak arra kellene.... Win7van rajta
2kérdés: wifi gyenge, pedig nekem pont mászkálósnak kell....Mit lehet ezekkel csinálni?
alapvetően beállítási dolgokra gondolok
THX! -
Arlekim
aktív tag
Látom nemrég volt szó az X200-ról. Ez tablet változatban csak annyiban tér el hogy tablet + vacom toll, és slussz? A turbo memory helyére belemegy ssd? Kell rá valami moddolt rom hogy whitelist mentes legyen?
Volt némi cívódás bennem a hp 2710p (külsőre elég meggyőző lett), és az x200t között, de észérvek szólnak a lenovo mellett. Különösen hogy a hp egy zif pata 1,8" hdd-vel csigul. -
cadeyrn
aktív tag
válasz
fi:zi'k
üzenetére
Kilógtam a szerkesztési időből, van még egy indok: csendes.
Sokkal csendesebb, mint a legtöbb új.Amúgy az eredeti disket ( ~£20 ), az intel turbo memoryt ( ~£8 ) pl. elpasszoltam az "döglöt"ten vett gépből, mivel teljesen jók voltak

Ilyen apróságokkal lehet nyomni vissza az áron
-
Francia91
veterán
A gyári BIOS-szal a félmagas Mini-PCI-be a Turbo Memory megy emlékeim szerint, ami parasztvakításnak ér fel, SSD-vel többre mész Turbo Memory helyett.
Whitelist mentes BIOS-szal két "slot-os" MicroSD mini PCI adapter is mehet oda, beépített tárhelynek tökéletes, én majd ezt lépem meg -
cadeyrn
aktív tag
X200 ultimate-ísétési folyamat összefoglalva:
- vegyél egy x200-at, amiben van/volt turbo memory
- vegyél corestore mv-t
- vegyél feles wifi kártyát
- ragaszd le a 20.pint a kártyán ( alulról a bevágástól a nagyobbik részen a második láb )
- reszeld le az eredeti wifi kártya alatti feles slot meneteket, másképp rohadtul feszül a corestore, és az nagyon nem mókás tudom, hogy ez nagyon csúnyán hangzik, de ez van
- tegyél fel modbiost (csak ezért windows xp telepíteni, jííhááá )
- turbo memoryt dob ki az ablakon, oda meg a wifi
- a kábelkígyókat rendezd el
- corestore a wifi helyére
- wwan marad ott, ahol volt
- linux boot a disken, rendszer corestore-on~90k, ha ügyesen mozogsz.
Ami hátravan:
- egyszer majd még lesz benne AFFS -
cadeyrn
aktív tag
No, most jön az, hogy szeretnék modbios segítséget kérni X200-hoz, mivel szinte mindent átbújtam, de sehol egy elérhető darab az én példányomhoz ( 7455 3XG ); ki tudja, hogyan kell ilyet főzni?
A legtöbb cikk/topic vagy régi, vagy felszívódott, vagy ~5000 hozzászólással kissé nehezen olvasható.Ok: harmadik, feles mini pci-e az x200ban (ahol a "turbo" memory lakott) kéne, hogy helyet adjon a wlan kártyának, ami így modbios + pin leragasztás, a második megvan.Reset, már volt linkem, elnézést

-
-
Van arra mód, hogy ezt az Intel Turbo Memory-t meghajtóként csatoljuk a rendszerhez?
Ha már itt fityeg a gépben feleslegesen, kipakolnám rá a böngésző cache-t. -
Gondwana
addikt
-
hito
nagyúr
Jól gondolom, hogy a 2GB-os turbo memory-mal nem sokra fogok menni az x201-ben? Core i-s gép már nem támogatja, ugye?
-
hito
nagyúr
válasz
Chaser
üzenetére
Hát én bizony nem átalom hordozni a notebookot

MÁS: turbo memory-t kell/lehet finomhangolni? Vagy csak annyit lehet neki megmondani, hogy rendszerindításra és alkalmazások megnyitására használja? Mert utóbbit szívesen állítgatnám én magamnak.
Csak azért kérdezem, mert mindenki lebeszélt a 7200-es vinyóról, így gondoltam beledobom az 500-as 5400-es HDD-met, aztán beállítom, hátha eléri így egy 7200-es sebességét.
-
hito
nagyúr
Na megvan az x200

P8400, 2GB DDR3 (már cseréltem is 4-re), 250GB HDD, 2GB Turbo memory, BT, HSDPA előkészítés, webcam, fingerprint, thinklight, 2-3órás akksi, szép állapot.
Viszont a HDD-t egy picit lassúnak érzem. Mivel van benne turbo memory, így nem szívesen vennék bele SSD-t (bár tudom, hogy fényévekkel gyorsabb), inkább beérem egy 7200-es vinyóval. Gondolom azért gyorsulni fog tőle, nem? Eddig szeretem, csendes, pici gép.

-
Chaser
legenda
Ügyesen
Hirtelen nincs 5letem, ha nincs a gépedben turbo memory, talán okozhatja a sata vezérlő. Milyen módra van állítva? Esetleg be van állítva bootnak hogy lan, ez-az amaz, stb, amíg végig járja az idő, felesleges dolgokat tiltsd le, maradjon hdd elsődlegesnek, utána meg az optika. Ha véletlen arról bootolnál indításkor F11 vagy F12 ha jól rémlik. -
-
hito
nagyúr
Lehet valahogy a turbo memory-t piszkálni, hogy milyen alkalmazások gyorsítására használja, vagy ezt maga dönti el a gép használatának megfelelően?
Egyébként az "álthinkpad kacatomnak" is van előnye néha az igazi TP-ekkel szemben úgy látszik.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
hito
nagyúr
Nézegettem e-bayen turbo memory-t és arra jutottam, hogy ennyi pénzért kipróbálom, végül is hallottam róla jókat is.
Van ezek között valami különbség? Rev1, rev2 mit tudom én, bármi amire érdemes figyelni. 2GB-os elég, vagy akkor már érdemes 4-eset venni inkább?
-
hito
nagyúr
Hát nekem a jobb oldali jobban tetszik.

Igencsak meglepődtem amikor belelestem a burkolat alá. Bizony WWAN előkészítés fogadott, sim-kártya hellyel, még az antenna is be van kábelezve.
És turbo memory-nak is van hely, holott én azt olvastam, hogy csak SL400-tól támogatja. Mire is jó a turbo memory? Más feles mini-PCIe eszközt is lehet vajon telepíteni oda, vagy csak turbo memoryt? -
Tp_fan
tag
hello
Mi az a turbocache és hyper memory,és mi a különbség a kettő között

-
soldi3r
veterán
mennyit érhet egy 4 gigás turbo memory?
-
cadeyrn
aktív tag
T400 kérdés: ThinkWiki alapján 3 minipcie slot lehet benne, de ha nem volt eredetileg turbo memory vagy wireless usb akkor none upgradeable.
Valaki el tudja mondani, hogy ez mit jelent pontosan? Hiányzik forrasztás, nincs aljzat, le van tiltve biosból, stb. -
soldi3r
veterán
mennyi lehet a reális ára egy viszonylag jól felszerelt (ssd, camera, fingerprint, 4gb memoria + 4gb turbo memory stb..) X200-nak, dokkolóstul, dvd íróstul, ultrabay-estül, akár ips-essel?
illetve egy sztenderd x60s-nek?
valószínűleg az egyiknek mennie kell -
lapa
veterán
annyi, hogy ahogy nézem már van n-es wifi feles méretben is. szerintem megéri azt bevállalni, mert akkor az ember még tud a teljes slotba rakni valamit. a felesbe nem sok minden van turbo memoryn meg atheroson kívül.
-
audi100td
nagyúr
-
sagit
veterán
Egy kedves fórumtárs linklet egy általa árult T500-at.
4 gb ram + 2 gb turbo memory
Ez a turbo memory mi a fene?opeter87: jogos, ez is előrelépés lesz jócskán az u7600 hoz képest
am a 3 mb cache és a 6 mb cache között hol tud kijönni a különbség?A dedikált gpu pedig jó lesz ha kedve szottyan játszogatni. Az előző x3100 erre teljesen alkalmatlan volt és a 4500 MHD se túl acélos azért.
-
Tim82
félisten
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Robson Turbo Memory és nem igazán. Ha nincs SSD, elvileg valamit javít bizonyos műveletek sebességén (szerintem kb. az érezhetetlen kategória), ha meg van, akkor végképp felesleges.
-
soldi3r
veterán
válasz
subidu
üzenetére
egyáltalán miért akarod lecserélni?
szerintem egyik sem nyújt már kiemelkedőt (thinkpad, latitude, elitebook) tömeggyártásúak lettek ezek isvéletlen rájöttem, hogy van egy 4gb-os turbo memory a gépemben, a system update feltette a drivert is, csak nem nézegettem
mit tudok ezzel kezdeni? -
válasz
MrSealRD
üzenetére
Mondjuk a két VGA között most megnézve elég komoly különbségek vannak...
- 8 vs 16 ROP
- alacsonyabb órajel
- 64bit vs 128bit mem sávszél. (bár ez annyira nincs hatással a melegedésre..)
Szóval teljesítmény szempontjából szépen herélték...."The full stress (Prime95 + FurMark) resulted in an even more interesting outcome. After initiation, the discrete GPU operated at 715 MHz as expected. After a minute or two, the GPU clock dropped and maintained 44.7 MHz and a <10 percent memory controller load according to GPU-Z. This resulted in the FurMark rendering dropping from 11 FPS during the beginning of the test to a paltry 1 FPS for the rest of the test following the dramatically reduced clock rate. Its temperature had also fallen to a relatively cool 64 degrees C and fan noise had become flat at 35.8 dB(A). In contrast, the CPU was able to sustain a 3100 MHz clock rate at 82 degrees C throughout the test and never faltered.
Based on observation, the T430s appears to sacrifice GPU power in favor of maintaining maximum CPU Turbo Boost performance during prolonged moments of heavy workloads. The conditions for this to occur, however, are extreme enough that most users will very likely never run into the issue. A 3DMark 06 test immediately following the stress test showed no significant drops in both CPU and GPU performance, meaning that the throttling observed above will have little to no effect during typical workloads."
Hát na értem én extrém terhelés....ami amúgy sem kell senkinek...Ez kicsit olyan, mintha a sebességmérőn ott van a 260, a kocsival meg tegyük fel a német autópálya egy korlátozás nélküli szakaszára tévedek, akkor kb a 260 elérése után "lassítana" az elektronika 230-ra mert túlmelegedett a motor...majd 200-ra...mert ez a throttling...Kíváncsi lennék, ha a kocsiknál is így lenne mit szólnának hozzá.
Tudom nem jó a példa, mert bele lehet kötni... -
Yany
addikt
válasz
simonjoe
üzenetére
Egy kis olvasnivaló: [Intel Turbo Memory]
...jut eszembe: elvileg ez az adapter jó lehet az SL400-asba, hogy SSD-t tegyek a gépbe, de marha drága. Nincs valahol esetleg olcsóbban, mégha nem is pont Lenovo gyártmány?
-
Tim82
félisten
válasz
simonjoe
üzenetére
Szerintetek merjek vásárolni 150EUR-ért 2x4gigát?
Csak akkor, ha ki is használod, pl. virtuális gépeket futtatsz a notidon.
Érdemes a turbo mem szlotba is tenni valamennyi memóriát?
A Turbo Memory-ra költeni gyakorlatilag felesleges pénzkidobás, nem gyorsít érdemben a gépeden. Inkább az SSD.
Továbbá az ODD helyére szeretnék egy keretet amibe lehetne még egy vinyót tenni, a régi helyére meg egy SSD-t, létezik ilyen keret még valahol?
-
buherka
addikt
Itt egy cikk a Turbo Memory -ról.
Anno én is filóztam ilyen beszerzésén. De valahogy nem győzött meg a dolog.Ha gyorsítani akarsz a gépen, akkor azt SSD-vel tedd. Na ezzel szárnyalni fog a kicsike. Ebben biztos lehetsz.

-
Krix
őstag
Sziasztok,
nemrég hozzám került egy x200-as. Van benne egy turbo memory foglalat. Érdemes egy ilyet szerezni hozzá? Van benne még egy üres PCI-e foglalat is, viszont 3G antenna az nincs hozzá. Milyen értelmes kártyát lehetne ebbe rakni? Mondjuk a 3G sem kivitelezhetetlen mert láttam ebay-en antenna KIT-et amivel meglenne a 3G antenna.
Van még rá 2 hét gari. A billentyűzet elég rossz állapotban van, ezt lehet még legariztatom mielőtt lejár. Az akku majdnem 2 órát bír még. (10.8V, 5.2AH 57WH) Ez mennyire jó még? Mennyit menne egy új akksival? (Persze csak kb.) (P8600 cpu, 2G ram, 160G hdd, 1280x800 lcd, 5100 AGN wifi)
-
soldi3r
veterán
amiért jöttem majdnem elfelejtettem
mire megyek az intel Turbo Memory-val? jó ez nekem? vagy inkább rossz? -
lapa
veterán
válasz
audi100td
üzenetére
és akkor a wusb az wwan helyett lehet csak? nem lehet, hogy van wusb upgradeable, amin ott van a csati a feles slotnál? (ez hmm szerint nincs ahogy néztem)
a hmm ír olyat, hogy turbo memory a 201-ben. akkor az a teljes slotban van? azt vágom, hogy a fullosban van feles menet.
és miért van ott kivágva a lap?
-
franc0
őstag
Ha már a turbo memory szóba került... van aki meg kivenni nem tudja

-
^Clown
addikt
Ha nem ibm fru-s turbo memory lenne a gépben, visítana? Csak 1 gigás verziót találtam ami IBM...
-
RnJ
tag
Sziasztok,
mit gondoltok, érdemes 4GB Turbo Memory vásárolni? Egész megfizethető áron van. Sajnos csak nagyon régi cikkeket találtam róla, ami szerint nem hogy észrevehető változást.
Illetve akkor még a Win7 sem létezett.Vélemény, tapasztalat? Win7 64bit alá menne.
-
lapa
veterán
válasz
utolsolevel
üzenetére
ha turbo memory van benne, akkor az feles slot? mert ha feles, akkor abba nem fér ssd.
ha teljes méretű slot, akkor sem lesz közvetlenül bootolható, de közvetetten igen. linuxon biztos, a hírek szerint winen is.
persze csak az igazi minipci ssd (corestore), a minipci foglalatba illeszkedő msata ssd-k nem fognak menni.
-
utolsolevel
tag
Sziasztok. T400 asomban van egy turbo memory a mini pci slot ban. ennek a helyére tervezek betenni egy 32GB os vagy 64GB os SSD-t. tud valaki arról infót hogy ez működik e bootolható e?
köszi

-
lapa
veterán
-
válasz
cassius.clay
üzenetére
Na ez mostanra engem is elkezdett érdekelni, mert a gyári 80GB-os Hitachi érezhetően lassú. Bár nagyjából 60-80 mp alatt gombnyomástól eljut a használhatóig a rendszer
(Nincs turbo memory)Melyik részen tölti a legtöbb időt az indulás során?
-
cassius.clay
senior tag
válasz
Chaser
üzenetére
Van benne Intel turbo memory elméletileg. Ha van azt hol tudom megnézni és hogyan tudom kilőni? Ezt még megnézem. Eszközkezelőt átnéztem, nincs Intel turbo memory. Nincs telerakva semmi felesleges dologgal. Szüz rendszerről beszélünk és csak a win saját frissitései vannak fent.
Mindig ezt a telepitölemezt használom és eddig 50-60 gépnél hibátlanul müködött márkától, hardvertól függetlenül. -
Chaser
legenda
válasz
cassius.clay
üzenetére
Biztos nem normális. Mindegyik T60-am kb 30-40 sec alatt win ready volt, persze nem is szoktam telerakni minden sz@rral. Jellemzően a powermanager töltődik be leglassabban, 1ébként 30 sechez van közelebb a boot egy korrektebb 7k2 hdd-vel. SSD-vel 17 sec körül volt. Gondolom T61-nek se kéne lassabban bootolnia.
Ha T61-ed van nincs benne intel turbo memory? Egyik nagymesternek is az fogta vissza a bootot. -
audi100td
nagyúr
válasz
cassius.clay
üzenetére
nem lehet, hogy intel turbo memory?
-
kraftxld
félisten
Na, vettem egy T520-at a feleségemnek

Most akciósan voltProcessor
Intel Core i5-2540M Processor (2.60GHz, 3M Cache with Turbo Boost up to 3.30GHz)
Operating system Genuine Windows 7 Home Premium (64 bit)
Operating system language Genuine Windows 7 Home Premium 64 - English
Display type 15.6" HD+ (1600 x 900) LED backlight Anti-Glare display, with Wireless WAN Antenna
System graphics Intel HD Graphics 3000 processor graphics with dynamic frequency
Total memory 4 GB PC3-10600 DDR3 SDRAM 1333MHz SODIMM Memory (1 DIMM)
Keyboard Keyboard - US English
Pointing device UltraNav (TrackPoint and TouchPad) Fingerprint Reader, Smart Card Reader
Camera 720p HD Camera with Microphone
Hard drive 500GB Hard Disk Drive, 5400rpm
Optical device DVD Recordable
System expansion slots Express Card Slot, 4-in-1 Card Reader & Smart Card Reader
Battery 9 Cell 2.8Ah Li-Ion Battery
Power cord Country Pack New Zealand with Line cord & 65W AC adapter
Bluetooth Broadcom Bluetooth 3.0 with antenna
Integrated WiFi wireless LAN adapters Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN
Integrated mobile broadband Mobile Broadband ready (no mobile broadband module)
Language pack Publication - English AP
-
A T61-ben van egy szabad Mini PCI-Exp.(feles) a Wifi-től balra, meg van egy teljes méretű hely a bal oldalnál a hűtő alatt.
Arra lennék kíváncsi, hogy ezeket lehet e másra is használni mint amit pl a Thinkwikin írnak? Pl. Amibe a Turbo Memory-s vackot teszik, ott működne egy SSD?
Vagy a felesbe, mondjuk egy ilyen előbb emlegetett broadcom dekódoló?
Tehát mennyire lehet ezt tetszőlegesen használni? -
lapa
veterán
válasz
soldi3r
üzenetére
a "megoldható" azt jelenti, hogy bootolni nem tud róla, azaz a boot partíciónak (win7 vagy linux) a merevlemezen kell lennie.
nekem mostanra úgy van megoldva, hogy az os másolata van a merevlemez első, corestoreval egyező méretű partícióján. pont ma elég jól jött, hogy egy rsync paranccsal vissza tudtam állítani a rendszert.
a másik említésre érdemes, hogy a hdd (a samu 1 terása már nem 12,5 milis, szóval - az x200s-be - befér gumival) nálam végülis bakup hdd, szóval amint elindult a gép lekapcsol és úgy is marad hacsak nem piszkálom.
pár napja lett linkelve a corestore mlc teljesítmény, szerintem os-nek bőven elég. a 32gb (formázva 25gb) valami 120 eur volt shippinggel. kacérkodtam egy slc-vel is, de abból csak a 16 gigásat tudtam volna megfizetni, és az is 220 eur lett volna. az formázva már csak 12 körül, újabb winnel nyilván nem elég. ubuntuval szépen ellettem volna azért rajta, de úgy döntöttem fogják még azt 100 eur alatt adni valamikor.
az x201 esetében ha jól értem 2 slotod van, első a wlan, második a wwan. a wwan helyére gyári biossal is berakhatod. a wlan helyére modbios kell, meg akkor ugye bukod a wlant.
nagy találmány az x200s-nél meg még pár típusnál a wireless usb-nek / turbo memorynak fenntartott harmadik, feles slot.
igazából eléggé össze vagyok keveredve, a thinkwiki az x201s-re már csak 1 slotot ír, ami tuti nem igaz (gondolnám én). szóval ennyi erővel lehet az x201-ben is harmadik.
Gondwana biztos megmondja a valót.
-
Chaser
legenda
A T61p lassú boot-jának oka a turbo memory modul ami az egyik pcie slotban van, anélkül indul késleltetés nélkül. Ha valaki hasonlóba futna pár fölösleges kör futásától megszabadul

Megjött az usb3 vezérlőm, nagyon baba
fürge és nem lóg ki egy kicsit se a gépből. -
Gondwana
addikt
válasz
tototos
üzenetére
A Turbo memory nem a beolvasást, hanem az újrabeolvsást gyorsítja fel, illetve az akkus üzemidőt növeli, ha elég rövid időre teszed a HDD-megállítás idejét és 1GB alatti adatmennyiségen dolgozol. (Minden Ctrl+S elmenti a munkádat, de nem a HDD-re, hanem ebbe a flashbe, és amikor pl. egy olvasás miatt legközelebb felpörög a HDD, akkor ki is írja)
-
tototos
addikt
Sziasztok.
Használ valaki ilyet? Mennyi gyorsulás várható tőle?turbo memory 1GB vagy turbo memory 2GB
Esetleg érdemesebb simán memóriár rakni a gépbe?
-
lapa
veterán
válasz
Gondwana
üzenetére
spec a hármas alatt nem épül, se 2.6.37 alatt. a lucid normál kernelével (2.6.32-33) viszont igen.
vagy ha az volt a kérdés, akkor szerintem a 3.0.0-8.10-ben nincs driver. de lehet, hogy csak nagyon benéztem, mindjárt nekiszaladok megint.
addigis beírtam nekik a fórumra, hogy oldják meg a 3.0-n driver építést de marha gyorsan, mert megdobálom őket intel turbo memoryval.
nem bootolható, de linux alatt annyira nem gáz. de ha emlékeim nem csalnak win alá is ugyanúgy lehetne egy barkácsot, hogy a hdd-n csinál az ember egy mittomén 100mb-s boot partíciót, onnan meg azt indít amit akar. legalábbis talán, vagy nemtom. ennyire előre nem szoktam gondolkodni.
-
lapa
veterán
na feltártam az imént az x-et. az alábbi következtetéseket vontam le:
-a gép mindenhol hűt, sok nagy légcsatorna az egész. nagyon alapos munka.
-a gépben rengeteg az üres hely, ami jó hír ha esetleg barkácsolnék valamit bele.
-az első minipci-e slotba nem megy bele az ericsson wwan. annak ugyanis a hátoldalán vannak alkatrészek, a slot meg olyan, hogy a feles kártyához is vannak leszorító csonkjai, amik így nem engedik vízszintbe ereszkedni a kártyát. ezek a feles csonkok persze kézifúró meg porszívó kombóval ledarálhatók (ez maga a magnéneum ház).
-a fullos wwant megpróbáltam beleszorítani ebbe a slotba, mert úgy gondoltam így is érintkezik. így tartva elindítottam a gépet, nem kaptam hibát, de nem látta az eszközt. mostanra kiderült, hogy a rádió gombja kikapcsolt állapotban nem mutatja, márpedig a teszt alatt így volt. fail.
-a wwan-t csak az aux kábel áthelyezésével lehetne betenni az első slotba. kicsit hülye vagyok, mert nem néztem meg, hogy a wlan kábeleket el / vissza lehet-e vinni a feles slothoz, de gondolom igen.
-látszik, hogy a csencseni munkásoknak a meló helyett az öngyilkosságon jár az eszük, mert az egy wlan kábel nem volt rendesen a helyére illesztve. ejnyemá no.
-a feles turbo memoryt az első slotba rakva látszott rendesen.
-a 12,5mm-es terás lemezt be lehet tuszkolni (ez kb szó szerint). egy fémlemezt felnyom, ami miatt a bill saccra egy milit emelkedik, de ezt a fémlemezt meg lehet igazítani. nyilván gumik nélküli megy csak a móka, ami annyira szerintem nem kritikus, inkább (lemez)rezonancia-elnyelő hatása van, mint védelmi. szerintem ennek megfelelően bele lehet erőszakolni a cuccot más gépekbe is.
-megpróbáltam a szomszéd kutyát megdobálni a turbo memoryval, de nem ijedt meg tőle. szóval még erre se jó.
-
lapa
veterán
válasz
audi100td
üzenetére
amennyire eddig kiderítettem a következő a helyzet: 3 hely van, 2 full és 1 half. az első fullban van a wlan, a másikban a wwan. a corestore is fullos, innentől kicsit ajajaj.
a wwan-ból csak fullos van (f3507-ből tuti), de az wlanból van feles, idegen fw-vel (intel 53xx valami). ahogy olvastam a feles slotban nincs whitelist-check, de lehet benéztem.
eszerint elvileg mehet az első slotba az ssd, egy (használt) feles wlan a felesbe. turbo memory e-hulladékgyűjtőbe, esetleg falun kutyát dobálni vele.
elméletileg a whitelist-check a wlant nézi, az ssd miatt nem kéne sípoljon. de ez se biztos.
mindezeken felül kell vagy egy minimál-usb stick (kinézetre mint a logitech bt), vagy sd / ms kártya a boothoz. de szerintem ez megoldható egy minimál második partícióval is a hdd-n.
szóval ez kicsit olyan, mint sajtreszelővel, de én már nagyon utálom fél évente cserélni a külső usb-sata hdd adaptereket.
szeretettel várom a fentiek esetleges cáfolatait, ha valaki okosabbat tud pl whitelist ügyben.
-
zedii
aktív tag
Hali Mindenki!
Vásárlás előtt állok és döntenem kell, ebbe kérnék segítséget:Melyiket választanátok, ha a fő terület a tervezés(autoCAD, Civil 3D), monitor méret másodlagos, van másik monitor, sőt inkább a cipelés miatt preferáltabb is a megszokott 14,1''. Az aksi kérdése is másodlagos. Ram kérdés sem döntő, mert + 4GB ram már 10e-ből megvan, tehát akkorát nem oszt vagy szoroz.
szóval a versenyzők:
T410 nem bolti, de újnak mondott 2522-A92 i5-560M(2.66GHz), 4GB RAM, 320GB 7200rpm HD, 14.1in 1440x900 WXGA+ MATT LED TFT, Intel 5700MHD
3 év garivalT410 új, bolti: 14.1" nVidia Quadro 512MB, Core i5 520M, 6GB DDR3
1 év garanciával.vagy:
W500 - használt: CPU: P9500 (2.533Mhz ,6Mb L2), 4GB DDR3 RAM 1066 Mhz,15.4" 1920x1200 LCD, FULL HD, dual VGA: ATI FireGL V5700 512 Mb dedikált RAM + Intel X4500 HD Hybrid VGA, 2GB Intel Turbo memoryKábé mindhárom egy árba fut, de valahogy a bolti megoldás után húz a szivem. T61-em volt azt nagyon szerettem, billentyűzetét, strapabíróságát - én a magam részéről meg voltam vele elégedve.
De most döntés előtt állok, és e három befutó van kb azonos áron, ebből a w500-as használt de még 1 év garancia van rá.

köszönöm. -
Tim82
félisten
Nekem asszem többe került T43p-be a venti, szóval 25 dodó egyáltalán nem rossz ár - feltéve, hogy gyári és nem csájníz utángyártott cuccot kapsz.
Turbo Memory-val kapcsolatban ennyit találtam az elődtopikban. (Szerintem alapesetben nincs rá nagy szükséged, nem gyorsít annyit, hogy szvsz érdemes legyen beruháznod rá. Egy SSD-vel sokkal látványosabb javulást érnél el boot és lemezműveletek terén.)
-
dane
senior tag
Szia!
Először is köszi a választ! RMClockot még nem próbáltam.
Tegnap szétszedtem a gépet, iszonyat mennyiségű port fújtam ki a ventiből meg a bordából.
Egy kis olajozást is kapott de nem segített...Ugyanolyan hangja van. Azt hiszem veszek bele hamarosan egy újat. Ebay-en 25$... elég húzós de mit lehet tenni.
Az LCD panel nem rózsaszínesedik úgy ahogy mondod, láttam már ilyet mert van a családban egy ezer éves T20, na az ezt csinálja. De még mindig működik!Továbbá van még egy miniPCIe hely is benne, alaplapon pedig SIM foglalat. Előkészítés viszont nincs, nincs benne antenna a HSDPA modulnak. Gondoltam akkor a szabad helyre teszek Intel Turbo Memory-t. Elég olcsón be lehet szerezni.
Kérdésem az, hogy érdemes-e illetve mekkora kapacitásút vegyek? 1-2-4gb? (4gb elég drága már és lehet nincs is különbség az 1 és 4gb-os verzió között)Köszi a választ!
-
Shadowfax
addikt
válasz
metal01
üzenetére
Ezt próbáld meg.
Microsoft Windows XP/2000 operating systems do not support Intel Turbo Memory. If you are using Windows XP/2000, there will be a Yellow Exclamation (!) shown in Device Manager. This package is to eliminate the Yellow Exclamation (!) in Device Manager.Ma vagyok 5 éves a péhán.

Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U729x - i5-8G I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I HDMI I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga X390 - i5-8365U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T495 - Ryzen 5 PRO I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14 Gen2 - i5-1145G7 I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad E15 G4i - i5-1235U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I NBD Gari
- Apple iPad Mini 6 64GB,Átlagos,Töltővel,12 hónap garanciával
- Keresek Xbox Series S / Series X / Playstation 5 konzolokat
- Sound Blaster AE-7 (B-Stock)
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090 - 3 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Red -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3678
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Máig a leghalkabb TP amivel találkoztam, még a külső HDD is hangosabb volt a ventilátornál (értelemszerűen üresjáratban), most is megvan a gép. Egyedül azt sajnálom, hogy nem a nagyobb felbontású kijelzővel szerelt - de a szekrényben pihen, tök mindegy végül is.

Nyilván ki nem hagyható magaslabda volt. 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
És turbo memory-nak is van hely, holott én azt olvastam, hogy csak SL400-tól támogatja. Mire is jó a turbo memory? Más feles mini-PCIe eszközt is lehet vajon telepíteni oda, vagy csak turbo memoryt?

fürge és nem lóg ki egy kicsit se a gépből.