Hirdetés

2012. május 28., hétfő

(#51) rudi válasza Agyas (#50) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Mi is hasonlót használunk.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#52) Agyas válasza rudi (#51) üzenetére

Agyas
(tag)

Tehát ha ezt megveszem egyeltalán nem járok rosszul vele?
Gondolom amit ez kiír abból kivonom a tápom hatásfokát és voálá...

(#53) Csaba_20_ válasza Agyas (#52) üzenetére

Csaba_20_
(PH! addikt)

Nem kivonni kell, de ezt gondolom te is tudod. ;) A műszer pontosságánál fogva alkalmas fogyasztásmérésre, de mivel nem hitelesített, így jogalapot nem biztosít az ELMŰ-nél. A 100W-os izzót 100W-nak, a 60W-os izzót 60W-nak mutatta. A 14W-os kompakt fénycsövet 14W-nak...és még sorolhatnám. Korrekt kis műszer, lehet vele fogyasztást számoltatni is. Nekem is ilyen van. ;)

(#54) Agyas válasza Csaba_20_ (#53) üzenetére

Agyas
(tag)

Jó jó nem kivonni én is tudom mert a hatásfok %-ban van megadva. De a számolás már menni fog. :)
Szal akkor befektetek egy ilyenbe. Ha ti mondjátok hogy jó akkor én elhiszem.
Köszönöm a válaszotokat. Már kerestem ilyesmit egy idelye.

(#55) sanyibá

sanyibá
(tag)

Hogy veszi fel a tápok ágáról az energiát a hardver?

Tehát, ha én négy vinyót rákötök egy ágra, egy másik ágra megint négy vinyót,
egy harmadikra, egy író és egy racket, a negyedikre pedig az alaplapot, akkor jól csinálom?

Ha értelmetlenül fogalmaztam, bocs, leírom részletesebben!

VIVA LA RESISTANCE !!!

(#56) rudi válasza sanyibá (#55) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Általában az összes perifériacsatlakozó egy 12 voltos ágon szokott lenni, egyben az alaplapi 12 volttal. A másik ágon lakik általában a CPU és a VGA, de ez nem általános. Nézd mega #6-ban az FSP Epsilon 12-es kiosztását.

(#57) LukE

LukE
(PH! kedvence)

[link]

Motherboards:
- EVGA 133-K8-NF43-AX, SLI enabled
- NF4SLI7AA-8EKRS2
CPU:
- AMD Athlon64 3200+, 2.0GHz Venice
- Intel Pentium4 530, 3.0GHz Prescott
Video cards:
- EVGA 2x 6600GT in SLI
- ATI All-In-Wonder X1900 + ATI All-In-Wonder X1800 XL
RAM:
- Corsair TWINX2048-3500LLPRO
- Corsair TWIN2X-5400C4

Igen, két gépet kötöttek egy tápra.
''Even with two systems, our load works out to ''only'' 526W.'' <<ez valószínű a hálózatból felvett teljesítmény volt, a ket gep altal felvett teljesitmenyt be lehet saccolni 420-450W kornyekere

[Szerkesztve]

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#58) Csaba_20_ válasza LukE (#57) üzenetére

Csaba_20_
(PH! addikt)

Na igen, az őrültségnek is van határa, amit átléptek. :R

(#59) rudi válasza Csaba_20_ (#58) üzenetére

rudi
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Már régóta filózom azon, hogy bele kellene rakni két mATX konfigot egy nagy Chieftec toronyba. Szépen elsakkoznának egymás ellen :)

(#62) ToBeY válasza rudi (#59) üzenetére

ToBeY
(PH! nagyúr)

Itt a tápom elosztásáról egy kép. 12V ágon ez 420W chieftec 226W add le?
[link]

(#63) Csaba_20_ válasza ToBeY (#62) üzenetére

Csaba_20_
(PH! addikt)

216W, de igen, összesen annyit tud névlegesen. Persze biztos, hogy kell mellé az 5V-os ág bizonyos mértékű terhelése is.

(#64) LukE válasza Csaba_20_ (#63) üzenetére

LukE
(PH! kedvence)

hmm. ami erdekes modon pont egyenlo a regi elaggott nem atx2-es 420-as Ct 18A@12V ertekevel. Fejlesztes magas fokon...

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#65) Csaba_20_ válasza LukE (#64) üzenetére

Csaba_20_
(PH! addikt)

Csak a sz*rkavarás és a mesterséges keresleti igény keltése folyik már egy ideje a tápoknál.

(#66) Tyberius válasza LukE (#64) üzenetére

Tyberius
(fanatikus tag)

Az én 350-es Chieftecem 300W-ot ad le a 12V-os ágakon... mondjuk ez Delta belű.

(#67) 04ahgy válasza Tyberius (#66) üzenetére

04ahgy
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

400W-os :DDD Codegennel nyomom. Még a régi, 8cm ventis fajta. Mikor az egy év gari lejárt, kissé moddoltam: a védelem referenciafeszültségosztó ellenállásokat kicseréltem, eltolva a referenciafeszültséget, így kissé nagyobb áramot bír ki lekapcsolás nélkül.
A bordák és a tranzisztorok-diódák közti szürke szilikonos (legalább 1 mm vastag) szigetelő valamit leszedtem, és helyette a régebbi motoros amatőr elektronikások által valószínűleg jól ismert átlátszó, nagyon vékony csillámlemezkét raktam. Alaposan fehér szilikonnal kenve.
Így a hűtés, hadd ne mondjam csúnyán, mennyit javult. A NYÁK-on a nagy áramot vezető sávokról a zöld lakkot szépen lecsiszoltam, és a vezető sáv szélességében merev 1,5 négyzetmilliméter keresztmetszetű, szigetelésétől megfosztott villanyszerelési huzalt forrasztottam bőséges mennyiségű forrasztóónnal, hogy a belső feszültségesés, és a vékyonyka vezetősáv melegedése is minél kisebb legyen.

Egy egész új mod eredménye: Tápot szétszerel. Oldalát, alját dekopír fűrésszel szépen kivág ablakosra. Oldalra plexit csavaroz. Alulra plexit, közepén egy UV LED-ekkel megvilágított GlacialTech Silent Blade 80 Blue-val csavaroz. Az eredeit venti helyén is ilyen van, és kívül szemben még kettő kisebb nagyfordulatú, mezei fekete venti. Az eredeti hátsó venti helyén lévő kifele, a többi befele fúj. A párban lévő két nagyfordulatú a ház előlapról kapcsolható.
Ja, és matt feketére van a lemeze lefújva. Eredmény: haver átjön, mutatom neki.

- ''Jéé, vettél Aerocool csicsa tápot !?''

A ventik és a 3 sorba kapcsolt UV LED a kimeneti fix 12V-ra van kötve, mivel az eredeti csatlakozón a feszültséget hőmérséklet függvényében szabályozza. Ide egy saját tervezésű LED oszlopos hőmérséklet indikátor kerül majd.

Képeket a hétvégén készítek, valahova felrakom.

És végül, az 5000 Ft-os Codegen a következőket látja el stabilan egy 12V-os ággal:

- A64 3700+ San Diego 1,55V
- ATI X1800XL (mag 1,15V, RAM 2V feszültségemelve, nagyon melegedő gyári hűtéssel 650/650)
- 2 * 1GB Kingmax DDR 2,9V
- Abit AX-8 chipset északi / déli híd és HT +0,1V emeléssel
- 3db Maxtor DiamondMax 9-10 7200rpm (250GB, 160GB, 80GB)
- Maxtor 60 GB Diamond Max D540X 5400rpm
- LG GCC 4482B
- Pioneer DVR-110D
- Floppy drive :D
- SMC 1211TX 10 / 100 hálókari
- Creative SB 128 PCI hangkari
- Logitech G5, Logitech mezei billentyűzet, Logitech webkamera, uGuru Clock
- 2 * 2 hidegkatódos fénycső, sok LED (kb. 20 db, 10-20 mA-ral hajtva, több db sorbakötve)
- 20 venti összesen (Proci - Zalman 7000, mobil rack - 2db, chipset extra venti, ugye a tápban 2 kicsi, két 8cm, elöl a winyóknál 4 db 8cm, hátul két db 8cm és egy 12cm GlacilTech, 2 pici chipsethűtő, oldalt 8 cm-s világítós Aerocool és egy picike. Ja, meg ami a VGA-n van. Fotók lesznek.
- néha USB-ről töltök MPx200-at, az majd' 300mA, esetleg néha pendrive.

Táp jellegű gondom még nem volt. :C

Én ennyivel szerettem volna a tápok teljesítményéről szóló eszmecseréhez hozzájárulni.

HGyu

[Szerkesztve]

Xtreme 3D Team Hungary \ 7855.94MHz CPU-Z valid \ He'll love some woman 'til he goes insane, it's a short sweet ride on a runaway train. \ Sponsored by http://pcvizhutes.hu

(#68) God Vazzeg válasza 04ahgy (#67) üzenetére

God Vazzeg
(PH! kedvence)

Őőőő, ez nem semmi :R

Kérdés: dualfanos tápot ha szétszedek, és a két ventit sorbakötöm, hogy lassabban forogjon, mert most hangos, akkor szerinted lehet-e ebből probléma? A borda újrapasztázást is meg fogom csinálni, tuti ötlet :R Ja és a táp full hideg mindig. Konfigom az adatoknál ;)

Köszi előre is :R

Találmány gyártási joga eladó!

(#69) 04ahgy válasza God Vazzeg (#68) üzenetére

04ahgy
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Köszi.

Ha elég hideg, akkor nem kell félned a sorbakötött ventiktől.
És ha elég hideg, akkor nem kell a viszonylag kockázatos pasztázás sem. Neked a tápod jócskán az elég felett van.

HGyu

Xtreme 3D Team Hungary \ 7855.94MHz CPU-Z valid \ He'll love some woman 'til he goes insane, it's a short sweet ride on a runaway train. \ Sponsored by http://pcvizhutes.hu

(#70) didyman

didyman
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

A ventik sorbakötése szigorúan ellenjavallt! Eleve nem tudnak elindulni, ekkor a táp szépen lassan besül!!! Hagyd csak meg az automatikát is és maximum 20% eltéréssel válassz kisebb teljesítményű légkavarót. A kifújt huzat hőmérsékletéből csak nagyon hozzávetőlegesen lehet kitalálni a bordák és tekercsek hőmérsékletét, ehhez a mérés sokkal jobb út, otthon viszont ne kísérletezz vele.

A codegen-modról csak annyit, hogy ha túlfeszvédelmet is raksz bele és az eleve alulméretezett elektronikában kicseréled a diódákat, kondikat, kapcsolóeszközöket nagyobb teljesítményűre/értékűre, még értelme is lehet, amúgy az átalakítástól függetlenül ugyanaz a híg trágya marad, maximum jobb hővezetéssel a bordán és picivel stabilabban.. A ''szilikonalátét'' meg nem rossz dolog, pláne, hogy igen jól vezet hőt, ha megfelelően erősen van csavarozva. Elég lett volna az is...
Az áramkorlát módosítása meg az eleve alulméretezett elektronikában dőre hiba.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#71) God Vazzeg válasza didyman (#70) üzenetére

God Vazzeg
(PH! kedvence)

Rendben, erre figyelni fogok! Bár amiket én láttam eddig ventiket, azok szépen mentek 5V-ról is, ezért gondolkodtam ezen. De megnézem sorbakötés előtt mindenképp egyesével őket 5V-ról, ha nem indulnak, nem rakom be! Kösz a tippet! :R

Ja és nem csak a kifújt levegőt nézem, hanem a táp tetejét is, nyitott toronyház van mellettem, csak le kell nyúlnom.. :D Teljesen hideg :R

(#72) didyman válasza God Vazzeg (#71) üzenetére

didyman
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

A táp szinte biztosan nem fog 10V-ot adni a ventiknek induláskor, ha azok pl. 6V-on kezdenek, akkor sorosan 3V lesz rajtuk, ezen még a forgás sem fog megmaradni. A táp tetejének (aljának) nézegetése sem jelent semmi konkrét mérési alapot: A bordát és a tekercseket kell figyelni.

(#73) God Vazzeg válasza didyman (#72) üzenetére

God Vazzeg
(PH! kedvence)

Megnézem, köszi :R Bár eddig azért úgy vettem észre, hogy a kifújt levegő és a táp teteje hőmérsékletéből azért lehet következtetni arra, hogy mennyire van leterhelve a táp. Szerintem 12V-on kezdenek a ventik, nem hallom hogy valamit is szabályozna, faxa is a gembird táp :D

Juteszembe: Van itthon bordára rakható hőérzékelőm, ami az ellenállását változtatja hőmérséklettől függően, majd kipróbálom azzal is :D

(#74) stol válasza God Vazzeg (#73) üzenetére

stol
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Gembird = Codegen... :(

Még több sarcot, még több adóóót túl sok nettó marad a fizetésünkből, aztán problémát jelent az elköltése...

(#75) God Vazzeg válasza stol (#74) üzenetére

God Vazzeg
(PH! kedvence)

Mit nem mondasz?! :F

(#76) stol válasza God Vazzeg (#75) üzenetére

stol
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Régebben kitárgyaltuk....
Kérek pontos táptipust, és megmondom, életveszélyes-e.

Még több sarcot, még több adóóót túl sok nettó marad a fizetésünkből, aztán problémát jelent az elköltése...

(#77) God Vazzeg válasza stol (#76) üzenetére

God Vazzeg
(PH! kedvence)

Gembird 600W PFC ennyi van csak rajta :U 45A tud 5V-on, 22A-t tud 12V-on, és 30A 3.3V-on. Ezeket tudom róla leolvasni :U

Ja és megcsináltam rajta a sorbakötést, nagyon szépen megy, és még mindig hideg a táp! Ha eldurran, majd beírom.. ;) :D Érdekesség: ha fordítva dugom rá a gyorscsatit (tápon belül a ventiét), akkor nem indulnak el a ventik :U Érdekes :F

[Szerkesztve]

(#78) 04ahgy válasza God Vazzeg (#77) üzenetére

04ahgy
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ha a kimeneti fix 12V-ra köti a két sorbakötött ventit, akkor az már 6V ventinként. Sorba kötött ventikkel a szabályozott venticsatira tényleg nem szabad csatlakozni. Ezt nem írtam. De logikus. Viszont az említett módon már biztonságos. Gondolkodhat a fórumtárs úr egy relés időkapcsolón is. Ez induláskor a két ventit a 12V-ra párhuzamosan köti egy néhány másodpercre, hogy biztonságosan maximum fordulatot érjenek el, majd átkapcsolja őket sorosra. Fontos megemlíteni, hogy sorba csak azonos típusú és teljesítményű ventik köthetők biztonságosan.
Acorp 300W-os tápot láttam venti nélkül üzemelni anno egy 2500+ Bartonnal, NF-7, és a többi szokásos cucc. Véletlenül állt meg benne a venti. A tápnak azon kívül, hogy a műanyag alkatrészei ''kissé'' :DDD megolvadtak, egyéb baja nem lett. Félreértés ne essék, nem követendő a példa... :)

HGyu

(#79) 04ahgy válasza God Vazzeg (#77) üzenetére

04ahgy
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Gratula!

Szerencse, hogy nem mentek tönkre a ventijeid, vagy a tápod... Van néhány ventiben fordított bekötés elleni védődióda, és ez rövidzárat is okozhatott volna.
De már nincs gond, megúsztad. :D
Próbálj ki két ventit a 12V-os kimenetre sorbakötni, és győződj meg róla, hogy elég halk-e? Ha igen, mindenképp javasolt az előző néhány HSz-ban részletezett okok miatt a kimeneti 12V-ra átkötni a ventijeidet, mert nem lesz sokkal hangosabb.

HGyu

(#80) 04ahgy válasza didyman (#70) üzenetére

04ahgy
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Mondhatni haladó szinten vagyok az elektronikában. A szóban forgó moddolt Codegen tápnál két gyengeséget találtam: a forrasztásokat (beleértve a vezetősávok nem megfelelő vastagságát, de ezen ráforrasztásal lehet segíteni), és a főtrafó kissé alulméretezett tekercselését (szintén kissé kisebb keresztmetszetű vezeték alkalmazása.)

Két nagyobb teljesítményű ellenállás volt még, ami a normál áramkorlát mellett is melegedett, de a számuk a korlát kitolása után sem lett nagyobb! Félreértés ne essék, műterheléssel leterheltem a tápot KIMENŐ 450W-ra, több óra hosszára, közelítőleg szimmetrikusan. Az említett ellenállásokat természetesen gondolkodás nélkül nagyobb disszipációjú példányokra cseréltem.

A kondik pedig (nem minden Codegen tápban, láttam fost is már) az én tápomban VENT gyártmányúak, 105°C határhőmérséklettel. Elektronikában jártas személy majdnem vakon megbízik a VENT kondikban. Érdekes módon FSP és Chieftec tápokban is VENT kondikkal találkozni... Előfordul még a szintén minőségi Jamicon is.

Kondicsere tápban szigorúan ellenjavallt! Kívülről nem (vagy nehezen) állapítható meg, melyik kondenzátor a normál, és melyik az alacsony nagyfrekvenciás veszteségű. Normál helyett az utóbbit (sokkal drágábbat) alkalmazva nincs gond, fordítva viszont maga a katasztrófa.

A félvezetőkkel, ha nem kapnak bemeneti magas túlfeszültséget, vagy igen nagy di/dt-jű impulzust, a legritkábban szokott gond lenni. Főleg javított hűtéssel nem.

Leggyakoribb táp-katasztrófák, főleg valóban noname és gyatra gyártmányok esetén: primer Graetz-híd zárlat, primer kapcsolókör zárlat vagy szakadás, főtrafó primer menetzárlat. Ezek szinte mindig túlfesz / villám okozta gondok. Zárlatnál a bemeneti Wicmann olvadóbiztosító kicserélve ismételten kiolvad, szakadásnál egyszerűen csak nem üzemel a táp. Primer oldali (230V) külső túlfeszültség-védelemmel 95%-ban megelőzhető hibák.
Ezután jön sorban az 5V SB kikapcsoltan is üzemelő részének elégtelen hűtésből eredő félvezető-meghibásodása. Nagyobb hűtéssel ez megelőzhető.
Gyakori hiba még a gyenge forrasztás ''kiolvadása'', megégése is. Alulméretezett vezetősávok elégése. A forrasztások rátekintéssel észrevehetők, kijavíthatók. A gyenge vezetősávok néhány órai névleges teljesítményen (pl. 400W egy 400-as tápnál), rezisztív műterheléssel való üzemeltetéssel kiszűrhetők, a zöld forrasztásgátló lakkot eltávolítva ráforrasztással orvosolhatók.
És végül, a műterheléses izzasztásnál a gyengébb ellenállások is kiszűrhetők, cserélhetők.

Ezen ''feljavításokhoz'' még a névlegesnél erősebb hűtés járul... Mindenki kikombinálhatja a végeredményt.

Én valamelyes elektronikai szaktudással azt mondom (szubjektív vélemény), hogy inkább üzemeltetem a nagy fogyasztású, drága gépem egy (leírt módon) szisztematikusan ellenőrzött, javított, terheléssel tesztelt noname tápról, mint egy négyszeres árú, kicsomagolva rögtön beüzemelt, teszteletlen márkásról.

A 70-, 80-as, sőt még a kilencvenes években is a sokaknak ismerős, ún rádióamatőrök voltak azok, akik kis költséggel és ésszerű barkácsolással (esetleg saját tervezéssel, kivitelezéssel) a drága márkás készülékeknél stabilabbat és jobbat birtokoltak. Ez a tevékenység mára a számítástechnikában, az integráltság ekkora foka mellett a tápegységekre, és a többi, egyszerűbb részegységre korlátozódik.

HGyu

(#82) didyman válasza 04ahgy (#80) üzenetére

didyman
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Kedves kollega.
Egy apró bökkenő van az irományodban: VENT gyártmányú kondi nincsen. a Vent az nem cég, hanem egy jelzés: Az adott kondenzátor rendelkezik túlnyomás elleni védelemmel, vagyis angolosan venting hole-al. A dolog annyit jelent, hogy a gázfejlődéssel túlnyomás alá kerülő kondi robbanás helyett a can tetején egy bevágás mentén végigreped.
A kondicserével kapcsolatosan írt soraid több, mint meglepőek, pláne a kondik típusait ecsetelők, ugyanis semmi valóságtartalma nincsen. A kondik típusa egyértelmű, mely a márkajelzés melett betűkódként megtalálható, egyébként ökölszabály van, létezik, és az alacsony veszteségű kondik általában jól alkalmazhatóak általános helyeken is, kivétel persze van.
Ezek fényében kétkedve olvasom soraid a műterhelésről és a 450W-os teljesítményről, az eddig nálam járt CG tápok egy kivétellel alkatrészszinten alkalmatlanok voltak ekkora terhelés elviselésére.
Az üvegcsöves biztosítéknak Wittman biztosíték a neve.

(#83) Csaba_20_ válasza 04ahgy (#79) üzenetére

Csaba_20_
(PH! addikt)

04ahgy írta:
Szerencse, hogy nem mentek tönkre a ventijeid, vagy a tápod... Van néhány ventiben fordított bekötés elleni védődióda, és ez rövidzárat is okozhatott volna.
De már nincs gond, megúsztad.

A fordított bekötés ellen védő dióda semmilyen módon nem okozhat rövidzárat, a tápegységekben pedig van rövidzár elleni védelem(SCP). Tehát nem osztogatnak, hanem fosztogatnak... :R

(#84) Csaba_20_ válasza 04ahgy (#80) üzenetére

Csaba_20_
(PH! addikt)

Érdekes leírás, de én még egy Graetz-híd zárlattal nem találkoztam, amióta számítógéptápot javítok. Elvétve akadt olyan táp, ami a főtrafó meghibásodása miatt ment volna tönkre. A készenléti körben se a félvezető elégtelen hűtése szokta okozni a problémát, hanem a visszacsatolás nélküli, szabadon futó oszcillátoros üzemmód. A kondenzátorokat illetően teljesen el vagy tévedve, de ezt már didyman leírta.

Én elismerem, hogy haladó szinten vagy elektronikában, de úgy látszik rossz irányba haladó... ;)

[Szerkesztve]

(#85) God Vazzeg válasza Csaba_20_ (#83) üzenetére

God Vazzeg
(PH! kedvence)

Nem vágott semmit tönkre, mert ahogy láttam hogy nem forognak a ventik rögtön lekapcsoltam, nem gyerekjáték egy ilyen táp. :U (Nekem :D)

Érdekességképpen ezt tapasztaltam:
1. ha nem dugok a csatlakozóra ventit (belül) akkor nem kapcsol ba a táp
2. ha fordítva dugom rá, akkor bekapcsol, de a ventik nem forognak :D
3. ha jól dugom rá, akkor forognak, és überfaxa halk hangja lett a tápnak, és még mindig hideg, tegnap este 2 óra Q4 után is, szal marad így :D

Köszönöm mindenkinek a segítséget :R

Ps: utolsó mondatodon nagyon jót derültem :B :R

(#86) stol válasza 04ahgy (#80) üzenetére

stol
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Kondicsere tápban szigorúan ellenjavallt! Kívülről nem (vagy nehezen) állapítható meg, melyik kondenzátor a normál, és melyik az alacsony nagyfrekvenciás veszteségű. Normál helyett az utóbbit (sokkal drágábbat) alkalmazva nincs gond, fordítva viszont maga a katasztrófa.

Kérlek, igazold méréssel.

Leggyakoribb táp-katasztrófák, főleg valóban noname és gyatra gyártmányok esetén: primer Graetz-híd zárlat, primer kapcsolókör zárlat vagy szakadás, főtrafó primer menetzárlat. Ezek szinte mindig túlfesz / villám okozta gondok. Zárlatnál a bemeneti Wicmann olvadóbiztosító kicserélve ismételten kiolvad, szakadásnál egyszerűen csak nem üzemel a táp. Primer oldali (230V) külső túlfeszültség-védelemmel 95%-ban megelőzhető hibák.
Ezután jön sorban az 5V SB kikapcsoltan is üzemelő részének elégtelen hűtésből eredő félvezető-meghibásodása. Nagyobb hűtéssel ez megelőzhető.

Szerintem, meg a kiszáradt rezgőköri nkicsatolókondi a gyilkos az offline ágban ;)

Én valamelyes elektronikai szaktudással azt mondom (szubjektív vélemény), hogy inkább üzemeltetem a nagy fogyasztású, drága gépem egy (leírt módon) szisztematikusan ellenőrzött, javított, terheléssel tesztelt noname tápról, mint egy négyszeres árú, kicsomagolva rögtön beüzemelt, teszteletlen márkásról.

Honnét tudod, hogy az FSP nem teszteli valójában a tápjait? :F :P

(#87) JackD

JackD
(újonc)

Üdv!
A linken olvasható problémám merült fel egy 7 merevlemezt tartalmzó rendszer esetén: [link]

A legutóbb próbált tápegység hivatlaos jellemzői:
[kép]

Szerintetek miért nem indul el a rendszer 7 merevlemezzel? Milyen tápegséggel érdemes próbálkoznom, ha ez a 700W-os tápegység állítólag nem kifejzetten szerver táp. Van olyan otthoni árkategóriás táp, ami elbírja 7 merevlemez indulását?
Sem az alaplapi BIOS, sem pedig az LSI kártya nem támogatja a merevlemzek késleltetett indítását. :(

Sajnos nem vagyok a toppon az elektronikai számítások terén, így elég nehezemre esik kikalkulálni, megsaccolni, hogy mit is kéne bírnia egy tápnak a bemutatott rendszer indításához. Van valakinek konkrét tapasztalata sok merevlemezes nem gyárilag összeszerelt gépekkel kapcsolatban?

[Szerkesztve]

(#88) stol válasza JackD (#87) üzenetére

stol
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Spin Delay merevlemezenként, 3sec legyen min!

(#89) God Vazzeg válasza JackD (#87) üzenetére

God Vazzeg
(PH! kedvence)

Szia

Az én gépemben folyamatosan volt 4 sata vinyó +1 pata, és 3db optikai eszköz. Simán elindult a gagyi tápommal. Delay lehet a megoldás, ha rá tudsz dugni 7 hdd-t, akkor az speckó eszköz kell legyen, tuti tud delay-ezni ;) 2-3 sec már elég ;)

(#90) didyman válasza JackD (#87) üzenetére

didyman
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Írtam a zárt témában is, hogy az Epsilon NEM szervertáp és azt is, hogy a problémának két oka lehet. Megnézted már az LSI BIOS-ában a delay ide initial/spin-up delay jellegű beállításokat? Mert azóta ezt kb. 5-en tanácsoltuk...

(#91) JackD válasza didyman (#90) üzenetére

JackD
(újonc)

Ok, köszönöm a tanácsot, csak nem tudtam pontosan, hogy hova válaszoljak. :)
Már korábban is megnéztem az LSI vezérlőt és valóban terveztek bele ilyen késleltetési funkciót, mert a RAID BIOS-ban ki van hagyva a hely a beállításnak, csak az opció ''ki van szürkítve'', és Not Available. Legfrisebb firmware-el is ugyanez a helyzet. Hiába volt drága kártya, nem tud ilyet.
Egyébként a RAID kártya a SATA adatkábelen keresztül tudhatna olyat, hogy a vincsik indulását késlelteti? Ez nem csak ilyen SCSI feature?

Azt is vettem, hogy az Epsilon nem szerver táp. De a költő kérdés azért cseszi a csőrömet, hogy miért van 6 SATA csatalkozó és számtalan molex dugó a tápon, ha már 4-5 vincsitől kifekszik. A csatalkozók terén csak 1db átalakítót használok, a többi mind a táp SATA dugója.
Annál is inkább, mert mint ahogyan már többen is írták, elvileg nem kéne kifeküdnie ennyitől a tápnak.
Az én kezemen is átfutott már olyan barkács gép, amiben 9db SATA vincsi volt és egy egyszerű, de nagyobb (600W) teljesítmányű táp, ami minden gond nélkül felörgette a merevlemezeket.
Lehet, hogy abban nem vot rövidzár védelem, és a pár ms-ig tartó ''rövidzárat'' elviselte?

De akkor itt a fő kérdés: most hogy bevásároltam már 2 tápot, egyikkel sem megy a rendszer, mit lenne érdemes tenni? Vegyek egy harmadik tápot? De milyet? Mert kicsit elbizonytalanodtam. Vagy építsek a winyók tápcsatalkozója elé valami késleltető áramkört, ami késleltetve adja neki a kakaót induláskor?

(#92) stol válasza JackD (#91) üzenetére

stol
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Tudod, nem egyértelmű a nemindulás oka.
Valszeg tiltott terhelési zónára fut a táp.
Ezért ajánljuk a 460-as szervertápot, mert annak ágai tetszőlegesen asszimetrikusan terhelhetőek.
TUTI viszi a géped.
Hangjával NE foglalkozz, ugyanis, a 7 vinyó úgyis hangosabb :D

(#93) JackD válasza stol (#92) üzenetére

JackD
(újonc)

Ok, én már rajta vagyok egy ilyen szerver táp vásárlásán, ha már ez a bika táp feleslegesen került a birtokomba. :( De egy pár tippet azért megengedhetnétek a márkákat, típusokat illetően. :)
Honnan ismerhető meg egy tápról, hogy szerver táp?
Tudna valaki valami kiindulási pontot adni, hogy hogyan keressem az ilyen tápokat?
Esetleg valami konkrét beszerzési hellyel tud valaki szolgálni?

(#94) 04ahgy válasza Csaba_20_ (#84) üzenetére

04ahgy
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ja, azt a VENT-et nagyon benéztem. :)

Mondjuk ha kondi kerül az ember kezébe, joggal gondolhatja gyártónak. De már utánajártam ennek a dolognak kissé alaposabban a neten. Mert mi másból tanuljon az ember, mint a saját hibájából? :R

Respect!

HGyu

[Szerkesztve]

(#95) csapee

csapee
(kvázi-tag)

Hali! Bocs hogy nem lesz időm jobban kifejteni de ha már valaki szedett szét tápegységet és ért hozzá az láthatja hogy nem trafó alakítja át a 220-at az a kis hurka torroid (jobb esetben) csak a referenciafeszültséget álítja elő a elektronikának teljes mértékben csakis az elektronika ad le teljesítményt, ezért is szükséges a minél jobb szellőzés illetve félévente (futásidő függvényében) a lerakódott porttól mentesíteni (rontja a hőleadást). Általános tapasztalat az a táp bírja jobban a megadott teljesítményét amely a legnehezebb, mert abban van a legtöbb hűtőborda ami kb. a súly 75%.

Csapee

(#96) didyman válasza csapee (#95) üzenetére

didyman
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Lehet, hogy jobb lett volna kifejteni, vagy nem írni semmit :) .
-A kapcsolóüzemű tápban is trafó alakít át, csak mivel a vasmagkeresztmetszet a frekvenciával fordítottan arányos, ezért a magas, 16-30kHz-es frekvenciához sokkal kisebb (olcsóbb, könnyebb) vasmag is elég.
-Az elektronika nem így alakít át, egy AC-DC-AC-DC konverterről van szó nagyjából.
-A torroidok a tápban lehetnek: Bifiláris tekercsek, szűrés céljából; Aktív PFC munkatekercse; Szekunder oldali áramváltó; Védelem áramváltói; szekunder oldali PI-tag tekercse.
-Az elektronikán elvesző meleg nem minden, a tekercsek veszteségein és a kondenzátorokon is elég sok hő disszipál, az összes kb. 20-50%-a...
-A referenciafeszültség belső, az alkalmazott vezérlő saját, hőfokkompenzált zener-es referenciája, olykor külső, többnyire zener diódás. Tekercsnek köze sincs hozzá.
-A súly nagy része származhat PFC tekercséből, vasmagokból, dobozolásból és a minőségi kondenzátorokból. A súly és az élettartam ilyetén összefüggésbe hozása tehát nem túl következetes, főleg, mert a félvezetők azok, amik a legjobban bírják a meleget. Mellesleg még nem láttam olyan tápot, ami mondjuk mérlegen 2kg-ot mutatott és ebből a hűtőborda másfél kg lett volna (75%).

Szóval aki ért hozzá, az jót mosolygott :D

(#97) Pee-Tee

Pee-Tee
(kvázi-tag)

Hi All!

Segítsetek! Agregátort szeretnék beszerezni számítógépek üzemeltetéséhez.
Meg tudná mondani valaki, hogy milyen teljesítményűt kellene venni?
amihez használni akarom:

2 db PC: - 300W táp, 70-80 W monitor, 35-45 W nyomtató. A PC-k APC 300 szünetmenteseken keresztül kapnának feszt.

Vagy:

1 db szerver: - 490 W táp, 75 W monitor. Itt egy APC 2200XL szünetmentes van mellék akkumulátorokkal

Elég ezeket a teljesítményeket összegezni és az alapján vásárolni, vagy valamennyire felül kell méretezni a teljesítményt???? Esetleg másként kell számolni???

Előre is thanx.

(#98) didyman válasza Pee-Tee (#97) üzenetére

didyman
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

A végeredményt szorozd meg 1,3-al. Mivel konfigokat nem írtál, így az eredmény kérdéses, hogy mekkora lesz, de nem kell a tápokra írt adatokat összeadnod, annál mindenképpen sokkal kevesebb is elég lesz. A monitorokra írt értékek azok kb. alkalmasak alapnak.

(#99) Rive válasza didyman (#98) üzenetére

Rive
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Monitor: a degaussra ügyelni.

[Szerkesztve]

Szerviz és javítgatás nálam, mert válság van /// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#100) 04ahgy válasza Pee-Tee (#97) üzenetére

04ahgy
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Szerintem egy 1-1,5 KW-os neked megfelelő lehet. De alaposabban meg kell nézni a specifikációit, esetleg megmérni, mert ezeket leginkább építkezésekre szánják (pl. amit nagyobb barkácsáruházakban meglepően olcsón kapni). Mivel generátor van bennük, a szinusszal nem is igen lehet gond, legfeljebb a feszültségstabilitással.

De mint a topik elejétől folyó téma adott, nézd át kissé alaposabban ezt a 88 HSz-t. Rávilágíthat, hogy egy 400W-os táppal is javarészt 200W alatt fogyasztanak a konfigok, vagy még kevesebbet, még terhelve is. :)

HGyu

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.