Hirdetés

2012. május 28., hétfő

(#251) hankpoke

hankpoke
(tag)

Kihagytam a legfontosabbat!
Szomszédba is gyártanak heat-pipe-ot!!!!
[link]
Romániából lenne legegyszerübben megrendelni,az is lehet hogy tudnak magyarul...
Hankp

(#252) ngabor2 válasza hankpoke (#251) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

a honlapjukat elnézve ők nem a nekünk kellő méretben (20-50cm) és átmérőben (5-15mm) gyártanak. ráadásul ha jól látom, nem is abban a hőszállítás-tartományban (<80°C). azért egy e-mailt megérne.

ez olyan, mint a görögtűz, csak görögvíz - Loretto

(#253) moongoose válasza Veriakilis (#245) üzenetére

moongoose
(őstag)
LOGOUT blog

egyelőre hanyagolnom kell a megvalósítást...nyakamba szakadt a tavasz és ezzel a külső értsd kerti munkálatok....
De nem mondok le róla, ha időm engedi megvalósítom már amennyire otthon ez lehetséges...
Faházat szeretnék és ahhoz kellene a vga-t, vincsit hűteni...
Első elhatározásom szerint vennék 1 db 60*12 cm-es aluborda sínt és azt szerelném fel a gépház hátuljára...arra vinném ki a hőt a vga-ról a csővel...
a tetejére pedig szerelnék egy kisebbet és arra a hdd melgét vezetném...
Egy akkora házba amit tervezek a vincsi felkerülne a tetejéhez közel...

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

(#254) NewZooo

NewZooo
(újonc)

Sziasztok! Én még új vagyok itt most regeltem. A lényegre is térnék. A BME-re járok és van egy olyan tantárgyam hogy project 1. A feladatom: heat-pipe készítése, dokumentálni, bemutatni hogy működik. Ez ügyben kérném a segítségeteket.Ha valaki rendelkezik olyan tapasztalattal vagy tudással, vagy a legjobb aki már készített, és megosztaná velem a dokumentációját, számolással kéekkel, hogy én mint laikus meg tudjam csinálni az legyenszíves írjon. A dolog elég sürgős, 2 hetem van rá. Előre is köszönöm!

Béci vótam:D

(#255) Veriakilis válasza NewZooo (#254) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Összeollóztam régebbi leírásaimból párat:

A vákuum készítésre szerintem a legegyszerűbb módszer:
ebben a topikban
[link]
[link]
a 6. és 7. oldalon, ahova a képeket tettem ott a leírás.
A 7. oldalon látható a fecskendő, amivel a vákuumot 'készítem'.
A fecskendő és a pumpa gyors csatlakozó között egy szintén pumpatömlőből kiszedett visszacsapó szelep van, ami nem engedi ki a vákuumot. Ez a fecskendő irányában enged, a gyors csatlakózó fele zár.
A cső egyik végét lezárod fixen,- leforrasztod lágyforrasztással (legalább 75W-os páka).
Utána jöhet az ötleted (ezt az ötletadónak írtam),- bekened a cső belső falát fémragasztóval, majd gyorsan beleöntöd a rézport.
Ha megszáradt, a cső nyitott felébe beforrasztasz egy sima autó kerékbe való szelepet (szelepházat),- mint a képen is látható.
A forrasztásnál ne hagyd benn a szelepházban a szelepet, mert nem biztos hogy kibírja a magas hőmérsékletet.
Ezután feltöltöd a csövet deszt. vízzel. Ha nem megy könnyen, akkor tűs fecskendővel.
A fecskendővel pontosan le tudod mérni, hogy mennyi vizet töltöttél a csőbe.
Betekered a szelepet, és (fejjel lefele a cső szelepes végét) a fecskendővel (amin a visszacsapó szelep és a gyorscsatlakozó van) kiszívatod a vizet.
Mármint annyi vizet, hogy mondjuk pl egy 10mm-es 30cm hosszú csőben 2-3ml víz maradjon.
Ezt a vízkivételt szerintem víz alatt végezd, de legalábbis amikor leveszed a csőről a gyorscsatlakozót, akkor rakd víz alá.
Ez azért fontos, mert a bontásnál így nem tud levegőt visszaszívni a vákuum.
A vízből sokkal kevesebb tud visszajutni a csőbe, mint a levegőből tudna.

Ezután jöhet a heatpipe próbája, 30-40-50 C fokos vízzel.
Remélem érthetően fogalmaztam.

Veriakilis

Injekciós fecskendővel távolítom el a vizet a hetapipe-ból, úgy, hogy teletöltöm a csövet vízzel, majd eltávolítom a felesleges mennyiséget.
Pontosan tudom, hogy mennyi víz fér a csőbe, és ebből kivonom azt a mennyiséget, ammennyit szeretnék benne hagyni.
Skálázott fecskendővel lehet mérni.
A kivonás eredményét (x ml) pedig eltávolítom.
Van a csövön egy sima szelep, és a fecskendő és a cső között egy visszacsapó szelep.

Szerintem mindenképpen a folyadékot (vitet) érdemes szivattyúzni a fecskendővel, és nem a levegőt, mert egyrészt az autópumpából kiszedett visszacsapó szelep a levegőt nem tömíti tökéletesen, másrészt a gyorscsatlakózó bontásakor a heatpipebe forrasztott szelep szisszen egyet, és oda a vákuum.
Ha viszont a folyadékot (vizet) szivattyúzod, és a fecskendős rendszert víz alatt bontod le róla, akkor nagyon kevés víz jut vissza a csőbe a bontáskor (ezt tapasztalat alapján mondom).
Harmadrészt, ha egy cső tele van vizzel, akkor ha abból távolítod el a víz nagy részét (2-3 ml víz marad a csőben a cső méretétől függően), akkor a csőben nem lesz levegő, csak vít, és telített vízpára, aminek a nyomása ahőmérséklettől függ (->tenzió).
Ha a levegőt ritkítod, akkor midíg marad a csőben egy kevés levegő, ami nem jó!

Remélem azért érthető!

Veriakilis

UI: a fémragasztós, rézporos ötletet még nem volt időm kipróbálni.
Rézpor készítés háztáji módszere: satu, rézdarab, reszelő, edény, és sok munka :D

[Szerkesztve]

A spagóca a kondenzátor, és az illesztőtrafó nevében térjetek meg. http://www.heatpipes.tk/

(#256) NewZooo

NewZooo
(újonc)

Köszönöm a helpet. Ha ne mgond mailban felvenném veled a kapcsolatot. Ha megkaptad pls reagálj:)

(#257) NewZooo

NewZooo
(újonc)

hmm nem jó a mailcímed:S nem megy át. valami msn vagy irc elérhetőség esetleg?:)

(#258) hankpoke

hankpoke
(tag)

Nézz erre az oldalra:
[link]
Remélem jól bejönnek a képek,de egész jó anyagot szedtem össze a TDK munkámra.
Olvasd el,nézd át,ha kell segítek ahogy futja az időmből.
Hankp

(#259) Veriakilis

Veriakilis
(őstag)

A vörösréz, és az alumínium nem rakható egymáshoz, ha elektromos vezetékekről, érintkezőkről van szó!

De, ha nem folyik áram a vörösréz, és az alumínium között, akkor is káros reakcióba lép egymással a két anyag, vagy nem?

Az ALCu hűtök esetében egymáshoz préselik a vörösrezet, és az alumíniumot minden gond nélkül!
Csak akkor nincs gond a két anyaggal, ha légmentesen összepréselik azokat, vagy akkor sincs gond, ha nem tökéletesen légmentesen van összeszorítva a két anyag (feltételezve, hogy nem folyik áram rajtuk)
?

Van valaki, aki tudja a pontos választ?

Veriakilis

A spagóca a kondenzátor, és az illesztőtrafó nevében térjetek meg. http://www.heatpipes.tk/

(#260) zso73 válasza Veriakilis (#259) üzenetére

zso73
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Igen,a vegyes fém összetétel gáz! De csak akkor,ha folyadék ,vagy elektromos áram is jelen van.Tól nagy a potenciál különbség köztük.De szerintem egy HP esetén,ha forrasztással,préseléssel rögzíted nem lehet gond!

"A mosoly olyan, mint egy ablakban felgyúló fény, amellyel a lélek jelzi, hogy a szív otthon van."

(#261) MoDD3rke

MoDD3rke
(lelkes újonc)

Én arra gondoltam , mi lenne ha homokfúvással kezeltetnénk a rézcső belső falát? :F

a honlapot nem frisitem....

(#262) Veriakilis válasza MoDD3rke (#261) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Jó ötlet, már én is gondolkodtam rajta.
De megvalósítható ez egy 10mm-es átmérőjű csővel?

Veriakilis

(#263) MoDD3rke válasza Veriakilis (#262) üzenetére

MoDD3rke
(lelkes újonc)

hááát nem tom... de nem lehet maratni vmilyen savval ? én konstruálltam egy hp-t :D háát elég kezdetleges volt: 4 mm es belső átmérő , 9 db réz szál belül ,egyikvége forrasztással zártam , másik végén szivtam ki a levegőt kompival majd 2 fém éket raktam a satuba és igy szépen osszenyomtam és nem szűnt meg a vákum ! na ráraktam gáztűzhelyre , forrasztás lerobbant , jott ki a vizpára mint állat :DDD

[Szerkesztve]

(#264) Veriakilis válasza MoDD3rke (#263) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Akkor ott valami probléma volt. :F
Próbáld meg teljesen feltölteni a csövet vízzel, és a vizet szivattyúzd ki belőle, úgy, hogy
2-3 ml víz marad a csőben.
Folyadékot könnyebb ritkítani, mint gázt.
Nem utolsó sorban így nem lesz a rendszerben levegő!

Veriakilis

(#265) MoDD3rke válasza Veriakilis (#264) üzenetére

MoDD3rke
(lelkes újonc)

Teljesen más koncepciót tervezek! 17 mm es a cső , homokfúvott belsőfal ,leszivocsonk. :R
ja probléma: lehet h túlterheltem a gáztűzhellyel :DDD próbálld ki te is ;]

(#266) X Sügi X válasza MoDD3rke (#265) üzenetére

X Sügi X
(kvázi-tag)

Olyat még nem próbáltatok, hogy a cső belsejét feltölteni festékanyaggal, ami rászárad a falára, utánna valami kefeszerüséggel (mint az üvegmosó)---> pl bowden vége szétcincálva) felkarcolni a belsejét, majd vasklorid neki! ezt egy párszor megismételni, és máris egy igen nagy és durva felületü csövetek van! :)

Ha nem jó, akkor tévedek, de sztem egy ötletnek nem rosszz...
Én pl vízhűtésnél is hasonlóképpen érek el nagy felületeket!

Kisvártatva..

(#267) Veriakilis válasza CPT.Pirk (#248) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Na lesznek képek? :)

(#268) Veriakilis

Veriakilis
(őstag)

Mivel lehetne lefesteni vörösrezet, ami megakadályozza, a korróziót akkor, ha alumíniumhoz van préselve?
Olyan festékez keresek, ami jó hővezető, és nem oldják a hővezető paszták általában (pl ezüstös paszta).

Veriakilis

(#269) ngabor2 válasza Veriakilis (#268) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

ha szárazon van, akkor nem korrodál. ha ízben van, ott viszont nem igazán tudod megóvni. hova akarod ezt használni?

(#270) Veriakilis válasza ngabor2 (#269) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Később hőátadónak a heatpipe-s blokk, és az alumínium bordák közé.
Azért lenne jó a festék, mert akkor nem korrodál a hűtőpaszta miatt, amit az alumínium, és a réz közé akarok rakni.
gondolom ha nem rakok közé semmit, akkor meg nem lesz elég jó a hőátadás.

Veriakilis

(#271) ngabor2 válasza Veriakilis (#270) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

én nem tudok arról, hogy a sima fehér paszta korrodálná akármelyiket. nem is illene, hisz egyrészt nem víz alapú (hanem szilikon), másrészt az elektronikában nem alkalmaznák, ha korrodálna.

(#272) DummyBoy

DummyBoy
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Üdv Mindenkinek!

Ide is írok, hátha nagyobb a forgalom mint a hwsw-s topikban :)

Adott egy GYÁRI Heatpipe-os hűtő ... (Artic Cooling Freezer 64...)

Ezt szeretném némi módosítással chipsethűtővé varázsolni egy DFI lapra ... ez nagyon egyszerű, képet láttam rólla DFI-street-en, nem lenne vele semmi gond ... DE!!!

Ha egyszer a jövőben szeretném használni az SLI-t akkor sajnos már nem lesz jó ...

Ezért elkezdtem azon filozofálni, hogy mi lenne akkor (Már ha lehetséges ... és ezért vagyok itt ...) ha:

A Freezer 64 2 párhuzamos hőcsőből áll elméletileg amik ''U'' alakban vannak a talpra rögzítve ...
De nekem csak az egyik oldalára lenne szükségem ''J'' alakban ...
Elvágni a heatpipe-ot nem célszerű, mert ugye elszállnak a gázok ... De mi lenne ha a vágási pont előtt megfelelő célszerszámmal (Amit majd megálmodok ...) zömíteném (Van erre jó szó?) a csövet majd utánna elvágnám és avéget tuti ami fix leforrasztanám ...

Itt a kép ... a piros vonalnál valamilyen módon zömíteni (ergó úgy összenyomni a csövet, hogy lehetőleg ne eresszen ....) majd utánna elvágni, és a végén forrasztani ...

[kép]

Van ennek így értelme? Lehetséges hogy működjön? Mit gondoltok rólla?

''Live Fast! Die Young!''

(#273) ngabor2 válasza DummyBoy (#272) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

mivel a fal eleve porózussá van téve, ezért igen kicsi az esély, hogy úgy össze tudd nyomni, hogy ne eresszen. a helyedben kisebb hp-t néznék atta a chipsetre.

(#274) hankpoke válasza DummyBoy (#272) üzenetére

hankpoke
(tag)

Üdv!
Te embered a PhasePlane heatpipe.Hétfőn vettem TTS-nél 1-et és csak annyi dolgod van vele hogy csinálsz egy felfogató blokkot neki és a túlfelére hűtőbordát raksz.Pipe profilja lapos,ezért nem kell semmi trükközés a felfogatásnál.
Megmértem mit tud a pipe(aceton töltéses),kb 10s után eléri az üzemi állapotát,és a cső két fele között 2C a delta T .
Még meg kell mérnem hogy a 20×200mm pipe mekkora teljesítményt visz át,de beszámolok mit tud.Esztétika 0 a csőnél,elég ronda,de egy kis polírozás sokat segít rajta.
Hankp

(#275) ngabor2 válasza hankpoke (#274) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

mennyi volt? asszem én is megkeresem...

(#276) hankpoke

hankpoke
(tag)

Üdv!
4e-vettem TTS-nél a cuccot,de az említett méretből alig van.30×200mm-es van dögivel,ugyan úgy 4e darabja,de méretéből adódóan nagyobb a max teljesítmény átvitele is.
Hankp

(#277) DummyBoy válasza hankpoke (#276) üzenetére

DummyBoy
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Én is gondolkodtam rajta, csak megcsinálni szépre, jóra ... ez meg ugye készen van :)

De utánnanézek milyen bordáim vannak itthon ... vagy mire tudnám ráhekkelni :)

(#278) Veriakilis válasza hankpoke (#276) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Az a baj a 30x200mm-essel, hogy rövid.
Ha legalább 300mm hosszú lenne az már elég lenne.
A 200mm hosszú alig ér túl az alaplapon valamivel (legalábbis nem sokkal).
Várjuk a beszámolót a teljesítmény tesztről.

Veriakilis

(#279) ngabor2 válasza Veriakilis (#278) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

igen, ezért is tettem le a vásárlásról. pedig már a választ is elkezdtem neki írni... aztán meggondoltam magam. megpróbálom végre a saját csövemet befejezni.

(#280) Veriakilis válasza ngabor2 (#279) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Egyszer én is elmentem TTS boltjába, csak hát nem volt 300mm hosszú.
Ezért aztán nem vettem meg.
Marad a házi készítésű.

(#281) ngabor2 válasza Veriakilis (#280) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

tudom, hogy gányolás, és talán nem is ér meg annyit...
ha 2 db 200-as phaseplane-t jó nagy átfedéssel (7-10cm) összeszorítunk, akkor nem helyettesíthetne egy hosszacc csövet? tudom, lényegesen nehezebben vezetné a hőt, mint egy egybe-cső, de ha azt nem lehet kapni...

az más kérdés, hogy nem érne meg nekem se 8k-t egy ilyen összekötött dolog.

(#282) DummyBoy

DummyBoy
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Úgy nézem ez az ötlet nem igazán kivitelezhető ...

Akkor feltennék egy másik kérdést ...

Egy másik tipusú Heatpipe-os hűtő esetén, lehetséges (bizonyos keretek között) a csövek hajlíása?

Fizikailag is érdekel, valamint hogy mennyit ronthat a teljesítményen?

Skiccelek majd valami képet, hogy hogyan gondoltam ...

(#283) ngabor2 válasza DummyBoy (#282) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

lehetséges a hajlítás, ha a cső bírja. ha jól emlékszem, min. 6x-os átmérőjú körben lehet hajlítani, hogy ne romoljon lényegesen a teljesítmény.

(#284) DummyBoy válasza ngabor2 (#283) üzenetére

DummyBoy
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Köszönöm ... közben rájöttem hogy adott hűtő esetén a hajlítás sajnos nem megfelelő megoldás, de talán egy másik hűtővel tovább lehet trükközni :)

Köszönöm az eddigi segítséget :)

(#285) moongoose

moongoose
(őstag)
LOGOUT blog

Kérdés.
Egy db PhasePlane elbírna szállítani egy P4-es által termelt összes hőt?
Fura a kérdés, de arra szeretnék kilyukadni,hogy amennyi hőt termel egy ilyen kazán, annak a folyamatosan előállított hőmennyiségét, el tudja e szállítani, egy db cső.
Ha igen abban az esetben megvan a megoldásom a passzív hűtésére.
Az biztos, hogy egy vga-t elbír, ám a prociban nem vagyok biztos.

(#286) LukE válasza moongoose (#285) üzenetére

LukE
(PH! kedvence)

hat. P4 es P4 kozott is eleg nagy kulonbseg van :)
szenne huzott preszkot vs. 2.4-es undervoltotl norti :)

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#287) ngabor2 válasza moongoose (#285) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

asszem valami 30, vagy 50w amit folyamatosan bír szállítani. tehát igen nagy valószínűség szerint nemleges a válasz :(

(#288) moongoose válasza ngabor2 (#287) üzenetére

moongoose
(őstag)
LOGOUT blog

kössz!
Akkor elviekben 2db megoldhatná a problémát.

(#289) ngabor2 válasza moongoose (#288) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

viszont annyit meg nem tudsz feltenni a procira...
2 cm széles a hp, a mag pedig kb. 1 cm széles...

volt valahol egy 2-oldalas leírás, abban volt, hogy mennyi hőt bír szállítani max. ezt most nem találom, a speciben meg nincs benne. de én valami 30-40w-ra emlékszem.

(#290) moongoose válasza ngabor2 (#289) üzenetére

moongoose
(őstag)
LOGOUT blog

Egy dokkoló blokkra gondoltam, amely 4-5 cm széles...
Akár a hűtők alja.
Erre menne rá egymás mellé a két darab...
Aztán egy leszorító sapka.
Így már kettő dolgozna a hőfelvételen.
TTs-nek írtam, ám ő nem próbálta, így érdemben nem tudott nyilatkozni.

ill valami ilyesmire gondoltam, mint az utolsó a képen.
[link]

[Szerkesztve]

(#291) mgzsolt

mgzsolt
(fanatikus tag)

sziasztok!

kora hajnalban nem volt időm végigmenni az összes post-on ... de gondoltam én is beugatok :)

megj,: ha már említett ötletek vonultatok fel (topic kb 25%át nem olvastam csak át), akkor elnézést.
ha úgy érzed hülyeséget írok :) üsse kő ;) javíts ki kérlek.

szóval ....

Veriakilis: mien '' átmérőjű '' rézporod van és mien alakúak a '' porszemcsék '' ?

ötlet: esztergályosoknál sztem a legkülönbözőbb méretű fémforgácsot össze tudjátok szedni ... persze függ a megmunkálás sebességétől és a megmunkált anyagtól (lágyabb, keményebb réz ... ) a forgács alakja

elképzelésem szerint, porózussá tenni belső réteget ... első gondolatom az volt, hogy apámnak Dunaferrből van otthon kb 19 mm átmérőjű, porkovácsolz jellegű (értsd, tkp apró réz gömbökből préselt) szűrője. úgy képzeld el, mint egy 19 mm átmérőjű, 3-4 mm falvastagságú cső, aminek a fala tömörített rézgömbök. az ilyen '' szemetet '' haza szokta hozni mert érdekes :) méretre kb a vastagabb HP-os hűtőknek felelne meg, hozzá lehetne passzintani külső rézcsövet (vagy akármi más csövet, esetleg rázsugorítani?) hogy ugye vákumot lehessen létrehozni körülötte. sajna se gyártót, se konkrét helyet nemtok nektek mondani ( talán vasgyár, vasmű egyéb ipari, kémiai ipari területen ismerősötök ha van érdeklődjetek ) ...

Acetilén palack

tudomásom szerint ennél a nyomást úgy is csökkentik, hogy extrém porózus anyaggal van bevonva a tartály belső felülete >>> nagy felületen stabilabban megmarad az acetilén és könnyebben szállítható. erről az anyagról tudtok vmit? ha már volt említve elnézést érte. arra gondoltam ilyen anyagot be lehetne külön szerezni, és óvatosan megmunkálni hogy '' bélést '' lehessen esztergálni (bár asszem ez az anyag törékeny) egy kisebb átmérőjű csőbe

ami talán otthon a leg ésszerűbben kivitelezhető ...

- van 3mmes acél tengely. neadjisten 4mmes biztosan (modellbolt, modellhajók tengelye)
- min 6 mm belső átmérőjű rézcső
- kettő egymásba csúsztatva
- tengely egyik végén , akár esztergált, akár vhol beszerzett hüvelyt rögzítesz (tkp mint egy dugattyú, ami a rézcső végébe beszorul, ... vagy éppencsak mozog ... talán itt volna célszerűbb nem 6, de 8 v 9 mmes belső átmérőjű csövet használni ... )
- finom rézport elkezded beleszórni a '' hengerhéj, hengerpalást '' térfogatba
- ha az alsó hüvely a tengely végén szorul, de a csőben mozog >>> felülről, egy tengelyen kicsit szorosan illeszkedő/ csúszó, de rézcsőben mozogni képes másik csővel meg tudod '' tömködni '' a rézport
- az acéltengely végén lévő hüvely ahhoz is segítséget nyújt, hogy központosítsd a tengelyt és nagyjából egyenletes legyen a kapilláris réteg vastagsága a cső falán
- ha ezzel a tömködős módszerrel végigmész a rézcső jelentős részén >>> alul felül hüvelyeket illesztesz az acéltengelyre >>> ami központosítja a tengelyt
- benyomod kicsit hogy befeszüljenek a rézcső két végébe
- enyhén megkalapálgatod a rézcsövet (kb mint mikor homokot tömörítesz) hogy eloszlasd (vmennyire a rézport a csőben, a hengerpalást térfogatban (ami az acéltengely, a hüvelyek és a rézcső között alakult ki)
- ha megrázod és hallani hogy '' lötyög, szóródik '' a rézpor, raksz még bele, tömöríted még egy kicsit
- ki lehetne kísérletezni, ngabor2 ha jól tudom igénybe tud venni kemencét, hogy olyan fokúra felhevíteni a rézcsövet, ami ... mondjuk megolvasztaná a port belül ... tehát, a rézcső falától kezdve ... ez biztosan alacsonyabb hőfok mint az acéltengely olvadáspontja ...

konklúzió,

- valszeg kilágyul a rézcső (?)
- asszem ugyanolyan anyagúnak kéne lennie a rézpornak mint a csőnek, hogy tapadjanak
- ha vmely szinten sikerül egyfajta réteg rézforgácsot hozzáolvasztani a falhoz, az acéltengelyt kihúzva (óvatosan), úgy képzelem nagyjából egyenletes rétegben maradna ott kapilláris réteg ...

ehh ... várom a véleményeteket. ez olyan gondolatkísérlet volt :)

üdv,

Zsolti

working as designed

(#292) Veriakilis válasza mgzsolt (#291) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

'Veriakilis: mien '' átmérőjű '' rézporod van és mien alakúak a '' porszemcsék '' ?'

Őszintén szólva nem tudom a porszemcsék méretét.
Sima reszelővel 'készült' a rézpor.

[Szerkesztve]

(#293) Veriakilis

Veriakilis
(őstag)

[link]
Van pár heatpipe a laptomban...
Heat-nek heat, de pipe-nek már nem igazán cső...

[Szerkesztve]

[Szerkesztve]

(#294) Veriakilis

Veriakilis
(őstag)

Ebben a laptopban aztán heatpipe-heatpipe-heatpipe... minden hűtés, és mégis hangos.
Akkor már megoldhatták volna, hogy csendben hűtse az alkatrészeket.

(#295) mgzsolt válasza Veriakilis (#294) üzenetére

mgzsolt
(fanatikus tag)

itt még azt is el tudom képzelni, hogy kapilláris réteg csak az ovális, lapos keresztmetszetek végében van és az alján és a tetején, ahol a keresztmetszet szűkebb, ott nincs is ... persze ez csak találgatás :) ki fog szétvágni egy ilyet hogy erről megbizonyosodjon? ;]

working as designed

(#296) ngabor2 válasza Veriakilis (#294) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

legalább 5 venti és 8 cső... mitől lenne halk? ha ennyi cső kell a hő elvezetésére, akkor az egy erőmű, legalábbis a hőtermelés és a fogyasztás tekintetében...

(#297) ngabor2 válasza mgzsolt (#291) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Acetilén palack

tudomásom szerint ennél a nyomást úgy is csökkentik, hogy extrém porózus anyaggal van bevonva a tartály belső felülete >>> nagy felületen stabilabban megmarad az acetilén és könnyebben szállítható.

ha a dissou-palackra gondolsz (márpedig acetilén csak így kerül forgalomba) más a módszer. a palackban kovaföld van, ami acetonnal van átitatva. ebben nyeletik el az acetilént, nem túl nagy nyomáson. acetonban igen jól oldódik az acetilén, különösen, ha a szorpciót/deszorpciót ilyen felületnöveléssel segítik.

a rézcső/rézpor/acélcső megoldás ebben a formában nem igazán fog menni:
- az általam igénybe vehető kemence asszem 800 fokot tud. az meg kevés a réz megolvasztásához.
- ha a rézpor a hőtől megömlik, akkor a cső is megfolyik.
- a rész lassű hűtés hatására rideg lesz. ez a legkisebb probléma, mert le lehet gyorsan is hűteni.

de a legnagyobb probléma még mindig a finomszemcsés részreszelék beszerzése. a Veriakilis által leírt módszer jó, csak nagyon nem termelékeny. ha már van rézpor, akkor utána pl. ragasztással is fel lehet vinni.

(#298) Veriakilis válasza ngabor2 (#297) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Nem próbáltad még a rézpor felviteléhez (rögzítéséhez) a fém-ragasztós ötletet?
Szerintem elég jónak tűnik!

Veriakilis

(#299) ngabor2 válasza Veriakilis (#298) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

mivel még mindig nem volt időm és lehetőségem rézport gyártani...

mihelyt lesz, nekiesek.

(#300) Veriakilis válasza ngabor2 (#299) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Valami kisebb kör alakú reszelőt kéne egy lassú fordulatú fúrógépbe fogni, és azzal könnyebben és gyorsabban lehetne réz reszeléket előállítani, mint kézzel és reszelővel.
Egyszer már próbáltam, de az a fúrógép túl nagy fordulatú volt.
Egy másik lassabb géppel teszek majd egy újabb próbát.

Veriakilis

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.