Hirdetés

2012. május 28., hétfő

(#101) ngabor2

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Sikerült elég tisztességes mennyiségben 6-os fékcsövet szereznem. Már csak zsírtlanítani kell, meg megmaratni a belsejét. Már a H2O2 is meg van véve, csak még nincs nálam. Aztán meg legalább 2 hétig úgy tűnik nem lesz időm:(:(:O

ez olyan, mint a görögtűz, csak görögvíz - Loretto

(#102) kantor válasza vigno (#93) üzenetére

kantor
(fanatikus tag)

namost en ezt irtam :

az alu meg egyaltalan nem korrodal, leven az oxidretege vedi...

te meg ezt:

téves, korrodál, addig, amíg el nem éri a rajta lévő oxidréteg azt a vastagságot,a mi már megvédi a további korróziótól.

nem erzel valami logikai hibat?

apaaaa. igen? milyen szaga van az antianyagnak? apaaaa. igen? miert hivjak a Foldet foldnek? hat ugy neveztek el.. dehat a vizbol van tobb!!!

(#103) Veriakilis válasza ngabor2 (#101) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Na mi a helyzet a heatpipevel?

A spagóca a kondenzátor, és az illesztőtrafó nevében térjetek meg. http://www.heatpipes.tk/

(#104) ngabor2 válasza Veriakilis (#103) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Ha hétvégén lesz időm (~10% esély), akkor összedobok egy tesztpéldányt 6-os csővel. Első körben acetonost, minden cucc megvan hozzá elvileg.

(#105) ngabor2 válasza ngabor2 (#104) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Picit előrehaladtam. Ma végre volt időm kémiailag kezelni a csöveket (22cm hosszú lágy vörösréz cső, valamikor IFA fékcső volt). Először gondolkodtam, hogy hogyan melegítsem fel a H2O2-s sósavoldatot. Nem találtam rá megfelelő módot, ezért hidegen alkalmaztam. Mint kiderült, felesleges lett volna melegíteni, a csövet a 2. ml után csak csipesszel tudtam megfogni, olyan forró lett :Y
Nem vastag rajta a mart réteg, remélem elég lesz. Holnap megpróbálom az érdemi részét is kivitelezni. Lehet, hogy csinálok egy másikat is jobban maratva.

(#106) ngabor2 válasza ngabor2 (#105) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Hát ez nem jött be :( Hiába vörösréz(nek tűnik) az IFA fékcső, nem lehet forrasztani. Pedig le van maratva, próbáltam csiszolni, folyasztószerrel kezelni: semmi. Még kipróbálom ''rendes'' hajlékony csővel, vagy sima csővel.

(#107) Veriakilis válasza ngabor2 (#106) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Holnap veszem meg a réz tömböt, és az alubordát a procira való heatpipe-s hűtőhöz.
Lágy rézcsövek már megvannak.

A spagóca a kondenzátor, és az illesztőtrafó nevében térjetek meg. http://www.heatpipes.tk/

(#108) lapa válasza kantor (#102) üzenetére

lapa
(PH! kedvence)

szvsz vigno nyert.

www.lapanet.hu

(#109) pear-g

pear-g
(lelkes újonc)

Egy ötlet a hp-belső porózussá tételéhez: elektrolízis!
A fater csinált annakidején alu 10 filléresre rézbevonatot vastagon, sztem rézszulfát oldattal... Olyan a felülete mint itt:
Bővebben: link
Egy próbát megér...:))

crxforum.flix.hu

(#110) ngabor2 válasza pear-g (#109) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Erre már én is gondoltam. Híg kénsavba tenni a csövet, aminek a külső felületét előzőleg bevonnám valamivel (pl. paraffin). A csőre a +, valami más nagy felületre a -, és menne egy darabig. Ekkor a réz felületéről a cucc beoldódna, ami ottmarad, az erősebben tapad, mintha erre a nemtiszta felületre elektrolizálnék rezet. Sose lehet 100%-osan zsírtalanítani, és ha nem egyenletes, nem lehet egyenletesen rá leválasztani. Csak ehez nem árt megfelelő apparátus, ami sajnos nálam nem adott. Egyszer más témában már próbáltam, a sima adapterek igen hamar beadják a kulcsot ilyen esetben.
Az ideális az lenne, ha a - a cső közepén futna végig. Csak azt megintcsak igen nehéz fenntartani, hogy minden oldaltól egyenlő távolságra, pont középre betenni egy egyenes rézdrótot. Ha ez megoldható lenne, akkor valóban nagyszerű ötlet lenne. A sósavas H2O2 egyszerűbb, csak kell szereznem rendes csövet.

(#111) pear-g válasza ngabor2 (#110) üzenetére

pear-g
(lelkes újonc)

A rezet a vasklorid oldja amivel a nyákot is maratták régen...
Már kísérleteztem vele. 1-2mp elég volt ahhoz, hogy a réz csillogó fényes legyen.
Házilag is könnyű előállítani: 20%-os sósavba lágyvas darabokat teszel, megvárod míg telítődik (3-4nap), és már indulhacc is:DDD
A cső külsejét szigeteled pl. szigszalag, vaskloridba bemártod majd leöblíted.
A galvanizálást is próbáld ki két kis rélemezen: a gazdabótba (ha van arrafele olyan) vagy a patikába szerzel rézszulfátot (népies nevén rézgálicot), készítesz egy híg oldatot egy lityi langyos vízből és 1-2 evőkanál gálicból, majd rákötsz 12v egyenáramot (!) és megnézed melyik póluson válik ki a réz és melyik fogy el...(már nem emlékszem rá)
A legjobb táp az autóakku (nagy kapacitás, stabil feszkó). Az kell neked amelyiken kiválik arra kötöd a hpt.

crxforum.flix.hu

(#112) ngabor2 válasza pear-g (#111) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Ne érts félre, nem akarlak lehúzni, de:
- az a vas-klorid épp nem jó, hisz az vas(II)-klorid, nekünk meg vas(III) kell. A sósavas H2O2 sokkal gyorsabb. Vas(III)-klorid is van otthon, azzal is próbálkoztam.

A galvanizálást is ismerem, lemezzel kipróbáltam, de nagyon egyenetlen, ha változik a távolság az anód és a katód között. És továbbra is a kis átmérőjű cső belső zsírtalanításával van probléma. Vegyész vagyok, tehát a vegyszerekkel nincs probléma. Az általam próbált fékcső valószínűleg valamivel adalékolva van, emiatt nem fogja a forrasztóón.

Technikai kérdés: a ''sima'', tehát nem lágyrézcsövet meg lehet-e hajlítani kultúráltan? 6-8mm átmérőjű csövekben gondolkodom.

(#113) pear-g válasza ngabor2 (#112) üzenetére

pear-g
(lelkes újonc)

Bocsi nem olvastam teljesen végig a topicot csak egy ötlet volt...
Az elektrolízis sztem pont akkor müxik ha távol vannak az elektródák, így a teljes felületre egyenletesen csapódik ki a réz nem?
Én a nagyobb belsőátmérőjű hp-ra gondoltam a galvanizálást.
Vékony rézcsövet a legszebben rugóban tudsz hajlítani, kicsit kell nagyobb átmérőjű mint a cső, és nem jó túl gyenge de az se ha túl erős (visszahajtja rosszabb esetben felsérti a csövet). Előtte érdemes vékony falú müanyag csövet ráhúzni.;)

crxforum.flix.hu

(#114) ngabor2 válasza pear-g (#113) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Egyáltalán nem volt rossz ötlet, csak mint írod, nagyobb átmérőjű csöveknél működik szépen. Az egyenletes leválás titka pedig az egyenletes távolság. Tehát cső esetén a középen levő rúd/drót, mint pólus.

A hajlítási ötletet köszi, megpróbálok ilyen rugót beszerezni.

(#115) pear-g válasza ngabor2 (#114) üzenetére

pear-g
(lelkes újonc)

A csöveket keményforrasztani próbáltad már? Vagy cink-klorid oldattal megtisztítani forrasztás előtt? Lehet tényleg ötvözet de akkor nem vörös lenne hanem sárgás! (Az én eredeti szakmám meg géplakatos...:DD:DD)

crxforum.flix.hu

(#116) ngabor2 válasza pear-g (#115) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Nem próbáltam a keményforrasztást, méghozzá azért, mert nincs hozzá aparátusom. Ezt a cink-kloridos játékot majd kipróbálom, bár mintha szalmiáksóval csinálták volna valamikor... Mindenesetre elvileg hamarosan kapok egy próbához elég ''rendes'' rézcsövet.

(#117) Veriakilis válasza ngabor2 (#116) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Acetonnal nem próbáltál még heatpipet készíteni?

(#118) hm válasza ngabor2 (#114) üzenetére

hm
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Lehet hülyeséget fogok írni, de talán arról van szó, hogy egy kis átmérőjű rézcső belsejét kellene galvanikus úton egyenletesen porózussá tenni?
Ha igen, akkor a cső maga a kád, és a belsejében egy rézszál a katód. Ez nem jó?

MOD: Azt hiszem, te is ezt írtad, bocs.

[Szerkesztve]

(#119) kantor válasza hm (#118) üzenetére

kantor
(fanatikus tag)

nem tudom miert nem tunt meg fel senkinek, hogy a heatpipe belso oldalanak porrozussaga vagy simasaga nem sokat szamit. annal inkabb a felulet/elparologtato merete.

apaaaa. igen? milyen szaga van az antianyagnak? apaaaa. igen? miert hivjak a Foldet foldnek? hat ugy neveztek el.. dehat a vizbol van tobb!!!

(#120) pear-g válasza kantor (#119) üzenetére

pear-g
(lelkes újonc)

Igazad van, a felület galvanizálásával/porózussá tételével pont a felületet lehet megnövelni, habár ha lehetne belül bordás csövet kapni az is tuti lenne... (én még sajnos nem láttam ilyet rézben, csak aluban);)

crxforum.flix.hu

(#121) ngabor2 válasza kantor (#119) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

A kettő IMHO összefügg. Azért kell porózusnak lenni, hogy nagy legyen a felület. Meg a kapillárisokon ''vissza tudjon kúszni'' a flyadék a meleg helyre. Bár ha a gravitációra bízzuk, talán még porózus fal se kell. Vagy de?

Veriakilis: jelenleg sajnos ismét nem tudom kipróbálni, mivel megint rossz csövet kaptam, vagy nem a megfelelő ónna próbálkozok. A hajlékony rézcsőről egyszerűen leesik a forrasztóón, a keményforrasztáshoz nem értek, jelenleg nincs itthon se cink-kloridom, se ammónium-kloridom (aliasz szalmiáksó), úgyhogy kisérletezni se tudok :( No, hétfőn keresek valahol ''rendes'' rézcsövet, vagy rendes ónt.

Gondolkoztam még epokittes lezáráson is. Képlékegy állapotban nem bántja vajon az aceton? Vagy hűlés közben nem ''szívja be'' a kialakuló vákuum?

(#122) Veriakilis válasza ngabor2 (#121) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Esetleg sikaflex?
Vízzel biztos jó, az aceton nem tudom, hogy oldja-e?

(#123) kantor válasza ngabor2 (#121) üzenetére

kantor
(fanatikus tag)

osszefugg. de minek akkora felulet? kiszamoltataok? par sima furat bove neleg kar gorcsolni az erdesiotesen. olyan porrozus feluletet meg ugysem tudtok csinalni, hogy gravitacio nelkul mukodjon.

(#124) ngabor2 válasza kantor (#123) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Ezt a furat dolgot nem értem. Kifejtenéd? Ha meg van fúrva a cső, hogy tartom benne a vákuumot? Amúgy valamiféle szinterezésen gondolkodtam volna, de többen lebeszéltek. Aztán rájöttem, hogy valóban nehezen kivitelezhető házilag.

A felület meg minél nagyobb, annál jobb.

(#125) kantor válasza ngabor2 (#124) üzenetére

kantor
(fanatikus tag)

nem a csovet kell kifurni. kell egy blokk, ami a cpu-ra vagy az egyeb hutott feluletre kerul. ezt a vizhutesnel hasznalt furt blokkkent kell elkesziteni es erre forrasztani a csovet ami a hutohoz megy. a viz felforr a furatokban a gozbuborekok pedg a csobe kerulnek, majd miutan a goz lecsapodik visszafolyik.

a holeado (evapolator) felulet igy kelloen nagy a feluleti minoseg masodlagos.

(#126) ngabor2 válasza kantor (#125) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Nálam 3-4 hp lenne befogva 2, egymáshoz fúrt (hülyén fogalmazok, tudom) 6mm vastag rézlemez/tömb közé szorítva. A pontos részletek még nincsenek meg.
Az egymáshoz fúráson a következőt értem: levágok 2 db 50x50-es darabot a 6-os lemezből (ez még lemez, vagy már tömbnek számít? Lemeznek vastag, tömbnek vékony...), szépen lecsiszolom. Összefordítom őket, egymáshoz szorítom, és 6-os fúróval szépen eloszva 4 lyukat fúrok oldalról bele, tehát az egyes lemezeken 1-1 félkör alakú hosszú marás lesz. Ide jön némi pasztával a cső. Ha meglesz, tudósítok.

(#127) ngabor2

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Kész az első próbaváltozat. Mindjárt 2, mert az egyik (a legelső) nem sikerült valami fényesen. 22 cm hosszú lágy vörösréz csőből van. Sajnos miután megtapasztaltam, hogy semmivel se lehet forrasztani, ezért a brutális módszerhez folyamodtam: kalapáccsal laposra vertem a végét. Előtte megmértem hozzávetőlegesen a belső térfogatát, kb. 3 ml. Belenyomtam 1,5ml csapvizet. és gázlángon fenttről lefele elkezdtem forralni. Az elsőt lentről kezdtem melegíteni, de úgy nagyon köpködött, emiatt nem lett jó. Miután már elég sok gőz kijött belőle, hirtelen mozdulatokkal a másik, eddig szabad végét is elkalapáltam. Elvileg nem szabadna eresztenie, mert mindkét végealaposan össze van nyomva. Kipróbáltam forróvízzel, az üres csőnél sokkal jobban vezeti a hőt. Hogy őszinte legyek, ebben a formában nem szivesen bíznék rá egy procit, még fejleszteni kell. A cső belseje nem igazán volt rendesen megmaratva, úgyhogy a gravitációnak mindenképp segítenie kell neki. Olyan csúnyán sikerült ez a 2 példány, hogy képeket inkább nem tennék ki sehova. Ha majd lesz normális, forrasztott cső, arról esetleg.

(#128) MarKoo válasza ngabor2 (#127) üzenetére

MarKoo
(VIP)

Szerintem amíg elkalapálod a végét addig nem lesz annyira fényes. Valami más megoldást kellene találni. A képek meg engem is érdekelnek. ;)

(#129) ngabor2 válasza MarKoo (#128) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Lezárás epoxigyantával. Ha megköt, talán az aceton se bántja. Ez lesz a hétvégén.

(#130) Veriakilis válasza ngabor2 (#129) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Sikerült acetonnal is működő heatpipe-t készíteni.
Mélyhűtött állapotban ritkítottam benne a levegőt.
A vákuum részben fecskendővel, részben a forralós módszerrel készült.
A forralós módszer véletlenül következett be, amikor kipróbáltam forró vízzel is, és olyan túlnyomás keletkezet a heatpipe-ben, hogy a csövön lévő visszacsapó szelepen kinyomott még egy kevés acetont, és aceton gőzt, ami nem csoda, mert sima légköri nyomáson is felforr 56C fokon...

Ez már működik kéz meleg langyos vízben is, hamar felveszi a cső fala a langyos víz hőmérsékletét. :D

Veriakilis

UI: most már ide írom a választ.

(#131) Veriakilis

Veriakilis
(őstag)

Van aki még házi heatpipevel kísérletezik?

(#132) tts

tts
(PH! addikt)

Most hogy van már néhány gyártó, valahogy össze kellene tesztelni őket - én adnék gyárit, ki-ki meg a saját magáét - csak valami jó kis módszer kéne az összehasonlításra - mit szóltok hozzá?

(#133) Veriakilis

Veriakilis
(őstag)

Felhozom a topikot.
Van aki hasonlóval próbálkozik?
A cső belső porózus falának kialakítására várok ötleteket.

Veriakilis

(#134) ngabor2 válasza Veriakilis (#133) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Mikor lett volna időm, akkor lusta voltam, most meg nincs időm folytatni a projektet :( Itt ülnek a szekrényemben sorban a félig kész csövek, de az acetont/vizet nincs időm beletenni :(
A porózussá tételhet van 1-2 ötletem.
1. kémiai, innen vettem az ötletet, részben kipróbált:
sósav+hidrogén-peroxid (kesztű, álarc, nagy-nagy odafigyelés!!!), és a csövön átengedni. Semmi melegítés nem kell, felforr magától, mire végigér egy 10 centis 8-as csövön. Hogy mennyi kell bele, azt nem volt lehetőségem kikísérletezni, hatékonyan marja, ha beleáztatnád, biztos, hogy eltűnne a cső. Utána nagyon finoman érdes lesz a felület.

2. rézporral: pontosabban finom rézreszelékkel, vagy durva porral. Sajnos ilyet nem sikerült szereznem, vagy durva forgács volt, vagy finom por. A csövet megfelelő felületkezelés után belülről befuttatod ónnal (elektronikához értők majd elmondják a módját, ehez nem értek). Utána teljesen megtölteni a csövet a rézreszelékkel, és betenni izzítókemencébe kb. 300 fokra. ennek ez a nehézsége, hogy találni kell ilyen kemencét. Talán sima gázláng felett is kivitelezhető. ha ügyes vagy. Ekkor az ón megolvad a cső falán, és bevonja a közelben levő szemcséket. kihűlés után a maradék reszelék kiszórható, elvileg kész a felület.

3. az általad is használt módszer, rézsodrony belülre. Én is így tettem, mondjuk én sodrott drótot tettem bele, és azt is csak ''egy oldalra'', de ha hajlítom a csövet, úgyis jó helyre megy, remélem :U

(#135) Veriakilis válasza ngabor2 (#134) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

A 2. pont ígéretesnek tűnik.
Ki fogom próbálni.

(#136) ngabor2 válasza Veriakilis (#135) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Ha sikerül rézreszeléket szerezned, engem is érdekelne. Az egyik vegyszercéget felhívtam (ott van ismerősöm), nekik nincs.

(#137) Veriakilis válasza ngabor2 (#136) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Mi a helyzet a heatpipe projekttel?
Sikerölt flexibilis heatpipe-ot készítenem, de jobb cső kellene hozzá, mert a jelenlegit idővel a meleg kilágyítja, és behorpad egy kicsit (még így is működik).
Két rézcső közé került egy gázcső.

Milyen hajlékony cső birja a vákkuumot, és a meleget alakdeformálódás nélkül?

(#138) Veriakilis válasza tts (#132) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Milyen gyártók vannak még?
Van talán más is a Thermoketen kívül?
Lehet kapni nálad?

(#139) Veriakilis

Veriakilis
(őstag)

Rájöttem, hogy hogyan lehet kapilláris réteget készíteni házilag.

(#140) tts válasza Veriakilis (#138) üzenetére

tts
(PH! addikt)

Nálam csak Thermotek van. A többi gyártó ti vagytok. :C

(#141) Veriakilis válasza tts (#140) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Ha készítek egy kapilláris falu heatpipe-ot, akkor azzal majd mehet a teszt.

(#142) ngabor2 válasza Veriakilis (#141) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Hogyan sikerült a kapillárisréteget kialakítanod?

az én projektem sajnos idült időhiány miatt áll... de talán az ünnepek alatt előrehalad valamit.

(#143) Veriakilis válasza ngabor2 (#142) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Arra gondoltam, hogy reszelni fogok vörösrezet megfelelő finomságú reszelővel.
De lehet, hogy ez túl lassú, és veszek valami fúrógépbe fogható köszörüt, és gépesítem kicsit a dolgot.
A rézreszelékből pedig egy erős mágnessel eltávolítom a reszerőről lekopó kevés vasat.

[Szerkesztve]

(#144) ngabor2 válasza Veriakilis (#143) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Ilyen erős mágnest tudok adni, ha esetleg nem lenne a közeledben. Rossz vinyóból szedtem ki, igen barátságos, egyszer már ''odaszedezett'' a hűtőajtóhoz :D

Az ötlet nem rossz, lehet, hogy én is megpróbálom.

(#145) mh197 válasza tts (#140) üzenetére

mh197
(őstag)

Ezekről van bővebb infód, mármint a hossz, átmérő, kialakítás, ilyesmi? Ezeket elvileg rá kell préselni vmi hűtőbordához, úgy mint a zalman passzív vga hűtőjénél, és akkor viszi a hőt a hidegebb rész felé?

(#146) Veriakilis válasza mh197 (#145) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Ha visszaolvasod a topik előző pár oldalát, akkor ott megtalálod a választ a kérdésekre.
Igen rá kell szorítani a processzorra, és egy távolabb levő bordára,- akkor szállítja a hőt.
Kár, hogy nem hosszabb egy kicsit (200mm helyett 300mm).
De lehet akármilyen hosszúságban rendelni, csak sajnos az USA-ban gyártják.

Veriakilis

(#147) mh197 válasza Veriakilis (#146) üzenetére

mh197
(őstag)

Közben megtaláltam. Én valami passzív chipsethűtést akarok majd belőle a ház hátuljára való kivezetéssel, ezért érdekelt a felfogatás, meg hossz. Kb olyat, mint az abit aw8 max -on van, de ott sem ér ki teljesen a házból, de nálam kinn lenne. Köszi a választ, és tényleg kár, hogy csak 20cm-es, mert nálam az éppenhogy kiérne majd a házból, és akkor még menne rá a borda kinn. A rendelt meg gondolom jó drága lehet. :O

(#148) Veriakilis válasza mh197 (#147) üzenetére

Veriakilis
(őstag)

Ha kész lesz a porózus belső falu heatpipe prototípusom, akkor ha kell készítek majd belőle olyant, ami réz tömbben végződik.
Nem két réz tömb közé fogatva, hanem zsákfuratba lesz forrasztva (ezüstös ónnal) a cső vége.

Veriakilis

[Szerkesztve]

(#149) mh197 válasza Veriakilis (#148) üzenetére

mh197
(őstag)

Ez nagyon jól hangzik! Majd figyelem a topicot, és ha kész lesz a prototíőus, és műxik, akkor lehet róla szó. (Ennek a poózus dologgnak mindjárt utánna olvasok. Ez sokkal jobb mint a sima rézcsöves? MIndjárt visszaolvasom részletesen a topicot.)

(#150) ngabor2 válasza Veriakilis (#148) üzenetére

ngabor2
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Nagyon úgy néz ki, hogy én magam nem tudok normális mennyiségben rezet reszelni. Ami köszörű van, az nem alkalmas erre a célra, hiába lenne mit aprítani. Flexszel meg megintcsak nem hiszem, hogy sikerem lenne. Azért megpróbálom, mihelyt lesz időm.

Az ónozáshoz is egy kis technikai segítséget kérnék, mertvalószínűleg én rontok el valamit. van a hajlékony rézcső, amit egyszerűen semmilyen módon nem bírok forrasztóónnal bevonni. 60:40 ón:ólom arányúval próbálkoztam, ez is gyantás, talán ez nem való ehez (nyák forrasztására jó volt...). Nem szívesen mondanék le a hajlékony csőről, mert elég egyszerű alakítani. Viszont a forraszthatatlanság miatt maradtam az epoxigyantás ragasztásnál eddig.

Ha ez a 2 nélkülözhetetlen dolog meglesz, akkor van egy jó üvegtechnikus ismerősöm, akinek már említettem, hogy talán igénybe venném a kemencéjét, és/vagy a szakértelmét (bár az üveg és a réz hővezetése ''kissé'' eltérő).

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.