Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kezo0

    addikt

    Sziasztok, az alábbi rejtély megfejtésében kérném a segítségeteket.

    Van egy 4K-s Panasonic tévém és egy Onkyo házimozi-erősítőm, aminek a 7 db HDMI-bemenete közül 6 db-on lógnak is mindenféle lejátszó eszközök. A tévé és az erősítő között működik a HDMI CEC ill. az ARC funkció is. Ha be- vagy kikapcsolom a tévét, vele együtt kapcsol be ill. ki az erősítő is, a tévé távirányítója vezérli az erősítő hangerejét stb.

    A napokban az egyik lejátszómat, egy HiMedia Q10 4K3D-t lecseréltem az újabb modellre, a Q10 Pro-ra. A jelenség, amit meg kéne fejteni, a HDMI-kábelekkel kapcsolatos.

    Adott 3 db kábel:
    1. a régebbi lejátszóhoz csomagolt kábel (HiMedia logós, felirata szerint "high speed HDMI with Ethernet");
    2. az új lejátszóhoz csomagolt kábel (HiMedia logós, felirata szerint "high speed HDMI with Ethernet 2160p");
    3. egy üzletben vásárolt kábel (a legdrágább, ötcsillagos jelölésű Hama kábel, csomagolása szerint "high speed HDMI with Ethernet, 340 MHz/18 Gbps bandwith, up to 4K 60 Hz").

    Na most, akár a 2.-es, akár a 3.-as sorszámú kábellel kötöm össze az új lejátszót az erősítővel, a tévé és az erősítő között csak akkor él a HDMI CEC (beleértve természetesen az ARC-t is), ha ez a lejátszó be van kapcsolva. Abban a pillanatban, ha a lejátszót kikapcsolom standby-ba, a tévé és az erősítő között megszakad a HDMI CEC kapcsolat, és nem is lehet újra létrehozni, amíg az új lejátszó standby-ban van. Ilyenkor az erősítő azt írja ki a tévé képernyőjére (mármint a HDMI CEC funkcióval kapcsolatban), hogy "not available". Ha újra bekapcsolom a lejátszót, akkor az erősítő setup-jában újra bekapcsolható a HDMI CEC, és újra felépül a kapcsolat a tévével – mindez pedig egészen addig így is marad, amíg megint ki nem kapcsolom a lejátszót...

    Ezzel szemben, ha az 1. sorszámú kábellel kötöm az új lejátszót az erősítőre, akkor minden körülmények között érintetlen marad a tévé és erősítő közötti HDMI CEC kapcsolat, tehát akkor is működik, ha a lejátszót kikapcsolom. Nyilván ez lenne a helyes és számomra megfelelő működés, hiszen nem szeretném ezt a lejátszót folyamatosan bekapcsolva tartani pusztán azért, hogy az erősítő és a tévé között mindig működjön a HDMI CEC. Viszont a ráírt paraméterek alapján ez tűnik a három kábel közül a "leggyengébbnek", már ha lehet ilyet mondani, hiszen azért alapjaiban mindhárom kábel "high speed with Ethernet" jelölésű.

    Kérdés, veszíthetek-e valamit, ha az 1.-es kábelt használom, és persze a másik kérdés meg az, hogy eleve hogyan idézheti elő a 2.-es és 3.-as kábel a fent leírt fura jelenséget?

    [ Szerkesztve ]

    Beam me up, Scotty! There’s no sign of intelligent life down here…

Új hozzászólás Aktív témák