Lemezelt (E-I) magos trafóknál alkalmazott gyakorlati szabály:
P= (A / 1.1)^2 , ahol
P: transzformátor terhelhetősége [VA],
A: a - cséve által közrefogott - vasanyag keresztmetszete [cm^2].
Természetesen - más tapasztalati összefüggéshez hasonlóan - ez sem szentírás, és kizárólag a vasanyag méretét veszi figyelembe, a tekercselőhuzalét nem.
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
Általános témák
GAMEPOD.hu témák
LOGOUT.hu témák
Adok-veszek témák
Hardver apróhirdetések
Hirdetés
And
(PH! addikt)

BTO
(senior tag)
hopsza akko még nagyobb is mint mondtam,bersze a huzalok terhelhetősége is fontos mint irtam feljebb.az ien képletek mán ott maradtak fiatalabb koromba csak kb emlékszem bizonyos dolgokra ,és nem szoktam alulméretezni magam a gyakorlatban.
semmi sem tökéletes
Szerbusztok!
Remélem jó fórumba irtam... Szóval az a problémám, hogy vettem a Pécsi vásárba egy pioneer A-103 -as 210Wattos esztereó erősitót, csak az előző gazdája leégette a trafóját valahogy... (én pótalkatrész cimszó alatt vettem meg 2800Ft-ért...) Nah, a trafót kicseréltem egy jófajta magyar trafóra, és kipróbáltam. Azt tapasztaltam, hogy ''van benne élet'', a fények világitanak, de pár másodper calatt elhalványodank, és nincs kimeneten jel... Méricskéltem, és a hiba a pufferkondenzátornál jelentkezik, (aszthiszem a pozitivköri puffer) a lábain elkezd csökkenni a fesz, és elsem éri a belső 50V-s feszt... A kondi jó, trafó jó, egyenirányitás megy, de a fesz mégis eltűnik...
Alap áramfelvétele: 110ma, mikor a belső relé is kapcsol, akkor 240ma...
itt van egy link tele képekkel az erősitő belsejéről... Bővebben: link
Ha valakinek van ötlete, az lécci segitsen rajtam!
Efficiency and progress is ours once more, Now that we have the Neutron bomb It's nice and quick and clean and gets things done... c@ Dead Kennedys

LukE
(PH! kedvence)
a kepek: Bővebben: link
''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

DDL
(őstag)
Milyen tipusúak a végtranyók a hűtőbordán? Forraszdt ki mindet és utána nézd meg mekkora a táp. Ha nem változik semmi akkor a szalagkábeleket húzd ki a kondik mellöl. Ha így sem meg a adolog akkor vagy rossz a graetz, vagy a bekötése rossz. Az eredeti trafó túéterhelés miatt szállt el valószínű. Ennek meg nyoma kellet hogy maradjon.
Üdv: DDL
Messziről jött ember azt mond amit akar. http://www.clearvoice.hu
Luke (köszi) linkjén kint vannak a képek, plusz most felkerült a végfok képes is, sajna többre még nem volt időm...
A szalagkábeleket leszedni kézzel nem lehet, egy órán át próbáltam tegnap... ráadású egyik felük fixre van épitve... 
Efficiency and progress is ours once more, Now that we have the Neutron bomb It's nice and quick and clean and gets things done... c@ Dead Kennedys
Az még a bajom, hogy sehol sem találok hozzá kapcsolási rajzot, a http://www.refit.ru -n a google talál, de ott csak valami egysoros ruszki ''На сервере ведутся профилактические работы!'' szöveg jön ki, akárhogy irom be...
[Szerkesztve]

Solt85
(lelkes újonc)
Hali !
Lenne egy kérdésem, a Hűtőbordát elszigeteljem az IC-től.... ? (Mármint a hőleadó felülete és a borda közé tegyek e ilyen szilikon lapot vagy mit, amivel a tranzisztorokat szokták szigetelni a hütőbordáktól)

Solt85
(lelkes újonc)
.... Egy TDA7265-ös Ic-ről van szó
az szvsz nem szigetelő lap, hanem hővezető fólia. Ajánlottabb proci-hőpasztát kenni az IC-re a jobb hőátadás érdekében. Az IC hőátadó-felülete vagy nem érintkezik a belső alkatrészekkel, vagy - és ez a valószínűbb - a földre van kötve. Szal nem kell külön szigetelni a bordától (most jut eszembe, már csak azért se, mert akkot sokkal rosszabb lenne a hőátadás...)
Bocs, utánanéztem itt: Bővebben: link
és nem a földhöz, hanem a - táphoz van kötve az ic füle.

Solt85
(lelkes újonc)
Aham, de akkor mit csináljak az áramkör testjével ? Hova kössem, mert akkor ezek szerint a bordához nem lehet.....
Az áramkör testjét a bemeneti jel testjéhez kösd, ill ha fémdobozba teszed, akkor a doboz falához.
szerk: ha a kimeneti jelnek is van a kapcsolási rajzon testjele, akkor ahhoz is hozzá kell kötnöd. A lényeg tehát: minden testjelet össze kell kötni és a dobozhoz is rögíteni lehetőség szerint.
[Szerkesztve]

Solt85
(lelkes újonc)
Ok. Köszi a választ, mostmár értem..... 

Lesliev
(újonc)
And által leírt ''gyakorlati szabály'' szerint 100W-hoz tartozó vaskeresztmetszet 11 négyzetcentiméter, vagy valamit nem jól számolok? 
... élni magában is életcél ...

And
(PH! addikt)
Szerintem jól számolsz
, egy 1 cm^2 -es vaskeresztmetszetű lemezelt trafó 50Hz-en csak nagyon kicsiny (néhány VA) teljesítmény átvitelére elegendő. Táblázatok, számítási segédletek: Bővebben: link, nem csak hálózati transzformátorokhoz.

Lesliev
(újonc)
Köszi ! Főleg a linket ... el is mentettem ! 
... élni magában is életcél ...

tetkoska
(újonc)
Sziasztok!
Tudnátok -e ebben segíteni nekem, hogy mit is mond ez?
Vent diameter 0,068 m Vent lenght 0.05m Ventmach 0,22(pirossal írva a WinISD-ben)
Hangláda tervezőben a reflexcső átmérő, hossz, aszem. De mi a piros?
Előre is köszi! 

BTO
(senior tag)
stim! ténleg kevés az 1 ¤cm a 100W-ho de szentem a 11¤cm + kicsit nagy hozzá,2x2 cm-s magközepü trafo lehet kb 100W.
semmi sem tökéletes

BTO
(senior tag)
vagy mégse???3x3 cm az lesz az igazi,az az ahány négyzet centi a belsö mag X10 .a fenti képlet lehet hogy pontos de csak közelitő saccot kaptam valamiko 80-s elején és nem átam neki szétszedni az erősitőmet +néni a belsőmagra,ténleg először rosszu mondtam -emlékőtem-
semmi sem tökéletes

And
(PH! addikt)
Azt írja, hogy a Vent mach érték a cső ''légzőképességét'' jelenti, és mindenképp érdemes 0.16 alatt tartani, ha el szeretnéd kerülni a káros mellékzöngéket (vagyis a csőben fellépő légáram zaját). Valszeg azért piros, mert Te azt meghaladtad. Az átmérő, vagy a csövek számának növelésével - meg a help szerint egyéb praktikákkal is - lehet a gondot orvosolni.

tetkoska
(újonc)
Köszi a segítséget, így már érthetőbb! Most már csak az a kérdés, hogy nagyobb átmérőjű csövet hol lehet kapni, mert ahol eddig néztem ott csak a 60 mm-est tartották ''szabványnak''. 

Lczandris
(újonc)
Sziasztok!
Erősítőkhöz, műszerekhez és egyáb kütyükhöz szeretnék kb 2-3 mm es alulemezből dobozt készíteni vagy készítetni. A gond az hogy nem tudom hol tudnék alu lemezt venni, vagy hogy hol tudnék csináltatni dobozokat.
Segítséget előre is köszönöm.
Banday
Azt tudom, hogy hol lehet venni kész dobozokat. Én a Lomexben láttam sokféle méretben esztétikus aludobozokat, tényleg igényesek. Áruk 1-2ezertől fölfelé.
Biztos árulnak máshol is, én ezt ismerem.
Szvsz nem érdemes a házi összerakással bíbelődni.

Ja no
(senior tag)
A lomexben árult ótvarnak egy pozitívuma mindenképp van, ez pedig az ára. De amint elkezded a frontlapját konfekcionálni, még az is elenyészik.
Ha egy kicsit jobbat szeretnél -bár ez még mindig alulról súrolja a minimál dizájn kategóriát- akkor az elimexben fox kapni rack-es dobozt ( A viktor hugo utca elején vannak, most valami Stage Box a nevük). Ennek ha kicseréled az előlapját, akkor HiFi-szerü dobozod lehet.
Kapható még korrekt műszerdoboz pl a PM Hungáriánál is. Az áruk tetemes.
Ha meg magadnak akarsz gyártatni, valszeg 20-30 pénz alatt nem úszol meg egy végfok méretű dobozt, viszont úgy néz ki ahogy szeretnéd...
(Alulemezt kistételben darabolva eddig csak gravírosoknál találtam. Aranyáron.)

UL
(újonc)
Én az Alutechnika Kft-nél vettem lemezt. Úgy tűnt árulnak mindenfélét. Nekem akkor egy 30*40 cm-es 5mm-es lapot vágtak le. Tel.: 348-0860. Budapesten a XIX. kerületben van a cég.
... és még jut eszembe: Mindenféle készülékdobozok: http://www.mikroklub.hu/, az adekvát menüpont alatt.
Üdv!
UL
[Szerkesztve]

Ja no
(senior tag)
Emléxel esetleg, hogy mennyi a kilós ára darabolva?

UL
(újonc)
... vmint: ha használsz fát is (mondjuk mdf) a doboz kialakításához, lehet, hogy nem is kell annyit hajlítgatnod.
[Szerkesztve]

UL
(újonc)
Nem akarnék hülyeséget mondani - félek megcsal az emlékezetem. Inkább hívd fel őket, megmondják mibe kerül, amit szeretnél.

Lczandris
(újonc)
Köszönöm a segítséget! Majd megnézem ezeket. A Lomexet ugyan ismertem, de ott nem volt akkora doboz, ami nekem kellene, sött amikor ott jártam kifejezettel lepusztult dobozkészletük volt, de hátha azóta feltankoltak egy kicsit
Banday

BTO
(senior tag)
döglött mühold vevőház . döglött videolejátszóház max előlepot kell gyártanod,esetleg hátlapot is.
semmi sem tökéletes

damatic
(kvázi-tag)
Gyerekek, én 1szer akartam építeni (többször is) és 2 lehetőség:
Van az a ratyi műszerdoboz, ami 42 X 7 X 32 centi. At előlapjába könnyen rögzíthetők a potik, és még eggyel elé kell rakni egy remek kis aluprofilt (valamelyik barkácsáruházból - méteres darabokban lehet kapni).
Másik:
Veszel egy 1méteres alumíniumhűtőbordát SZÉPET! és abból csinálod az elejét-hátulját. Oldala telexsín (olyan perforált vaslemez, amin kábeleket szoktak vezetni üzemekben). Teteje-alja perforált lemez.
Ha még így is kevés lenne a hűtés, akkor belül rácsavarozol az egyik oldalára egy 8 centis hűtőt. Az egészet lehet csavarozni vagy popszegecselni.
Költsétek a forintot, mert gyorsabban romlik mint a parizer! Már az egy- és kétforintosok elrohadtak... - Jobb hülyének látszani, mint annak lenni.

BTO
(senior tag)
keresem a köv ic leirását esetleg gyári kapcs rajzot:AN17830A
a google nem segitett,philips mini hifi végfoka ,de kussol a lelkem.
semmi sem tökéletes

damatic
(kvázi-tag)
A lelkemre csak az van ráírva?
Esetleg gyártó?
Költsétek a forintot, mert gyorsabban romlik mint a parizer! Már az egy- és kétforintosok elrohadtak... - Jobb hülyének látszani, mint annak lenni.

BTO
(senior tag)
kösz de lebirkótam a kérdést,de volt 1 MOS-FET tranyo is medegelve mellette.
2520FT volt az IC postáskőltséggel,a MOS-t + hlyettesitettem.hálisten nem volt valami muting lába, ami még bekeverhetett volna .
semmi sem tökéletes

BTO
(senior tag)
a http://www.dspsystem.hu/-tol rendeltem meg az ict. más nem látszott rajta egyébként.
semmi sem tökéletes
Hali !
Bővebben: link
Itt mindenféle IC leírások vannak, csak üsd be a típust, és szedd le a pdf-et.
Ha ez nem segítene, akkor itt van mégegy:
Bővebben: link 

"In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast

BTO
(senior tag)
kösz de a google-t is linkelted de azo a data seett jött meg amit először linkeltél ,de az se tudta ezt az ic-t
semmi sem tökéletes

BTO
(senior tag)
eddig én is eljutottam ,de használtam az MSN és a YAHOO keresőt is .
ott se jött érdemleges link.
semmi sem tökéletes
Hát ez szomorú
"In the mist | dark figures move and twist | was all this for real | or just some kind of hell | 6-6-6 the Number of the Beast | Hell and fire was spawned to be released" - Iron Maiden: The Number of the Beast

BTO
(senior tag)
cak fizetős és valami regisztis oldalakon lett volna pdf hozzá. annyit + angolul nem tudok.de mint irtam már mükszik a szemét .
semmi sem tökéletes
Az jó, ha már megy!
Nekem mázlim volt a datasheet-tel, egy ismerősöm alaplapjának javításakor szerettem volna megnézni, hogy a szuper I/O IC-nél hova mennek a mért feszkók, és simán lehozta a komplett leírást, pedig nem gondoltam volna, hogy ilyesmit elérhetővé tesznek ( egyébként ITE 8702F volt )

BTO
(senior tag)
nekem lelopta a nullát a végéről és valami oscillator ic-t hozott le ,pedig ez végfok ic,amugy jo az a lap mán el van téve a kedvenceim közé.más kérdésre konkrétan jo volt. csak a tegnapi napon majdnem ráment a javitásra.ha nem halt volna + a szervizes haverom már rég lett volna tán komplett mini-hifi rajz is kölibe.
igy kicsit szar vót keresgéni a hibát,met a MOS-FET -n keresztü ment a táp neki.
semmi sem tökéletes
Igen, rajz nélkül kellemetlen keresgélni, főleg, ha megdobják az egészet egy kétoldalas nyákkal
. De most már nem OFF-olok itt tovább!
További kellemes szórakozást!

crab
(őstag)
üdv, tudnátok mondani nekem valami olyan erősítőt, amire rá tudnék kötni 2 db 20 W-os hangfalat, plusz 1 db 100 W-os mélyet? eddig egy autós erősítőt néztünk, az rendeben is volna, 4 kimenetes, ebből kettőt hídba kötve 150 wattot tud 4 ohm-on,
a másik kettő pedig több mint elég a két hangfalnak. de ugye ez autós erősítő, ami nemigazán jó itthonra. kellene még valami olyan stuff ami leválasztja a mély hangokat, hogy a sub csak azt kapja. egyébként minden megoldás érdekel, kisebb teljesítményű erősítő + aktív mély, de kérlek adjatok valami tanácsot illetve linket a cuccra
, mer nem nagyon értek a témához! előre is kösz.

BTO
(senior tag)
http://www.dspsystem.hu/ itt nézz körül.
http://www.urbanelektronika.hu/
semmi sem tökéletes

crab
(őstag)
köszi a linket, mint mondtam nem vágom a témát de forrasztani tudok, ki is néztem egy aktív sub erősítőt:Bővebben: link
akkor ez ugye csak a mély hangokat ereszti át? remélem, hogy nem kell hozzá még egy szűrő szűrő is. (Bővebben: link)
ha jól gondolom, akkor csak elosztom az inputot, egyik a hifi erősítőbe másik a mélybe. igaz?
egy ilyen stereo erősítőt néztem még ki:Bővebben: link előre is köszönöm a választ!

BTO
(senior tag)
nem kell az aktiv szürő,mert mint irja hangolható,és a subwofer csak a mélyet viszi. sok sikert az épitkezéshez.
semmi sem tökéletes