Hirdetés

2012. május 28., hétfő

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Gimp

(#201) Lorenz válasza x123456 (#200) üzenetére

Lorenz
(újonc)

Nekem is ezt sikerült leszűrni a postokból... minden bizonnyal kicserélték a régit erre.

Akkor megpróbálom majd avval a funkcióval végigvinni a feladatot. :-)

Köszi a segítséget! :R

k

(#202) x123456 válasza Lorenz (#201) üzenetére

x123456
(fanatikus tag)

Ezzel csak az a bajom, hogy amit a Keep...-ről olvastam, az nem egészen arról szólt, amit a lock funkciójaként ismertem, de majd megnézem még1x (sajnos az online helpben elég nehézkesnek tűnik a keresés :) )

(#203) Eastman

Eastman
(senior tag)
LOGOUT blog

[link] Vajon lehetséges az első 9 másodpercből GIMP-el egy .gif-et csinálni? :U

gerincnyujtoterapia.hu

(#204) Jester01 válasza Eastman (#203) üzenetére

Jester01
(PH! addikt)

Biztos, de én mencoder és imagemagick párossal csináltam.

Jester

(#205) Eastman válasza Jester01 (#204) üzenetére

Eastman
(senior tag)
LOGOUT blog

:D :))

gerincnyujtoterapia.hu

(#206) Cane

Cane
(őstag)

Halihó!

Van a gimphez ilyesmi polárszűrő effekt?

▫■ Γhē Ω Sēctσr - Γhе lαsτ lιηē σf dēfēηsē ▪□

(#207) x123456

x123456
(fanatikus tag)

Tudjátok, milyen formátumban kell menteni a képet ahhoz, hogy transzparens hátteret kapjak?
Ha jól értem+látom, a GIF, a JPEG és a PNG feltölti a hátteret.

(#208) x123456 válasza x123456 (#207) üzenetére

x123456
(fanatikus tag)

Storno... a képnézegetőm volt hülye...

(#209) 12-es csaj

12-es csaj
(senior tag)

Sziasztok!

Eddig a vírusirtós topikban voltam csak jelen, de beköszönök ide is, mivel szeretek képet szerkeszteni.
Szimpatikus a GIMP, mint egy legális, ingyenes, sokat tudó szoftver, de épp az utóbbi tulajdonságát (a nagy tudást) nem tudom kihasználni.

Például, ha sok képet rakok össze, az 3 szoftverrel történik:
- PhotoFiltre, mert azzal tudok könnyen képet kicsinyíteni, és nagyon jó minőségben hajtja végre.
- Paint, amiben egymás mellé rakom a képeket beillesztéssel, egy nagy vászonra.
- GIMP, amivel elmaszatolom a képek szélét (szerintem ez szebben maszatol, mint a PhotoFiltre).

Elmondaná valaki, ha megkérem, hogy hogyan kéne ezt az egészet csak GIMP-ben megcsinálni? Már próbálkoztam, és béna vagyok.

Youtube tutorialok nem jók nekem, mert nem tudok kiigazodni, nem segítenek, és sokszor angol nyelvűek... :( Már megnéztem egyet, ott sminkelést mutattak, háát.... Nem tudtam követni, mikor hova kattintott...

(#210) Brutforsz válasza 12-es csaj (#209) üzenetére

Brutforsz
(senior tag)

Egy hasonló igényre dobtam össze egy GIMP-es útmutatót, szerintem neked is jó lesz azzal a kiegészítéssel, hogy képet átméretezni a Kép > Kép átméretezése menüpontban lehet. Ha mégsem sikerült érthetően írnom, akkor jelezd.
(Nem tudok rájönni, mit értesz maszatolás alatt.)

Te sejted, kik vagyunk, mi tudjuk, ki vagy.

(#211) 12-es csaj válasza Brutforsz (#210) üzenetére

12-es csaj
(senior tag)

Maszatolás alatt, amivel el lehet tüntetni például ragyákat, pattanásokat. Na, arra egész jól tudom használni a programot.

(#212) 12-es csaj

12-es csaj
(senior tag)

Lenne még egy kérdésem.

Valakinél láttam, hogy úgy radírozott körbe egy embert, hogy nem fehér lett, hanem eltűnt a "papír" alóla. Tehát a végén az emberke lett a képfájl határa. Úgy könnyen be lehet később rakni azt egy másik képre, körvonal nélkül.

Mindenfelé kerestem ezt a funkciót, de nem találtam. Hol van?

(#213) Brutforsz válasza 12-es csaj (#212) üzenetére

Brutforsz
(senior tag)

A bmp és a jpeg típusú képeknek nincsen olyan leíró részük, amely az átlátszóságot szabályozná (alfa-csatorna), ezért van az, hogy ezekbe beletörölve valamely színt helyez oda a program. Az általad kívánt kimenethez át kell váltanod olyan formátumba, mely kezeli ezt a helyzetet, ilyen például a GIMP alapértelmezett formátuma, az xcf, illetve a png -- utóbbit a kész kép mentéséhez érdemes választani.

Miután megnyitottad a jpeg típusú képet, a Rétegek ablakban jobbklikk a Háttér feliratú sorra (tulajdonképpen ez most az egyetlen réteg), majd Alfa-csatorna hozzáadása. Így már teljesen üres területre töröl a radír (is). Mentés xcf-ként.

Amikor végeztél a kívánt figura körberadírozásával, Kép > Kép automatikus vágása. Mentés png-ként.

(#214) 12-es csaj válasza Brutforsz (#213) üzenetére

12-es csaj
(senior tag)

Megnyitottam a JPEG képet /Réteg / Átlátszóság / Alfa-csatorna hozzáadása, úgy sikerült. Most éppen törlöm, ami nem kell róla, aztán ha elakadok, kérdezek. :)

(#215) 12-es csaj válasza 12-es csaj (#214) üzenetére

12-es csaj
(senior tag)

Sikerült. Nem lett túl szép az elnagyolt háttér, és a rossz körülvágás miatt, de legalább azt megtanultam, hogyan kell az ilyesmit.

A körülvágottat a GIMP kiterjesztésében hagytam, és készítettem egy új fájlt, ugyanabban a kiterjesztésben. Ott a paletta eszközeivel (ecsettel és elmosással) kreáltam egy hátteret, s ráraktam Megnyitás / Új rétegként a körbevágottat.

(#216) BaziJoe00

BaziJoe00
(kvázi-tag)

esetleg valaki tudja hogyan lehetne beállítani gimpben azt hogy amikor megfordítom a tollat akkor ne fessen a beállított színnel hanem radírozzon?
(wacom Bamboo táblám van)

Örülünk, Vincent?

(#217) aclandiae

aclandiae
(fanatikus tag)

Sziasztok!

Életemben először szeretném a GIMP-et használni, mégpedig ezért.
Képzelj egy adag scannelt bélyeget, például így. Ezen a képen egyesével kijelölöd a bélyegeket, majd a program lementi külön, egyesével a képeket.

Nekem ami elsőre eszembe jutott - pont ezért kell egy megoldás - hogy Paintbe megnyitom a példaképet, kijelölöm a darabot ->másolás -> irfanview -> beillesztés -> mentés.

Itt van 1 megoldás.
Kell hozzá 1 gimp, 1 deskew plugin, és maga a script.

El tudja valaki magyarázni, hogyan kell ezt használni?
Valamint a plugint és scriptet feltelepíteni?

(#218) Brutforsz válasza aclandiae (#217) üzenetére

Brutforsz
(senior tag)

A Deskew plugin csak akkor kell, ha automata kiegyenesítést szeretnél, erre alapesetben nincsen szükség.

A szkriptet úgy tudod telepíteni, hogy DivideScannedImages.scm fájlt bemásolod
-- Windows Vista és Seven alatt a C:\Users\Your User Name\.gimp-2.6\scripts
-- Windows XP alatt a C:\Documents & Settings\Your User Name\.gimp-2.6\scripts
-- Linux alatt a ~/.gimp-2.6/scripts könyvtárba.

A GIMP-et elindítva megnyitod a képet, majd a Szűrők > Divide Scanned Images menüpontot kell választanod.

A szkript úgy működik, hogy vesz egy mintát a háttérről (hogy melyik sarokból, azt a Background Sample Corner pontban tudod megadni), majd ez alapján kijelöli azokat a téglalapokat, ahol nem csupán a háttérszín található -- ezek a tulajdonképpeni képek.

Amit az alapbeállításokon változtatni érdemes -- most a próbaképre vonatkoztatva:
-- Abort limit legalább 11-re: ez azt mutatja meg, hány képet fog kivágni
-- Save and Close Extracted Images elé pipa: így teljesen automatikus lesz a produkció
-- Save File Type png-re: elkerülendő a további minőségromlást.

Ezután futtathatod.

(#219) aclandiae

aclandiae
(fanatikus tag)

(#220) Jester01 válasza aclandiae (#219) üzenetére

Jester01
(PH! addikt)

ImageMagick biztos megoldja, csak az nem klikkelgetős ... gondolom az neked nem tetszene :(

Jester

(#221) Brutforsz válasza aclandiae (#219) üzenetére

Brutforsz
(senior tag)

Ahogyan Jester01 is mondja, erre - a szabad szoftverek világában - az ImageMagick lenne az igazi megoldás, mert a GIMP-ben nincsen makrórögzítési lehetőség - ez van a Photoshopban (nyilván sok egyéb más mellett) 215.000 HUF + ÁFÁ-ért.

Azt még megemlítem, hogy GIMP-pel is megoldható lenne a feladat, de szintúgy, ahogy az ImageMagick esetében sem, nem fog menni klikkeléssel, gyakorlatilag kellene írnod egy saját szkriptet a feladatra, majd azt lefuttatni a képek halmazán.

Ez nem annyira bonyolult, de még nekem is - aki azért egész jól ismerem a programot - messze meghaladja a tudásomat, nagyon sokat kellene ahhoz dolgoznom, hogy használható útmutatóval tudjak szolgálni.
(Ezt méltányolható okból - ti. lusta vagyok mint a Föld - nem fogom megtenni. :D )

[ Szerkesztve ]

(#222) marihonalja

marihonalja
(újonc)

Hello

fényeffekt textúrát csinálok egy játékba. Fogtam és nyomtam a feketére egy lightning effectet, de mivel nem volt elég élethű még egy supernovat- is kapott, amivel szép fénysugarai lettek. A probléma ezzel az, hogy ezeknek a fénysugaraknak a hosszúság nem kontrollálható, így elérik a kép szélét, és a játékban a textúraterület szélén egyszer csak egy jól látható vonalban megszűnik a fényeffekt (egyébként egy egy add műveletet végző shader textúrája, ahol a fekete teljesen átlátszó. Szóval valami módszer kéne nekem ami a kép széleit elérve szépen egyenletesen lassú átmenettel a zöldes sugarakat full feketébe viszi át a kép szélére érve.

[link] (a kisebb képek az ún mipmapok, azokkal nem kell foglalkozni)

(#223) glutamin

glutamin
(őstag)

Pár napja elérhető a 2.8.0 RC1. Végre van single window :C

Részvétet könnyen kap az ember, az irigységért azonban keményen meg kell dolgozni

(#224) meoindil válasza glutamin (#223) üzenetére

meoindil
(tag)

Megjelent a 2.8 stabil kiadása is!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Gimp
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.