SHIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A PCI-E anomália megmaradt. 350-es FSB-nél már jönnek a PCI-E gondok. Amúgy, ha már ez nem sikerült, egyetlen célom már csak a 400-as FSB elérése, eddig 395 a rekordom. Beteszem 8x400-ra, ramok visszaosztva, proci 1,5V-ot kap. Nem indul be. Na mondom OK.
Utána maradt ez, csak minden komponens +0,1V-ot kapott, proci 1,5V-ot. Nagyon simán beindul. Eljutok a Windows töltőikonig, de már nem villan fel. Na mondom az előző is pont eddig bírta. Nyomtam neki resetet. Nem indul be. Kikapcsoltam. Vissza. Nem indul. Kihúztam 230V-ból. Vissza. Nem indul. Na mondom ennyi volt neki? Mondom még próbálkozok, ha meg nem megy, Clear CMOS marad. Resetelem, felbukkan a POST képernyő, megfagy. Reset. Semmi. Kikapcs. Bekapcs. Belépek BIOS-ba, gyorsan, amíg még működik, Load Optimized Defaults. Elmentem. Megfagy. Resetelem, erre kikapcsolja magát, és újra be. Minden faszán beindul. Belépek BIOS-ba, beállítom a már kitapasztalt beállításokat, és szomorúan, de abbahagyom a tuningot, mert nem lett semmivel jobb. Windows elindul, de most veszem észre, 6x200 és 8x200 között váltogat, tehát nem vette be a már bevált beállításokat. Most visszamegyek, és visszateszem, hátha akkor megjegyzi.
Esetleg vki meg tudna szánni az F9e BIOS fájljával? Sajnos a pendrive-ra csak F9g és F8 van rajta, ugyanis a weboldalról letörölték a régi bétákat.
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
Általános témák
GAMEPOD.hu témák
Hirdetés
danee91
(fanatikus tag)

danee91
(fanatikus tag)
Vmi nincs rendben. Mikor bemegyek a BIOS-ba, egyfolytában azt írja, 8x340 de amint belépek Windowsba, már csak 8x200...Megy vissza az F8-as, ill ha vki megszán, akkor F9e 

aneda
(fanatikus tag)
Csak a szop@s, nem megy be a HP házba!
Muszály leszek egy flex segítségével teljes mértékben mATX kompatibils HP házat csinálni... 
aneda megbízjatósági profilja: http://www.phmegbizhatosag.atw.hu/

jenei92
(senior tag)
Sajnos nincs meg az F9e
,de nekem pl.jól működik az új,nem tudom nállad mért csinálja ezt!
Ugylátszik a PCI-E-s problémákat már nem akarja a giga kijavítani.

danee91
(fanatikus tag)
Sztem az F9g amiatt nem vette tudomásul a 8x340-et, mert C1E és EIST be van kapcsolva. Most nyomtam fel F8-at, és nem tudom elmenteni a beállításokat, rányomom Load Optimized Defaults, majd Save, és megfagy itt állandóan. Ahogy lehúztam a flashelő pendrive-t, megjavult. Most rendesen 6x340 és 8x340 között váltogat, ~1,152V és 1,28V között váltogatja feszt, terhelésnek megfelelően. Most így tökéletes.
Ezt az F9g bétát nem nagyon ajánlom, nekem nagyon nem vált be, alig bírta visszahozni a gépet alapbeállításokra, mikor túlhúztam, azt hittem, már meghalt a lapom. Ez emlékeztet arra az időkre, mikor 945P-S3 lapra nyomtam fel a bétát, BIOS-ban rögtön megfagyott, akkor azonnal tettem vissza a régit(akkor még Windowsban toltam, sőt először Winamp mellett, be is akadt a zene és a BIOS frissítés is, megfagyott az egész, de végül 3 perc után az X gombra kattintás előtt fél másodperccel kiírta, h kész
Mekkora mák!) Ahogy tettem vissza a régit, Erase Error, Xpress Recovery lefutott, kiírja BIOS Flash Protection. Ott vége volt a lapnak.

Gyuri27
(PH! nagyúr)
Én bétát elvből nehasználok. Nem véletlenül béta az még szvsz.
[ Szerkesztve ]
diablohungary.hu - tiszta erőből diablo :)

jenei92
(senior tag)
Ha fwlrakja a giga a honlapjára akkor biztos letesztelték!
nem? 

danee91
(fanatikus tag)
2008!!!
Hát tuti tesztelik, de gondok még lehetnek emiatt.

Bandee2
(fanatikus tag)
Azt mondja már meg nekem vki, hogy a BIOS tényleg ilyen hülye, vagy csak én nem állítottam be vmit jól? Előre is elnézést, ha hosszúra sikeredne.. és igyekszem érthetően..
A helyzet a következő: van egy Gigabyte P31-DS3L alaplapom, valamint van 4 db eszközöm, 1 db SATA winyó mobil-rackben, 1 db SATA dvd-író, és egy kábelen (mivel csak egy IDE csatlakozó van a lapon) 2 db PATA winyó (egyik rackben, másik fixen beépítve). Mindegyiken van rendszer, és azt szeretném elérni, hogy ha berakom a rack-es SATA-s vinyót, vagy a szintén rack-es PATA-s winyót, akkor azokról induljon a rendszer, nem pedig a beépített PATA-sról. Illetve, ha mindkettőt berakom, akkor a SATA-sról induljon.
Namost megtettem minden tőlem telhetőt: a SATA-s winyót csatlakoztattam a SATA0-ba, a SATA dvd-írót a SATA2-be, a rack-es PATA-s winyót a jumperrel Master-re állítottam, a beépítettet meg Slave-re. Aztán mivel a BIOS-ban az "On-Chip SATA Mode" Auto-ra van állítva alapból (tehát először a PATA-s eszközökön keresi a rendszert bootoláskor [PATA IDE Set to Ch.0 Master/Slave]), átállítottam Combined-re, majd azon belül a PATA IDE Set to Ch.1 Master/Slave-re (-> SATA Port 0/2 Set to Ch.0 Master/Slave). Így viszont a "SATA Port 1/3" Disabled-re állítódott, de mindegy, mert úgyis csak 2-t használok a 4 portból.
Azt gondoltam, ennyivel meg is oldódott a bootolás, le is ellenőriztem a BIOS "Standard CMOS Features" menüjében, hogy jó-e a sorrend, és tökéletes volt: Channel 0-án a SATA-s winyó és a dvd-író, Channel 1-en a két PATA-s winyó.
Ezekután egyszer ebben a sorrendben bootolt a gép, máskor meg más sorrendben, össze-vissza, mintha megbolondult volna. BIOS-ban is belemegyek az "Advanced BIOS Features"-en belül a "Hard Disk Boot Priority"-be, és egyszer jó a sorrend, máskor meg a Slave-et előrébb sorolja a Master-nél. Legtöbbször arról boot-ol, aminek a legutolsónak kellene lennie, tehát a beépített PATA-s winyóról. De ha még ezt a sorrendet megváltoztatom, akkor is egyszer megőrzi a beállítást, máskor meg nem. De szerintem nem ennél a résznél kell állítani, mert nem várhatom el a BIOS-tól, hogy 5-6 winyó sorrendjét megjegyezze. Viszont a másik menüben meg továbbra is jó a sorrend. Nem egyezik a sorrend ebben a két menürészben.. én nem tudom mitől van.. Hol kell még állítgatni?
Hát ez tényleg elég hosszú lett..
Remélem azért segít majd valaki.. köszönöm
"Anyám az alaplapra szült rá, és a processzor melege tartott életben." :D:D
Sztem azt jelenti, hogy tesztelés alatt van, de már működőképes, hibák/rendellenességek lehetnek, amiért a gyártó nem vállal felelősséget.
New world...old thinking...IBM T60;)

eziskamu
(PH! addikt)
Ha valaki van olyan bátor és lusta, hogy windows alól frissítsen, nehogy felrakja a legújabb @BIOS-t (ver 2.01) az új kezelőfelülettel, nekem hibákat dobott frissítésnél (p31ds3l/f9g), ki is kellett lőnöm, ezért nem is indítottam újra a gépet, hanem megvolt egy régebbi @BIOS és azzal frissítettem hiba nélkül.

Bandee2
(fanatikus tag)
na jó, hogy szólsz, már gondolkodtam a frissítésen is (F8-ról F9G-re), hátha az megoldja a fentebb említett dolgot.. esetleg nem tudod, mi lehet a gond?
"Anyám az alaplapra szült rá, és a processzor melege tartott életben." :D:D

jenei92
(senior tag)
Windows alol csináljátok a frissítést? 
Az nem gáz a biosnak ha egy újabb verzió után egy régebbit teszel fel? 
[ Szerkesztve ]

aneda
(fanatikus tag)
Megvan a kis vicces házikó, mákom volt a win-el, nem kellett újat telepíteni.
Tuning kimerült annyiban hogy bementem a BIOS-ba, feszeket auto-ra, PCI-E frekit 100MHz-re, FSB-t 333-ra...
És megy a kis E4300 3GHz-t a 667-es rammal!
Kicsit sok a fesz, ezt kézibe még be kell lőni, de most legelőször halkítani kell, mert hangosabb mint a HP volt.

eziskamu
(PH! addikt)
Nem, csak ne legyen annyira régi, hogy már a procidat sem ismerje.
ja meg clear dmi, clear pnp, és a biosban az első indításnál load optimized defaults, biztos ami biztos.
[ Szerkesztve ]

danee91
(fanatikus tag)
Épp ezt akartam kérdezni. Én nálam a Keep DMI Pool Data mindig Enabled...Akkor ezt nem kéne megtartani? Én már csomószor frissítettem újra, aztán vissza régire, de nem lett baja...De Q-Flash alól a második opció nem elérhető, tehát a pnp dolgokat nemtom ott töröltetni vele, azt csak @BIOS írja...

eziskamu
(PH! addikt)
Én mindent resetelni szoktam, biztos ami biztos. De a Gigabyte csak a Load Bios optimized Defaultsot vagy mit kéri.

danee91
(fanatikus tag)
A végleges F9 BIOS már elérhető. Töltsétek!!! 
Én azért sürgébe manual belőném a feszeket, nehogy meglepi érjen.

aneda
(fanatikus tag)
1,39-et kap 1,325 helyett, ez sok?
CPU max. 60 fokos gyári hűtővel.
Memó és lap nem tudom mennyit kap, ezt hogy tudom kideríteni?

jenei92
(senior tag)
a meo 1,8at nem?
danee:javult valamit a véglges verzióval a tuning?
Én még nem raktam fel de igyekezek...
haveromnak megvettem a g31es lapot,de csak későb tudjuk kiprobálni..

danee91
(fanatikus tag)
Auto ne legyen a fesz semmiképp. Nálam 1,4V fölött ad a procinak, mikor 1,325V-al is megy, ramoknak 800 CL5-ben meg 2,1V-ot...Gyilkolja a dolgokat szépen.
jenei92:semmi nem lett jobb, PCI-E anomália megmaradt. 400-as FSB továbbra is elérhetetlen, de a 398 se jött össze
Eddig így próbáltam:
8x400
PCI-E Auto
Standard mode
2x ramszorzó(800-on a ram)
CL6-6-6-18, h tényleg ne a ram legyen a gond
RAM +0,1V
PCI-E +0,2V
FSB +0,2V
(g)MCH +0,2V
CPU 1,525V
Nem jön össze
A Windows betöltő szarja elkezd jobbra mozogni, majd befagy az egész.
Még megpróbálom úgy, h +0,3V-ot adok FSB-nek és (g)MCH-nak is, PCI-E-nek már nem nagyon merek +0,3V-ot
Ha így nem indul, végleg feladom a 400-as FSB-t...
[ Szerkesztve ]

danee91
(fanatikus tag)
Heh a ramjaim most nagyon nagyot mennek. Csekk lent.

Dani_kp
(őstag)
Hali.
Nem rég vettem egy Gigabyte GA-G31M-S2L alaplapot.
Azt szeretném megkérdezni, hogy támogatja e a 45 nm-es procikat?
üdv: Dani.
╭∩╮(° ˛°)╭∩╮

aneda
(fanatikus tag)
A linken meg is találod rá a választ! 
Tedd manualra, az a biztos.
#2024 Dani_kp: Nemcsak támogatja, de kezeli is őket 

Dani_kp
(őstag)
Tényleg
kicsit fáradt voltam már az este...
Chaser neked is köszönöm.
Még lenne egy kérdésem... a link-en a CPU Support List a jobb szélen mik azok az F2; F3; F4; F5?
az N/A gondolom az az hogy nem támogatott.
╭∩╮(° ˛°)╭∩╮
azok a jelzések nem a steppingre utalnak?
C35i->3510i->6230i->N73->5800XM->N93->6610->6230->7610->K550i->Blade->5310XM | Ford Sierra 2.0i

Dani_kp
(őstag)
nem tudom, ezért kérdezem 
Ez lesz az első 775-ös lapon és egy e2180-as proci lenne hozzá. Vagy valamelyik e21xx-es.
╭∩╮(° ˛°)╭∩╮

aneda
(fanatikus tag)
Az alaplap verziója, gyak eltérés nem nagyon van, szerintem az F4-is támogatja az újabb procikat (7xxx), de ez csak szerintem!

aneda
(fanatikus tag)
Most manualon van, a memók és az FSB kap +0,2V-ot, proci 1,32 helyett 1,36-on megy, de tegnap lefagyott játékban, így neki kell állni tesztelni...

Dani_kp
(őstag)
Aha, köszi 
és ezt hol tudom majd megnézni hogy F2; F3; F4 vagy F5 van rajta?
╭∩╮(° ˛°)╭∩╮

danee91
(fanatikus tag)
Ha ~395-ös FSB alatt jársz, akkor minden fesz legyen Normal, csak a ram és cpu feszt állítgasd. FSB-nek felesleges adni, kivéve, ha Normal-on nem megy(de menni fog).
Dani_kp: Belépsz BIOS-ba, majd F9, vagy CPU-Z progi...
[ Szerkesztve ]

Dani_kp
(őstag)
Oké, köszi 
╭∩╮(° ˛°)╭∩╮
Az a BIOS verzió, nem az alaplapé
FSB-nek sztem elég lesz 0.1V is. Lehet a ramnak kevés a fesz.
szerk: a lap verziója közvetlen a modellszám alatt van: PCB 1.0, ezexerint még csak 1 verzió van a lapból
[ Szerkesztve ]

danee91
(fanatikus tag)
Én most visszatértem full alapfeszes tuningra. Na de a ramokat Normal-ra téve 1,9V fölött kapnak picivel...+0,1V-ra betéve is 1,9V fölött kapnak picivel a ramok. +0,2V esetén már rendesen 2V fölött, megintcsak picivel 

aneda
(fanatikus tag)
Igen, igazad van azzal kevertem! 

Dani_kp
(őstag)
Üdv.
Vettem egy Gigabyte GA-G31M-S2L alaplapot és a 3-on proci közül valamelyik lesz bele e2140-e2160-e2180 meg nagy valószínűséggel 2*1 gb ddr2 800 mhz-s kingmax ram megy bele.
a kérdésem az lenne h az alábbi procik milyen tuningot bírnak majd alap feszen?
╭∩╮(° ˛°)╭∩╮

jenei92
(senior tag)
Proci függő!De alapfeszen én egy 2160ból(1,8ghz)@2,7ghz-et tudtam kicsikarni,de 1.275V-nél már megy a 3ghz stabilan!Én egy E2220at vennék a te helyedbe (nem sokkal drágább)és akkor ha megelégedsz 2,4GHZel nem kell tuningolni!Nem melegedik annyira a lap stb,stb.. SZVSZ!

[ Szerkesztve ]

Dani_kp
(őstag)
Értem. Köszi a választ
szép kis eredmény
és te ezt egy giga g31m s2l lapból tudtad kicsikarni?
Az az igazság hogy használtan "szeretnék" venni procit, jó volna az e2220 is de amint felsoroltam 3-at azt is alig lehet itt Ph!-n kapni
nem hogy egy e22xx-est. Végül is winrar-hoz, video lejátszáshoz kellene a kis dual core-os procit, mert a mostani rendszerrrel nem vagyok megelégedve + nem is szeretem az amd-t 
╭∩╮(° ˛°)╭∩╮

danee91
(fanatikus tag)
Ha ránéznél az adatlapjára, megtudnád, milyen lapja van...Amúgy P31-DS3L van neki...
Nekem E2140 van, alapfeszen(1,325V) 2,72GHz a vége, és így is használom. E2140 és -60 procikból már van G0 magos, amire az E6850 is épül...Azokból sztem egész szép órajel is kijöhet. E2180-tól E2220-ig mindegyik M0 magos, ezek is jól tuningolhatóak. Nekem elég lenne E2180, úgyis meghúznám, és nem hiszem, h az E2220 tovább bírja, mint az E2180...

Gyuri27
(PH! nagyúr)
Szóval a ram szorzók miatt ne 800-s ramokat vegyél. Vagy a proci szorzója legyen 10 vagy 11. Ami tuti halál a tuningra 800-s ram 8-9-s prociszorzó. tehát valamelyiket el kell felejteni. A legbarátibb megoldás szerintem 2180 (10-s szorzó) és 1066-s ram. Több mozgásteret enged.

Dani_kp
(őstag)
Kösz, utólag ránéztem, de azért nem olyan egyszerű mikor az ember egyszerre 5-6 topicba irkál (tudom vannak durvább tagok is akik többe írogatnak egyszerre, de én nem egésznap Ph!-n lógok) + 4-5 pm-re kell válaszolnia és ez mellett a hirdetésemet is lesegetni hogy jött e valami ajánlat.
Akkor neked szerencséd volt azzal a kis e2140-sel, mert nem mind egyforma!! a tiéd jól bírja a tuningot de valamelyikből nem lehetne ennyit kisajtolni.
A többiről meg köszi a felvilágosítást
pont jól jöttek ezek az információk.
Majd alakul hogy milyen proci lesz a lapomba.
Ami jó tanácsot adtak az az hogy ha veszek olyat vegyek hogy minél alacsonyabb legyen a VID-je és az FPO-ja Q-val kezdődjön. De akkor most már az e2140 ás 60-asoknál ráérdeklődök hogy milyen magos, mert írtad hogy G0-ás is van akkor gondolom van M0-ás is.
╭∩╮(° ˛°)╭∩╮

Dani_kp
(őstag)
A lapom csak 800 Mhz-ig támogatja a ddr2-es ramokat...
De ha jól értem akkor azt mondod h a 800-as memónál max. 8-9x szorzó legyen?
Nem akarom belőle a maximumot kihozni, nem új rekordot szeretnék felállítani
plussz ezen kívül egy gyári rézmagos intel hűtő lesz rajta, szóval már csak ezért se szeretném fullon kihajtani a procit. de köszi az infot
minden jó tanács hasznos mivel ez lesz az első dual core-os rendszerem és most fogok elsőnek procit is húzni. 
[ Szerkesztve ]
╭∩╮(° ˛°)╭∩╮

aneda
(fanatikus tag)
Nekem Gigabyte GA-G31M-S2L lapom van benne egy E4300.
Az FSB-t felemeltem 333MHz-re, így az proci kerek 3GHz-n megy, az eredetileg 667-es ram pedig (2,6-os ramszorzóval) 885MHz-n.
Procihűtő a gyári rézmagos, a fordulatot "visszavettem" 1000 1/n-re, így 50fok környékén van a proci.
Szerintem elég költséghatékony, ám eredményes konfig így tuningolva.

Dani_kp
(őstag)
Ezt örömmel olvasom
szép kis eredmény.
Igen elsősorban nálam is az a fő szempont hogy olcsó legyen.
╭∩╮(° ˛°)╭∩╮

Gyuri27
(PH! nagyúr)
A kölök gépe is rézmagos pwm-s hűtövel megy tökéletes. De a ram legyen 1066. Alapból nem támogatja. Viszont tuningnál menni fog. Annyival nem drágább. Ha minden áron 800-s ramot akarsz venni tedd. Viszont a proci szorzója min 9 lehetőleg 10 legyen.

Dani_kp
(őstag)
Még kezdő vagyok, de mit is kell csinálni az alaplappal hogy támogassa az 1066-os ramokat? ha lehet ilyet csinálni. Tudom hogy nem drágább olyan sokkal mint egy 800-as.
Oké, értem.
╭∩╮(° ˛°)╭∩╮

Gyuri27
(PH! nagyúr)
Nem fogja támogatni. Viszont ha olyan szorzót választasz akkor azon fogja hajtani.
Pl: 300-s fsb mellett 2.66, 3.33, 4 rendre, 798, 999, 1200 MHz.