Hirdetés

2012. május 27., vasárnap

(#901) chop válasza ERIK 70 (#884) üzenetére

chop
(őstag)

Nem nalam nem valt be, ideztem az iment:)
Nos, az a gond, hogy egyelore nem akarok DSLR gepet venni (anyagi okokbol se), a Nikon D40 pedig mar az. Ugyhogy egyelore max. a Pana maradt, de annyi penzbol mar erdemes lenne belepos DSLR-t venni. Szerintem.

(#902) quandsoir válasza ERIK 70 (#898) üzenetére

quandsoir
(újonc)

szia viki!

örülök hogy jobb kedved lett és nem taszítottalak mély depreszióba :D :D

amit a srácok fentebb írtak az telejsen helytálló, de hogy kicsit én is hozzátegyek a dolgokhoz ( lehet már rendelkezel ezzel a tudással akkor visszavonom ) :)

- a magas érzékenységű beállítások ( iso400-800-1600 stb) szín, részlet, élességvesztéssel jár nem volt ez másképp a filmes gépeknél sem, ez régen úgy volt hogy ha az ember magasabb iso-t haszált (ami persze néha elkerülhetetlen) akkor tisztába volt vele hogy később kisebbek lesznek a nagyítási lehetőségei, ugyanaz a kép magasabb filmérzékenységnél ugyanannál a méretnél nem olyan élvezhető mint iso 100-on de kicsit kicsinyítve ( filmesnél nem annyira felnagyítva) már elfogadható, vagy éppen tökéletes.
tehát mikor egy iso 400-as kép mellé raksz egy iso 100asat és ugyanakkorra méretben nézed őket ne csodálkozz a hibákon ( a plusz fényérzékenység ezzel a kompromisszummal jár)

mindemellett az a legjobb az egészben hogy ezekkel trüközni tudsz, már írták de a iso növelése nem abban segít hogy a téma ne mozduljon be hanem abban hogy gyorsabb zársebesség mellet ( mikor kevesebb fényt kap a film az idő rövidsége miatt) is elég fényt kapjon az érzékelő, a megfelelő minőségű képhez.

tehát a lényeg szerintem hogy ha ez a gép iso 400 mondjuk ugyanabban a nagyításban ugyanolyan tökéletes képet készítene mint iso 100-on - mint azt sokan keresik e gépben - akkor ez lenne a legjobb fényképezőgép, de ilyen nincs.

a mozgó témákkal kapcsolatos kérdésedre fentebb szerintem kielégítő választ adtak, de a legjobb tapasztalatból kisilabizálni hogy melyik a legjobb arány zársebesség iso stb. vannak általánosan elfogadott alapszabályok, de ezeket ugyis finomítod majd

kicsit ''mesekönyves'' lett az írásom, száraz adatokat találsz szakkönyvekben is, vedd ugy hogy beszélgettünk ha már így ''összejöttünk''... :DDD :)) :D

tisztelet az öcsinek :D , ciao quandsoir

(#903) ERIK 70

ERIK 70
(kvázi-tag)

Nagyom köszi nektek a sok segitséget.:)

hallottam a reciprokszabályról,de most
szám szerint is értem.

Tehát ha sikerül magasabb záridővel löni,
akkor nem gond ha nincs képstabi-ha jól éertem.
a könyvem 1/500s-ot ajánl egy madárhoz,igaz iso-t nem ir.
Bocsi a más gépéér-akkor azért nem baj hogy

nincs képstabi a sonyR1-en és nikonD50-40-en mert
úgyis megtartom ha iso200-400-on legalább 800s az idő ugye?

Amúgy max iso400-ra tenném a gépet ha olyan lesz majd
A Plazaba is jól jönne,nameg otthon beltérben nappal.

Nem fárasztalak többé ,de kezdem érteni jobban mint eddig.:)
igérem már csak a forum lesz a téma,innen már
most többet tanultam mint könyvből...:)

jó fényeket

(#904) quantal válasza ERIK 70 (#903) üzenetére

quantal
(tag)

Úgy látom, hogy egy picit még csiszolni kell a tudáson :)
Szóval: a reciprokszabálynak semmi köze az ISO-hoz, csak a használt gyújtótávolsághoz. Példának nézzük a topik gépét. Ennek a gépnek a zoomja 28-300 mm gyújtótávolság között állítható. A reciprokszabály alapján nagylátószögő állásban 1/28, nagytele állásban 1/300s jön ki leghosszabb záridőre amit nagy valószínűséggel meg lehet tartani a bemozdulás veszélye nélkül. (persze 1/28-at nem lehet beállítani a gépen, de 1/30-at igen). A példaként említett madárfotózáshoz ált. nagyobb gyújtótávolságokat szoktak használni, pl. ezen gép esetén rátesznek egy 1.7 szerező előtétet, akkor a max gyújtótáv 300*1.7=510mm-re jön ki. Ekkor kézből megtartható leghoszabb záridőre kb.1/500s adódik. Stabilizátor esetén 1/500 helyett akár 1/250, 1/125s is símán megtartható, ez 2x,4x hosszabb időt jelent, tehát egyáltalán nem felesleges hülyeségről van szó. Ezt stab. nélkül úgy kell értelmezni, hogyha 1/125s idő jönne ki a megfelelő expohoz, akkor addig kell növelni az érzékenységet, amíg 1/500s záridőt el nem érjük (pl. ISO100 helyett ISO400, vagy ha ISO400-nál jön ki 1/125s-ra az idő, akkor ISO1600!) Ebből is látszik, hogy nagyobb gyújtótávolságok esetén (jól belezoomolsz) különösen hasznos a stab.
((a magasabb záridő kifejezésnek -amit írtál- nemigen van értelme, legalábbis egyértelműbb ha rövidebb-hosszabb záridőt emlegetünk))
Ha még jobban összezavartalak akkor bocs :)

[Szerkesztve]

''Az amatőrnek 100-ból 99 kép jól sikerül. A profinak 100-ból 1''

(#905) voross válasza ERIK 70 (#903) üzenetére

voross
(újonc)

Lehet, hogy butaság de azért mondom;

a képstabi szerintem inkább olyan, minhta egy allványod lenne, segít, hogy ne mozduljon be a gép, miközben exponálsz.

Az ISO érték változtatása (emelése) pedig abban segít, hogy kevsebb ideig kelljen nyitva lennie a zárnak, és így, esetleg megoldható, hogy a téma ezalatt ne mozduljon el. A téma, tehát, ha pl. egy embert fotózol, akkor ő az exp. alatt ne mocorogjon, inogjon. (pl. 1/10-nél, már előfordulhat, hogy imbolyog, pislogna, stb...)

képstabi: gép bemozdulása
magas ISO: téma bemozdulása

(#906) quantal válasza voross (#905) üzenetére

quantal
(tag)

Nem butaság, ez a lényege a dolognak. :C

(#907) xcsab

xcsab
(fanatikus tag)

ki mit ajanl? hova toltsek fel kepeket? :)

Just do it!

(#908) KaoszTom

KaoszTom
(fanatikus tag)

Sziasztok!

Ma vegigolvastam az egesz forumot, kineztem magamnak ezt a gepet, viszont ahogy egyre több tesztkepet latok egyre bizonytalanabb vagyok... :F
Most kint vagyok Nemetorszagban, es az itteni MediaMarktban van egy tükörreflexes, Pentax *ist DL2, elvileg nalunk ezt Samsung S1 neven aruljak, es ez most 444 euro, ami 255-ös arfolyamon 113ezer ft, amihez van egy 28-80-as kit obi, es egy 512-es kartya.

Szerintetek? Az a fö bajom, hogy a nagy zoom kene, viszont objektiv cseret egy ideig nem nagyon tudok beütemezni...Viszont ez az S6500 zajszüres nekem aggaszto...

(#909) quantal válasza KaoszTom (#908) üzenetére

quantal
(tag)

Ennyi pénzért azonnal vedd mag a pentaxot. (Mondom én, akinek nem 6500-a van). Obit később is tudsz venni, majd azután, hogy kiismerted gépet.

[Szerkesztve]

(#910) tpeter válasza KaoszTom (#908) üzenetére

tpeter
(fanatikus tag)

nézd meg, hogy a ''szonieregy''-et mennyiért adják. a tükörreflexes masina egy feneketlen zsák.
ha ezt a topikot olvasgattad feltételezem Te sem a fotózásból élsz. Szóval csak akkor vedd meg a tükörreflexest, ha tényleg látod és ki is használnád annak előnyeit. Legalábbis én így tennék.

üdv!

(#911) KaoszTom válasza tpeter (#910) üzenetére

KaoszTom
(fanatikus tag)

Hat nem a fotozasbol elek, bar regebben volt egy Nikon F65 +28-80, 70-300-as szettem, az nagyon jo volt, csak nem gyöztem fizetni az elöhivasert, ezert eladtam.

Most mar tudom, ha a Pentax mellett döntök, legközelebb egy 28-300-as objektivet fogok ra venni, mert az a resze nem tetszett, hogy allandoan cserelgetni kellett. Erröl a pentaxrol sajnos annyi mindent nem talaltam mint a Fujirol, ezert csak nehany tesztkep alapjan fogok tudni dönteni, de azok joval reszletgazdagabbak aktualis meretben mint a Fuji, persze ez erthetö...

[Szerkesztve]

(#912) Tonyk

Tonyk
(őstag)
LOGOUT blog

Teszt a dpreview-n [link]

Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!

(#913) quantal válasza KaoszTom (#911) üzenetére

quantal
(tag)

Arra azért gondolj, hogy a pentax-nak kisebb az érzékelője mint a leica filmkocka, ezért a gyújtótávolságoknál 1.5x szorzóval kell kalkulálni. Tehát ha a 28-300mm (35mm eqv.) átfogást akarod használni, akkor 18-200 objektív(ek)re lesz szükséged.

(#914) Tonyk válasza Tonyk (#912) üzenetére

Tonyk
(őstag)
LOGOUT blog

(hülyeséget írtam ezért töröltem :B )

[Szerkesztve]

(#915) KaoszTom

KaoszTom
(fanatikus tag)

Sziasztok!

Tegnap elmentem a MediaMarktba, ugy, hogy meg csak azt tudtam, hogy geppel a kezemben fogok hazajönni, de, hogy melyikkel, azt nem.
Mindkettöt a kezbeveve gondolkodas nelkül a Pentaxot vettem. :D Ja, es rosszul emlekeztem, nem 512-es kartya volt ajandekba, hanem 1 gigas. :D

Megneztem a Sony ''Ereggyet'' a MediaMarkt online oldalan 609 euro. Ha jol tudom ez olcsobb mint nalunk. [link]

Na, jo fenyeket mindenkinek! :DDD

(#916) bogabi válasza Tonyk (#912) üzenetére

bogabi
(tag)

Szerintem nem választottunk rosszul. :)

A tévedés joga fenntartva.

(#917) xcsab válasza KaoszTom (#915) üzenetére

xcsab
(fanatikus tag)

orulunk hogy a Fujifilm finepix s6500fd topicba irtad ezt :DDD ... tenyleg :C :P

Just do it!

(#918) Tonyk válasza bogabi (#916) üzenetére

Tonyk
(őstag)
LOGOUT blog

már én is régen megbékültem vele

(#919) Gada

Gada
(újonc)

Üdv a Népeknek!
Tegnap sikerült a Drágaszágot megkaparintanunk és nagyon boldogok vagyunk vele :C

Eddig egy Coolpix 4200-as copmpactot használtam vagy 4 évig, korábban meg analóg tükörreflexes cuccokat vagy 25-ig. Asszem ebben a gépben megtaláltam a jó kompromisszumot.
Ha valaki vásárlás előtt áll: az Exrtém Digitalban 98520 pénzért egy H-s 250-es Olympus kártyával mérik a 6500-ast. Szerintem ők sem tudják, én is akkor lepődtem meg, amikor láttam a dobozon a matricát. Ugyanis interneten néztem ki (ahol ezt az apróságot nem is említik) és a család nagy kerek szülinapomra vette meg nekem, és kicsomagolásnál vettem észre. :) Jó lesz tarcsinak a hasonló 1 gigás mellé.

Tegnap este 9-től hajnal 1-igy sikerült is végignyalnom a használati útmutatítást.
Na, de azért egy kérdésem is lenne a tisztelt tapasztalt Urakhoz:

Nem tudok rájönni, hogyan lehet az AF módok között váltani. Az AF mode menüpontban ''Center'' beállításon áll, és nem engedi kiválasztani a ''Multi'' vagy az ''Area'' módokat. (P,S,A,M program állásokban sem)

Van valami titok, vagy hiba lehet a programban?
Köszi előre is a segítséget!

[Szerkesztve]

(#920) noo99

noo99
(újonc)

Hali! Nemrég vettem meg a 6500-st. Valami rögtön szembeötlött. Némelyik fotónál (függőlegesen elfordítottokon) halszem effektus lép fel. Ez miért van?
Ui: Tud valaki jó bulifotós manuális beállításokat (sötétebb környezet, szines fények, stb). Esetleg tud valaki ehhez kapcsolatos oldalt, linket? Ugyanis az eddig használt s5500 és 7000- es beállításai erre nem jók.
Köszi!

(#921) Tonyk válasza noo99 (#920) üzenetére

Tonyk
(őstag)
LOGOUT blog

Tegnap este kimentem erőlködni vele... :D Nagyon korrektül működik benne a Nigh-t mód!!!

A halszem effekt a nagylátószög van (ugye srácok?)

(#922) xcsab válasza Tonyk (#921) üzenetére

xcsab
(fanatikus tag)

a night mod az szimpla zaridonoveles? :U

Just do it!

(#923) xcsab válasza Gada (#919) üzenetére

xcsab
(fanatikus tag)

1 hete vettem ... detto ..en sem tudom valtani :(

Just do it!

(#924) xcsab válasza xcsab (#923) üzenetére

xcsab
(fanatikus tag)

es mit ad isten? ... elovettem a gepet es lehet allitani :DDD :)) :))

Just do it!

(#925) Gada válasza xcsab (#924) üzenetére

Gada
(újonc)

Na és változtattál valamit, hogy most tudsz váltani?

:F

(#926) bogabi válasza Gada (#925) üzenetére

bogabi
(tag)

Hali,

Tuti az lesz a bibi, hogy valamilyen beállítási kombinációban nem lehet az AF-t változtatni. Meg kéne nézni a manualt, de olyan messze van... :)

Esetleg tipp: shooter time, AF választó pöcök állása, stb...

Macro mód? Ha valaki rájött, ne tartsa vissza. :B

[Szerkesztve]

(#927) bogabi

bogabi
(tag)

Esetleg a Face Detection van bekapcsolva??....

(#928) Tonyk válasza xcsab (#922) üzenetére

Tonyk
(őstag)
LOGOUT blog

Hár nem tom! Igazából a picivel voltunk kinn, és nem volt túl meleg. Szóval löttem egy párat, saját magam agya szerint, meg a night-al, de fényévekkel jobb képek lettek a Nigh módosok.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy fényképezésben még mindig olyan gyenge vagyok, mint a ló hátúszásban
Szóval majd ma megnézem mitől is lettek jobbak. De szerintem ebben a módban a mintha a a vaku is kisebbet villanna, mint ha én kézzel venném le a kakaót róla :F

(#929) tpeter válasza Gada (#919) üzenetére

tpeter
(fanatikus tag)

szia!
én is csak a face detection-ra tudok gondolni, szerintem be van kapcsolva.
(ha mégsem ez volt, viszont megvan a megoldás azt természetesen megoszthatnád velünk)

(#930) xcsab válasza tpeter (#929) üzenetére

xcsab
(fanatikus tag)

nah megvan .. rajottem:) ... ha folyamatos AF-on van akkor nem lehet csak centereset hasznalni ... ha egyszeri AF-on van akkor barmelyiket ;)

Just do it!

(#931) xcsab válasza Tonyk (#928) üzenetére

xcsab
(fanatikus tag)

jaaaaaaaaaaaaaaaaa ... hupsz... eddig a pillanatig meg nem tekertem az SP-re :) ... amikor night modot emlitetted azt hittem hogy M-ben novelted a zaridot jo nagyra :)

Just do it!

(#932) Gada válasza bogabi (#927) üzenetére

Gada
(újonc)

Igenigenigen! A face detection volt a ludas. Kikapcsoltam, most műxik :C
Hálás köszönet a segítségért! :R

(#933) xcsab

xcsab
(fanatikus tag)

hova toltsek fel kepeket? :)

Just do it!

(#934) bogabi válasza Gada (#932) üzenetére

bogabi
(tag)

Szívesen! :))

(#935) bogabi válasza xcsab (#933) üzenetére

bogabi
(tag)

pl. ATW, UW, kepfeltoltes.eof.hu, meg még egy rakat hely. Az enyém azt hiszem, az uw-n van, de ott kell lennie index.html-nek is, különben törlik az oldalt, erre nem árt figyelni.

(#936) Tonyk válasza xcsab (#933) üzenetére

Tonyk
(őstag)
LOGOUT blog

ha kell, odaadom a s6500fd.atw.hu oldal belépő adatait, at csinálsz vele amit akarsz

(#937) quandsoir

quandsoir
(újonc)

lenne egy olyan kérdésem hogy a napellenzőt tartozékként adják hozzá? mert a pixinfo-n azt írták anno de az edigital -nál nincs feltüntetve mint tartozék :U

(#938) Tonyk válasza quandsoir (#937) üzenetére

Tonyk
(őstag)
LOGOUT blog

igen, tartozék

(#939) xcsab válasza Tonyk (#936) üzenetére

xcsab
(fanatikus tag)

koszi szepen... megkonnyitene a dolgom :D

Just do it!

(#940) Tonyk válasza xcsab (#939) üzenetére

Tonyk
(őstag)
LOGOUT blog

elküldtem privátban

(#941) Tonyk válasza Tonyk (#940) üzenetére

Tonyk
(őstag)
LOGOUT blog

meg üzentem is +1-et

(#942) quandsoir

quandsoir
(újonc)

hi,
biztos volt már róla szó, de mi a véleményetek az edigitalban kapható 1Gb-os kártyáról(14000 ft-ra gondolok)? elég gyors a géphez? :F :))

[Szerkesztve]

(#943) bogabi válasza quandsoir (#942) üzenetére

bogabi
(tag)

Hali,

xD kártyából nincs nagy választék (már a sebességet illetően) van a normál, van M és van H-s. A H-s típusú a leggyorsabb, de itt ne gondolj több 10 másodperces előnyre a normálhoz képest. Nekem H-s kártya van a gépbe, egy fine 6 megás kép lementése kb 1-1,5 másodperc. Egy RAW kb 3 másodperc. Videót még nem próbáltam ki, hogy folyamatosan tudja-e menteni a kártyára, vagy időnként beszaggat.

(#944) bogabi

bogabi
(tag)

Németországban jártam a héten, szétnéztem egy kicsit digigép árakban, hát azt kell mondjam, hogy abban a két boltban, ahol jártam, drágább volt a 6500 mint itthon. Mindkét helyen kb. 110 E Ft körül volt az ára. Ez meglepő volt számomra, azt hittem, kint olcsóbb lesz...

(#945) Digitaldoll_

Digitaldoll_
(újonc)

Ma megkaptam a gepet.:) Haaat, bujom a kezikonyvet, de ugy erzem egy kicsit nagy falat ez nekem elsore.:( Amugy nagyon tetszik, de h h fogok en megbirkozni vele kezdokent.:D

Ja amugy kaptam hozza magyar kezikonyvet, es fotopapirt.

(#946) chop válasza Digitaldoll_ (#945) üzenetére

chop
(őstag)

En varok karacsony utanig, hatha megy meg lejjebb az ara:)

(#947) Gada válasza bogabi (#943) üzenetére

Gada
(újonc)

Nekem is 1 gigás H-s kártyám van. Nincs gond a videóval sem, teljesen folyamatosan megy. Mondjuk, csak 90 mp-et próbáltam mindkét méretben, de teljesen rendben van.

Az ára a mostani e-digital-osénál meglepne, ha lejjebb menne rövid időn belül. Én vásárlás előtt még egy Japánban élő barátommal is megnézettem kint, és ott is drágább. (2-3 éves cuccokat turkálóban lehet venni pár száz yenért)

Amúgy dec. 9-én kaptam a masinkát, azóta olyan 450 képet csináltam. Alapvetően nagyon tetszik, de beltéren nagyon észnél kell lenni, mert magától símán állít 1600-as ISO-t (pl sport program automatika - ezzel lőttem végig ma két kosárlabda meccset. Mit mondjak, baromi zajosak, illetve mosottak). Szóval az automata üzemmód bent teljesen felejtős. Persze beltéri sport témánál sok választás nincs, mint a magas ISO, mert máshogy nem megy a rövid záridő, pláne telével, ahol már a rekeszt sem lehet úgy nyitni.
Próbaképeket csináltam különböző beállításokkal és azt találtam, hogy ISO 200-ig nagyon jó, 800-ig OK, de innen drasztikusan zajosodik a kép. (elcserélném a 3200-as ISO-t 80-ra)

Szóval ennyi használat után jól láthatóak a határai, és értem, hogy miért volna jobb egy tükrös, több objektível, de ilyen költségvetésből szerintem tuti kis gép ez.

(#948) Hydra SR

Hydra SR
(PH! addikt)

Engem alapvetően az érdekelne, hogy van-e itt olyan akinek korábban is hasonló kategóriájú gépe volt (netán éppen egy másik Fuji) és most 6500FD-t vett. Kíváncsi lennék, mennire váltotta be a várakozásokat, mert elég vegyes véleményeket hallottam róla. Próbálták az S5600 utódjaként beharangozni de szerintem ez kicsit indokolatlan, inkább egy eddig betöltetlen űrt próbál kitölteni.

A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

(#949) bogabi válasza Gada (#947) üzenetére

bogabi
(tag)

Én az 1 GB-os H-s Olympus kareszt 15 rugóért vettem az MM-ba. Az EDigital sztem ebben drága.

De a gépaz jó áron van (én még ''sajna'' 109-ért vettem)...

[Szerkesztve]

(#950) Sumak

Sumak
(újonc)

Sziasztok

Végig olvasva a forumot új géptulajként kérném a segítségeteket.
Három napos a gépem, de sajnos sehogy sem tudom letölteni a képeket a gépről.
Saját szoftver nem müxik, a windows-os meg néha letölti, néha nem, viszont megnyitni akkor sem lehet. :((
Kártya formázva, olvasóban kifogástalan. :F

Előre is köszi.

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.