Kettő félért vettem az ED-ben. Egyébként nem is a gumi fedő miatt aggódom annyira, mint inkábba kártyafoglalatban található icipici rugók miatt. Van egy olyan gyanúm hogy azt sem tervezték örökéletűre.
Egyébként a hétvégi tapasztalataim alapján, van hogy az AF nem mindig pontos.. vagy lehet hogy az, csak kicsit stabilabban kéne tartanom, mert egy ~20 centire lévő tárgynál számít a pár miliméter bemozgás is. Engem inkábbb az zavar, hogy ellenfényben nem tudok fotózni. Ha spot mérésre állítom, úgy a ''tárgy'' ugyan tele lesz színekkel, de a háttér beég. Trükköztem össze vissza, hogy mínuszba húzom az expozíciót, és vakuzok is, de még nem az igazi. Tapasztalat kell, természetesen ez nem a gép hibája.
Arra nem sikerült rájönnöm, hogy ha a vaku automatikus üzemmódban van, akkor vajon a fényerősségét is automatikusan állítja, vagy azt alapértéken tartja. Továbbá a multi spot fénymérést mikor célszerű használni?
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
Általános témák
GAMEPOD.hu témák
Adok-veszek témák
Hirdetés
tpeter
(fanatikus tag)

xcsab
(fanatikus tag)
es a gumit konyu leszedni?(mert ha nem akkor elofordult mar velem h vmi vasdarabbal probaltam lefesziteni es hat utanna nem nezett ki vmi szepen
.. persze nem a sajat gepem volt
)
Just do it!

tpeter
(fanatikus tag)
igen, könnyű leszedni, és könnyű visszatenni. nagyon kényelmes használni, nincs vele gond.
de amúgy komolyan szempont ez a vásárlásnál?

xcsab
(fanatikus tag)
szempont a kartyaolvaso vasarlasanak szempontjabol 
Just do it!

Jazz
(őstag)
Igen, én kértem a képeket, köszönöm is szépen.
Haza megyek, aztán megnézem a TFT monitoromon hogy objektív értékelést tudjak adni.
(erről az élesítés dologról nem is hallottam)
És köszönöm a fáradozásaidat az úgy érdekében. Thx.

free your mind / BT: JazZy#2550

joe999
(kvázi-tag)
''(erről az élesítés dologról nem is hallottam)''
A ''sharpness''-nek három állása van (legalábbis az 5600-asnál) :soft, statndard és hard. Szerintem soft állásban túl lágyak lesznek a képek, szinte már homályosak. A hard beállítás pedig hasonló képeket eredményez, mint a feljebb belinkelt képek. Legjobb a standard beállítson hagyni.
[Szerkesztve]

tpeter
(fanatikus tag)
jaja, ez így van a 6500as esetében is.
nem egy képet rontottam el a naivitásomnak köszönhetően (miszerint a hard a legjobb)
Jazz!
Nagyon szivesen, nem azért mondtam amit mondtam és úgyis todod kinek és miért szólt, mivel nekem olybá tűnt, mint a ''ha van sapka rajta, ha nincs'' esete... mindegy.
Tény hogy hard-on volt az élességbeállítás, le is b@sztam érte a nőneműt, hogy majd legközlebb szóljon, mit álligat el. Azzal védekezett neki ez jobban tetszik...
. És mivel nem csak én használom hanem ő is, még igaza is van nekije.
Mindegy, így is lehet látni, mi a gond és mi nem.
Nekem leginkább az nem tetszik (a mosogatáson kívül), hogy torzít az optika. Ezt leginkább a múzeumos képen látszik az oszlopokon, hogy a bal oldalon ''görbülnek''. Egyébként meg kezdem megszokni 
[Szerkesztve]
Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!

joe999
(kvázi-tag)
Én is lőttem pár képet hard beállításban, de rá kellett jönnöm, hogy sokal ''rizsásabb'' a kép, azóta a standardot használom. Hasonló borzalmat művel a színbeállításoknál az ''f-chrome'' üzemmód. Az 5600-nál messze kerülendő, gyanítom, hogy ezzel a 6500 sincs másképp.
Tonyk!
Ne bántsd az asszonykádat a hard beállításért, mert még elmegy a kedve a fényképezéstől. Én is csak úgy finoman vezettem rá a nejemet, hogy az általa lefotózott házak kőműveseinek nem volt vízmértéke, mert minden épület jobbra dől. 
Amúgy ha neki a hard jobban tetszik, akkor használja azt, végül is az a lényeg, hogy neki tetszen a kép.
Az én feleségemnek nem megy el a kedve a fényképezéstől... Minden nap telinyomja a 256-os kártyát mire hazaérek
... 2x 

tpeter
(fanatikus tag)
Torz az optika? Hát ez nem mondhatod! Nézd meg a többi (bármelyik másik) gépet 28 mm-es fókusszal. Amire gondolsz azt nagylátószögű - mégis igazad van - torzításnak hívják. Ezt a technológiából adódóan nem lehet kiküszöbölni.
Szóval mondhatod, de bármely más gép is ezt csinálja. Ne teljesen tele állásban használd hanem egy picit fölötte, úgy nem lesz ilyen.
ok, köszi a tippet!

xcsab
(fanatikus tag)
valami elotetlencset vettetek hozza?
Just do it!

tpeter
(fanatikus tag)
Ne teljesen tele állásban használd hanem egy picit fölötte, úgy nem lesz ilyen
Bocsánat, természetesen a nagylátószögre gondoltam. Szóval ne 28 mm-en használd hanem picivel fölötte.
Egyébként nem vettem hozzá semmilyen előtétet
értettem én! Annyira nem vagyok ám gyagya 

Jazz
(őstag)
Ok értettem én hogy nem nekem ment, minden ok, inkább melléd álltam dologgal ment.
Ja hát a képek, valóban így nem túl szépek, megnéztem exif-et, igen mind sharpness=hard. Ami 100%-on nem mutat túl jól. Általában (tapasztalat) legjobb mindent standardon hagyni, aztán majd otthon dolgozik vele aki akar Photo Shop-ban vagy Neatimage-el zajtszrű vagy akármi.
Az meg hogy torzít, persze 28mm-es nagylátószög. Milyet torzít akkor egy 12mm? Vagy esetleg egy halszem optika?
(és egyre drágábbak, utóbbi már-már megfizethettlen)
Ez így van rendjén, és örlüj hogy neked ilyened van, ezt teljesen természetes. Majd ha kijön a négyszögletű lencse, akkor nem ilyen lesz.
De megprobáltam beleképzelni, hogy milyen lehet hard nélkül a gép, és szerintem nem rossz. Egy-két állítgatás, és egész jó kis gép ez, csak ki kell tapasztalni mi-hogy a legjobb. 
free your mind / BT: JazZy#2550

xcsab
(fanatikus tag)
szoval meg vagytok elegedve a vetellel?
.. nem bantameg senki? 
Just do it!
már árnyaltabban látom a hirtelen felindulásból elkövetett fikázásom.
Használni nagyon szeretem, iszonyatosan kézreálló masina. Csak ne lenne az a bizonyos...
Nem,nem bánam meg (így többet használva, próbálgatva)
[Szerkesztve]

tpeter
(fanatikus tag)
Teljes mértékben.
Nagyon tetszene egy kapcsoló amivel a fénymérést lehet állítani, mert a menüs megoldás nem túl ergonomikus.

xcsab
(fanatikus tag)
tovabbi tapasztalatok eszrevetelek? 
Just do it!

helion
(újonc)
Hétvégén a budaörsi metróban 108 ezer volt most hétvégén a ketyere.
Neten asszem valami 104, + nyilván a szállítás.
Most, hogy elkezdtem a Nikonom utódját keresni, hirtelen egész jól viselkedett a masina a hétvégén. Mintha megérezné a vesztét, és probálná elkerülni...
)
104E a CCSWebshopban, de a szállítás ingyenes!
Viszont a ED-ban 108, de van benne egy 256MB-os kártya, szerintem még mindig ez a jobb
tesztecske: [link]

ERIK 70
(kvázi-tag)
Jó fényeket mindenkinek!
Én is szemezek a géppel bár megvétele még odébb van igaz elfogult vagyok.
találtam képeket,remélem nektek is új lesz.
http://amal.ps.pl/photos/

tpeter
(fanatikus tag)
Van egy pár képem ami érthetetlen módon életlen lett. Most vagy az van, hogy néha melléhúz az AF, vagy csak ahogy fogom az optikát, megmozdítom a gyűrűt az exponálás pillanatában. Szerintem lehetne egy kicsit nehezebb a gyűrű mozgatása.
Valakinek hasonló tapasztalat?
elolvastam a pixinfo-s cikket, szimpi a gép, DE
-nincs optikai stabilizátor (ez nagy kár!)
-nekem sokszor jól jött a Pana-m nagyobb teléje (ennek meg jobb a nagylátószöge...)
-személy szerint hülyét kapnék az elemcserélgetéstől, sztem sokkal praktikusabb az aksi, és gyorsabban lehet vakus képeket csinálni.
szerk: ja igen, XD kártya. ezért fekete pont jár.
[Szerkesztve]
Mért lenne praktikusabb az aksi???
Mert minden boltba kapsz ha lemerül? Mert tölteni kb ugyanannyi a 2őt illetve ugye van 10perces aku+töltő is....
gyorsabban lehet vakus képeket csinálni? Nekem elemes a gépem és majd 1.4képet csinál vakuval mpnként.
Szerintem.... The things we make ... make us. -~- ..And on the 7th day, GOD went windsurfing... Evina foglalkozás egészségügy www.evinakft.hu

tbo
(újonc)
Az XD kártya miért olyan nagy gáz?? 
Az ára miatt vagy van vele valami más gond is??
''Amikor olyan messzire mentél, hogy képtelen lennél még 1 lépést megtenni, csak fele olyan messzire jutottál mint amire képes vagy''
Én spec. jobban örülök az elemnek mint az aksinak. egyrészt mert volt itthon vagy 3 garnitúra, feltöltök belőle vagy tizenkettőt és hajrá.
Mennyivel több kicserélni az elemeket mit az aksit?
Nekem az első héten, mikor próbálgattuk a gépet, beltérben csináltunk vagy 500 (kb fele vakuval )képet, mire cserélni ki kellett a 2500mAh elemeket. Annyira azért mégsem gáz az elem!
XD? Miért is a fekete pont?
hehe, egy kis vita végre 
NEKEM szimpibb az akus megoldás: Kapok töltőt + 1 akkut a géphez, 3e-ért veszek egy pótot (utángyártott). 2 óra alatt feltöltődik, kicsi, könnyű, egyszerű cserélni. befér a fotótáskába a pót. 2 feltöltött aksival kb. 6-700 képet tudok csinálni, nincs azaz isten, hogy ne jussak konnektorhoz ezalatt. ezért nem is hiányzik, hogy nem tudok bárhol utánpótlást venni.
elem: illik ugyebár 2500 mah-osat használni, 2 garnitúra (nem gagyixar) + profi töltő mennyi is? nagyon legalább 10e ft. van persze elemem, 1600 mah-os, meg töltőm, de azzal legalább 7 óra a töltés, ergo vehetnék újat. 4 elem már méretben és súlyban is tekintélyes, szétgurul, tovább tart a csere (gép lemerül, csere kb. fél perc, azalatt a téma hússzor elmegy).
dare, neked ilyen fuji-d van? a Sony H sorozatnál olvastam, hogy mivel elemes, jóval tovább tart amíg fel tudja tölteni a vakut.
amúgy anno majdnem vettem tőled egy iAudio-t
jóval drágább mint az SD, és nem tudom cserélgetni az egyéb eszközeimmel pl. PDA
és persze nem törvényszerű, de a faterom Olymupus 740 + Olympus 512 XD kombója produkált már érdekes dolgokat, filerendszer hiphop elszált, garis csere lett a vége

xcsab
(fanatikus tag)
en is elemparti vagyok
... az hogy neked fel percbe kerul a csere ne haragudj de .. lassu vaaagy
... es az 6 7szaz kep alatt talalsz konnektort, hat ha kirandulni mesz bizony nem talalsz 
Just do it!

Hydra SR
(PH! addikt)
''gyorsabban lehet vakus képeket csinálni.''
Vannak fotós elemek/tölthető AA akksik, amik nagyobb áramfelvétellel is meg tudnak birkózni. Nekem van fotós és nem fotós is. Vakuzásnál nagyon érezhető a különbség.
Az XD kártya fóbiát továbbra is felesleges parának érzem, az ember 2-nél többször nem szokott kártyát venni a gépébe, és ha összesen 5000 Ft-tal többet kell emiatt kártyára költeni, még akkor sem lehet ez a döntő érv egy gép mellett vagy ellen, főleg ebben a 100 000 Ft-os árkategóriában. Olyan, mint ha azért nem vennél meg egy autót, mert drágább bele a pollenszűrő mint a másikba.
Szerk: ja, és szerintem az S5600-hoz hasonlóan hamarosan ehhez is lesz ''ajándék'' XD kártya, az 5600-ashoz már 512-est adnak. Szintén nem elhanyagolható a 10MB belső memória, ami ritkán ugyan de akkor nagyon jól jöhet. Másik meg az, hogy sok vetélytársával ellentétben a Fuji oldalra tette a kártya slotot, így nem kell leműteni kártyacseréhez a gyorstalpat. Szerintem ezek sokkal fontosabb tényezők.
[Szerkesztve]
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

tpeter
(fanatikus tag)
Az ''autofókuszos kérdés''-re [link] valaki?

Hydra SR
(PH! addikt)
Linkelsz egy képet ami így lett melléfókuszálva?
Ja, az FD be volt nyomva? Bár nincs ilyenben tapasztalatom de nem tartom kizártnak, hogy arcot vélt felismerni ott ahol nem volt, és emiatt máshova fókuszált.
S5500 átlag 50-ből 1-szer rossz helyre fókuszált, de azon még nem TTL volt az AF.
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
nem nekem canon a610em.
4enegizer 2500ma+töltö 4990ft :p
500képet bír 250et vaku 250et vaku nélkül bekapcsolt lcdvel 10képenként kikapcsolással cipa szerint. szerintem többet, 600kép után kezdett villogni horvátban. 
..ésha vadkepinges túrán lennék mint anno akkor probléma a töltő, máskor nem. Dehameg van töltő akkor az este van ágynál és akkormeg tölthet reggelig ugyis. 
jókis lejátszó az már picit bánom is eladtam. Bár lehet mobiltcserélek sony eriscon walkaman mobil elöfizuval 9990ft vodanal. 
[Szerkesztve]
Szerintem.... The things we make ... make us. -~- ..And on the 7th day, GOD went windsurfing... Evina foglalkozás egészségügy www.evinakft.hu
6500höz annyira nemértek.
fokusznál fontos tud lenni, hogy mire van állítva nézd meg, ha esetleg gyanus, hogy jóe a fokuszod akkor meg ajánlom ezt [link]
akarommondani
[link]

tpeter
(fanatikus tag)
a kép linkelést most hagynám, fölösleges. úgy néz ki, hogy sehol sem éles.
FD-t nem használok, semmi értelme.
Egyébként hétvégén szlovákiában voltunk kirándulni, és bekapcsoltam az FD-t, hogy majd jaffázak vele az unokatesóm előtt.. erre az FD felismerte a háttérben lévő kastély ablakait mint nem is 1, hanem 3 arcot 
A témánál maradva. Szóval egyszerűen csak nem élesek azok a képek. A fókuszt elvileg megtalálta, mert csak úgy szoktam elsütni ha sikerült megtalálnia a fókuszt (kivéve persze ha manuál fókuszosat játszok).
Találtam ma valamit a neten és gondoltam kipróbálom a 6500-al is ... műűűködik! Ennek nagyon örültem!
Akinek van s6500fd-je BACK gombot lenyomva tartva kapcsolja be a gépet. Voila!
ok nem akarok én senkit sem meggyőzni (nem is tudnék
) csak leírtam, hogy nekem szimpibb az aksis megoldás, hátulütőjét még nem tapasztaltam.
ja és az optikai stabilizátor továbbra is hiányzik 
mivan? na mesélj....

xcsab
(fanatikus tag)
... ez mire jo? 
Just do it!
Firmware upgrade!
Örültem mint majom a farkának, mert s304-emben nem volt ilyen lehetőség.
Majd szépen jönnek a javítások és remélhetőleg valami agyament bitbuzi módosítja a firmware-t kinyírva a mosogatást alacsony ISO-n értéken ;) lehet csak bilibe lóg a kezem

tpeter
(fanatikus tag)
optikai stabilizátor?
melyik bridge / kompakt / (amit akartok) gépben van optikai stabilizátor? bár ettől függetlenül, valóban hiányzik. 

tpeter
(fanatikus tag)
ne félj, ilyen szerintem nem lesz.
de addig is fotózz RAWban. Sajnos ott nem működik az auto bracketing, viszont azt hiszem ez esetben a zajszűrést is kikapcsolja. De igazából ezt még nem tapasztaltam ki, szóval aki erről tud valamit az feltétlen ossza meg velünk!
Köszi
persze, hogy kicsi az esélye a nem hivatalos firm-nek, de akkor is marad a lehetősége a kisebb hibák, hivatalos javításának
, kompatibilitás növelésének, stb. Elég sok javítást ad ki a a fuji azokhoz a gépekhez amikben lehet frissíteni a szoftvert.

tpeter
(fanatikus tag)
manapság nagy divat (nem kifejezetten digitális fényképezőgépekre gondolok), hogy külön feature-ként kiemelik, hogy frissíthető firmware... ennek örülni kéne de az igazi háttér az hogy képtelenek szoftvert írni.
de ettől függetlenül jó lenne, ha lehetne paraméterezni a dolgokat.
nem képtelenek: nincs idejük rá.
elkészül a termék, van rá egy béta firm és már megy is piacra. Aztán jön hozzá a final beta firm 2hónapr múlva, félév múlva meg az amivel illett volna kiadni.
Csakhát a piaci viszonyok miatt jövedelmezöbb egy bétával kiadni mint várni félévet.