Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Minden a maxon: Asztalunkon a ROG Strix Scar 18 notebook
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Írtam, hogy beszámolok majd a húsvéti birkapörkölt és marhapörkölt főzésről.
Addig jól ment a dolog, amíg a húsok előkészítésre, pácolásra kerültek.
Viszont sajnos az eső és a sár miatt a bográcsozás elmaradt
Maradt a reugeot
, egy klasszikus két lapos, meg egy indukciós, a segítségükkel a verandán főztem meg a pörkölteket. Nem is kevertem össze a húsokat, lett külön marhapörkölt, meg birkapörkölt.
-
válasz
Donki Hóte #12502 üzenetére
Tavaly év végén panaszkodtam, hogy a tésztabundában megsütni tervezett főtt sonka enyhén szólva nem sikerült, a tésztabunda lefolyt a sonkáról
Most húsvétkor is bepróbálkoztam, ugyanolyan főtt sonkát ugyanolyan pizzatésztába tekertem, de hála istennek most jól sikerült a dolog
-
Ajándékok
aktív tag
Fél kiló kenyér mikróban ~1 perc alatt kiolvasztható és ha frissen tetted fagyasztóba, frissen tudod enni hónapokkal később is.
-
krizmo_
Topikgazda
Mostanában ismét olasz liszteket használok és nagyon elégedett vagyok velük, legutóbbi kenyérkéim
:
-
fradi81
veterán
Megkívántuk a nuggetset, szoky féle receptet csak csirkemellből de az tévút, tömör házi csirkemellsonka állagú volt, a gyári meg szemét. Kis youtube keresés után ez volt a recept. A lényeg hogy comb és kenyér legyen benne, a fűszerezés eltérhet, itt most fokhagymapor, só, bors, pirospaprika és édes szójaszósz ment bele. Lefagyasztva mehet későbbi felhasználásra. Ízre állagra illatra is jó lett.
[kép] -
Beni2360
félisten
válasz
Donki Hóte #12850 üzenetére
Az a sas és nem a héja.
-
-
btraven
őstag
Erről hogy kell leszedni azt a piros gumis hálót? Nekem mindig bele van főve a húsba és ahogy húzom le, lövi szanaszét a húscafatokat mint egy csúzli. Ha füstölt tarját vennék helyette, azt még meg kell főzni?
-
válasz
totron #12843 üzenetére
A technológia fejlődött, az örökség meg benne maradt a receptekben.
Érdekes gondolat, hiszen régebben a bőséges fokhagymázást is pont azért alkalmazták, hogy "bukéját" elvegyék a húsnak.
Manapság már nem főzünk állott húst, de az emberek annyira megszokták/megszerették a fokhagymás ízt, hogy rengeteg recept épül a fokhagymás ízre
-
totron
addikt
válasz
Moleman #12844 üzenetére
Semmi baj nincs a savas iránnyal ha a gyomrok és a fogzománcok bírják, egyes húsoknak meg kifejezetten jól is áll. Személy szerint nagyon tudom kívánni a savanyúságot, bizonyos időszakokban elementáris erővel. A lassú erjesztésű, vegyszermentes verziók a legtermészetesebb mikrobiom-tomágatók ráadásul.
Az előbb majdnem írtam, hogy összességében javult az élelmiszerbiztonság. De javult a fenét, a sok tartósítószer miatt pont nem tett ilyet. Kellenek a korszakos megoldások persze, de nem mindegy mi az ár.
A lényeg, hogy ne féljünk kezelni a húst. Az elmúlt 10 évben 2 alkalom volt, mikor alapból kiemelkedő disznóhús élmény tudott kerekedni, de ilyen toronymagasan kiemelkedő. Sokat törpöltem aztán mit csináltam másképp, de semmit, ennyivel jobb volt a hús pácolás, sem semmilyen kezelés nem volt. Aztán megint vissza a sajnos jól megszokott, átlag szintre. Régen mintha az átlag is fentebb lett volna ízben, élményben. Forgolódhat az ember hentesek között, variálhat, reménykedhet, de ritka a jó széria. Erre csak azért térek ki, hogy inkább javul a hús, mintsem hogy pótolhatatlan élményről maradnánk le a merítgetéssel. -
Moleman
addikt
válasz
totron #12843 üzenetére
+1, jók ezek a hagyományok.
A trópusokon mindig citromlével mossák le a húsokat, de végülis errefelé is előszeretettel alkalmazzák az ecetes vízben áztatást vagy akár abálást, ha kérdéses a hús.
Én annyira rákaptam, hogy sokszor már a tökéletes húsokat is áztatom kicsit ecetes vízben, lehet, hogy placebo, de talán jót tesz neki, nagyon szeretjük a savasabb ízvilágot. -
totron
addikt
válasz
qdtkhq169t #12842 üzenetére
[link] Modernül mondva marinálásként is találkozhatsz vele. Gyakorlatilag bizonyos ideig fűszeres folyadékban hagyod állni, ugyanúgy, mint a húsoknál is, a cél, hogy magába szívja az aromákat, plusz ízvilággal ruházza fel az alapanyagot. Húsoknál a pocsék tartás/tápozás következtében létrejött és eladott végtermék javítására, ehetővé tételére is szolgáló ténykedés*. Tofunál meg kötelező, mert az önmagában íztelen. A marinálás ideje, a fűszerek összetétele megad aztán egy irányt. Izgalmas felfedezni, kísérletezni.
*Eredetileg a bor is azért része marha- birkapörkölteknek, mert a hűtők előtti korszakokban akadtak azért esetek, mikor az alapanyag kicsit túlment. Na nem sütésileg, hanem tárolásilag. Bár a megbetegedés rémét kiiktatták főzéssel-rotyogtatással, a leginkább dögszag tartományába eső buké már nehezebben múlt, de egy testes vörös ~ehetőre tudta ellenpontozni a helyzetet. A technológia fejlődött, az örökség meg benne maradt a receptekben.
-
totron
addikt
válasz
qdtkhq169t #12836 üzenetére
A tofut is próbáld ki, többfelé elindítható pácolással, még csak köze sem kell, hogy legyen bármiféle húsképzethez, ha már mást szeretnél, ami jogos és érthető igény. A szója egyébként mind előállításában lábnyom, mind hatásában problémás növeli a cukorbetegség kockázatát.
Lencsefőzelékkel vannak jó élményeim kockával, de bármilyen pörköltként megállja a helyét. Jó harapni, csodás ahogy kipaszírozódik belőle a felvett folyadék rágás közben, ízre is rendben lévő. Leginkább önmagával azonosítható, nem értem az emberekben a folyamatos kényszerességet a húsokkal való összevetésre, szója=szója.
#12838Donki Hóte, A maradék vizet le kell önteni
Saját szaftjához nem járul hozzá a maradék víz, nem oldódik ki annyi matéria belőle? Akár a vége előtt visszaöntve a végeredményhez.
Se a mikrót, se a szójával való becsaphatóságot nem értem, markáns a különbség. Más ízű lesz, meg még vízízű is a mikróban készült eledel, ez majdnem mindenre igaz. -
válasz
grizlisandor #12839 üzenetére
Bakker, tényleg
Nem vette észre
-
grizlisandor
veterán
válasz
Donki Hóte #12838 üzenetére
Vegán meg a zsíros szaft.
-
válasz
Van egy vegán családtag, meglátogattak bennünket, mondom csinálok brassóit neki szójakockából.
A 20 dkg szójakockát egy jénai üveg edényben fél liter vegetával és 1 dkg fokhagymagranulátummal fűszerezett vízbe raktam, 5 percre beraktam a fedelével lefedett edényt a mikróba.
A kockára vágott krumplit elkezdtem főzni, 5 perc forralás után kiszedtem, kitettem száradni.
A jénai edényben óvatosan megkevertem a szójakockákat, ismét 5 percre visszament a mikróba, fontos, hogy a tető rajta legyen. Nekem csak egy pici víz maradt az edényben, a többit felszívta. A maradék vizet le kell önteni, ha sok víz maradna, akkor egy szűrőben le kell csepegtetni a szójakockákat.
Közben elkezdtem sütni a kicsit megszikkadt krumplit, az utolsó 2-3 percre beleraktam az olajba a megpuhult fűszeres szójakockákat is. Kicsit sistergett, de ez a sütés javítja a szójakocka állagát, meg a krumplit is puhítja.
Közben megcsináltam a szaftot (zsír, vöröshagyma, fokhagyma, pici pirospaprika, pici bors, pici kömény, sok majoranna), átszedtem bele a sült krumplit és a szójakockát, még 5-6 percig serpenyőben kevergetve szoktattam a hozzávalókat egymáshoz
Egész jó lett, a rokon legalábbis dicsérte
Az aprószemű szójagranulátummal rendszeresen szoktam kiegészíteni a fasírtkeveréket, ott is fűszeres vízben mikrózom a szóját
-
yanna
addikt
válasz
[link]
"Felhasználási javaslat: A szójakockát kétszeres mennyiségű fűszeres vízzel felfőzzük, majd addig hagyjuk állni, amíg a szükséges vizet fel nem vette. Ez után a hússal azonos módon kezelhető anyagot kapunk. Kockára vágott húsok helyettesítésére, illetve kiegészítésére is felhasználható." -
qdtkhq169t
újonc
Sziasztok. Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy hogyan kell előkészíteni a szójakockát, hogy a legjobban hasonlítson a kockára vágott csirkemellre az ételben. Textúrában, állagban, fűszerezésben esetleg. Gondolom, nem úgy működik, hogy szárazon egyből beleöntöm a zacskójából a kajába.
Valamint szeretném, ha a hús vs. szója vs. tofu vs. xyz hitvitából nem kapnék kommenteket. Nem, nem vagyok vegán. Igen, eszem húst. Csak most szeretnék valami mást kipróbálni. Tudom, nehéz megállni, de próbáljuk meg. Köszi!
-
Digitalpimp
senior tag
-
fradi81
veterán
Vettem egy kis olcsó gyenge sencor kézi dagasztót, kis mennyiségű tésztához, de egész jó égett szaga lett pár perc alatt. Ha belenyomom a tésztába szenvedősebb, ha csak a szélén tekeri gyorsabb. Hogy érdemes használni ha nem akarom leégetni?
-
Moleman
addikt
válasz
Essejó #12832 üzenetére
A feleségem ez alapján süti, mindig jól szokott sikerülni.
Annyit üzen hozzá, hogy a nyers tészta nagyon híg állagú, mikor beleöntöd a tepsibe, nem kell megijedni tőle. -
Essejó
veterán
Van valakinek bevált Tejes pite receptje? A lányom nagyon rajta volt a dolgon, de végül [link] ez alapján készült és azt mondta többé mégsem akar ilyet. Mondjuk ez finoman szólva is lehangoló volt ízre és állagra is.
-
Essejó
veterán
Ha valaki otthon szándékozik Dubai csokit gyártani. Lehet venni a Lidl-ben Dubai pirított tésztát hozzá. link kicsit magasra tették az árcéduláját, az nem a pia ára.
-
válasz
totron #12829 üzenetére
Amit mi most az egyszerűség kedvéért dinsztelésnek hívunk, az többféle elkészítési módot takar. Írtam a korábbi bejegyzésemben, hogy ennek a folyamatnak az a célja, hogy a hagyma állaga passzoljon a készítendő ételhez.
Ez azt jelenti, hogy több esetben tulajdonképpen nem is dinsztelni kell a hagymát, hanem pirítani. Pl. hagymás rántotta esetében valójában nem dinsztelés történik, hanem pirítás. Ebben az esetben se vizet nem adok a karikára vágott hagymához, se a fedőt nem teszem rá a serpenyőre, pirítom míg színt nem kap. Ebben az esetben a hagyma nem esik szét, majdnem olyan lesz, mintha tészta lenne a rántottában.
Klasszikus értelemben hagymát dinsztelni olyankor szoktam, amikor pőrkölt, vagy milánói alap lesz belőle. Ebben az esetben elkezdem sütni a kis kockákra vágott hagymát a zsiradékban, amikor serceg, akkor kap egy kis vizet, amikor ez elpárolgott, akkor még pirítom tovább. Itt ugye az a cél, hogy a hagyma szövete a főzés végére teljesen essen szét, sűrítse a pörkölt szaftját.
Kacsazsírt használok a dinszteléshez, mert szerintem minden zsír és olajfajtának megvan a legcélszerűbb felhasználási módja. Pl. rántott karaj, vagy fasírt sütéshez olyan anyag kell, ami bírja a hevítést, ezért ott érdemes napraforgó, vagy repceolajat használni.
Hagyma és zöldségek dinszteléséhez, pirításához nem kell magas hőmérsékletet elviselő zsiradék, ide jó a sertés vagy kacsazsír, de pl. a sültcsirke sem igényel magas hőmérsékleten történő sütést, ide is jók a zsírok.
Marhahús sütéséhez, osso buco készítéshez meg szerintem a vaj, vagy a ghí illik.
-
totron
addikt
válasz
grizlisandor #12828 üzenetére
Nagyon sokat számít a takarmányozás, meg hogy milyen szurikat kapott a disznaj élete során. Kifejezetten büdöset tud izzadni az ember egy nem jó fajta húsú után, még a spermában is megjelenik ugyanúgy a taszító szag. A zsír is lehet problémás, nincs eleve elrendelt, sztenderd zsír íz és hatás, skála van, hiába hivatkozunk rá beszédben és írásban is 1 szóval és akkor még mindig csak az igazi zsírokról van szó, a zsírnak nevezett vagy annak látszó nagyipari termékekről nem.
#12824Moleman, egyik erre való, a másik amarra, a drága és finom portékát nem szabad elrejteni. Kidobott pénz, kihagyott ziccer. Kacsazsírt csak kenyérre kenve, ahogy a füstölt szalonna is magában, hidegen mutatja meg legjobban magát, de a gomba is el tud veszni a spagettiben.
#12823Donki Hóte, a középső egyharmad mit jelent? A párolási fázisra nem tökéletesen elegendő a fedő hadművelet? Lefeded és voilà.
#12812Ance, a természetes jelenlét ...természetes, a ma kapható cuccokban meg feldolgozva, eredeti formájától és molekuláris környezetétől megfosztva, sokszoros mennyiségben jut belénk, más azért ez így. Ritkán eszem felvágottat, de olyankor nagyon érzem, hogy pofátlanul jó. Ritkán eszem kenyeret is, akkor meg azt érzem, hogy kilő a vércukor, szintén pofátlan, bosszantó mértékben, a mindennapi durum CH-nál ilyen nincs. Nagy kontrasztok ezek, aki napi szinten vagy heti többször alkalmazza bele magába kúra szerűen ezeket, annál nem feltétlenül bukik ki ennyire.
-
csemege86
tag
Emlékszem gyerekkoromból, nekem a nagymamám minden, zsiradékkal készült ételt mindig disznózsírral főzött, és számomra valahogy ezeknek a kajáknak kivétel nélkül volt valami elég átható és kellemetlen mellékízük (mindig ugyanaz a mellékíz). Nem tudom megfogalmazni, milyen, de nem jó. De valszeg csak azért, mert édesanayám meg sosem használt zsírt, így a nagyim főztjére, amit jóval ritkábban ettem, a megszokás hiánya miatt rögtön jelzett az ízlésem.
-
válasz
Moleman #12824 üzenetére
Mi se vesszük a kacsazsírt, hanem otthon sütjük.
Piacon veszünk kacsahájat, kisütjük, a töpörtyűt megesszük, a zsírt meg eltesszük a hűtőbe.
Így garantáltan mentes tartósítószertől, színezőanyagtól, stb. Persze nem is áll el olyan sokáig, mint a nagyüzemi kacsazsír, de azt a 6-8 decit, ami egyszerre kisül, azt megesszük pár hónap alatt
-
válasz
csemege86 #12822 üzenetére
Hűha
Lesz itt háború
A kérdésed részben hitvita.
Most a szakács-nindzsák már húzzák is elő a borotvaélesre fent fakanalakat, mert a zsír-étolaj-vaj-kókuszzsír vallások hívei meg vannak győződve tanaik igazáról
Akkor kezdem is, én csak kacsazsírban dinsztelek hagymát, mert egy az igazság és a kacsazsír az egyetlen próféta
Amúgy a dinsztelés középső egyharmadát vízzel felöntve csinálom.
-
csemege86
tag
Köszönöm mindenkinek, felírtam ezeket magamnak.
Még egy kérdés merült fel bennem. Mindenképpen étolajjal kell dinsztelni, vagy lehet simán vízzel is? -
válasz
csemege86 #12813 üzenetére
Nincs általános recept a hagyma dinsztelésének idejére.
A dinszteléssel a cél az, hogy a hagyma állaga passzoljon a készítendő ételhez. Hagymás rántotta esetén az a jó, ha a hagyma teste még éppen érződik, ott elég 2-4 perc dinsztelés.
Pörkölt esetében a hagyma a szaft sűrűségét adja, ott jobban meg kell dinsztelni.
De pörköltnél se egyforma az idő, mert a csirkepörkölt gyorsan megfő, jobben meg kell dinsztelni a hagymát (15-20 perc!), de egy marhapörköltbe szinte nem is kell dinsztelni, mert mire 2-3 óra alatt a marhahús megfő, addigra a hagyma teljesen szétmegy.
Kb. a következő időket szoktam alkalmazni:
Hagymás rántotta: 2-3 perc
Marhapörkölt, birkapörkölt, osso buco: 3-5 perc
Sertéspörkölt: 10-12 perc
Csirkepörkölt, milánói alap: 20 perc
De ha fröccsözöl közben, akkor hosszabb ideig is mehet
-
csemege86
tag
Már nagyon a végén járok, de megint elbizonytalanodtam. Oké, hogy a recept szerint "jó sűrű a szatfja", de nekem ez a 3,5 dl víz az 1,4 kg krumplihoz (7 személyt állítottam be) kevésnek tűnik. Bőven nem lepi el a krumplit a víz, és fogalmam sincs, hogy lesz így puha a végére. Még nem az, pedig a megadott főzési idő már mindjár letelik. Vagy gyakran kell kevergetni? Bár ilyet nem ír a recept.
Vagy akkor a "félig lefedve" helyett fedjem le teljesen? Hogy bent maradjon a gőz és jobban puhuljon? Laikus logika. Csak ötletelek.
-
pohár
félisten
válasz
csemege86 #12815 üzenetére
mivel én nem szívlelem a csípőset, kihagynám alapból
pirospaprika, és egy pici füstölt pirospaprika menne bele, meg talán egy pici cayenne, azt még elviselem
(sőt, lehet tennék bele sűrített paradicsomból is egy picikét az elején, mikor a hagymát már majdnem készre pirítottad, és azt is pirítanám egy kicsit, aztán jöhet bele a többi hozzávaló
-
cattus
addikt
válasz
csemege86 #12813 üzenetére
Az időtartamokat a recepteknél érdemes mindig fenntartásokkal kezelni. Én általában egy másfeles szorzóval szoktam számolni, de ahogy belejössz és rutinos leszel a konyhában úgy fog ez az idő csökkenni.
Elsőre kicsit idegesítő lehet hogy sok dolognál az van írva, hogy "érzésre", de azt tudom mondani hogy nem szabad túlaggódni, a legtöbb esetben nem fogod nagyon elrontani ha nem 100%-ban követsz egy receptet.
-
csemege86
tag
Köszi. Nekem jóval több lett, viszont valahogy ráéreztem pont arra, amit mondtál, és öntöttem rá pici vizet is pluszban. Még egy kérdés: ha csak most vettem észre, hogy nincs itthon "csípős paprikakrém", amit a recept ír, csak "csípős gulyáskrém", azt is rakhatok bele? Vagy akkor inkább azt hagyjam ki teljesen?
-
-
csemege86
tag
Valaki segítsen már nekem, hogy a "megdinszteljük a hagymát" az pontosan mennyi időt jelent. Kezdő vagyok, és akármilyen receptet kezdek el kivitelezni, ez valahogy mindenhol alapvetés, ennyivel elintézve. Nekem pontos számok kellenének. Elkezd sárgulni? Elkezd barnulni? Üveges: átlátszó. Mennyire? Összeesik, mennyire? Jobb lenne percben megadni.
Kezdő vagyok, fröccsözök is közben. Ezt kezdtem el amúgy. Már ott sántít a dolog, hogy ezt a részt én szűk háromnegyed óra alatt abszolváltam
-
-
totron
addikt
Átok a nátrium-glutamátra és társaira, drogként vágyja az ember. Praktikákat sorakoztassunk fel természetes alapanyagokból létrehozott emlékezetes ízekre vonatkozóan.
-
krizmo_
Topikgazda
Köszönöm a tippeket!
Jó ötletek, bárányt mindenképp veszünk, mert párom szereti, de lehet nem azt készítünk húsvétkor.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Alig lesz vastagabb gombjainál az iPhone 17 Air
- Elite: Dangerous
- War Thunder - MMO Combat Game
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- EAFC 25
- One mobilszolgáltatások
- Politikai mémek
- Mikrotik routerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Ülőgarnitúra 3-2
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- 92 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Csere-Beszámítás! Számítógép játékra! R7 3700X / RTX 2070S / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest