Hirdetés

Aktív témák

  • Qorthral

    őstag

    Készítettem egy kis statisztikát a versenyzők eddigi teljesítményéről. Minden futamhoz elkészítettem egy csapaterősség listát, majd az így kapott eredmény alapján osztottam ki a pontokat az első 10-nek. Értelemszerűen a legerősebbnek ítélt csapat versenyzői foglalták el az első két helyet, stb. Az egy csapathoz tartozó pilóták között átlagoltam a pontokat (kivétel a Ferrari), vagyis pl az Ausztrál Nagydíjon Hamilton és Button is 21,5 pontot gyűjtött a statisztikámban, míg Vettel és Webber 13,5-et. A Ferrarit külön számolom, mivel Massa botrányos idén és csapatsorrend is van (nyíltan), így náluk mindig Alonsonak adtam a magasabb pontszámot (pl Malajziában 15-öt kapott, míg Massa 12-t).
    Végül összeadtam az általam számolt pontszámokat.
    A kapott számot úgy lehetne lefordítani, hogy az az autó sebessége alapján elvárható pontszám. Ismerve a valós számokat, így megkaptam, hogy ki milyen mértékben hozta ki eddig az autójából a benne rejlő potenciált. Ezt a statisztikát az év végéig folytatni tervezem.

    Megjegyzés: A csapaterősség lista a kvalin és a versenyen mutatott tempó alapján készített szubjektív lista, ahol a versenytempó persze jobban számít, de ez pályafüggő is, Monaco pl extrém, ott a kvalinak van nagyobb jelentősége. Ha valaki nem ért egyet a listákkal, várom az érveket, meggyőzhető vagyok. Néhol igen nehéz volt eldönteni a sorrendet, a Spanyol futamnál például két helyen is döntetlent voltam kénytelen ítélni.

    Ennyi duma után az eredmények:

    Csapaterősség listák (csak a TOP7 csapatra, a többi kevésbé érdekes):

    AUS - McL,RBR,Lotus,Williams,Ferrari,Mercedes,Sauber
    MAL - Sauber,Ferrari,McL,RBR,Lotus,Williams,Mercedes
    CHN - Mercedes,McL,RBR,Lotus,Williams,Ferrari,Sauber
    BHR - Lotus/RBR,McL,Mercedes/Ferrari,Williams,Sauber
    ESP - Williams,Ferrari,McL,Lotus,RBR,Sauber,Mercedes
    MON - Mercedes,RBR,Ferrari,McL,Lotus,Sauber,Williams

    A számításaim szerint így festene reálisan (a versenyzők által hozzáadott plusz/mínusz nélkül) a VB tabella élmezőnye:

    1. Hamilton és Button 67 pont
    3. Vettel és Webber 60 pont
    5. Rosberg és Schumacher 46.25 pont
    7. Alonso 46 pont
    8. Kimi és Grosjean 39.5 pont
    10. Massa 35 pont
    11. Maldonado és Senna 28 pont
    13. Perez és Kobayashi 21.5 pont

    Ezen elméleti illetve a gyakorlati (valóságos) VB állás alapján pedig megkapható, hogy ki mennyire hozta ki eddig a maximumot a lehetőségeiből:

    1. Alonso 165%
    2. Raikkönen 129%
    3. Rosberg 128%
    4. Vettel és Webber 122%
    6. Maldonado 104%
    7. Perez 102%
    8. Hamilton 94%
    9. Grosjean 89%
    10. Kobayashi 88%
    11. Button 67%
    12. Senna 54%
    13. Massa 28%
    14. Schumacher 4%

    Szerintem ez a lista nagyon jól tükrözi a pilóták idei teljesítményét. Megdöbbentően jól. Kivétel persze Schumi, akinek minden futama zűrös volt, így Őt nem igazán lehet egyelőre értékelni. Remélem az év végére reálisabb lesz az eredménye és a balszerencsék kiegyenlítődnek. A másik kivétel (bár kisebb mértékben) Hamilton, akinek a csapata sokat tett azért, hogy 100% alatt maradjon. Figyelemreméltó egyébként, hogy Lewis még megannyi zűr ellenére is majdnem kihozta eddig az autóból az elvárhatót, ellentétben Jensonnal, aki ráadásképp sokkal kevésbé volt peches....

    PH!antasy F1 Liga! 2010: 2nd :), 2012: 1st + overall 1st :))

Aktív témák