A mai F1 ''egyéniségekkel'' kapcsolatban lényegében b-type-pal értek egyet, különösen a #883-ban leírtakkal. Bár a főbb kérdésekben egy követ fújtok, egy mondatodon megakadt a szemem:
''Szerintem azért vannak egyéniségek, de valahogy pont ugy változott a fiatal társaság mint ahogy az életben. Felszinesebb lett.''
Szerintem épp ellenkezőleg. Bár a mai pilóták között is vannak erős egyéniségek, nem felszínesek, hanem ellenkezőleg, kizárólag egyetlen dologra koncentrálnak 100 százalékosan - hogy minél jobb autóversenyzők legyenek. Ezért nem tudjuk meg, hogy milyen emberek. Ez részben nyilván a fokozódó szponzori nyomás miatt is van, mindenki csak eladhatóbb ''terméket'' szeretne faragni belőlük, zavaró személyiségjegyek nélkül (szem elől tévesztve, hogy a fogyasztói kötődést épp az tudná hatákonyabban kialakítani, ha az emberi oldalával tudnának azonosulni a rajongók).
A régi, legendás Formula-1-es pilótáknak viszont épp ez a ''felszínesség'' volt a védjegyük, az a fajta hedonizmus és életigenlés, ami a száguldó cirkusz minden sarkában ott volt, ettől volt az F1 az, ami - legenda. Amíg Piquet, Irvine, De Cesaris a pályán is és a pályán kívül is ízig-vérig Formula-1-es pilóták voltak, gyorsan vezettek, Monacoban éltek, playmate-eket szögeltek és saját yachtjukon itták hülyére magukat, addig a mai fiatal, túlzottan steril profizmust mutató srácok mindent a versenyzésnek rendelnek alá és jólfésült nyilatkozatokat adnak.
Zavarba ejtő felismerés volt, de miközben az iméntieket írtam, elgondolkodtam, kivel kezdődött a folyamat... Ki volt az első ''csak'' pilóta? Fura, de nekem istenként tisztelt személyes kedvencem, Senna ugrott be. Ő volt az, aki pénteken beült az autóba, ment egy pole pozíciót, szombaton ki sem jött a pályára, mert minek, vasárnap elindult a versenyen, három kör múlva már senki nem látta, nyert, díjat vett át, pezsgőzött - és eltűnt. Egyetlen egy alkoholmámoros bulijára emlékszem, amiből botrány lett, azon kívül semmi vadság nem volt ebben az emberben - aki ettől függetlenül az F1 legnagyobb pilótája lett.
[ Jövő héten újabb érdekességekkel jelentkezünk a tudomány és a technika világából ]