Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz Doky586 #14998 üzenetére

    Bevallom őszintén fogalmam sincs mit csinál a windows 7-8-8.1 egy normál formázás során az SSD-vel.
    Rosszabb esetben zerofill-t csinál, mint a normál HDD-k esetén, ami egyet jelent azzal hogy minden egyes blokkot/cellát teleír nullával. Ez a lehető legrosszabb eset ami SSD-vel történhet, szóval inkább nem próbálgatnám. Ráadásul a lemez teliírása (még ha az csak nulla is) telíti és belassul amíg nem megy végbe a TRIM-garbage collector folyamat.

    Szóval abszolút elég a quick format, ami TRIM-eli a meghajtót és ezáltal "törli" az egészet + visszaállítja a teljesítményt eredetire.

    Minden más csak időpocsékolás vagy a P/E ciklus/wear level felesleges növelése.

    [ Szerkesztve ]

    Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz FollowTheORI #14996 üzenetére

    Amelyik SSD-ken eddig én próbáltam, nem billent a P/E számlálón az SE. :N
    Az SE elvileg új titkosító kulcsot generál (már ha titkosít a vezérlő) és minden felhasználói adatot tároló blokkot törölhetőnek jelöl (majd természetesen, ha jól működik, akkor a szokásos módon töröl is minden blokkot, ami még nincs, ugyan úgy, mint ha TRIM-eltük volna a teljes LBA területet blkdiscard-al vagy akár csak egy format után is üresnek nyilvánul minden AU és így hozzá tartozó LBA...)
    Szóval nem szokott az SE miatt erőszakkal törölni egy már eleve üres blokkot, csak olyan blokkot töröl amit amúgy is törölne formázás és/vagy TRIM után is. Így nem okoz többlet P/E ciklust (legalább is számottevő mértékben, mert talán minimálisan több blokkot törölhet ilyenkor, de az előbb-utóbb úgyis törlődne vagy hosszabb távon ide-oda mozogna, ha mindig "be van ragadva" valahogy: pl. sohasem rakunk már particiót oda, ahova egyszer tettünk már adatot).

    (#14998) Doky586

    Erről már sokat beszéltünk.
    Attól függ, hogy mivel formázol és mit. A Windows-os format program olvas, a diskpart program format parancsa ír.
    Friss NFTS formázás után (QUICK módban is!) pedig TRIM-el a Windows minden üres (így tehát format után logikusan tágabb értelemben is minden) LBA-t (ami a filrendszeren belül felhasználói adatoknak van, nincs rajta MTF, journal, stb)

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák