Hirdetés

Hirdetés

Aktív témák

  • Fire/SOUL/CD

    félisten

    Akkor megpróbálom a lehető legegyszerűbben, hétköznapi (ha úgy tetszik fapados) nyelven megfogalmazni a dolgot, akik mélyebben érdeklődnek a téma iránt, elsősorban számukra néhány szakmai doksit is belinkelek.

    # Az IDE és AHCI, azok SATA(Serial ATA) üzemmódok. Sokan az IDE hallatán régi "IDE-s vinyókra" (Parallel ATA) gondolnak. Ne tegyék, SATA üzemmódokról van szó)

    # A TRIM az egy ún. ATA parancs

    # Ezt a parancsot bizonyos OS-ek tudják elküldeni pl W7/ WS 2008 R2/Linux/Opensolrais stb stb, XP és Vista nem (Vista esetén elképzelhető, hogy egy frissítés keretében képes lesz rá a jövőben)

    # Az SSD-nek is támogatnia kell TRIM-et (az, hogy az ssd-támogatja, vagy a firmware-e támogatja ugyanazt jelenti, csak a megfelelő firmware frissítésről gondoskodni kell, ha szükséges)

    # Ahhoz, hogy a megfelelő OS eltudja küldeni a TRIM parancsot, ahhoz az ATA vezérlőnek meg kell felelnie egy szabványnak (Standard), nevezetesen ATA8-ACS2 Standard Bővebben a szabványról, valamint a drivernek (pl az AHCI drivereknek) is kompatibilisnek kell vele lennie.

    A fentiekből belátható, hogy a TRIM parancs küldést nem befolyásolja a SATA portok üzemmódja, csak azok vezérlőinek/drivereinek (in)kompatibilitása a fennemlített szabvánnyal szemben.
    (Gyártók is megjelölik a szabvánnyal való kompatibilitást, érdekességként pl Crucial - Command Set

    # W7+SSD(ami támogatja a TRIM-et)+AHCI üzemmód sem garantálja, hogy a TRIM működik is. A W7 AHCI driverével nincs gond, ellenben az Intel/AMD AHCI driverek (főleg a régebbiek) nem támogatják a TRIM-et. Ilyenkor jön elő az a jelenség, hogy idővel (sok törlést követően) tekintélyes sebességvesztést tapasztal a user. (Kivétel ez alól azok az SDD-k, amelyeknek a saját vezérlőjük végez "TRIM szerű karbantartást" (tipikusan JMicron vagy Toshiba vezérlők), az ilyen SSD-k XP alatt is használhatóak, belassulás nélkül)

    [ Módosította: Pompi ]

    Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

Aktív témák