Hirdetés

2012. május 27., vasárnap

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Excel

(#2001) lapa válasza situ (#1998) üzenetére

lapa
(PH! kedvence)

szerintem nem inch-ben van (legalábbis a cella szélessége messze nem aránylik a magasságával). hogy miben van, azt nem tudom.

[Szerkesztve]

www.lapanet.hu

(#2002) lapa válasza (#2000) üzenetére

lapa
(PH! kedvence)

itt egy mintakód, elég kezdetleges. ez a B2 és C2 cellákat fogja kapcsolni.

alt + F11 --> azon belül duplakatt munka1-re vagy sheet1-re. oda másold be.

Private Sub Worksheet_SelectionChange(ByVal Target As Range)
If Target.Address = ''$B$3'' Then
Cells(2, 3).Value = Cells(2, 2).Value
End If

If Target.Address = ''$C$3'' Then
Cells(2, 2).Value = Cells(2, 3).Value
End If

End Sub

persze még ki kell egészíteni, hogy mivan ha jobbra vagy más irányba lép el a celláról a júzer. nemtom így használható-e.

www.lapanet.hu

(#2003) válasza lapa (#2002) üzenetére

(PH! addikt)

Fú köszi, majd este kipróbálom.

''A vélemény olyan, mint a segglyuk, mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra.''-Hal Hickman

(#2004) válasza lapa (#2002) üzenetére

(PH! addikt)

Hmm, és mivan ha a két összekötendő cella két külön worksheeten van? (ne adj isten két külön excel fileban...)

Akkor az idézőjeles részbe a cella neve helyett a teljes elérési útvonalat adjam meg? És Alt+F11 után melyik worksheet-re duplakatt?

''A vélemény olyan, mint a segglyuk, mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra.''-Hal Hickman

(#2005) MarKoo

MarKoo
(VIP)

Lenne egy kérdésem. :)
Adott Excelben 1 oszlop, ahol minden cella értéke $K10*1,2, szóval az előtte levő cellának az 1,2-szerese. Én ezt az oszlopot szeretném átmásolni az előtte levőnek a helyére, de akkor ugye minden cella értéke 0-ra vált, mert nem tud milyen értéket 1,2-vel beszorozni. Tudom, hogy meg lehet oldani valahogy, hogy ne a cella tartalmát másoljam át, hanem a konkrét látható értékét, de nem jut eszembe, hogy hogyan. Valaki tudna nekem segíteni? :$

(#2006)

(PH! addikt)

Na közben ha valaki nagyon unatkozik gondolkozhat a problémámon. Én most kicsit belezavarodtam.

Épp azon filozom, hogy lehetne a leglogikusabban felépíteni egy táblázatot. Van 2 gyáram, mindkettőben 2 műszak, illetve az első műszak tud túlórázni. Mindkét műszak illetve a túlóra órabére is különböző. 2 terméket gyártok, mindkettőhöz 2 nyersanyagot használok fel, illetve 2 gyártási fázisuk van. Természetesen különböző a nyersanyag és órabér felhasználásuk fázisonként.

A táblázat azt kéne tudja, hogy ha beírok egy célszámot, hogy mondjuk 6000 db ''a'' termék kell és 4000 db ''b'' akkor elosztja gyárak, fázisok, műszakok között, hogy hol mennyit gyártsak a lehető legkevesebb pénz és munkaóra felhasználásával.
Esetleg visszafele is működhetne, tehát beírom, hogy mennyi pénzem és nyersanyagom van, és ebből kihozza a legtöbb terméket.
Ezen kívül kéne jelezze a költségeket, felhasznált munkaórát, nyersanyagokat stb gyáranként, műszakonként és fázisonként lebontva...
Nem lenne gond, ha az esetlegesen felmerülő szállítási(egyik gyárból a másikba) költségeket is figyelembe venné amikor meghatározza, hol mennyit gyártsak. :D

Egyelőre a táblázat felépítésén gondolkozom, hogy lenne a legátláthatóbb. Utána gondolom solverrel meg lehet oldani a számolás részét. Bár jobban örülnék egy automatikusabb módszernek, mert solverrel elég macerás beállítani mindig a feltételeket. De ahhoz gondolom már programozni kéne, azt meg sajna nem tudok.

Na mindegy, nem hiszem, hogy bárki is ezen fogja törni a fejét csak próbából beírtam hátha nagyon unatkoztok. Eseteg 1-2 ötletet elfogadnék. Ha van.

(#2007) lapa válasza (#2004) üzenetére

lapa
(PH! kedvence)

szvsz ilyen formában kéne:

workbooks(''C:\my excel files\masik.xls'').sheets(''fülneve'').cells(2,2) = ...

mindkét táblában annak a sheetnek a kódja legyen, amelyiken az érintett cella van, tehát ''fülneve''.

mindenesetre elég meleg szerintem, mozgatni nem lehet, meg gondolom elszáll ha mindkét tábla más júzernél nyitva van. nemtom lehet-e ilyen.

most belegondolva lehet, hogy ilyen is kell nyitáshoz-csukáshoz:

workbooks(''C:\my excel files\masik.xls'').open

workbooks(''C:\my excel files\masik.xls'').close savechanges:=true

vagy vmi ilyesmi, lehet, hogy rossz a szintakszis :)

két aposztróf = macskaköröm, a szokásos.

[Szerkesztve]

www.lapanet.hu

(#2008) lapa válasza MarKoo (#2005) üzenetére

lapa
(PH! kedvence)

ctrl+c --> célon jobb gomb --> irányított beill. --> képletet

www.lapanet.hu

(#2009) lapa válasza (#2006) üzenetére

lapa
(PH! kedvence)

szerintem az uccsó bekezdésed lényegre tapintó. mindenesetre hajrá, és ha kész vagy küldd át :) vagy becsomizod, ráírod, hogy SAP és elkezded árulni :)

www.lapanet.hu

(#2010) válasza lapa (#2009) üzenetére

(PH! addikt)

Hehe, gondoltam, hogy ez lesz. :)
Egyébként kifelejtettem, hogy vannak még alvállalkozók, két fajta szállítási mód, raktárköltség, karbantartás, visszahozott áruk stb stb.
Nem sok értelme lenne átküldeni, mert a 122 oldalas szabálykönyv nélkül nem sokat értenél belőle. :) Ráadásul még lesz pár nap meló amire végzek, mert ez a gyártásos rész az egésznek kb csak 15%-a, ezen kívül lesz még egy marketinges(árak, reklámok, ügynökök, minőségellenőrzés, kutatás-fejlesztés), egy pénzügyi(részvények, árfolyamok, hitelek, befektetések), egy cash-flow, meg egy egyéb minden apróságnak. Ráadásul mindezt 3 éven keresztül minden negyedévre. Aztán összelinkelgetni őket, hogy alkossanak szép nagy egészet... :D Na, panaszkodásnak vége, megyek vissza dolgozni.
Egyébként rájöttem, hogy ez nem fog menni egy nagy táblázatban, most sok kicsit csinálok és azokat próbálom összehangolni.

Kösz egyébként a másikra a választ, majd még jövök ha lesz valami egyszerű kérdésem.

(#2011) MarKoo válasza lapa (#2008) üzenetére

MarKoo
(VIP)

Köszi szépen. :)

(#2012) Viktor0610 válasza lapa (#2008) üzenetére

Viktor0610
(VIP)
LOGOUT blog

MárK épp' az értéket szeretné beilleszteni, nem?

Akkor az ''Irányított beillesztés'' részen az ''Értéket'' jelöléssel kell beilleszteni... :F

...

(#2013) o.g.

o.g.
(újonc)

Sziasztok!

Nem tudja valaki hogyan lehet az excelben beállítani, hogy a tizedestörteket ne vesszővel, hanem ponttal válassza el????

előre is köszi

(#2014) o.g. válasza o.g. (#2013) üzenetére

o.g.
(újonc)

időközben rájöttem

(#2015) Dictator^ válasza matekmatika (#1969) üzenetére

Dictator^
(PH! addikt)

valami nem jott ossze ebbe a makros dologba, probalkozom meg, talaltam jo dolog de ez se tokeletes, egy keresessel (szavakra kereses), ki lehet cserelni az osszes mezo szinet, amiben all pl a cola, de ez nem tokeletes :) mind1 nincs csak 100sor lehet sajat kezuleg csinalom a szinezest, de meg proba a makroval :)

koszi, hogy megcsinaltad,remelem osszejon

respekt:)

És különben is... ...megfogadtam, hogy többé nem fogadok!

(#2016) matekmatika válasza Dictator^ (#2015) üzenetére

matekmatika
(tag)

És mi nem tökéletes benne? :)
Meg most azt írtad a mező színét színezi ki amit találtál. Eddig az volt hogy egy cellán belül több tétel is van és azok más-más színűek legyenek. Most akkor csak szimplán meg kell jelölni azt a cellát amiben egy tétel szerepel máshol is?Kezdem elveszíteni a fonalat :F
Miért nem linkeled be a táblázatot és akkor talán könyebb lenne megérteni?

(#2017) Dictator^ válasza matekmatika (#2016) üzenetére

Dictator^
(PH! addikt)

hát ezért mondom hogy a kereséses megoldás sem jó :(
csak nálam állandóan egy hibaüzenet jön ki, hajnali nemtudom hánykor csináltam, ugyhogy most neki esek (amit csináltál jóóó, csak mivel bénáztam probálgattam hátha összejön mással :D)

(#2018) Jeti1

Jeti1
(tag)
LOGOUT blog

Excelbe valahogy lehet olyat csinálni, hogy a cellát függölegesen választom ketté?
Olyasmit akarok, hogy kettö cellát egyesítek majd azt függölegesen elosztok illetve csak simán egy cellát függölegesen elosztok.

Ne várjunk a nevetéssel, amíg boldogok leszünk. Különben félő: meghalunk anélkül, hogy nevettünk volna. /La Bruyére/

(#2019) matekmatika válasza Jeti1 (#2018) üzenetére

matekmatika
(tag)

[link]

Itt is és előtte is már jó néhányszor meg lett ez válaszolva. :(( :(( :((

(#2020) Jeti1 válasza matekmatika (#2019) üzenetére

Jeti1
(tag)
LOGOUT blog

Kösz.
Bocs, lusta voltam visszaolvasni.

Ne várjunk a nevetéssel, amíg boldogok leszünk. Különben félő: meghalunk anélkül, hogy nevettünk volna. /La Bruyére/

(#2021) kolja

kolja
(kvázi-tag)

Üdv mindenkinek!

Hatalmas problémám van! 12 munkalapon keresztül kellene göngyölítenem adatokat. Csak az a baj jelentékeny mennyiségű sorról és oszlopról van szó. Én meg lusta vagyok.
Van e olyan eljárás amivel a másik, jelen esetben mindiga sorban előtte lévő munkalap egy cellájára tudok utalni? A munkalapokat 1-12-ig számoztam, de ha más kell akkor azt írok be amit mondtok. :P
Az, hogy 12*sokszáz helyre bemásolgassam a '1'!K12-höz hasonló cuccost az nem megoldás ... :F

Előre is köszönöm ...

kolja

Nem élteni sok fulcsaság ...

(#2022) stargazer

stargazer
(senior tag)

Hi!

nagyon remélem h van itt legalább egy olyan excel-guru aki tud az én problémámon segíteni! az a helyzet h van két tábla. az egyik a másikbol veszi az adatokat direkt hivatkozással, és szűrve kellene legyen. igenám csakhogy az a gond, hogy amíg az autoszűrő be van kapcsolva, addig hiába irogatok én be bármit is a forrás táblába, még frissitésre sem hajlandó azt megmutatni, csak ha ki-be kapcsolom az autoszűrőt. nem létezik valami olyan szűrési megoldás, ami azonnal mutatná a forrás tábla változásait a szűrt táblában is?

Előre is köszi!

menetszélbe beletartom azarcomat, nagyon fejlett országon át visz a vonat, egy mégfejlettebb országba egy nőis beszáll, menetszélbe az arcába úszika sál...

(#2023) Aljas válasza matekmatika (#2019) üzenetére

Aljas
(lelkes újonc)

Kár, hogy ez ([link]) nem válasz a kérdésre... :P

Hess rémes árny. Szörnykép, riogató! Hess!

(#2024) matekmatika válasza Aljas (#2023) üzenetére

matekmatika
(tag)

Szerintem több hasznát vette neki, mint most a te nyavajgásodnak.
Esetleg ha unatkozol, ne másokat pocskondiázz, miért nem válaszoltad meg te?
Off.

(#2025) lapa válasza kolja (#2021) üzenetére

lapa
(PH! kedvence)

szerintem máshogy nem fog menni. esetleg ha ügyes vagy ki tudod cserélni a 'munka1'-et ctrl+h-val az aktuálisra minden fülön. így csak a füleket kell másolni 12-szer. fület meg ctrl+jobbrahúz módszerrel tudsz másolni. ujjgyakorlat.

www.lapanet.hu

(#2026) lapa válasza Viktor0610 (#2012) üzenetére

lapa
(PH! kedvence)

igazad lehet, nemtom honnan szedtem. pedig még teszteltem is mit csinál a képlet irányított beillesztése... köszi a javítást :)

jaigen, engem a $K zavart meg, azt hittem oda is ugyanezt a képletet szeretné.

[Szerkesztve]

www.lapanet.hu

(#2027) lapa válasza Empityu (#1999) üzenetére

lapa
(PH! kedvence)

Sub LastCellInColumn()
Range(''A65536'').End(xlup).Select
End Sub

([link])

előtte szükség lehet az uccsó használt cella resetelésére. nem kell külön sub hozzá, elég a másik elé írni.

Sub Reset_lastcell()
'David McRitchie, http://www.mvps.org/dmcritchie/excel/lastcell.htm
Dim x As Long 'Attempt to fix the lastcell on the current worksheet
x = ActiveWorksheet.UsedRange.Rows.Count 'see J-Walkenbach tip 73
End Sub

([link])

www.lapanet.hu

(#2028) lapa válasza stargazer (#2022) üzenetére

lapa
(PH! kedvence)

a kimutatás (pivot) valamivel kultúráltabb, de nem sokkal. alapértelmezetten ott is nyomogatni kell a felkiáltójelet. esetleg a pár posttal feljebbi 'sheetchange' makróval lehet ügyködni, de nemtom mennyire célszerű minden bevitelt követően ki+be kapcsolgatni a szűrőt. persze ugyanez áll a pivotra is.

www.lapanet.hu

(#2029) stargazer válasza lapa (#2028) üzenetére

stargazer
(senior tag)

makróval meg tudtam oldani, köszi!

menetszélbe beletartom azarcomat, nagyon fejlett országon át visz a vonat, egy mégfejlettebb országba egy nőis beszáll, menetszélbe az arcába úszika sál...

(#2030) robstah

robstah
(újonc)

Sziasztok,

van egy táblázat adatokkal, és van hozzá jó pár pivot. Mindegyik pivot ugyanarra az adatokra mutat - A:V oszlopok. Ha elmentem a táblázatot és az alapadatokat megváltoztatom a pivot valamiért átírja az A:V hivatkozást A:C-re. Az alapadatok struktúrája nem változik. Így persze minden pivotot a varázslóval vissza kell írnom, hogy az A:V-ből vegye az adatokat.
Mi lehet a gond?

(#2031) Dictator^

Dictator^
(PH! addikt)

lenne egy kérdésem, véletlen az egész táblázatot bekereteztettem szegéllyel, a 65536sort és igy 2mb lett a fájlom, hogy vonjam vissza ? mert elvileg 200sorra van szükségem, és 6 oszlopra. de hiába jelölöm ki a maradék 60000sort és törlöm ugyanugy 2mb marad a fájl mérete

(#2032) válasza Dictator^ (#2031) üzenetére

(PH! addikt)

Jelöld ki azt a 200 sort, ami kell, kivág, majd új dokumentumba beilleszt.

(#2033) nbk

nbk
(fanatikus tag)

sziasztok,

Nem bírom megtalálni, hogy lehet excelben a segédrácsot kikpacsolni... szóval, hogy ne látszódjon a cellarácsozat... a fehér keret azért nem megoldás, mert a táblázat háttere egy kép.

köszi

''Egy aprócska kalapocska, benne csacska macska mocska...''

(#2034) nbk válasza nbk (#2033) üzenetére

nbk
(fanatikus tag)

opsz megvan...
eszközök, beállítások....

''Egy aprócska kalapocska, benne csacska macska mocska...''

(#2035) Donar

Donar
(újonc)

Sziasztok, köv. kérdésben vagyok lemeredve kicsit :)
Szükségem lenne a köv excel fügvényre.

Adott A1 ahova majd az értéket kapom tehát ide kell a fügvény.
Van B1 aminek értéke mondjuk 100 van C1 aminek értéke mondjuk 160 de ezek változó értékek tehát lehet más is. Ki kéne számolnia hogy mennyi B1 10 százaléka, majd B1 és C1 különbözetét, ha B1 és C1 különbözete nagyobb mint B1 10 %-a akkor C1 ből vonjon le 2 őt, majd ezt az értéket * fel 20 százalékkal, és a kapott eredményt írja be A1 be. Viszont ha B1 és C1 különbözete kisebb mint B1 10 %-a akkor B1-hez adja hozzá B1 10 % és ezt írja A1 be.

Nem egyszerű, de hátha vki :R

(#2036) matekmatika válasza Donar (#2035) üzenetére

matekmatika
(tag)

A1-be:
=HA(B1-C1>B1/10;(C1-2)/5;B1+B1/10)

(#2037) Salex1

Salex1
(fanatikus tag)

Egy kis segítséget kérnék!
Adott egy táblázat..A oszlopban nevek. B oszlopban mondjuk telefon számok...
egy másik lapon kellene, hogy egy mezőbe beírok bizonyos szöveget és azt keresse ki a nevek közül, mint adatbázisból és adja ki mellé a telefonszámot!
Egyszerű és csak én akaron túlbonyolítani, vagy .. ?

Core2Duo 1.6 komplett gép(1Gb Mem/80GbHDD/Ati radeon X1050 256Mb, szünetmentes táp(0 perces), 2.1 hangfalszett)+ajándék 19" TFT monitor(fémházas ipari-hosszú élettartam)

(#2038) matekmatika válasza Salex1 (#2037) üzenetére

matekmatika
(tag)

''Munka1'' és ''Munka2'' munkalapokat feltételezve:
Munka1 A oszlopában nevek, B oszlopában telefonszámok, ekkor
Munka2 A1 cellájába ha beírsz egy nevet (amely szerepel Munka1 A oszlopában) a mellette levő B1 cellába pedig a következő képletet:
=FKERES(A1;Munka1!A:B;2;HAMIS)
akkor a B1-ben megjelenik a megfelelő telefonszám. Ezt a képletet a cella jobb alsó sarkában levő négyzetet ha lehúzod, tovább tudod másolni az alatta levő cellákba is.

Persze ennél szebb a:
=HA(A1='''';'''';FKERES(A1;Munka1!A:B;2;HAMIS))

képlet mert itt nincs #HIÁNYZIK felirat abban az esetben ha Munka2 A1 cellája még üres.

(#2039) matekmatika válasza Salex1 (#2037) üzenetére

matekmatika
(tag)

Vigyorgó fejek nélkül a 2 képlet:
=FKERES(A1 ;Munka1!A :B;2;HAMIS)

és

=HA(A1='''';'''';FKERES(A1 ;Munka1!A :B;2;HAMIS))

[Szerkesztve]

(#2040) matekmatika válasza matekmatika (#2039) üzenetére

matekmatika
(tag)

A szemtelen :)
Nem tudom vigyorgás nélkül.
Hacsak...

[kép]

:))

[Szerkesztve]

(#2041) Donar válasza matekmatika (#2036) üzenetére

Donar
(újonc)

Majdnem jó, a hiba is az én fogalmazás zavaromból eredt. javítva igy néz ki és perfect.
=HA(C1-B1>B1/10;(C1-10)*1,2;(B1+B1/10)*1,2)

Köszönöm

(#2042) Donar

Donar
(újonc)

Ismét egy buta kérdés, megnyitottam excelbe egy .php filet amiben az adatok $ jelel voltak elválasztva. A szövegbeolvasó varázslónál, 1 lépésnél tagolt, 2. lépésnél '' határólo jeleket, beállítottam egyébre és beírtam a $ jelet, és igy szépen táblákba tördelte nekem.
Kérdés hogyan tudom ezek után legeegszerűbben viszaálítani az eredeti álapotot, tehát hogy ne legyen tördelve és $ jelek visszakerüljenek a tördelés helyére?

(#2043) matekmatika válasza Donar (#2042) üzenetére

matekmatika
(tag)

Legegyszerűbben? ''Visszavonás''

(#2044) Donar válasza matekmatika (#2043) üzenetére

Donar
(újonc)

Azért alakitottam át mert szerkesztenem kell benne adatok és ilyen formában tudok, viszont utána vissza kéne alakitani az eredti $ jeles elválasztásra.

(#2045) matekmatika válasza Donar (#2044) üzenetére

matekmatika
(tag)

Hát így most kapásból általánosat azért nem tudok mondani, mert nem tudhatom hány cellára bontottad szét a sorokat, illetve mindegyik sor ugyanannyi cellára lett-e bontva, vagy nem.
Ha pl A1-A2-A3-A4 cellákat akarod egyesíteni $ karakterekkel elválasztva azt:
mondjuk A5-be beírt =A1 & ''$'' & A2 & ''$'' & A3 & ''$'' & A4 függvénnyel teheted meg.
Ha a cellák száma vízszintesen változó, akkor passzolnám a kérdést, illetve ez esetben én makróval próbálkoznék, azzal egyszerűbb - nekem.

(#2046) Donar válasza matekmatika (#2045) üzenetére

Donar
(újonc)

Az oszlopokat kell eggyesiteni a, b, c, d,e oszlop van, annak idelyén sikerült valahogy ugy hogy elmentettem, szöveg tabulátorral tagolt formába, majd megnyitottam wordbe és a keres / csere parancs segítségével lecseréltem a tabok helyét $ ra. de most ha beirom a keres mezőbe ^T akkor azt írja érvénytelen parancs, lehet nem ez wordben a tab jele?

(#2047) Salex1 válasza matekmatika (#2040) üzenetére

Salex1
(fanatikus tag)

Köszi

Core2Duo 1.6 komplett gép(1Gb Mem/80GbHDD/Ati radeon X1050 256Mb, szünetmentes táp(0 perces), 2.1 hangfalszett)+ajándék 19" TFT monitor(fémházas ipari-hosszú élettartam)

(#2048) matekmatika válasza Donar (#2046) üzenetére

matekmatika
(tag)

És ha pontosvesszővel tagoltan mented el (CSV)?

(#2049) Donar válasza matekmatika (#2048) üzenetére

Donar
(újonc)

Az nem jó, mert a szöveg amugy is tartalmaz pontos veszőt, ez egy php file volt ami áthuztam $tagolva az adatok, az volna a cél hogy az oszlop tördelés helyére visszakerüljön a $jel.

(#2050) matekmatika válasza Donar (#2049) üzenetére

matekmatika
(tag)

Nekem sem működött először a csere a ^t -re, de ha a csere ablakban az egyebekre nyomsz és ott a speciálist választod, majd kijelölöd a tabulátor jelet, nos akkor jónak kell lennie, legalább is nálam úgy működik.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Excel
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.