Háááát... ez baj... meg is kérdezem a meo-t 
Merthogy mi gyártjuk (a Tungsramnál dolgozom) ám a Tesco izzókat is (meg a Tungsramot/GE-t, meg egy csomó magyar és nyugat-európai áruházlánc saját márkáját) és a bélyegzéstől és a doboztól eltekintve tökugyanaz az izzó ám...
Egyébként tényleg voltak ilyenek, de ezt a hibát (ami komoly hiba) úgy tudom megszüntette a csapat... mikor is volt ez?
A kompakt fénycső pedig tényleg fénycső. Nem izzó.
Esetleg a kripton, vagy halogén izzókat mondhatjuk energiatakarékosnak, mert bár nem sokkal ( < 10% ), de ugyanakkora teljesítményűnek kicsit nagyobb a fényárama.
A kompakt fénycsőben belül higanygőzt gerjesztenek, ami UV-t bocsát ki. És a fehér bevonat, a fénypor alakítja ezt látható fénnyé. De mivel az UV is csak pár adott hullámhosszon érkezik, a kibocsátott látható fényben is csak pár adott hullámhossz szerepel. Azaz, vonalas a színképe.
Az izzólámpa színképe folytonos. Ezért jobb a színvisszaadása is, meg a természetes (nap)fény spektruma is folytonos, így az izzó esik jobban a szemnek.
Elvileg minél alacsonyabb (korrelált) színhőmérsékletű kompakt féncsövet veszel, annál ''melegebb'' a fénye.
Fontos, hogy a fénypor sokfajta lehet, általában több komponensből áll össze, hogy abban a fránya vonalas színképben minél több vonal legyen.
Viszont, a jó fénypor marha drága tud lenni. Ezért (is) drágábbak (és jobb fényűek, általában) a komolyabb gyártmányok.
GE/Tungsram, Philips, Osram egyre megy, ezek mind kb. ugyanolyan jók, bármelyiket veheted.
A rövidebb élettartamra saccoltak itt se olyan drágák, érdemes meggondolni. (bár néha ki lehet fogni jó fényű olcsó példányt is, de ez sajna ritka. Én egyszer vettem
a Tescoban (ja, azt nem mi gyártjuk, nem is Tescos a doboza
csak az izzót gyártjuk mi), és marha vacak volt. Mint a Kelenföldi pályaudvar a négyzetgyök alatt; mintha sötét lett volna. De vettem most egy 20W-os Auchanost is próbaképp, és bár elég hideg fehér, egyáltalán nem rossz a fénye.
Bocs a kisregényért 
[Szerkesztve]
Kapcsolja ki! Hasznosítsa újra! Cserélje energiatakarékosabbra! Sétáljon, kerékpározzon!